Samenstelling & Copyright © 1997-2016 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

DSS eindigt losing streak met winst in bizarre marathon
English

HAARLEM - DSS keek zaterdag (6 augustus) al snel tegen een 8-0 achterstand aan tegen HCAW, maar kwam tot twee 8-run rallies en won met 17-15 in een opmerkelijke en bizare wedstrijd die meer dan vier uur duurde! Met de winst maakte DSS een einde aan een 16-game losing streak, terwijl voor HCAW een 5-game winning streak eindigde.

Er waren 32 punten in de wedstrijd, 34 honkslagen, vijf fouten, 22 (!) keer vier wijd en acht werpers, die samen 438 worpen afleverden. Daarnaast nam de wedstrijd veel tijd in beslag en was pas officiëel na twee uur en 42 minuten spelen! Op dat moment was één van de drie andere Hoofdklasse-wedstrijden reeds afgesloten, terwijl een andere een paar minuten later eindigde. De derde wedstrijd einigde toen het duel tussen DSS en HCAW in de tweede helft van de zesde inning was. Verder waren twee van de drie softbal double-headers van vandaag in de Golden League inmiddels afgesloten toen het duel in Haarlem nog steeds aan de gang was. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd na vier uur en drie minuten spelen en werd daarmee de derde langste 9-inning wedstrijd in de historie! Voor de neutrale toeschouwer was het in elk geval een leuke wedstrijd om te zien, want er gebeurde genoeg.

HCAW scoorde vier punten in de eerste (waarvan drie op een homerun van Kevin Weijgertse) en in de derde inning op starter Tim Halderman. Daarmee nam de Bussumse ploeg al snel een comfortabele voorsprong en had nog slechts twee punten nodig om tot een 'mercy-rule' verschil van tien punten te komen. Maar dat veranderde allemaal in de tweede helft van de derde inning, want toen kwam DSS tot een rally van acht punten op starter Kaj Timmermans. Alle negen slagmensen bereikten veilig de honken en de eerste acht van hem scoorden, wat natuurlijk een opmerkelijke prestatie was. Zeven van de punten werden gescoord met nul uit. En zo hadden we een compleet nieuwe wedstrijd.

HCAW hernam de leiding en scoorde zeven punten in de vierde en vijfde inning samen. Met een 15-9 achterstand kwam DSS wederom tot een 8-run rally in de zesde inning met als hoogtepunt een 3-run homerun van Sven van de Sanden, die de rally was begonnen met een lead-off double. De homerun bezorgde DSS een 17-15 voorsprong.

HCAW werd puntloos gehouden in hun laatste vier slagbeurten. Echter, met een 17-15 achterstand in de 1e9 leek er een tie-break in de maak toen HCAW de eerste twee slagmensen op de honken kreeg. Maar die bleven achter, want de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld om een einde te maken aan de lange wedstrijd.

Beide teams kwamen tot 17 honkslagen. Vier HCAW-slagmensen sloegen elk drie honkslagen, terwijl Kevin Weijgertse vijf punten binnensloeg. DSS had twee slagmensen met drie honkslagen en zag Van de Sanden vijf punten binnenslaan.

Voor vandaag waren er dit seizoen 24 negen-inning wedstrijden die drie uur of langer duurden. Vier van deze wedstrijden duurden 3 1/3 uur of langer. De langste wedstrijd dit seizoen voor vandaag nam drie uur en 44 minuten in beslagen en werd op 12 juni gespeeld. DSS was ook betrokken in dat duel en draaide toen een 11-0 achterstand om in een 18-17 overwinning tegen Pickles UVV.

De langste 9-inning wedstrijd in de historie werd gespeeld op 13 juli 1997 toen het duel tussen Sparta/F en Neptunus vier uur en vijf minuten in beslag nam. De tweede langste wedstrijd werd eveneens gespeeld door HCAW en duurde vier uur en vier minuten. Die werd gespeeld op 6 mei 2006 tegen Hoofddorp Pioniers. De wedstrijd van vandaag was pas de vijfde in de historie die vier uur of langer duurde om negen innings te spelen.

(compleet verslag wordt later toegevoegd)