Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Van Mil in Australische Finale met Brisbane; Kemp met Sydney uitgeschakeld
English

THORNLIE, Perth, Western Australia / NEWMARKET, Brisbane, Queensland (Australië) - Brisbane Bandits en Perth Heat staan vanaf aanstaande donderdag tegenover elkaar in de best-of-three Australian Baseball League Championship Series. Op zondag (27 januari) wonnen Brisbane en Perth hun best-of-three Semi-Finals om zich te plaatsen voor de titelstrijd.

In de derde wedstrijd van hun Play-Off won Brisbane, de ploeg van de Nederlandse closer Loek van Mil, met 9-5 van Canberra Cavalry. Van Mil gooide 2 2/3 inning om de winnende werper te worden. Perth sloot hun best-of-three af met een 11-6 winst tegen Sydney Blue Sox, zodat de ploeg van de Nederlandse infielder Dwayne Kemp werd uitgeschakeld.

In de openers op donderdag kreeg Canberra een stevige 18-1 nederlaag toegediend van titelverdediger Brisbane Bandits, terwijl Perth tegen een 7-0 shutout aanliep tegen Sydney Blue Sox. In de tweede wedstrijd op zaterdag won Canberra met 8-6 en boekte Perth een 3-1 zege om de Halve Finales in balans te brengen.

...Loek van Mil was winnende werper voor Brisbane...
(© Foto: Henk Seppen)
In OneHub Stadium powered by Optus in Newmarket stond Brisbane Bandits tweemaal achter. De regerend kampioen stond halverwege de tweede inning met 2-0 achter, maar scoorde toen driemaal. In de zevende inning stond Brisbane met 5-4 achter, maar kwam vervolgens tot een rally van vier punten en voegde nog eens twee 'insurance runs' toe in de achtste om met 9-5 te winnen. Opnieuw waren er veel homeruns te zien in deze wedstrijd. In de opener werden er acht geslagen, zaterdag werden er vijf genoteerd. In het duel van vandaag werden negen (!) homeruns geslagen, waarvan vijf door Brisbane.

In de eerste helft van de tweede inning sloeg Michael Crouse een 2-run homerun om Canberra op voorsprong te zetten tegen startende werper Travis Blackley. In de 2e2 homerde Brisbane tweemaal en dat leverde de thuisploeg een 3-2 voorsprong op. Met één uit sloeg Mitch Nilsson een honkslag, waarna Wade Dutton en Wynton Bernard volgden met back-to-back homeruns.

De voorsprong was van korte duur, want Canberra kwam langszij in de derde slagbeurt toen Cam Warner opende met een homerun. Brisbane kreeg twee honklopers in hun derde slagbeurt, maar die bleven achter.

In de vierde inning voegde Canberra weer een punt toe op een homerun toen Robbie Perkins de bal over de omheining sloeg met twee uit.

In de 2e5 kreeg Brisbane de honken vol met nul uit, dankzij twee fouten en een geraakt werper, maar de ploeg kwam niet tot scoren. Na een werperswissel volgde een gedwongen nul op de plaat, waarna een strikeout en vangbal de slagbeurt afsloten.

In de 1e6 opende Zach Wilson met een tweehonkslag voor Canberra, dat op dat moment met 4-3 voorstond. Na drie slag voor de volgende slagman volgde een werperswissel. Brisbane-starter Travis Blackley werd opgevolgd door Loek van Mil, die nu werd ingezet als reliever in plaats van closer. Een weeg geleden maakt de Nederlandse rechtshander zijn rentree op de heuvel, nadat hij begin december ernstige hoofdwonden had opgelopen tijdens een hike-tocht, waarmee hij in kritieke toestand in het ziekenhuis werd opgenomen. Met Wilson op het tweede honk gooide Van Mil opzettelijk vier wijd op Boss Moanaroa intentionally, waarna een vangbal de tweede nul opleverde. Van Mil sloot af met een strikeout.

In de zevende inning kreeg Van Mil een 2-out homerun tegen van David Kandilas en dat bracht de stand op 5-3 in het voordeel van Canberra.

Brisbane sloeg vervolgens toen in de 2e7 op J.R. Bunda, die in de vierde inning in de wedstrijd was gekomen. Met één uit bereikte T.J. Bennett het tweede honk op een fout in het outfield, waarna hij scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Andrew Campbell. Dit was het enige punt in deze wedstrijd die niet via een homerun werd gescoord. Volgende slagman Logan Wade sloeg een honkslag en Donald Lutz produceerde daarna zijn derde homerun in de Semi-Final om Brisbane op een 7-5 voorsprong te zetten.

Doordat Loek van Mil op dat moment de werper was bij Brisbane werd hij de 'pitcher-of-record' en hij zou de winst op zijn naam krijgen. In de 1e8 kreeg hij drie nullen op rij en sloot af met een strikeout.

In de 2e8 scoorde Brisbane nog twee 'insurance runs' toen David Sutherland (lead-off) en Riley Unroe (met één uit) beiden homerden.

Ryan Searle nam het werpen in de negende inning over voor Van Mil. Hij kreeg een 2-out single tegen, maar sloot de wedstrijd vervolgens af met een stikeout.

