Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fukuoka SoftBank Hawks)

Fukuoka Hawks completeert Japan Series-sweep; Opnieuw titel voor Rick van den Hurk
English

BUNKYŌ, TOKYO (Japan) - Fukuoka SoftBank Hawks heeft ook de vierde wedstrijd van de 70e Japan Series in winst omgezet en completeerde daarmee een 'sweep' tegen Yomiuri Giants om opnieuw kampioen te worden. Woensdagavond (23 oktober) won Fukuoka met 4-3 om de best-of-seven met 4-0 te winnen.

In het weekeinde, op eigen veld in de Fukuoka Yahuoku! Dome, won Fukuoka zaterdag met 7-2 en daarna met 6-3 op zondag. Dinsdagvond won Fukuoka met 6-2 om een 3-0 voorsprong te nemen. In deze wedstrijd was de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk de starter voor Fukuoka.

Met de winst veroverde Fukuoka hun derde opeenvolgende Japan Series Kampioenstitel en de vijfde in de laatste zes jaar. De ploeg won in 2014 en 2015 en daarna sinds 2017 drie jaar op rij.

Het is voor het eerst sinds 1992 dat een ploeg drie jaar op rij de titel veroverde. Destijds was het Seibu Lions, dat won in 1990-1992.

Het was de tiende titel in de historie voor Fukuoka Hawks. De ploeg pakte hun eerste titel in 1959 en daarna opnieuw in 1964. Hierna duurde het tot 1999 voordat het volgende kampioenschap kon gevierd, gevolgd door titels in 2003 en 2011. Sinds 2014 heeft de ploeg de Japan Series nu vijfmaal gewonnen in de laatste zes jaar.

Voor Rick van den Hurk was dit zijn zesde kampioenschap sinds hij professioneel actief is in Azië. Hij won voor het eerst een titel met Samsung Lions in 2013 en 2014, de twee seizoenen waarin de 34-jarige rechtshander in Zuid-Korea speelde. Daarna won hij de Japanse titel met Fukuoka in 2015 een daarna jaarlijks sinds 2017.

Voor zijn komst naar Azië gooide Van den Hurk in de Major League in 2007-2012 voor Florida Marlins, Baltimore Orioles en Pittsburgh Pirates.

...Het kampioensteam poseert na winst van...
...de Japan Series in de Tokyo Dome...
(© Foto: Fukuoka SoftBank Hawks)
Yurisbel Gracial werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Japan Series, Yoshiyuki Kamei won de Fighting Spirit Award. Gracial sloeg 6-uit-16 met drie homeruns en had zes binnengeslagen punten.

De 40-jarige Shinnosuke Abe, catcher van Yomiuri Giants, speelde vandaag in de laatste wedstrijd van zijn imposante loopbaan. Voor aanvang van het 'postseason' kondige Abe aan dat hij na afloop van het seizoen zou stoppen. Abe speelde 19 seizoenen in de professionele Japanse competitie (Nippon Professional Baseball), allen voor Yomiuri Giants. De linkshandige slagman produceerde in zijn carrière 2.132 honkslagen, waaronder 406 homeruns. Hij was de MVP in de Central League in 2012 en was Japan Series MVP in 2009. Met Yomiuri Giants won Abe de titel in 2002, 2009 en 2012.

Shinnosuke Abe, die wordt gezien als één van de beste Japanse catchers in de historie, nam deel aan verschillende evenementen met het Nationale Team van Japan, waaronder de Olympische Spelen van 2000 (Sydney, Australië) en 2008 (Peking, China). Hij nam ook deel aan de World Baseball Classic 2009, die door Japan werd gewonnen.

(23 oktober)

Gerelateerd Artikel:
Fukuoka Hawks één overwinning af van Japan Series-titel. (22 oktober)
...Manager Kimiyasu Kudo wordt getost om het...
...Kampioenschap te vieren...
(© Foto: Fukuoka SoftBank Hawks)
Game 4

Fukuoka opende de score met drie punten in de eerste helft van de vierde inning. De drie punten werden gescoord op een homerun van de Cubaan Yurisbel Gracial, zijn derde in de Series, op startende pitcher Tomoyuki Sugano.

Fukuoka-starter Tsuyoshi Wada gooide vijf puntloze innings, waarin hij zes slagmensen met drie slag uitschakelde. De 38-jarige linkshander werd daarna opgevolgd door Robert Suárez in de zesde inning. De Venezolaanse rechtshander kreeg in deze slagbeurt een 2-run homerun tegen van Kazuma Okamoto, waardoor de voorsprong werd teruggebracht tot 3-2.

In de zevende inning scoorde beide teams een punt. In de 1e7 bracht Fukuoka de stand op 4-2, waarna Yomiuri antwoordde met een punt in de eigen zevende slagbeurt, dankzij een tweehonkslag van Yoshihiro Maru.

Met Fukuoka op een 4-3 voorsprong gooide closer Yuito Mori de deur in het slot voor Yomiuri in de negende. Hij gooide vier wijd op Yoshiyuki Kamei met twee uit, maar sloot de wedstrijd daarna af met drie slag voor Hayato Sakamoto. Dat leverde hem een save op.

Tsuyoshi Wada was de winnende werper en won zijn eerste Japan Series-wedstrijd sinds 2003.

Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Japan Series eindigde in een 'sweep'. Toen was het Chiba Lotte Mariners dat vier wedstrijden op rij van tegen Hanshin Tigers. Voor Yomiuri Giants is het de eerste keer sinds 1990 dat de ploeg tegen een 'sweep' aanliep in de Finale. Seibu Lions kwam 29 jaar geleden tot deze prestatie.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.