Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
Januari 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief JANUARI 2006

Algemeen
Voorzitter stelt Bondsbestuur voor af te treden. (9 januari)

Honkbal
Voormalig Official Scorer Wim Kwekkeboom overleden. (2 januari)
Amerikaanse Hoofd Coach voor Pioniers. (12 januari)

Softbal Dames
Internationaal Indoor Toernooi dit weekend. (12 januari)
Amerikaanse Hoofd Coach voor Terrasvogels. (13 januari)
Terrasvogels opnieuw sterkste bij Indoor Cup. (16 januari)
Nicole Wessels uitgenodigd voor Amerikaanse Clinic. (16 januari)

International Honkbal
Legendarische coach Rod Dedeaux overleden. (9 januari)

Nieuws Archief 2005
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December


Algemeen
Voorzitter stelt Bondsbestuur voor af te treden

...Jan Rijpstra...

(Foto: Marco Stoovelaar)

English
NIEUWEGEIN - Jan Rijpstra, Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, heeft in een maandag openbaar gemaakte verklaring voorgesteld dat het volledige bondsbestuur aftreedt. De verklaring werd voor het weekeinde al als brief verstuurd naar de clubs.
Donderdag wordt een verslag verwacht van een extern bureau, dat in oktober vorig jaar om advies werd gevraagd, nadat er binnen het bondsbestuur een onwerkbare situatie was ontstaan. In december wachtte Guus van Dee (bestuurslid schoolsport) de conclusies van het rapport niet af en trad af en Leo Smallegange (secretaris) deed onlangs hetzelfde. Omdat de bestuurssamenstelling momenteel teveel afwijkt van de keuze door de Bondsraad in maart vorig jaar, heeft Rijpstra zijn overgebleven mede-bestuursleden nu voorgesteld ook af te treden.

In zijn verklaring stelt Rijpstra dat hij sinds zijn aantreden als interim voorzitter in juli 2004 op tal van werkwijzen in het bestuur is gestuit die niet in overeenstemming zijn met de uitgangspunten van Goed Bestuur van NOC*NSF. Rijpstra zegt: ,,Er is teveel op eigen houtje gewerkt. Dat leidde tot spanningen in het bestuur, conflicten met het bondsbureau en tot aanvaringen met verenigingen. De afgelopen maanden ontstond een groot wantrouwen tussen enkele bestuursleden onderling en tussen enkele bestuursleden en het bondsbureau''.
Tegen het einde van het vorige seizoen groeiden de geruchten al dat er problemen binnen het Bondsbestuur waren. In oktober, tijdens de Holland Series, werd bevestigd dat bestuursleden Guus van Dee (schoolsport) en Charles van der Meijs (breedtesport) tijdelijk op non-actief waren gesteld. Gevraagd naar een uitleg over die situatie noemde Rijpstra dat toen ,,een interne aangelegenheid''. Daaraan voegde hij destijds toe: ,,We gaan met zijn allen verder en gaan krachtiger optreden.''

In December zei Guus van Dee in een interview met het Haarlems Dagblad dat hij niet langer met Rijpstra en Gijs Langevoort (tophonkbal/commerciële zaken) in het bestuur wenste te zitten, zegde het vertrouwen in de twee op en legde zijn functie neer. Van Dee uitte stevige kritiek op het bestuursbeleid en stelde ondermeer dat Rijpstra ,,geen visie heeft'' en dat er bij Langevoort ,,sprake is van belangenverstrengeling''. In zijn verklaring van maandag schrijft Rijpstra hierover ,,dat in de interviews uitspraken over personen worden gedaan die niet waargemaakt kunnen worden.''
Op donderdag zal het onafhankelijke verslag worden gepresenteerd, waarna Rijpstra met een voorstel zal komen over de vervolgstappen tot aan de Algemene Bondsvergadering van 25 maart.
(9 januari)

Complete tekst verklaring Jan Rijpstra op KNBSB-site


Honkbal

IN MEMORIAM


...Wim Kwekkeboom...
(1945 - 2005)

(Foto: Marco Stoovelaar)

Voormalig Official Scorer Wim Kwekkeboom overleden
English
AMSTERDAM - Voormalig Official Scorer Wim Kwekkeboom is op 23 december op 60-jarige leeftijd overleden. Overeenkomstig de wens van de overledene vond de crematieplechtigheid eind vorige week in familiekring plaats. De laatste jaren sukkelde Wim Kwekkeboom met een zwakker wordende gezondheid.

