Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Burkina Faso en Nigeria geplaatst voor Baseball Africa Cup
English

ACCRA (Ghana) - Op zondag (24 maart) werd de Zone West Continental Pre Qualifier afgesloten in de Ghanese hoofdstad Accra. Daar plaatsten Burkina Faso en Nigeria zich voor de Baseball Africa Cup door op de eerste en tweede plaats te eindigen. Gastland Ghana werd derde.

Op 5-7 april nemen Kenya, Oeganda en Tanzania deel aan de Zone East Qualifier en op 27-29 april zijn Lesotho, Zimbabwe en Zuid-Afrika de deelnemende landen aan de Zone South Qualifier. De twee beste ploegen van deze Qualifiers zullen zich eveneens plaatsen voor de Baseball Africa Cup, waarvan het toernooi zal plaatsvinden op 1 tot en met 5 mei in Johannesburg (Zuid-Afrika). De winnaar van dit evenement wordt Kampioen van Afrika en plaatst zich voor het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi Honkbal, dat wordt gehouden op 18-22 september in de Italiaanse steden Bologna en Parma.

Het wordt het eerste Afrikaanse Kampioenschap sinds 2001. Het eerste Africa Cup Baseball Championship vond plaats in1992 in Harare (Zimbabwe) met vier deelnemende landen. Zuid-Afrika pakte toen de titel, gevolgd door Zimbabwe, Nigeria en Zambia. De volgende Kampioenschappen werden gehouden in 1993 (Kaapstad, Zuid-Afrika), 1995 (Harare, Zimbabwe) en 2001 (Kampala, Oeganda).

Op 10-11 mei nemen Botswana, Kenya, Lesotho, Nigeria, Oeganda, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika deel aan de Softball Africa Olympic Pre Qualifier in Pretoria (Zuid-Afrka). De twee beste landen van dat evenement plaatsen zich voor het Europes/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi Softbal, dat van 23 t/m 28 juli wordt georganiseerd in het Nederlandse Vleuten (Utrecht).

De wedstrijden in Ghana werden gespeeld op het Koshien Baseball Field, dat is ligt op het complex van Labone Senior High School in de Greater Acca Region. Daar opende Burkina Faso vrijdag met een 13-3 winst tegen Nigeria. Op zaterdag won Burkina Faso ook ruim van gastland Ghana, 14-4. Slechts twee van de punten in deze wedstrijd waren verdiend. Met deze winst plaatste Burkina Faso zich voor de Baseball Africa Cup.

...Official Scorer Marco Battistella...
...tijdens de European Cup...
...Winners Cup Softbal 2011...
...in Castions di Strada (Italië)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op zondag stonden Ghana en Nigeria tegenover elkaar in de beslissende wedstrijd om de tweede plaats. Nigeria won nipt met 7-6 van Ghana en scoorde het beslissende punt in de tweede helft van de zevende inning. David Yonusa bereikte het honk toen na een fout en scoorde op een andere fout, wat de achtste was in de verdediging van Ghana. Peter Yonusa gooide een complete wedstrijd voor Nigeria, dat zich ook plaatste voor de Baseball Africa Cup.

Zuid-Afrika is het enige land op de ranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Afgelopen december klom het land drie plaatsen naar de 23e plek. Alle overige Afrikaanse landen staan niet op de WBSC-lijst, waarop 76 landen staan. De ranglijst van de WBSC wordt gemaakt op basis van verdiende punten door een Nationale Ploeg of Bond in internationale evenementen.

In totaal zijn er twintig landen lid van de Africa Baseball and Softball Association. Zeventien landen hebben honkbal, achttien spelen softbal.

De WBSC ondersteunt de ABSA tijdens de drie regionale kwalificatie-toernooien. Scoring en Umpiring instructors overzien de drie toernooien en de WBSC organiseert een score- en umpire-clinic voor aanvang van de toernooien. De Italiaan Marco Battistella ondersteunde de lokale scorers in Accra.

(26 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.