Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

HCAW begint oefenseizoen met verlies
English
OOSTERHOUT - HCAW opende hun oefenseizoen vanmiddag (zondag 8 maart) met een 6-3 nederlaag bij Twins in een 9-inning wedstrijd die drie uur en vier minuten duurde. HCAW keek na drie innings tegen een 3-0 achterstand aan, maar kwam langszij via punten in de vierde, achtste en negende inning. In de tweede helft van de negende inning (die in zijn geheel werd gespeeld) scoorde Twins driemaal om met 6-3 te winnen.

...HCAW-starter Sander Helmendach...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Gerard Aerts, die onverwacht overleed op 1 maart. Gerard Aerts, die de bijnaam 'Big G' had, was de verzorger van het honkbalteam en een zeer gewaardeerd lid van de vereniging Twins. Ook twee softbalteams namen deel aan de herdenking. Vanwege deze trieste omstandigheid werd de eerste wedstrijd tussen beide zaterdag in Bussum geschrapt, want dat was ook de dag dat afscheid werd genomen van Gerard Aerts.

Twins opende de score vandaag in de eerste inning op startende werper Sander Helmendach. Met twee uit kreeg Anthony Vrolijk vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een hierna volgende honkslag van nieuwkomer Berry van Donselaar, die vorig seizoen in de Hoofdklasse uitkwam voor Mampaey The Hawks.

Twins verhoogde de voorsprong met twee runs in de derde slagbeurt. Tegenover nieuwe werper Gijs van Els sloeg Vrolijk een honkslag met één uit, schoof op na een grounder en stal het derde honk. Hij scoorde even later het tweede punt voor Twins toen Mick Molenaar een tweehonkslag sloeg. De laatste schoof kort erna op na een honkslag van Bob van der Meer en scoorde toen ook volgende slagman Stijn Janssens een honkslag sloeg.

Marco Schel (5e inning) en Gio Tensen (6e en 7e inning) hielden Twins hierna puntloos, terwijl HCAW begon terug te komen.

HCAW strandde vier lopers in de eerste twee innings op Twins-starter Ben Van Nuffel. Met een 1-0 achterstand leek de Bussumse ploeg tot scoren te komen in de eerste helft van de derde inning toen het de honken vol kreeg met nul uit. Nieuwe werper Matthew Latta gooide vier wijd op lead-off hitter Peter van Doesburg en kreeg vervolgens een tweehonkslag tegen van Roy Seltenrijch. De honken kwamen vol te staan toen volgende slagman Rossini Frolijk ook een vrije loop kreeg. Maar hierna sloeg Jim Froberg in een 1-2-3 dubbelspel en volgde Jarreau Martina (die vorig seizoen uitkwam voor Twins) met een 'comeback-grounder' naar Latta om de inning af te sluiten.

In de eerste helft van de vierde inning, nu met een 3-0 achterstand, scoorde HCAW het eerste punt op nieuwe werper Lars Molenaar. Rowan van Hoek en Max Clarijs begonnen met vier wijd, waarna de eerste het derde honk bereikte toen Rikkert Kempen (ook een voormalig Twins-speler) in een dubbelspel sloeg. Even later scoorde Van Hoek toen Emersson Paula het honk bereikte na een fout.

HCAW werd vervolgens het zwijgen opgelegd in de volgende drie innings (Twins draaide weer een dubbelspel in de 7e) door Anthony Vrolijk (5e, 6e) en de Canadees Branden Kuzyk (7e).

...Rossini Frolijk (boven) en Peter van Doesburg...
...bereikten beiden viermaal het honk voor HCAW...
In de 8e inning voegde HCAW het tweede punt toe op Kuzyk. Martina opende met een honkslag, maar ging uit bij stelen na een pick-off. Hierna kwam Boyd Tuhumeru na een fout op het honk, stal het tweede honk, bereikte het derde na een grounder en scoorde toen een foute aangooi volgde bij een poging hem op het derde honk uit te schakelen.

In de 9e inning kwam HCAW langszij op Berry van Donselaar. Met één uit raakte hij Peter van Doesburg met een worp en die schoof op na een 2-out single van Rossini Frolijk. Hierna scoorde hij op een honkslag van Aldrick Guzman, die vorig seizoen speelde voor Tridents, het Rookie League-team van Curaçao Neptunus.

Behalve Martina en Kempen droeg een derde voormalige Twins-speler vandaag het HCAW-uniform, namelijk outfielder Brian Biezen. Een andere nieuwkomer was Emersson Paula, die vorig seizoen in de Overgangsklasse speelde bij Orioles. In de achtste inning maakte Steven van Groningen zijn debuut in een HCAW-pak en werd de vijfde werper voor de ploeg van Hoofd Coach Ralph Milliard, die vorig seizoen Twins onder zijn hoede had.

Na een puntloze achtste inning, waarin hij tweemaal drie slag gooide, kreeg Van Groningen (die vorig jaar speelde bij Vaessen Pioniers) drie runs tegen in de tweede helft van de negende inning. Hij begon met vier wijd voor Shurty Tremus, die het tweede honk kreeg na schijn, gevolgd door een vrije loop voor Nick Peels, vorig jaar speler van Hoofdklasser UVV. De twee lopers kwamen een honk verder na een opofferingsstootslag van Bart Hanegraaf en de honken kwamen vol te staan toen ook Urving Redan (ex-ADO Lakers) vier wijd kreeg. Tremus scoorde even later wat het winnende punt zou zijn via een wilde worp. Een hierna volgende tweehonkslag van Mick Molenaar bracht nog eens twee punten binnen en verhoogde de stand naar 6-3, waarna de derde nul werd gemaakt.

Komend weekeinde speelt HCAW tweemaal tegen UVV. Na de eerste wedstrijd op zaterdag in Bussum zouden de twee ploegen zondag op het complex van UVV spelen. Echter, het veld van UVV is nog niet speelklaar en dus verhuisde het duel naar Bussum. Beide wedstrijden beginnen om 15:00 uur.

Een week later (21-22 maart) had HCAW twee wedstrijden op het programma staan tegen het Duitse Mainz Athletics. Maar HCAW heeft een afbericht ontvangen van Mainz, dus beide wedstrijden zijn geschrapt. Men werkt nu aan een mogelijke nieuwe tegenstander voor dat weekeinde.