In de jaren zeventig begon Wim Kwekkeboom administratieve functies te vervullen bij Amsterdam Pirates, waar hij zelf kort honkbalde en softbalde. Van beroep was hij financiëel administrateur, dus bij Pirates had hij dan ook zitting in kascontrole-commissies. Kwekkeboom was ook 16 jaar actief voor het toenmalige Rayon Amsterdam. Tussen 1973 en 1990 had hij 14 jaar zitting in de Kascòntrole Commissie en in 1985-1986 was hij Penningmeester van het Amsterdamse Rayonbestuur. In 1991 werd hij voor zijn vele werk benoemd tot Lid van Verdienste van het Rayon Amsterdam. Naast zijn financiële werkzaamheden maakte Wim tussen 1986 en 1989 ook deel uit van de Amsterdamse Protestcommissie.
Van 1974-1977 was Wim dug-out scorer en teambegeleider van het honkbalteam van Pirates. Na het seizoen 1977 ging toenmalig Hoofd Coach Max Rietbergen coachen bij Sparks Haarlem en Wim vergezelde hem als zijn dug-out scorer en teambegeleider bij Sparks, waar hij drie seizoenen actief was. Rietbergen en Kwekkeboom vormden een aantal jaar ook een team in dezelfde posities in de begeleiding van de Antillian All Star Teams.
In 1983 debuteerde Wim Kwekkeboom als Official Scorer in de Hoofdklasse en scoorde wedstrijden in de hoogste honkbal- en softbal-afdeling. Na afloop van het seizoen 1992 stopte hij na tien jaar, waarin hij ook op een aantal internationale evenementen scoorde, zoals de Haarlemse Honkbal Week. Bij zijn wedstrijden als scorer onderscheidde Wim zich als eerste met het dragen van een colbert met officiëel logo. Na afloop van een wedstrijd nam hij in de kleedkamer regelmatig situaties met de umpire crew door, waarmee hij zijn stelling onderstreepte dat umpires en scorers één team vormen.
Wim Kwekkeboom was ook 19 jaar bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Baseball Coaches (NVBC). Van 1984-1992 was hij Secretaris van de NVBC, waarna hij in 1993 Voorzitter werd en dat bleef, totdat de NVBC in 2002 werd opgeheven.
Wim was ook regelmatig persvertegenwoordiger tijdens Haarlemse Honkbal Weken en World Port Tournaments en verzorgde korte berichtgevingen voor het Amsterdamse kantoor van Associated Press.
Nadat hij was gestopt als Official Scorer bleef Wim Kwekkeboom een regelmatig bezoeker van honkbalwedstrijden en ging ook naar een aantal internationale honkbaltoernooien, zoals het Europees Kampioenschap in Parijs (1997), Bologna (1999) en Bonn (2001) en de Haarlemse Honkbal Weken en World Port Tournaments, totdat hij vanwege zijn gezondheid de velden minder kon bezoeken dan hij graag wilde.
(2 januari)


Amerikaanse Hoofd Coach voor Pioniers
English
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers staat dit seizoen onder leiding van een Amerikaanse coach. De club maakte bekend dat de 37-jarige Trevor Rooper rond 1 maart zal arriveren en in 2006 de Hoofd Coach zal zijn. Trevor Rooper is de opvolger van Robert Klaver, die halverwege het seizoen 2001 Hoofd Coach werd. Hij stopte na vorig seizoen.

Tussen 1987 en 2005 was Rooper verbonden aan de Portland Wildcats, een semi-pro summerleague-team dat deel uitmaakt van de Collegiate Baseball of the West en uitkomt in de Pacific International League. In de Collegiate Baseball of the West komen college-spelers afkomstig van de westkust uit in een summerleague.
Als startende korte stop speelde Rooper voor de Wildcats tussen 1987 en 2000 en won verschillende onderscheidingen, waarop Best Defensive Player op het Kamloops International Baseball Tournament. In 1990, 1993 en 1994 werd hij met zijn ploeg kampioen. Hij begon als coach bij de Wildcats in 2001 en leidde de ploeg toen naar de titel in de City League en pakte de titel opnieuw in 2003. Vorig jaar was Rooper ook betrokken bij de coaching van het honkbalteam van Lincoln High School.

