Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Donderend begin Play-Offs in Rotterdam
English
ROTTERDAM - De Play-Offs begon donderdagavond (13 augustus) met veel regen en onweer, waardoor beide wedstrijden met een gelijke stand werden gestaakt. De twee wedstrijden worden zaterdag om 13:00 uur hervat voor de dan vastgestelde wedstrijd. De twee teams die de reguliere competitie afsloten op de eerste en tweede plaats verzuimden beide een kleine voorsprong vast te houden, want zij stelden hun tegenstanders in de gelegenheid langszij te komen.

In Rotterdam stond het op de tweede plaats geëindigde Curaçao Neptunus met 1-0 voor vs. Corendon Kinheim, dat langszij kwam in de 1e8. Kort daarna, na een werperswissel, werd de wedstrijd gestaakt vanwege hevige regen onder gezelschap van bliksem en sterke wind. Het was niet mogelijk het duel te hervatten, omdat het veld onbespeelbaar was geworden. In de regio Rotterdam moesten (snel)wegen zelfs worden gesloten vanwege de enorme wateroverlast.

In Amsterdam stond competitie-winnaar L&D Amsterdam Pirates met 2-0 voor vs. Vaessen Pioniers, dat in de achtste inning langszij kwam na een regen-onderbreking. De wedstrijd werd een paar keer onderbroken, maar kon telkens worden hervat. Echter, kort nadat de teams wilden beginnen aan de eerste helft van de 10e inning, kort na middernacht, begon het weer te regenen. Dit keer werd de wedstrijd echter definitief gestaakt en uitgesteld tot zaterdag.

De twee wedstrijden in de Play-Downs konden wel worden uitgespeeld.
Mampaey The Hawks verraste met een ruime 12-2 winst bij UVV in een duel dat kon worden gespeeld zonder weer-onderbrekingen.
DSS won nipt van HCAW met 8-7 in een wedstrijd die 51 minuten werd onderbroken vanwege hevige regen en bliksem.

(13 augustus)

Hevige regen, met mogelijk zwaar onweer en sterke wind, dat waren de hele dag door de voorspellingen. Volgens een aantal voorspellingen kon de regen al rond 8 uur 's avonds de Rotterdamse regio bereiken en dat zou 30 minuten na aanvang van de wedstrijd zijn. Maar dat gebeurde niet. In elk geval niet op dat tijdstip. De wedstrijd ging met goede en zonnige weersomstandigheden van start. Maar rond 9 uur begon het te regenen. Zo'n 20 minuten later, net nadat Kinheim de stand in balans had gebracht en Neptunus een werperswissel toepaste arriveerde de aangekondigde onweersbui in alle hevigheid. De wedstrijd werd onderbroken, maar het werd al snel duidelijk dat hervatting niet meer mogelijk was, omdat de hevige regen niet alleen het speelveld onder water zette, maar ook de omgeving van het stadion. In de buurt van het Rotterdamse stadion werden wegen en het verkeersknooppunt Kleinpolderplein zelfs tijdelijk gesloten vanwege de wateroverlast. Bericht werd dat er vanavond in het hele land zo'n 14.000 bliksemflitsen werden geregistreerd.

OK, terug naar de wedstrijd. Rechtshander Tom Stuifbergen was aangewezen als startende werper voor vanavond, maar in de loop van de middag werd bekend gemaakt dat rechtshander Glenn Wassink in zijn plaats zou starten. Echter, toen de startende line-up zo'n 40 minuten voor aanvang werd opgeschreven bleek Stuifbergen het duel toch te gaan starten. De wissel was aanvankelijk gemaakt om Stuifbergen te sparen in geval de wedstrijd vroeg moest worden gestaakt en de volgende dag moest worden ingehaald, wat betekende dat men de startende werper zou verliezen. Maar toen duidelijk werd dat de regen later zou toeslaan keerde Stuifbergen alsnog terug in de line-up.

