Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's Pakistan Federation Baseball & Sri Lanka Amateur Baseball and Softball Association)

Sri Lanka verrassende winnaar West Asia Baseball Cup
English

ISLAMABAD (Pakistan) - Sri Lanka is de verrassende winnaar van de West Asia Baseball Cup, want het land won woensdagmiddag (1 maart) de allesbeslissende Finale tegen favoriet Pakistan met 4-2. Met deze stunt versloeg Sri Lanka de ploeg die de voorgaande drie edities van het evenement had gewonnen. Eerder op de dag eindigde Iran op de derde plaats door met 10-6 te winnen van Nepal. Met het bereiken van de Finale plaatsten Pakistan en Sri Lanka zich beide voor deelname aan het Asian Baseball Championship. Dit evenement zal eind september plaatsvinden in Taiwan en heeft ook de status van Kwalificatie-Toernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan.

De Nationale Honkbal Teams van gastheer Pakistan, Iran, Nepal en Sri Lanka namen deel aan de vierde editie van de West-Asia Baseball Cup (of 13e wanneer eerder toernooien worden meegerekend). Het vijf dagen durende evenement begon op zaterdag (25 februari) en vond plaats in Islamabad, de hoofdstad van het sportliefhebbende Pakistan. Daar werden de wedstrijden gespeeld in het Jinnah Sports Stadium io het Islamabad Sports Complex. Het was de vierde keer dat Islamabad de speelstad was van de Asia Baseball Cup.

Er zouden aanvankelijk zes landen deelnemen, maar dat werden er maar vijf. Pakistan speelde in de voorronde in Poule A samen met Irak en Nepal. Poule B zou bestaan uit Iran, Sri Lanka en India. Hoewel India de deelname had bevestigd kon het uiteindelijk niet deelnemen vanwege visumproblemen. Hierdoor werden de wedstrijden van India omgezet in automatische overwinnigen voor hun tegenstanders. Dat betekende dat Iran en Sri Lanka al zeker waren van een plek in de Halve Finale zonder te spelen.

Pakistan was de titelverdediger en was ook dit keer weer de grote favoriet. Pakistan staat op de 24e plaats van de Wereld Ranglijst en is vijfde in Azië. Sri Lanka staat op de 52 plaats en wordt gevolgd door Iran (54), Irak (67) en Nepal (72). De eerste Asia Baseball Cup vond plaats in 1995 in de Filippijnse hoofdstad Manila. Na negen edities werd het evenement gesplitst in een oostelijk en westerlijk toernooi. Pakisten won sinds 2012 de drie georganiseerde West Asia Cups. Daarvoor won Pakisten de titel ook tweemaal (plus vier keer zilver en eenmaal brons) toen landen uit oost- en west-Azië samen deelnamen aan de Asia Baseball Cup. Sinds 2001 eindigde Pakistan telkens op de eerste of tweede plaats tijdens het evenement.

...Voor vertrek wordt het honkbalteam van Sri Lanka ontvangen door...
...Minister van Sport Dayasiri Jayasekera (zittend, 6e van links)...
(© Foto: Sri Lanka Amateur Baseball & Softball Association)
Twee jaar geleden werd het evenement eveneens georganiseerd in Islamabad en won Pakistan in de Finale met 12-0 van Iran. Destijds eindigde India op de derde plaats na aan 20-0 winst tegen Irak.

Pakistan is het meest succesvolle honkballand in West-Azië en zeer productief in het promoten van honkbal en softbal in eigen land. Vorig jaar nam de Nationale Ploeg voor het eerst deel aan een World Baseball Classic Qualifier. Tijdens dat evenement, dat plaatsvond in Brooklyn, New York (USA), kwam de ploeg niet tot scoren en verloor van Brazilië (10-0) en Groot-Brittannië (14-0), maar zorgde met hun deelname wel voor een historisch moment. Ook vorig jaar nam het Nationale Honkbal Vrouwen Team van Pakistan voor het eerst deel aan het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea. In 2016 zou ook het Nationale Vrouwen Softbal Team deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Canada, maar was daar uiteindelijk niet toe in staat.

Voor vertrek naar Pakistan kreeg de Nationale Ploeg van Nepal een 'veel succes'-speech van Ganga Bahadur Thapa, de Waarnemende Secretaris van de National Sports Council. De ploeg van Sri Lanka had een ontmoeting met de Minister van Sport Dayasiri Jayasekera voordat het vertrok richting het toernooi.

Tijdens de Openingsceremonie op zaterdag opende de Pakistaanse Federale Minister voor Inter-Provinciale Coördinatie Riaz Hussain Pirzada het evenement officiëel.

Op zaterdag stonden de eerste twee wedstrijden op het programma. In Poule A opende Pakistan tegen Nepal en boekte een overtuigende 16-1 overwinning. Waseem Ali, die zijn internationale debuut maakte voor Pakistan, sloeg een homerun.

Ook op de eerste speeldag had Iran moeten spelen tegen India, maar dat duel eindigde in een reglementaire overwining voor de Iraanse ploeg. Iran staat onder leiding van de Spanjaard Rafael Lemes, die de Hoofd Coach is van de ploeg.