Rooper kwam in contact met Pioniers via Jeffery Calderone, één van de werpers van de Hoofddorpers en iemand die al lang in het Nederlandse honkbal actief is. ,,Een vriend van me waar ik coach van ben geweest is weer een vriend van Jeffery Calderone en zo kwam ik in contact met Pioniers'', vertelt Rooper. ,,I was al van plan om te gaan coachen in een sterkere league, een hoger niveau.'' Rooper kijkt vooruit en stelt: ,,Ik verwacht een hoger kaliber honkbal. Ik heb begrepen van Assistent Coach Peter Barentsen en Jeff dat Pioniers dit seizoen een goed team zal zijn en één van de concurrenten.''
Rooper brengt veel ervaring mee en kijkt ernaar uit bij Pioniers te werken. ,,Ik ben veel bezig met pitching en verdediging, daardoor blijf je meedoen. Aanvallend zal ik Hit-and-Run gebruiken, honklopers overbrengen om punten te scoren. Ik denk dat ik de Amerikaanse passie aan de ploeg kan overbrengen en mijn kennis voor bijvoorbeeld het moment om werpers te wisselen, het management van een team. Ja, heel veel energie en passie.''

Pioniers heeft een geschiedenis als het gaat om Amerikaanse coaches. De ploeg begint aan het 40ste seizoen en 14 daarvan stond het team onder leiding van een Amerikaanse Hoofd Coach. Rooper's Amerikaanse voorgangers waren Dave Bisceglia (1982-1984), Tony Stall (1988), Mike Baker (1989-1990), Dave Daniels (1991), Joe Ward (1992), Bruce Heiser (1995-1998) en Johnny Walker (2000). In 1993 was er een coachingstaf van vier man zonder Hoofd Coach, waaronder Amerikanen Joe Ward en Mike Yearout.
Vier van deze coaches hadden de leiding bij Pioniers toen het in de Hoofdklasse speelde: Dave Bisceglia (1984), Dave Daniels (1991), Bruce Heiser (1995-1998) en Johnny Walker (2000). De meest succesvolle Amerikaanse coach was Bruce Heiser, die Pioniers naar de Play-Offs leidde in elk van zijn vier seizoenen en in 1997 landskampioen werd. Pioniers bereikte de Play-Offs negenmaal, waaronder de laatste vier seizoenen.
(12 januari)


Softbal Dames
Internationaal Indoor Toernooi dit weekend
English
SCHIEDAM - Dit weekeinde, 13-15 januari, zal het jaarlijkse 12e International World Indoor Softball Cup Tournament weer worden gehouden in de Margriethal en Groenoordhal in Schiedam. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat het toernooi wordt georganiseerd in Schiedam.

Voor het eerst nemen er teams uit zeven verschillende landen deel aan het drie dagen durende evenement. De 16 ploegen zijn afkomstig uit de USA (6), Canada (1), Groot-Brittannië (1), Duitsland (1), Tsjechië (1), België (1) en het organiserende Nederland (5). De ploegen spelen totaal 55 wedstrijden, waarvan de finale gepland staat voor zondagmiddag rond 16:00 uur. Worden de eerste wedstrijden vrijdagavond gespeeld, het evenement werd traditioneel donderdagavond geopend met een clinic door de overbekende softbalcoach Margo Jonker, ruim 25 jaar Hoofd Coach van Central Michigan University en in 2000 Assistent Coach van Team USA, dat toen de gouden medaille won op de Olympische Spelen in Sydney (Australië).
De deelnemende teams zijn: Bulls, Eagles, Extreme, Firestix, Stars, Stripes (allen USA), Canadian Leafs (Canada), Nationale Ploeg Groot-Brittannië (Groot-Brittannië), Brauweiler Raging Abbots (Duitsland), Joudrs Praha (Tsjechië), Royal Greys (België) en Euro Stars, A4 Terrasvogels, Computer SOS Tex Town Tigers, Twins en Jong Oranje (allen Nederland).

