Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Billings Mustangs, Idaho Falls Chukars & Fred Versluis)

Nederlandse werper Harcksen niet, Curaçao-outfielder Martijn wel in Play-Offs
English
BILLINGS, Montana / GRAND JUNCTION, Colorado (USA) - Dinsdag (8 september), op de slotdag van de reguliere competitie in de Pioneer League (Rookie League), veroverde de op Curaçao geboren Outfielder Jonathan Martijn de kampioenstitel in de tweede helft van de North Division met zijn team Billings Mustangs (Cincinnati Reds). Op dezelfde dag sloot de Nederlandse werper Misja Harcksen het seizoen met zijn team Ogden Raptors (Los Angeles Dodgers) af met een nederlaag en miste de Play-Offs.

In de eerste helft van het seizoen in de Pioneer League won Missoula Osprey (Arizona Diamondbacks) de titel in de North Division, terwijl Orem Owlz (Los Angeles Angels of Anaheim) de winnende ploeg was in de South Division. En daarmee kwalificeerden beide teams zich voor de Play-Offs. In de tweede helft, die dinsdag werd afgesloten werd Billings Mustangs de kampioen in North, terwijl Idaho Falls Chukars (Kansas City Royals) de South-titel veroverde. Daardoor stond Ogden Raptors met lege handen. Ondanks het verlies op dinsdag sloot Ogden het seizoen af met een 'overall record' van 43-33 en dat is het beste in de hele Pioneer League. Maar de ploeg miste de Play-Offs. In de eerste helft eindigde Ogden op de derde plaats. De ploeg had een veel betere tweede helft, maar eindigde op de tweede plaats, slechts één duel achter winnaar Idaho Falls. Op dinsdag sloot Ogden af met een 5-4 nederlaag bij hekkensluiter Grand Junction Rockies (Colorado Rockies). Idaho Falls sloot af met een 4-3 verlies bij Orem Owzl, maar had desondanks een voorsprong op Ogden. Wanneer Ogden had gewonnen had de ploeg de eerste plaats gedeelde met Idaho Falls, maar de laatste had de tiebreaker in hun voordeel, want het had in het gehele seizoen de onderlinge serie wedstrijden gewonnen. En daarmee had Ogden weliswaar het beste 'overall record', maar plaatste zich niet voor de Play-Offs.

...Jonathan Martijn...
(© Billings Mustangs)
In het eigen stadion Dehler Park won Billings Mustangs met 6-1 vs. Great Falls Voyagers (Chicago White Sox) om beslag te leggen op het kampioenschap in de tweede helft van de North Division. Billings brak een 1-1 stand in de zevende inning door driemaal te scoren, waarna twee punten werden toegevoegd in de achtste toen de Cubaan Reydel Medina een 2-run homerun sloeg. De Curaçaose outfielder Jonathan Martijn speelde alleen in de eerste helft van de negende inning verdedigend in het rechtsveld. Martijn was hiervoor een starter, maar hij sloeg 0-uit-10 in zijn voorgaande drie wedstrijden, nadat hij de twee wedstrijden daarvoor 4-uit-9 had geslagen.

De 21-jarige Martijn speelt professioneel sinds 2013, telkens in de Rookie League. In dat jaar speelde hij in zeven wedstrijden voor de AZL Reds, waar hij ook vorig seizoen speelde. Dit jaar speelde Martijn in 45 wedstrijden voor Billings en sloeg .268 (42-uit-157) met zeven doubles, drie triples en twee homeruns. Hij scoorde 19 punten en sloeg er 22 binnen.

...Marten Gasparini...
(© Idaho Falls)
Martijn opent donderdag de best-of-three Pioneer League North Division Play-Off met Billings Mustangs tegen Missoula Osprey. In de South Division Play-Off ontmoet Idaho Falls Chukars het team van Orem Owlz. En die reeks zal een Europees tintje hebben, want de Italiaan Marten Gasparini is de korte stop voor de Chukars. In de 4-3 nederlaag van dinsdag vs. Orem sloeg Gasparini 1-uit-3. De 18-jarige Gasparini werd geboren in het Italiaanse Ruda en maakte een jaar geleden zijn profdebuut. Dit seizoen speelde hij in 54 wedstrijden voor de Chukars en sloeg .259 met twee homeruns en 25 binnengeslagen punten.

Het seizoen van Misja Harcksen eindigde met een 5-4 nederlaag. In de wedstrijd bij Grand Junction Rockies verzuimde Ogden Raptors tweemaal een voorsprong vast te houden. De ploeg nam een 1-0 voorsprong in de tweede inning, stond kort erna met 2-1 achter, maar kwam langszij in de derde. De thuisploeg scoorde ook weer een punt in hun derde en hernam de leiding (3-2). In de 1e7 scoorde Ogden tweemaal om de stand met 4-3 weer in eigen voordeel om te draaien. Wederom was de voorsprong van korte duur, want Grand Junction bracht de stand in balans in de tweede helft van de zevende. De Rockies wonnen daarna met 5-4, dankzij een 2-out, walk-off homerun van Collin Ferguson in de tiende inning.

...Misja Harcksen wint...
...de Roel de Mon...
...Award in 2013...
(© F: Fred Versluis)
In dit duel, met een gelijke stand van 2-2, verving Harcksen starter Kevin Brown in de derde inning. Maar de rechtshander werd begroet met een lead-off single van Anthony Brito, gevolgd door een driehonkslag van Collin Ferguson, die de Rockies een 3-2 voorsprong opleverde. Harcksen volgde met twee strikeouts, waarna een vangbal in de inning afsloot. Een inning later werd hij vervangen.

De 20-jarige Harcksen, die in de Hoofdklasse uitkwam voor Neptunus, is bezig aan zijn tweede profseizoen. Hij debuteerde vorig jaar en gooide toen in zeven wedstrijden (0-0, 4.91 ERA) voor de AZL Dodgers. Dit seizoen begon hij ook bij dit team en gooide in tien wedstrijden in relief. Hij was 1-0 met twee saves en een 1.46 ERA, terwijl hij 18 strikeouts gooide in 12 1/3 inning. Harcksen werd vervolgens toegevoegd aan de ploeg van Ogden, waar hij in acht wedstrijden als reliever werd ingezet. Daar sloot hij af met een 0-0 record, geen saves en negen strikeouts in 11 2/3 inning, waarin hij 20 hits en 12 runs moest toestaan.

In 2013 gooide Harcksen in twee competitiewedstrijden in de Hoofdklasse voor Neptunus, waarna hij in twee Play-Off wedstrijden uitkwam voor de Rotterdammers. Hierna veroverde Neptunus de kampioenstitel via winst van de Holland Series, maar in de finale kwam Harcksen niet in actie. Vorig jaar gooide Harcksen in acht wedstrijden voor Neptunus en was 5-0 voordat hij naar de States vertrok om zijn profdebuut te gaan maken. In 2013 won hij de Roel de Mon Award voor de beste juniorenwerper.