Op zondag werden wel twee wedstrijden gespeeld. Nepal won met 13-3 van Irak in Poule A. De wedstrijd werd bijgewoond door Ali Baldavi, de President van de Iraakse Honkbal Bond, die voor dit duel de Chief Guest was van de organisatie. In deze wedstrijd scoorde Anil Pariyar driemaal voor Nepal.

...Dr. Akhtar Nawaz Ganjera (2e van links), Directeur-Generaal...
...van de Pakistan Sports Board, was de Chief Guest...
...op Dag 2 van het evenement; In het midden staat...
...Syed Khawar Shah, de President van Pakistan Federation...
...Baseball dat het evenement organiseerde...
(© Foto: Pakistan Federation Baseball)
Sri Lanka boekte een 22-0 overwinning in Poule B tegen Iran in een wedstrijd die vanweg de mercy-rule maar vijf innings duurde. Dr. Akhtar Nawaz Ganjera, de Directeur-Generaal van de Pakistan Sports Board, was de Chief Guest. Hij werd voorgesteld aan en ontmoette de spelers van beide teams voor de wedstrijd in gezelschap van Syed Khawar Shah, de President van Pakistan Federation of Baseball. De Sri Lankaanse spelers Sandun, Asanka en Nelan scoorden allen vier punten in deze wedstrijd.

Op maandag kwam Pakistan tot een ruime 25-0 shutout-winst tegen Irak om ongeslagen te blijven en op de eerste plaats te eindigen in Poule A. Hierdoor verloor Irak hun tweede wedstrijd en werd uitgeschakeld voor de Halve Finale. Op de derde speeldag was Tariq Masood Yasin, de Inspecteur-Generaal van de Islamabad Politie, de Chief Guest. Net zoals op voorgaande dagen werd de Chief Guest voor de wedstrijd voorgesteld aan de officials en de spelers van beide teams. In dit puntrijke duel scoorden Arsalan Jamshaid en Faqir Hussain beiden vier punten voor Pakistan. Er waren drie andere spelers die elk driemaal scoorden.

De resterende wedstrijd in Poule B tussen Sri Lanka en India kwam te vervallen en eindigde in een reglementaire overwinning voor Sri Lanka.

Op dinsdag werden de twee Halve Finales gespeeld. Poule A-winnaar Pakistan ontmoette Iran, dat tweede werd in Poule B. In de tweede Halve Finale speelde Poule B-winnaar Sri Lanka tegen Nepal. Beide Poule-winnaars wonnen hun wedstrijd en deden dat allebei met een 11-0 shutout. Dat betekende dat Pakistan en Sri Lanka de allesbeslissende Finale hadden bereikt.

Pakistan en Sri Lanka stonden ook tegenover elkaar in de West Asia Baseball Cup Finale in 2012 en 2013. Pakistan won beide keren, net zoals in 2015 in de Finale tegen Iran.

Op woensdag (1 maart), de slotdag van het evenement, won Iran het Brons door met 10-6 te winnen van Nepal. Iran nam wederom met een goed, competitief team deel aan dit toernooi. Zoals gezegd bereikte Iran twee jaar geleden de Finale.

Woensdagmiddag homerden Sumair Zawar en Wasim Ali voor Pakistan in de allesbeslissende wedstrijd. Hierna werd de favoriet puntloos gehouden door de pitching en verdediging van Sri Lanka. Op weg naar de Finale boekte Pakistan drie overtuigende overwinningen. Bericht werd dat de ploeg hierdoor mogelijk wat te zelfverzekerd was geworden. De stand was 2-2 na zeven innings, waarna Sri Lanka een punt scoorde in de achtste en negende inning om te winnen en de stunt te completeren. Sri Lanka speelde een prima wedstrijd en won voor het eerst van Pakistan.

Het was de eerste keer dat Sri Lanka een groot internationaal toernooi won. Sri Lanka won het brons in 2009 toen er één Asia Cup-toernooi was. De ploeg eindigde op de tweede plaats toen het deelnam aan de West Asia Cup in 2012 en 2013. Sri Lanka won wederom het brons in 2015 toen werd deelgenomen aan de East Asia Cup. Dit jaar keerde het land weer terug naar de West Asia Cup. Pakistan en Sri Lanka willen in de toekomst meer honkbal-toernooien organiseren om de sport populairder te maken. Momenteel is cricket de meest populaire sport in landen als Pakistan, Sri Lanka en India.

De Asia Baseball Cup werd voor het eerst georganiseerd in 1995 in Manila (Filippijnen) en werd toen door het gastland gewonnen. Het evenement werd in 2012 in twee aparte toernooien gesplitst, de West Asia Baseball Cup en de East Asia Baseball Cup. West Asia en East Asia zullen beide worden vertegenwoordigd door de twee finalisten in het Aziatisch Honkbal Kampioenschap, dat eind september zal plaatsvinden in New Taipei City, Taiwan. Voor dit evenement zijn China, Chinese Taipei, Japan en Zuid-Korea automatische geplaatst en nemen niet deel aan de Asia Baseball Cup-toernooien. De volgende East Asia Baseball Cup staat op de agenda voor 2018. In de vorige editie, in 2015, speelden de Filippijnen en Indonesië in de Finale. De Filippijnen wonnen dat duel toen met 10-0.

De Asia Baseball Cup-toernooien en de Asian Baseball Championshop worden georganiseerd onder auspiciën van de Baseball Federation of Asia, dat 24 aangesloten landen heeft.