Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Granma halveert voorsprong Las Tunas in Cubaanse Kampioensfinale
English

BAYAMO, Granma (Cuba) - Regerend kampioen Alazanes de Granma won dinsdag (23 januari) met 10-6 in Game 3 van de best-of-seven Finale van de Serie Nacional de Béisbol in Cuba en halveerde daarmee de voorsprong van Leñadores de Las Tunas. Zaterdag opende Las Tunas met een 6-5 overwinning en voegde daar zondag een ruimere 11-4 winst aan toe. Game 4 wordt woensdag gespeeld in Bayamo, de thuishaven van Granma.

Net als Las Tunas deed in hun eerste twee thuiswedstrijden sloeg ook Granma al vroeg toe in hun eerste thuisduel op woensdag door zesmaal te scoren in de eerste slagbeurt.

Aanvankelijk nam Las Tunas een 2-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning. Met de honken vol en één uit werd het eerste punt gescoord op een 'force play-grounder' van Alexander Ayala García, waarna een punt werd toegevoegd op een honkslag van Yunior Paumier Oliva.

...Roel Santos Martinez sloeg 3-uit-4...
...voor Granma en scoorde eenmaal...
...Op de foto slaat hij voor Cuba tijdens...
...de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede helft van de eerste inning kwam Granma tot een rally van zes punten op zes honkslagen op startende werper Vladimir Baños Chacon om de wedstrijd te beslissen. Lead-off hitter Roel Santos Martínez sloeg een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een wilde worp en scoorde op een honkslag van Yordan Manduley Escalona. Hierna kreeg Granma lopers 'op de hoeken' toen ook Guillermo Aviles Difurno een honkslag sloeg. Manduley scoorde even later de gelijkmaker op een opofferingsslag van Alfredo Despaigne Rodriguez. Vier wijd voor Carlos Benitez Perez volgde, waarna een honkslag van Lazaro Cedeño Gonzalez Granma op een 3-2 voorsprong zette. Hierna had Raul Gonzalez Isidoria goed contact en verhoogde de stand met een 3-run homerun naar 6-2.

Granma nam meer afstand in de volgende innings. Met één uit in de tweede slagbeurt sloeg Aviles een honkslag en scoorde toen Cedeño opnieuw een puntscorende honkslag liet noteren.

In de derde inning werden nog eens twee punten gescoord. Lead-off hitter Yulexis La Rosa Aguila werd geraakt door een worp, waarna Geydi Soler Hinojosa een honkslag sloeg en dat zorgde voor een werperswissel. De twee lopers schoven een honk op na een opofferingsstootslag van Santos. Hierna scoorde La Rosa op een honkslag van Maduley, die werd gevolgd door een foute aangooi en dat stelde Soler in de gelegenheid het volgende punt te scoren en er een 9-2 stand van te maken.

Las Tunas pakte twee runs terug in de eerste helft van de vierde inning. Paumier begon met een honkslag en scoorde toen Rafael Viñales Alvarez volgde met een 2-run homerun.

In de zevende en achtste inning verkleinde Las Tunas de achterstand naar 9-6 via nog eens twee homeruns. In de zevende homerde veteraan Danel Castro Muñagorri met één uit. En in de achtste was het Yordanis Alarcon Tardio die homerde, eveneens met één uit.

Granma scoorde nog eenmaal in hun achtste beurt, dankzij een tweehonkslag van Gonzalez.

Granma kwam tot 17 honkslagen in de wedstrijd, waaronder drie van Roel Santos Martinez en Carlos Benitez Perez. Las Tunas liet 12 honkslagen noteren en zal alle negen spelers er minstens één slaan.