Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Zuid-Korea wint Asian Games
English

JAKARTA (Indonesië) - Zuid-Korea veroverde op zaterdag (1 september) de Gouden Medaille op de Asian Games door met 3-0 te winnen van Japan in de Finale van het multi-sport evenement. Een paar dagen eerder won Japan het Goud in het vrouwen softbal-toernooi van de Asian Games.

De 18e editie van de Asian Games werd georganiseerd in twee Indonesische steden, hoofdstad Jakarta en Palembang. Op 18 augustus werden de Asian Games officiëel geopend door de Indonesische President Joko Widodo. Het was de tweede keer dat Indonesië organisator van het evenement was. De eerste keer was in 1962 toen Jakarta eveneens de speelstad was. De eerste Asian Games werden in 1951 georganiseerd in New Delhi (India). Sinds 1958 wordt het evenement elke vier jaar georganiseerd.

Op de Asian Games in Indonesië waren 465 onderdelen in 40 verschillende sporten. Daarnaast waren er ook twee demonstratie-sporten, namelijk kano-polo en eSports (wat staat voor 'electronic sports' of video gaming). Er namen 45 verschillende landen deel aan de Asian Games. Onder de sporten waren ook weer softbal en honkbal. Softbal maakt sinds 1990 deel uit van de Asian Games, honkbal sinds 1994. Honkbal was een demonstratiesport in 1990.

In het honkbal-toernooi namen tien landen deel, het hoogste aantal ooit voor de Asian Games. Laos, Sri Lanka en het organiserende Indonesië maakten hun honkbaldebuut op een Asian Games. Laos staat op de 75e plaats van de ranglijst van de World Baseball Softball Confederation, Sri Lanka 40e en Indonesië 42e.

De zes hoogste teams op de ranglijst, plus gastheer Indonesië, speelden in de Tweede Ronde. Thailand, Sri Lanka en Laos vormden de Eerste Ronde. De wedstrijden werden gespeeld op het Rawamangun Baseball Field en het honkbalveld op het Gelora Bung Karno Sports Complex, beide in Jakarta.

Thailand, dat op de 56e plaats staat, won tweemaal om zich te plaatsen voor de Tweede Ronde. Thailand kwam tot een 15-0 shutout tegen Laos, waarna met 14-3 werd gewonnen van Sri Lanka. Tussendoor was Sri Lanka met 15-10 net wat te sterk voor Laos.

De Tweede Ronde bestond uit twee groepen van vier teams. In Groep A bleef Japan ongeslagen door driemaal te winnen. Japan opende met een 15-0 shutout-winst tegen Pakistan. De volgende dag boekte Japan een overtuigende 17-2 winst tegen China. Japan sloot af met een ruime 24-0 winst tegen Thailand.

Groep B werd gewonnen door Chinese Taipei, dat eveneens driemaal won. In hun eerste wedstrijd won Taipei nipt met 2-1 van Zuid-Korea en scoorde beide punten al in de eerste inning. Taipei won daarna met 16-1 van Hong Kong en sloot af met een 15-0 shutout tegen Indonesië.

Na afloop van de Tweede Ronde plaatsten de twee beste ploegen zich voor de Super Round. De teams die derde en vierde werden speelden in de Consolation Round.

Pakistan eindigde op de vijfde plaats door de Consolation Round als koploper af te sluiten na winst op Indonesië (10-2) en Hong Kong (12-2).

In de Super Round opende Zuid-Korea met een 5-1 zege tegen Japan, dankzij drie homeruns. De ploeg won vervolgens met 10-1 van China. Japan boekte een 5-0 winst tegen Chinese Taipei, dat daarna met 10-0 van China won. Dat resulteerde in een gelijke stand tussen de drie teams, zodat het aantal tegenpunten in de onderlinge wedstrijden beslissend waren. Zuid-Korea eindigde zo op de eerste plaats, gevolgd door Japan en Chinese Taipei.

En zo stonden Zuid-Korea en Japan zaterdag tegenover elkaar in de Finale. Zuid-Korea opende de score met twee runs in de eerste inning en voegde nog een punt toe in de derde slagbeurt. Japan bleef beperkt tot slechts één honkslag. Byung-ho Park homerde voor de Koreanen.

Het was de derde opeenvolgende keer dat Zuid-Korea het honkbal-toernooi van de Asian Games won. De ploeg won ook in 2010 (Guangzhou, China) en in 2014 (Incheon, Zuid-Korea). In totaal was het de vijfde keer dat Zuid-Korea het evenement won. De overige wins kwamen in 1998 (Bangkok, Thailand) en 2002 (Busan, Zuid-Korea). Japan won in de voorgaande twee evenementen het brons, terwijl Chinese Taipei toen beide keren afsloot op de tweede plaats.

De ploeg van Zuid-Korea bestond uit profspelers, die alleen uitkomen in de Korea Baseball Organization (KBO), de Zuid-Koreaanse Major League. Het team van China was voornamelijk samengesteld uit spelers van Texas AirHogs, een professioneel team dat uitkomt in de Amerikaanse independent American Association. In mei van dit jaar maakte de American Association bekend dat de Tex AirHogs tot een samenwerking was gekomen met de Chinese Baseball Association (CBA). Tijdens het seizoen rouleerden dertig spelers van de Nationale Ploeg van China op het roster van AirHogs. De ploeg stond onder leiding van John McLaren, die vele jaren actief is geweest als Major League-coach. In 2007-2008 was hij de Manager van Seattle Mariners. McLaren leidde ook de Chinese ploeg tijdens de Asian Games.