Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 februari 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Speelsteden bekend voor World Baseball Classic 2021
English

MIAMI, Florida (USA) - Major League Baseball heeft op dinsdag (25 februari) de speelsteden bekend gemaakt voor de World Baseball Classic van 2021. Op een persbijeenkomst in Marlins Park, de thuishaven van Major League-club Miami Marlins, werd onthuld dat de wedstrijden van het vijfde mondiale evenement worden gespeeld in Miami, Phoenix (Arizona), Tokyo (Japan) en Taichung (Taiwan).

In de Eerste Ronde van de World Baseball Classic (9-23 maart 2021) zijn er vier poules. De wedstrijden in deze poules worden gespeeld in Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung, de Tokyo Dome in Tokyo, Marlins Park in Miami en Chase Field in Phoenix.

Voor het eerst in de historie van de Classic is er één locatie die gastheer zal zijn van drie verschillende speelrondes, waaronder de finales. Dat is Marlins Park, waar Poule D wordt gespeeld op 14 t/m 18 maart, gevolgd door de Kwartfinales op 19 en 20 maart tussen de twee beste teams uit Poule C en uit Poule D. Hierna volgen de Halve Finales en de Finale op 21 t/m 23 maart.

Het stadion van de Marlins was ook één van de speellocaties tijdens de Classic in 2013 en 2017. Miami organisator van de Tweede Ronde in 2009 toen werd gespeeld in het voormalige stadion van de toenmalige Florida Marlins, Dolphin Stadium. Chase Field was één van de Eerste Ronde-locaties tijdens de eerste editie in 2006 en daarna opnieuw in 2013. Dit keer is het stadion van Arizona Diamondbacks de locatie voor Poule C (13 t/m 17 maart).

Poule A wordt gespeeld in Taichung (9-13 maart). Het is de tweede keer dat wedstrijden worden gespeeld in Taiwan. De eerste keer was in 2013.

Het beroemde Tokyo Dome is een speellocatie geweest tijdens alle vier voorgaande World Baseball Classics. Dit keer werden de wedstrijden in Poule B hier gespeeld (9 t/m 13 maart). De Tokyo Dome is daarna ook de locatie voor de Kwartfinales op 16 en 17 maart tussen de vier beste ploegen uit Poule A en B. De winnaars van de Kwartfinales plaatsen zich voor de Finale-Ronde in Miami.

...Batting practice in the Tokyo Dome in 2013...
...Het stadion is weer een speellocatie in 2021...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor de vijfde editie wordt het deelnemersveld uitgebreid van 16 naar 20. De zestien landen die deelnamen aan het slottoernooi in 2017 hebben zich allemaal geplaatst voor de editie van 2021. Zij krijgen gezelschap van vier landen, die zich plaatsen via twee Kwalificatie Toernooien, die op de agenda staan voor 12 t/m 25 maart en beide worden gespeeld in Tucson, Arizona (USA).

De landen die zichzelf verzekerden van deelname aan de 2021 editie zijn Australië, Canada, China, Chinese Taipei, Colombia, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Italië, Israël, Japan, Mexico, Nederland, Puerto Rico, USA, Venezuela en Zuid-Korea.

In de komende Kwalificatie-Ronde nemen twaalf landen deel, verdeeld over twee toernooi van zes teams elk. De twee beste teams van elk toernooi plaatsen zich voor de Classic van 2021. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Kino Veterans Memorial Stadium in Tucson, dat tot en met 2010 voor Spring Training werd gebruikt door Arizona Diamondbacks en Chicago White Sox. Het stadion is ook de thuishaven geweest van Tucson Sidewinder (Triple-A, Arizona Diamondbacks, 1998-2008) en Tucson Padres (Triple-A, San Diego Padres, 2011-2013).

In de eerste Qualifier, die wordt gespeeld van 12 t/m 17 maart, zijn Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Nicaragua, Pakistan en Zuid-Afrika de deelnemers.

De tweede Qualifier staat op het programma voor 20 t/m 25 maart met deelname van de Filippijnen, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Panama, Spanje en Tsjechië.

De poule-indelingen voor 2021 zijn nog niet bekend. Nederland heeft deelgenomen aan alle vier voorgaande Classics. In 2006 speelde Oranje in Poule C in Puerto Rico en werd toen uitgeschakeld.

In 2009, opnieuw in Puerto Rico, opende Nederland in Poule D en bereikte toen de Tweede Ronde. In Dolphin Stadium, het stadion van Florida Marlins, werd Nederland uitgeschakeld.

In zowel 2013 als 2017 speelde Nederland in de Eerste Ronde in Azië en dit keer plaatste de ploeg zich voor de Halve Finale. In 2013 opende de ploeg in Taiwan (Poule B) en plaatste zich voor de Tweede Ronde in Japan. Daar kwalificeerde Oranje zich met Japan voor de Halve Finale. In AT&T Park in San Francisco (USA) verloor Nederland vervolgens met 4-1 van de Dominicaanse Republiek, dat daarna de titel pakte door met 3-0 te winnen in de Finale tegen Puerto Rico.

In 2017 speelde Nederland in de Eerste Ronde in Zuid-Korea en plaatste zich met Israël voor de Tweede Ronde. In deze Tweede Ronde in Tokyo bleken Nederland en Japan opnieuw de beste ploegen te zijn en gingen door naar de Halve Finale. In Dodger Stadium in Los Angeles (USA) werd Nederland ook dit keer uitgeschakeld in de Halve Finale na een 4-3 nederlaag in elf innings tegen Puerto Rico. In de Finale won de USA de Classic voor het eerst, dankzij een 8-0 shutout-winst tegen Puerto Rico.

De eerste twee edities van de World Baseball Classic werden gewonnen door Japan.

(25 februari)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.