In Perth Harley-Davidson Ballpark in Thornlie besliste Perth Heat de wedstrijd vroeg. Met een 2-0 achterstand halverwege de eerste inning scoorde Perth vier punten in de eigen eerste slagbeurt en zesmaal in de tweede inning om een comfortabele 10-2 voorsprong te nemen. Hoewel Perth hierna puntloos werd gehouden tot aan de achtste inning kwam de voorsprong geen moment in gevaar. Dwayne Kemp sloeg 2-uit-3 voor Sydney met een vrije loop een scoorde een punt, maar zijn eerste seizoen in Australië kwam vandaag tot een einde.

In de eerste helft van de eerste inning opende Trent D'Antonio de wedstrijd voor Sydney met een homerun op startende pitcher Nathan Kuchta. Hierna sloeg Jacob Younis een honkslag, schoof op na een wilde worp, bereikte het derde honk op een grounder van Kemp en scoorde op een honkslag van Gift Ngoepe. De laatste wist het derde honk te bereiken na een mislukte pick-off, maar de inning eindigde met een dubbelspel. Eerst werd Ngoepe uitgeschakeld in een run-down tussen het derde honk en de plaat op een grounder van Jason Rogers, die daarna ook werd uitgeschakeld bij een poging het tweede honk te bereiken.

...Todd Van Steensel en Craig Anderson als pitcher in de ...
...Hoofdklasse voor Kinheim (2012) en Neptunus (2011)...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
Craig Anderson startte voor Sydney, maar hij kwam al snel in de problemen. Anderson was dit seizoen Kemp's teamgenoot, maar de twee waren ook teamgenoot toen Anderson in de Nederlandse Hoofdklasse speelde voor Neptunus in 2011.

In de tweede helft van de eerste inning sloeg Pete Kozma een honkslag met één uit voor Perth en kreeg Tristan Gray vier wijd. Hierna leverde Robbie Glendinning een puntscorende honkslag af en met twee uit sloeg Alex Hall een 2-run triple om Perth op voorsprong te zetten. Even later scoorde Hall op een honkslag van Chris Clare, zodat het 4-2 werd voor de thuisploeg.

In de 1e2 kreeg Sydney de eerste twee slagmensen op de honken, maar een dubbelspel en grounder volgden.

Perth kwam vervolgens tot een rally van zes punten in de 2e2. Lead-off hitter Ulrich Bojarski werd geraakt door een worp en met één uit sloeg Pete Kozma een tweehonkslag. De honken kwamen daarna vol te staan toen Tristan Gray opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop te creëren. De gedwongen nul kwam niet, want Anderson kreeg een 2-run single tegen van Robbie Glensinning. Dat betekende het einde voor de linkshander, die werd vervangen door Luke Wilkins, maar die werd begroet met een puntscorende honkslag van Carl Chester, die daarna zelf werd uitgeschakeld op een aangooi vanuit het rechtsveld, nadat hij te ver was doorgelopen over het eerste honk. Volgende slagman Alex Hall kreeg vier wijd en Chris Clare verhoogde de stand naar 10-2 met het slaan van een 3-run homerun.

Sydney pakte één punt terug in de derde inning. Trent D'Antonio begon met vier wijd en schoof op naar het derde honk op een one-out single van Dwayne Kemp. Hij scoorde hierna op een honkslag van voormalig Major Leaguer Gift Ngoepe. Sydney kreeg de honken nog vol toen Jason Rogers vier wijd kreeg, maar een dubbelspel maakte daarna een einde aan deze scoringskans.

Er werden geen punten gescoord in de volgende vier innings, maar Sydney verkleinde de achterstand naar 10-6 door driemaal te scoren in de 1e8. Tegenover nieuwe werper Cameron Lamb begonnen Dwayne Kemp en Gift Ngoepe met vier wijd en volgde Jason Rogers met een puntscorende honkslag. Een snelle werperswissel volgde, want Lamb werd afgelost door Daniel Schmidt. Die begon met een wilde worp, waarna hij een punt gescoord zag worden na een honkslag van Michael Campbell. Maar hierna sloeg Jack Murphy in een dubbelspel. Dat leverde Sydney wel een punt op, maar er waren nu twee nullen en een grounder sloot de slagbeurt daarna af.

In de 2e8 voegde Perth hun elfde punt toe op Todd Van Steensel, die in 2012 in de Nederlandse Hoofdklasse gooide voor Kinheim. Van Steensel kreeg een lead-off homerun tegen van Ulrich Bojarski.

In de 1e9 kreeg Sydney nog een honkloper met één uit, maar de wedstrijd (en hun seizoen) eindigde toen er even later een dubbelspel volgde.

(27 januari)

Gerelateerde Artikelen:
Canberra en Perth dwingen 3e duel af in Australische Play-Offs. (26 januari)
Kemp & Van Mil winnen Australische Play-Off openers. (25 januari)
Canberra wint Australische Wild Card; Kemp slaat meeste hits. (23 januari)
Loek van Mil maakt heuvelrentree in Australië voor Brisbane. (20 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.