Er zijn vier poules met elk vier teams.
Vrijdagavond staan er zes wedstrijden op het schema, waarvan de eerste twee zullen beginnen om 19:00 uur.
Zaterdagochtend om 8:15 uur is er een officiële Openingsceremonie, gevolgd door drie wedstrijden, die om 9:00 uur zullen aanvangen. Totaal zullen er op de tweede speeldag 24 wedstrijden worden gespeeld.
Op zondag beginnen de eerste drie wedstrijden om 8:00 uur. Er worden 24 wedstrijden gespeeld, voordat om 16:10 uur wordt begonnen met de allesbeslissende finale, gevolgd door de Prijsuitreiking. Vertegenwoordigers van de European Softball Federation (ESF) en International Softball Federation (ISF) zullen bij de Sluitingsceremonie aanwezig zijn.
De Amerikaanse ploegen hebben een bedrag van 850 dollar ter beschikking gesteld als prijzen voor de drie beste Europese ploegen. De beste ploeg uit Europa ontvangt $ 450, gevolgd door bedragen van $ 250 en $ 150.
Er zijn ook vier individuele prijzen voor de beste werpster, beste slagvrouw, beste defensieve speelster en meest waardevolle speelster.
(12 januari)


Amerikaanse Hoofd Coach voor Terrasvogels
English
SANTPOORT - Het dames-softbalteam van A4 Terrasvogels staat in 2006 onder leiding van de ervaren Amerikaanse coach Darwin Tolzin, zo maakte de club vrijdag bekend. Tolzin is de opvolger van Michel Croes, met wie het vorig jaar tijdens de Holland Series tot een breuk kwam. In de laatste twee wedstrijden van de finalereeks was oud-speelster Ingeborg Berk interim-coach en werd toen geassisteerd door Marco Molleman. Wie Tolzin gaat assisteren is nog niet bekend.

Darwin Tolzin brengt meer dan 25 jaar ervaring mee uit het fastpitch softbal en was als speler zelf een toonaangevende werper en korte stop voor teams uit California en Minnesota. Tolzin, die in de Navy werkzaam was als meteoroloog voor de National Weather Service, heeft ook verschillende ploegen, ondermeer op High Schools, gecoached, voornamelijk in California. Hij was bij een aantal ploegen ook actief als Pitching Coach. Eén van zijn speelsters tijdens zijn High School-loopbaan was Jessica Mendoza, die vorig jaar kort voor Terrasvogels uitkwam en deel uitmaakt van de Amerikaanse nationale ploeg met wie ze in 2004 de gouden medaille veroverde op de Olympische Spelen in Athene (Griekenland).
Tolzin is zelf ook betrokken bij nationale (Olympische) ploegen voor wie hij ondermeer pitching en hitting clinics organiseert.
Als speler nam hij deel aan veel toernooien en werd regelmatig uitgeroepen tot All-American pitcher. Zo nam hij bijvoorbeeld in 1976 als werper deel met het team van St. Paul All-American Bar uit Minnesota aan het International Softball Congress World Tournament in California en werd gekozen in het All-World 1st Team.
De verwachting is dat Tolzin eind maart zal arriveren, waarna hij het gehele seizoen beschikbaar zal zijn voor Terrasvogels.
In 2003 stond Terrasvogels ook onder leiding van een Amerikaanse coach, Leigh Podlesny, die momenteel Hoofd Coach is van de Blue Raiders, het softbalteam van Middle Tennessee State University.
(13 januari)


Terrasvogels wint opnieuw Indoor Cup
English
SCHIEDAM - Voor het tweede jaar op rij en derde keer in de laatste vier jaar heeft A4 Terrasvogels het jaarlijkse International World Indoor Softball Cup Tournament in Schiedam gewonnen.
De ploeg uit Santpoort kwam zondag tot een 2-0 shutout op het Tsjechische Joudrs Praha in de finale, de 55e wedstrijd die werd gespeeld in het drie dagen durende evenement.

