Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 maart 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar





(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Theo Vleeshhouwer...
(1930 - 2018)
(Foto: Marco Stoovelaar)
Langdurig (internationaal) bestuurder Theo Vleeshhouwer overleden
English

PURMEREND - Theo Vleeshhouwer, die 17 jaar lang de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) diende als Secretaris van het Bondsbestuur is op vrijdag (2 maart) op 87-jarige leeftijd overleden. Theo Vleeshhouwer maakte eveneens deel uit van verschillende KNBSB-commissies. Daarnaast was hij veertien jaar bestuurslid van de European Softball Federation (ESF), waarvan zes jaar als President. Tevens was hij de Vice-President voor Europa voor de International Softball Federation (ISF).

Theo Vleeshhouwer was multifunctioneel en een geliefd bestuurder, die ook aan de wieg stond van de Haarlemse Softbal Week, waarvan hij vijf edities organisatie-voorzitter was. Voor zijn vele internationale bijdragen aan de softbalsport is hij opgenomen in drie Halls of Fame. De heer Vleeshhouwer was ook Erelid van de KNBSB en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 8 maart in Crematorium Purmerend aan de Purmerweg 92 in Purmerend. De plechtigheid begint om 14:30 uur. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren van en samenzijn met de familie.

Met het overlijden van Theo Vleeshhouwer moet de Nederlandse honkbal- en softbal-familie voor de tweede keer in korte tijd afscheid nemen van een grootheid uit de lange geschiedenis van de sporten in ons land. Afgelopen woensdag was de begrafenis van voormalig Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Nol Houtkamp, die op 22 februari op 89-jarige leeftijd overleed.

Theo Vleeshhouwer werd geboren op 28 juli 1930 in Amsterdam. Hij ging werken als stenograaf van de Amsterdamse Gemeenteraad. In zijn werkzame jaren, maar ook tijdens zijn vele functies in honkbal en softbal toonde Theo Vleeshhouwer altijd een oog voor detail te hebben en was altijd een nauwgezet bestuurder. Dat was duidelijk te zien in de zeventien jaarverslagen die hij aan het einde van het jaar als secretaris van de KNBSB schreef. Deze verslagen waren niet alleen bijzonder lezenswaardig, maar bevatten ook veel informatie over wat er in het voorgaande jaar in het Nederlandse honkbal en softbal had plaatsgevonden.

Eind jaren vijftig begon Vleeshhouwer te schrijven over honkbalwedstrijden in de hoogste afdeling. Dat leidde er uiteindelijk toe dat hij in 1960 redacteur werd van het bondsorgaan van de KNBSB in die jaren ('Honkbal-Nieuws'). Hij bleef verslag doen en het blad samenstellen tot en met 1966.

Door te schrijven over honkbal was het niet verwonderlijk dat Theo Vleeshhouwer deel ging uitmaken van de eerste groep Official Scorers in 1966. In hetzelfde jaar werd door de Bond een Scorecommissie gevormd. Vleeshhouwer werd secretaris van de Scorecommissie, die onder voorzitterschap stond van Henk Knol. Beiden slaagden er in het score-corps uit te breiden en leerden de nieuwe scorers de fijne kneepjes van het scorevak en het noteren van de tekens. Vijf jaar was Vleeshhouwer secretaris en was hij actief als Official Scorer. Na afwezigheid van een jaar keerde hij terug in de Scorecommissie en werd hij in 1972 voorzitter als opvolger van Knol. Vleesshouwer leidde de commissie tot en met 1984, waarna hij werd opgevolgd door Gert Snel.

...Theo Vleeshhouwer met zijn vrouw Jopie op een bijeenkomst...
...van De Kieviten tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2008...
...De twee waren ruim 60 jaar getrouwd...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In dezelfde periode was Vleeshhouwer ook vijf jaar (1967-1971) secretaris van de Opleidings- en Examencommissie.

Intussen, in 1964, was Vleeshhouwer bestuurslid geworden van 'De Kieviten', dat in 1938 werd opgericht met als doel de sport te verspreiden en de omstandigheden om de sport te beoefenen te verbeteren. Tegenwoordig zorgt De Kieviten nog altijd voor ondersteuning van verenigingen, maar is het ook een reünistenvereniging geworden. Theo Vleeshhouwer was 26 jaar lang bestuurslid, waaronder vice-voorzitter in 1982-1989. In 1988 werd hij benoemd tot Erelid van De Kieviten.