Stuifbergen kreeg een punt tegen in de eerste ining en dat leek lange tijd het enige punt in de wedstrijd te zijn. Neptunus was niet in staat meer afstand te nemen, maar hun starter Orlando Yntema hield Kinheim op slechts één honkslag, voordat hij het gelijkmakende punt tegen kreeg in de eerste helft van de achtste inning.

In de eerste helft van de eerste inning sloeg Bryan Engelhardt een honkslag voor Kinheim met twee uit, maar bleef achter. In de tweede helft van de eerste inning was Neptunus succesvoller. Dwayne Kemp en Benjamin Dille openden met honkslagen, waarna Raily Legito volgde met een puntscorende tweehonkslag om Neptunus op 1-0 te zetten. Maar daar bleef het bij voor de thuisploeg. Met lopers op het tweede en derde honk sloeg Gianison Boekhoudt een grounder terug naar Stuifbergen, die vervolgens Dille op de plaat uitschakelde. Twee grounders sloten de slagbeurt daarna af en dat betekende dat twee lopers dus achterbleven.

In de tweede inning sloeg Shaldimar Daantji een honkslag met één uit, waarna twee gedwongen nullen volgden. In de vierde slagbeurt strandde Neptunus weer een loper. Christian Diaz, de beste slagman van de reguliere competitie, opende met een tweehonkslag. Een grounder volgde, waarna Stuifbergen drie slag gooide op de volgende twee slagmensen. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de vijfde en zesde inning.

In de zevende inning nam Pim Walsma het werpen over van Stuifbergen en kreeg eveneens drie nullen op rij.

Na de honkslag van Engelhardt met twee uit in de eerste inning domineerde Neptunus-starter Orlando Yntema en schakelde 18 slagmensen op rij uit! Drie van deze slagmensen kregen drie slag, waaronder Engelhardt, die in de eerste helft van de vierde inning uit het veld werd gestuurd door Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel na commentaar op een gecallde strikeout.

Met twee uit in de eerste helft van de zevende inning gooide Yntema vier wijd op Phil Ortez, maar die ging daarna gedwongen uit.

In de eerste helft van de achtste inning, met één uit, gooide Yntema vier wijd op Dudley Leonora. Die schoof op naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van Jasper Keijzer en scoorde het gelijkmakende punt op een hierna volgende honkslag van Jochem Koedijk. Dat leidde tot een werperswissel, want Loek van Mil werd ingebracht voor Yntema. Echter, tijdens deze onderbreking begon het hevig te regenen en werd het duel onderbroken. Even later werd de wedstrijd definitief gestaakt.

De wedstrijd wordt hervat om 13:00 uur op zaterdag 15 augustus voor de vastgestelde tweede ontmoeting tussen beide teams in Rotterdam. Echter, wanneer de wedstrijd weer van start gaat zal Van Mil niet terugkeren op de heuvel, want hij zal in het restant van het seizoen niet meer bij de ploeg zijn. De lange rechtshander vliegt vrijdag naar de USA, omdat hij onlangs een minor league-contract tekende bij de Minnesota Twins, zodat hij weer zal terugkeren in het professionele honkbal.

Curaçao Neptunus - Corendon Kinheim 1-1 (gestaakt, 1e8)
RHE
Corendon Kinheim00000001-120
Curaçao Neptunus1000000X-150
(wedstrijd gestaakt in 1e8 met 2 uit, loper op het 1e honk en geen count op de slagman, vanwege hevige regen en bliksem; wedstrijd wordt hervat op zaterdag 15 augustus)
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen64-511
Pim Walsma1 (*)1----
(*) - Walsma was de 'pitcher-of-record' op het moment dat de wedstrijd werd onderbroken
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema7.2 (*)42211
Loek van Mil- (**)-----
(*) - Yntema was de 'pitcher-of-record' op het moment dat de wedstrijd werd onderbroken, want hij is verantwoordelijk voor de loper op het 1e honk)
(**) - Van Mil kwam in de wedstrijd als nieuwe werper op het moment dat de wedstrijd werd onderbroken)