In de finale scoorde Terrasvogels beide punten in de eerste inning. Met Linda Hoenderdos en Sandra Gouverneur op de honken werd een RBI-single van Dana Horeman gevolgd door een puntscorende fout, waarop Terrasvogels een 2-0 voorsprong nam. Terrasvogels verzuimde meer punten toe te voegen, want men liet drie loopsters op de honken achter in de vierde inning. Startende en winnende werpster Judith van Kampen gooide zes innings, waarin ze tot negen strikeouts kwam en slechts twee honkslagen toestond. Kirsten Scheele gooide de zevende inning en schakelde nog eens twee slagvrouwen met drie slag uit.
Terrasvogels bleef ongeslagen in het toernooi.
In de voorronde begon Terrasvogels vrijdagavond met een 11-0 shutout vs. Stars (USA) op 10 hits, waaronder drie van Linda Hoenderdos, die ook driemaal scoorde. Kirsten Scheele gooide een No-Hitter en had 10 strikeouts.
Op zaterdag startte Terrasvogels met een 7-0 zege vs. Raging Abbots (Duitsland) en scoorde vier runs in de eerste inning. Dana Horeman had drie hits en rookie Lara Hoekstra gooide een 4-hitter.
Hierna werd Bulls (USA) met 4-1 verslagen en de eerste plaats in de poule veilig gesteld. Met een 1-0 achterstand nam Terrasvogels de leiding in de derde inning toen Dana Horeman scoorde op een fout en Femke Haage scoorde op een honkslag van Petra van Heijst.
In de eerste wedstrijd van de tweede ronde speelde Terrasvogels een puntloos (0-0) gelijkspel vs. Jong Oranje. Beide ploegen hadden slechts twee hits in een pitchingduel tussen Kirsten Scheele (Terrasvogels), die 11 strikeouts had en Dagmar Bloeming, die tot 13 keer drie slag kwam.
Zondag registreerde Terrasvogels de derde shutout door met 2-0 te winnen vs. Euro Stars. Beide punten werden gescoord in de vierde inning op een 2-run triple van Femke Haage.
De tweede ronde werd afgesloten met een 4-1 overwinning vs. Computer SOS Tex Town Tigers, dat slechts één honkslag had (Nadine Marinus) op werpster Kirsten Scheele. Met een 1-0 achterstand scoorde Terrasvogels drie punten in de vijfde inning op drie fouten en een honkslag van Linda Hoenderdos.

Overige resultaten:
Twins eindigde op de derde plaats door met 8-2 te winnen vs. Jong Oranje. In de vierde inning scoorde Twins zeven punten op drie hits, waaronder een RBI-double van Carolien Sins, die 3-uit-4 sloeg. Evelien Vonk had een 2-run double.
Euro Stars werd vijfde via een 2-1 overwinning vs. Extreme (USA). Met een 1-0 achterstand kwam de ploeg langszij in de derde inning toen Anouk van den Heuvel scoorde na een doorgeschoten bal, waarna de leiding werd genomen in de zesde toen Karin Tuk een double sloeg en zou gaan scoren op een fout.
Computer SOS Tex Town Tigers werd zevende door met 4-3 te winnen van het Amerikaanse Bulls. TTT scoorde alle punten in de eerste inning, waarin tien speelsters aan slag kwamen, waarna Bulls hetzelfde deed in de volgende slagbeurt.

Verdere hoogtepunten:
De Nederlandse ploegen domineerden op het toernooi van dit jaar, zoals uit de volgende hoogtepunten blijkt.

Wedstrijden van vrijdag:
Lara Hollander (Euro Stars) gooit een 1-hitter en heeft 10 strikeouts in een 2-0 shutout vs. Canadian Leafs.
Dagmar Bloeming (Jong Oranje) gooit negen strikeouts en staat slechts twee hits toe in een 7-0 zege vs. Firestix (USA).
Linda ter Steege (Tex Town Tigers) gooit een 1-hitter en heeft negen strikeouts vs. Stripes (USA), dat met 3-0 wordt verslagen.