In 1983-1989 was Vleeshhouwer ook bestuurslid van het 'Bleesing Fonds' (opgericht in 1952), dat tot doel had verenigingen te ondersteunen om te komen tot verbetering van de honkbal- en softbalsport.

In 1972 werd Theo Vleeshhouwer secretaris van het Bondsbestuur van de KNBSB, die in januari 1971 werd gevormd door de fusie van de Nederlandse Honkbal Bond en de Nederlandse Softbal Bond. Als secretaris was Vleeshhouwer de opvolger van Guus van der Heijden, die vice-voorzitter werd van het Bondsbestuur, dat onder leiding stond van voorzitter Herman van der Stek. In 1973 werd Van der Heijden de nieuwe voorzitter van de KNBSB. Vleeshhouwer en Van der Heijden zouden de Nederlandse Bond vele jaren gaan leiden. Vleeshhouwer was 17 jaar secretaris, terwijl Van der Heijden 13 jaar voorzitter was. Tegenwoordihg is het niet meer mogelijk om zo lang een dergelijke positie te vervullen, omdat de langste periode nu twee termijnen van vier jaar is. Van der Heijden kondigde in 1986 zijn afscheid aan, maar overleed onverwacht in januari 1987. Andere langdurige bestuursleden in die jaren waren Gerard Voogd, Dries de Zwaan, Freek Bos, Jules de Pierre en Wil Soolsma. Als secretaris overzag Theo Vleeshhouwer ondermeer de activiteiten van het Bondsbureau, dat toen was gevestigd in Amsterdam, voordat het verhuisde naar Santpoort in 1979.

In 1974 nam Vleeshhouwer er nog een functie bij, want hij werd secretaris van de nieuw gevormde Reglementscommissie van de KNBSB. Samen met Van der Heijden (voorzitter) en Maarten Vrij (lid) vormden de drie vele jaren de samenstelling van deze commissie. Na het overlijden van Van der Heijden bleven Vleeshhouwer en Vrij nog lid tot in 1989.

In juni 1989 was een nieuwe structuur van het Bondsbestuur voorgesteld en geaccepteerd, waarna Vleesshouwer zich terugtrok als secretaris en tevens afscheid nam van zijn functies in de Reglementscommissie, De Kieviten en het Bleesing Fonds.

...Theo Vleeshhouwer met zijn langduring mede-bestuurslid van de KNBSB...
...Jules de Pierre tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2012...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Theo Vleeshhouwer was ook lange tijd bestuurder van de European Softball Federation. In juni 1976 werd de Europese Softbal Bond in Rome (Italië) opgericht door vertegenwoordigers van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje. Bondsbestuurdslid Dries de Zwaan werd toen gekozen als eerste Secretaris-Generaal/Penningmeester. Een jaar later trad De Zwaan af als bondsbestuurder. In juli 1977 werd De Zwaan bij de ESF als Secretaris-Generaal en Penningmeester opgevolgd door Vleeshhouwer. Hij was negen jaar actief in deze positie, waarna hij op 16 maart 1985 in Zandvoort (Nederland) werd gekozen tot President van de ESF als opvolger van de Italiaan Bruno Beneck, die sinds 1976 de eerste voorzitter van de Sofbalbond was. Als Secretaris werd Vleeshhouwer opgevolgd door de Belgische Anny Reinenbergh-Heusschen, die in 1993 zelf de nieuwe President werd. Vleeshhouwer stopte als ESF-President in 1991.

In 1981 werd Vleeshhouwer gekozen tot Vice-President voor Europa in het Bestuur van de International Softball Federation en bleef dat tot en met 1991. In die jaren had hij bij de ISF ook zitting in de Spelregelcommissie.

In zijn jaren als bestuurslid bij de ESF en ISF werd veel werk verzet om een Olympische status te krijgen voor softbal. Vleeshhouwer gaf verschillende voordrachten voor ondermeer het Internationaal Olympisch Comité, net als langdurig ISF-President Don Porter. Honkbal werd op de Olympische Spelen gespeeld vanaf 1984, softbal volgde in 1996. De twee sporten verdwenen van het Olympische Programma na 2008, maar keren in 2020 weer terug.

