Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Voormalig IBA-President Robert Smith en oud-catcher Ray Fosse opgenomen in St. Louis Sports Hall of Fame
English

O'FALLON, Illinois (USA) - Dr. Robert E. Smith, voormalig President van de International Baseball Association (IBA), is opgenomen in de St. Louis Sports Hall of Fame. Smith werd gekozen voor zijn vele bijdragen aan de sport in het algemeen, want hij was ook vele jaren President van Greenville College en werkte lang voor het United States Olympic Committee. Ook gekozen werd voormalige Major League-catcher Ray Fosse. De eerste groep voor deze Hall of Fame werd gekozen in 2009. Onder de leden zijn er 48, die actief zijn geweest in honkbal als speler, coach, umpire of bestuurder. Er zijn drie softbal-leden. Eén van hen is Linda Wells, die in 2008 de Assistent Coach was van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.

Robert Smith en Ray Fosse maakten deel uit van een groep van 13 personen uit de Staat Illinois die in Hall of Fame werd opgenomen. Dat gebeurde afgelopen maandag (11 februari) bij Gateway Classic Cars in O'Fallon, dat dicht bij St. Louis ligt. Hoewel O'Fallon in de Staat Illinois ligt grenst het aan St. Louis in de Staat Missouri en maakt deel van de 'St. Louis Municipal Statistical Area'.

...Als President van de IBA is Robert Smith...
...aanwezig bij de Finale tussen Cuba en de USA...
...tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal 1988...
...in Parma (Italië)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Robert Smith leidde de toenmalige International Baseball Association van 1981 tot en met 1993. Tijdens zijn voorzitterschap speelde hij een belangrijke rol om honkbal in de Olympische Spelen te krijgen. In 1984 en 1988 was honkbal een demonstratie-sport toen de Spelen werden gehouden in respectievelijk Los Angeles (USA) en Seoel (Zuid-Korea). Honkbal werd een officiëlle Medaille-sport in 1992 in Barcelona (Spanje). Voor zijn inzet kreeg hij de Olympic Order, de hoogste onderscheiding van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Na afgestudeerd te zijn op Greenville College in Greenville, Illinois, ging Robert Smith een paar jaar later bij deze College werken als instructeur lichamelijke opvoeding en werd hij in 1962 coach van het honkbalteam van de school. Smith was de Hoofd Coach van de honkbalploeg tot en met 1969 en opnieuw in 1972-1974. Hij leidde de ploeg naar 141 overwinningen. In 1973 maakte Smith deel uit van de coachinstaf van de Nationale Amerikaanse Honkbalploeg.

Op Greenville speelde Smith een ontwikkelende rol en werd hij Vice-President voor 'Institutional Advancement'. Later werd hij gekozen als negende President van de College. Hij ging in 1998 met pensioen en werkt sindsdien voor de Fellowship of Christian Athletes. Van 1977 tot en met 1990 vervulde Smith verschillende functies voor het United States Olympic Committee.

Na te zijn gekozen tot President van de United States Baseball Federation in 1979 (wat hij bleef t/m 1989) werd Robert Smith een jaar later gekozen tot President van de International Baseball Association tijdens het Congres in Japan, voorafgaande aan het Wereldkampioenschap Honkbal in Tokyo. Daar werd hij gekozen als opvolger van de Cubaan Manuel González Guerra in 1981. Smith was President van de IBA tot 1993, waarin hij werd opgevolgd door de Italiaan Aldo Notari. IBA wijzigde de naam later in International BAseball Federation (IBAF). Op 14 april 2013 fuseerde IBAF met de International Softball Federation (ISF) en werd de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Robert Smith, die luistert naar de bijnaam 'Ish', ontving verschillende onderscheidingen voor zijn bijdragen aan het honkbal. In 1978 werd hij gekozen in de NAIA Hall of Fame als honkbalcoach. In 1999 stelde de NAIA Baseball Coaches Executive Committee een jaarlijks prijs in voor honkbal-coaches en bestuurders, die personen eert voor hun 'onbaatzuchtige promotie van NAIA honkbal'. Smith ontving de eerste trofee in 1999. Het honkbalveld van Greenville College (sinds juni 2017 Greenville University) werd omgedoopt in Robert E. Smith Field.

Ray Fosse speelde in de Major League in 1967-1979. Hij speelde eerst voor Cleveland Indians in 1967-1972, voor wie hij ook speelde in 1976-1977. Tussendoor werd de catcher geruild naar Oakland Athletics, waar hij speelde in 1973-1975. De A's ruilden hem in 1976 weer terug naar Cleveland. Op 30 mei 1977 was Fosse de catcher toen Dennis Eckersley een No-Hitter gooide voor Cleveland.

Na in september te zijn geruild sloot hij het seizoen 1977 af bij Seattle Mariners, dat toen voor het eerste uitkwam in de Major League. Hierna tekende Fosse een contract bij Milwaukee Brewers, maar hij miste het hele seizoen 1978 nadat hij een zware knieblessure opliep tijdens Spring Training. Fosse sloot zijn Major League-loopbaan af in 1979 toen hij in 19 wedstrijden voor Milwaukee speelde.

Fosse speelde in twee All Star Games (1970, 1971) en won de World Series in 1973 en 1974 met Oakland. Sinds 1986 is Fosse de TV 'color-commentator' (analist) voor Oakland.

(14 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.