Wedstrijden van zaterdag:
Linda Rychla (Joudrs Praha) gooit een No-Hitter vs. Euro Stars, bij wie de Belgische ervaren werpster Vera VandeVen elf honkslagen tegen krijgt in een 8-1 nederlaag.
Dagmar Bloeming (Jong Oranje) komt tot 12 keer drie slag en krijgt drie hits tegen in een 2-1 zege vs. Eagles (USA).
In de tweede ronde gooien Patty Van Wymelbeke en Michelle Haen samen een No-Hitter voor Twins, dat met 8-0 wint van Bulls (USA). Carolien Sins had drie RBI's.
Tex Town Tigers staat met 2-1 achter na twee innings, maar scoort dan tweemaal in de derde inning om met 3-2 te winnen van Euro Stars. Het gelijkmakende punt kwam tot stand na een honkslag van Merel Oosterveld, die even later zelf scoort op een fout.

Wedstrijd van zondag:
Micky Jansen en Daisy de Peinder slaan beiden 2-uit-3 voor Twins, dat met 4-0 wint vs. Extreme (USA).
Jong Oranje komt tot een 3-0 shutout vs. Tex Town Tigers. Met een 1-0 voorsprong in de derde inning scoort Fabiënne van Uden (die ook het eerste punt scoorde) door de thuisplaat te stelen, waarna Solange Starreveld een RBI-single toevoegt.
Lara Hollander (Euro Stars) heeft 10 strikeouts en krijgt twee hits tegen in een 1-0 shutout vs. Jong Oranje. Het enige punt wordt gescoord in de eerste inning wanneer Anouk van den Heuvel vier wijd krijgt en met twee uit scoort op een fout.

Eindstand:
1. A4 Terrasvogels, 2. Joudrs Praha (Tsjechië), 3. Twins, 4. Jong Oranje, 5. Euro Stars, 6. Extreme (USA), 7. Computer SOS Tex Town Tigers, 8. Bulls (USA), 9. Groot-Brittannië, 10. Stripes (USA), 11. Canadian Leafs (Canada), 12. Firestix (USA), 13. Stars (USA), 14. Raging Abbots (Duitsland), 15. Eagles (USA), 16. Royal Greys (België).

Meer info, zoals de Box Scores, is te vinden op de Officiële Site van de Indoor Cup.
(16 januari)

Nicole Wessels uitgenodigd voor Amerikaanse Clinic
English
SANTPOORT / TIFTON, Georgia (USA) - De ervaren voormalig international Nicole Wessels is uitgenodigd om als één van de instructeurs deel te nemen aan de jaarlijkse Super Clinic van de Amerikaanse softbal-organisatie Higher Ground, dat onder leiding staat van de befaamde softbalcoach Bobby Simpson.

...Nicole Wessels...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Nicole Wessels, die na afloop van het seizoen 2004 stopte als speelster van A4 Terrasvogels, is de eerste Nederlandse softbalster die voor deze bekende internationale clinic wordt uitgenodigd.
De Super Clinic zal plaatsvinden op 4 en 5 februari in het Amerikaanse Atlanta voor coaches en spelers en is gericht op gevorderde en elite vaardigheden. De clinic staat bekend om de uitmuntende instructeurs.

Nicole Wessels, die voornamelijk op het tweede honk stond, speelde haar gehele Hoofdklasse-loopbaan voor Terrasvogels, met wie ze een aantal keer landskampioen werd en deelnam aan (gewonnen) Europa Cup-toernooien. Ze speelde in ruim 100 interlandwedstrijden voor het Nederlands Team, met wie ze deelnam aan de Haarlemse Softbal Week, Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen, zoals de toernooien in Canada (2002) en Japan (1998).
Naast Nicole zijn de instructeurs dit jaar:
Catcher Jaime Wohlbach, die in 2004 professioneel speelde in de National Pro Fastpitch. In de afgelopen jaren is ze als speelster en coach actief geweest in 18 verschillende landen, waaronder Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Tsjechië en Nederland waar ze in 2001 voor Twins speelde.
Shannan Lovelady, die speelde voor Florida State University en professioneel voor de Colorado Silver Bullets. Ze is Hoofd Coach geweest van het softbalteam van South Gwinnett High School.
Terri Knecht, voormalig NCAA Academic All-American en Hoofd Coach van de Bees, het softbalteam van Savannah College of Art and Design (SCAD), een top-10 NAIA school. Ze heeft clinics verzorgd in de Azoren, Italië en Groot-Brittannië, is voormalig Assistent Coach van de University of Indiana en de University of South Carolina en was acht jaar Hoofd Coach van Santa Fe Community College in Florida, voordat ze naar Savannah ging.