Theo Vleeshhouwer was een druk persoon en had zitting, zoals gezegd, in vele commissies. In 1977 was hij lid van het Organisatie-Comité van het Europees Kampioenschap Honkbal, dat toen werd gehouden in Haarlem. In latere jaren (1980-1987) maakte hij deel uit van het Organisatie-Comité van de tweejaarlijkse Haarlemse Honkbal Week. In 1986 werd voor het eerst het Wereldkampioenschap Honkbal in Nederland georganiseerd en was Vleeshhouwer Secretaris-Generaal van het Organisatie-Comité.

In 1980 werd Theo Vleeshhouwer voorzitter van het Organisatie-Comité Internationaal Softbal voor evenementen in Nederland. In dat eerste bestuur was hij in gezelschap van Dries de Zwaan, Jacques Kort, Suze van Breukelen, Conny Broere, Ben de Brouwer, Janke Nijdam en Wil Soolsma.

Het was dit bestuur dat in 1980 een droom realiseerde toen de inaugurele editie van de internationale Haarlemse Softbal Week werd georganiseerd op het Noordersportpark in Haarlem. Vleeshhouwer zou hierna als voorzitter over nog eens vier edities de leiding hebben, 1983, 1985, 1987 en 1989.

...Theo Vleeshhouwer met mede Nederlandse Hall of Famers Herman Beidschat,...
...Ludy van Mourik, Hamilton Richardson, Wim Oosterhof en Jules de Pierre...
...tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2008...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voor zijn vele (internationale) bijdragen en activiteiten werd Theo Vleeshhouwer verschillende keren onderscheiden. In 1966 kreeg hij de Slugger, de hoogste onderscheiding van de KNBSB voor promotionele activiteiten. Hij won de prijs toen voor zijn vele werkzaamheden in de voorgaande zeven jaar als redacteur en samensteller van 'Honkbal-Nieuws'. In 1980 won Vleeshhouwer opnieuw de Slugger en tot nu toe is hij nog altijd de enige persoon die de onderscheiding tweemaal won. Dit keer voor de organisatie van de Haarlemse Softbal Week.

In 1981 stelde de ISF een Hall of Fame in. Onder de eerste groep van drie personen was Clovis Lodewijks uit de Nederlandse Antillen. In de tweede groep in 1983 werd Nol Houtkamp de eerste Europeaan en eerste Nederlander die werd gekozen in de Hall of Fame. In 1987 werd de vierde 'class' gekozen en dit keer behoorde Theo Vleeshhouwer tot de personen die op deze manier werden geëerd.

In 1988 werd Vleeshhouwer ook gekozen in de ESF Hall of Fame en in juli 2004 werd hij lid van de Nederlandse Dutch Hall of Fame.

Op 13 maart 1982, bijna precies zeventig jaar na de oprichting van de Nederlandsche Honkbal Bond werd Theo Vleeshhouwer benoemd tot Erelid van de KNBSB.

Na te zijn gestopt met zijn vele functies bleef Theo Vleeshhouwer een regelmatig bezoeker van in Nederland georganiseerde internationale evenementen. Daaronder de jaarlijkse reünie van oud-internationals tijdens de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament, maar ook tijdens Europese Kampioenschappen en Europa Cup-toernooien in zowel honkbal als softbal. En uiteraard het eerste in Europa georganiseerde Wereldkampioenschap Softbal, dat in 2014 plaatsvond met Haarlem in Nederland als speellocatie. Door de jaren heen was hij ook een vaste bezoeker van de vergaderingen en de jaarlijkse zomer- en/of winter-bijeenkomsten van de leden van 'De Kieviten'. Helaas moest hij vanwege zijn gezondheid recente bijeenkomsten aan zich voorbij laten gaan.

Theo Vleeshhouwer was altijd goedgehumeurd en had altijd een vriendelijk woord voor iedereen met wie hij tijdens deze momenten in gesprek raakte. Theo Vleeshhouwer was een legendarisch bestuurder en een pionier voor onze sporten. Hij zal zeker worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Theo's vrouw Jopie en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(4 maart)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.