Higher Ground wordt geleid door Bobby Simpson, de oprichter en eigenaar van deze softbal-organisatie. Hij is een internationaal leider op het gebied van softbal-instructies en services en hielp mee aan de ontwikkeling van coaches en spelers in verschillende landen, waaronder de USA, Canada en een aantal Europese landen. Simpson verzorgde trainingen en sprak op vele clinics, waaronder in Nederland en is adviseur voor een aantal nationale bonden. Hij was tien jaar lang Georgia State Commissioner voor de Amateur Softball Association, de overkoepelende Amerikaanse softbalbond en was ook afgevaardigde voor het United States Olympic Committee House of Delegates. In het verleden was Simpson betrokken bij de fameuze Kansas City Royals Baseball Academy en was Honkbal Hoofd Coach van Florida State University.
Higher Ground is een softbal-organisatie, opgericht in 1989, dat topkwaliteit services en producten levert voor coaches, speelsters/spelers en ouders.
(16 januari)


Softbal Heren


Internationaal Honkbal
IN MEMORIAM


...Rod Dedeaux...
(1914 - 2006)

(Foto: USC)

Legendarische Coach Rod Dedeaux overleden
English
GLENDALE, California (USA) - De legendarische honkbalcoach Raoul 'Rod' Dedeaux is op 5 januari overleden na complicaties als gevolg van een beroerte, die hem op 2 december trof. Rod Dedeaux was 91 jaar. De begrafenisplechtigheid zal op 16 januari plaatsvinden.

Dedeaux was 45 jaar (1942-1986) lang coach van het honkbalteam van de University of Southern California (USC) in Los Angeles en leidde de Trojans naar een recordaantal van 11 College World Series kampioenschappen. Zijn teams wonnen ook 28 conference titels. Tijdens zijn loopbaan coachte Dedeaux 59 spelers die later de Major League zouden bereiken, waaronder Tom Seaver, Mark McGwire, Randy Johnson, Fred Lynn en Dave Kingman. In zijn 45 jaar als coach won Dedeaux 1332 wedstrijden, verloor er 571 en zag er 11 in een gelijkspel eindigen. Toen hij stopte voerde hij alle coaches aan met zijn 1332 overwinningen. Op het moment staat hij op de zevende plaats. Nadat hij was gestopt werd hij Director of Baseball bij USC.
In 1999 werd Dedeaux uitgeroepen tot Coach van de Eeuw. Hij werd ook zesmaal benoemd tot Coach van het Jaar door de American Baseball Coaches Association (ABCA), dat afgelopen weekeinde toevallig hun jaarlijkse coachconventie hield in Chicago. In 1970 werd hij opgenomen in de ABCA Hall of Fame.

Tijdens het Olympisch demonstratie honkbaltoernooi in 1984 in Los Angeles was Dedeaux manager van Team USA, dat de zilveren medaille won. Hij was ook als coach betrokken bij de Amerikaanse ploeg tijdens demonstratiewedstrijden op de Olympische Spelen van 1964 in Tokyo (Japan).
Dedeaux was een zeer bekende honkbal-ambassadeur, zowel nationaal als internationaal. Zijn kennis werd ook gebruikt in twee speelfilms, want hij was de Technical Director en Adviseur voor ''Field of Dreams'' en ''A League of their own''.
Rod Dedeaux speelde zelf als korte stop voor USC van 1933-1935 en speelde professioneel in de organisatie van de Brooklyn Dodgers. In 1935 speelde hij in twee Major League-wedstrijden voor de Dodgers, maar een rugblessure maakte een paar jaar later een voortijdig einde aan zijn spelersloopbaan.
Als Hoofd Coach van USA stond Rod Dedeaux eenmaal tegenover het Nederlands Honkbal Team. Op 24 november 1984 wonnen de Trojans met 6-4 van Oranje tijdens het Chung Hua Tournament in Taipei (Taiwan).
(9 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 8 maart 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.