Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
Februari 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief FEBRUARI 2006

Algemeen
Bondsbestuur mag blijven zitten. (11 februari)

Honkbal
Nederlandse Fantasy League opent eerste seizoen! (26 februari)
Neptunus opent EC vs. Bologna. (26 februari)
Oefenseizoen zaterdag van start. (26 februari)
Verslaggeving World Baseball Classic.

Internationaal Honkbal en Softbal
Olympisch honkbal-voorstel verworpen. (9 februari)

Nieuws Archief 2006
Januari


Algemeen
Bondsbestuur mag blijven zitten
English
NIEUWEGEIN - De vier overgebleven leden van het Bondsbestuur mogen doorgaan met hun werkzaamheden. Zaterdag moest het Bondsbestuur uitleg geven over het beleid en hun werkwijze in een Buitengewone Bondsraadvergadering, die was afgedwongen door 18 verenigingen. Er waren zowel op de bijeenkomst als ook in een vorige maand verschenen onafhankelijk rapport de nodige woorden van kritiek, maar desondanks kwam er toch een goedkeuring van goed bestuur en werd een motie van wantrouwen ingetrokken. Dit betekent dat het Bondsbestuur in functie bleef.

Sinds eind vorig jaar waren er problemen binnen het Bondsbestuur en dat leidde tot een groot wantrouwen tussen enkele bestuursleden onderling en met het bondsbureau en verenigingen. Nadat er een onwerkbare situatie was ontstaan werd in oktober een extern bureau ingeschakeld dat een advies moest uitbrengen met betrekking tot het functioneren van het bestuur en het bondsbureau. Bestuursleden Guus van Dee (schoolsport) en Leo Smallegange (secretaris) wachtten dat rapport niet af en stapten in respectievelijk december en januari op. Voorzitter Jan Rijpstra stelde daarop vorige maand voor dat het gehele bondsbestuur collectief terugtrad, omdat de samenstelling teveel afweek van de gekozen formatie, zoals die tot stand was gekomen op de Bondsraad van maart vorig jaar. De afgelopen weken waren er harde woorden richting Rijpstra, die verweten werd 'geen visie te hebben' en Gijs Langevoort (bestuurslid tophonkbal en commerciële zaken), die beticht werd van belangenverstrengeling. Half januari verscheen het rapport, waarna een derde bestuurslid, Charles van der Meijs (breedtesport) ook aftrad, omdat hij het niet eens was met de inhoud van het rapport. De vier overgebleven leden gingen daarna als demissionair bestuur door.
,,We hebben er bewust voor gekozen het gehele rapport openbaar te maken'', stelde Rijpstra na afloop van de vergadering. ,,Een aantal zaken is inderdaad niet goed gelopen, maar dat heeft verschillende oorzaken gehad. De vergadering heeft de analyses en uitgangspunten van het rapport overgenomen. Dat houdt in dat we een compleet nieuwe start kunnen maken en het nu anders gaan doen. Er is in elk geval afgesproken dat we de communicatie naar de leden toe zullen verbeteren. Er is opheldering gegeven en de vergadering heeft aangegeven er nu een streep onder te willen trekken.''
Een tijdelijke commissie 'Goed sportbestuur' gaat op zoek naar nieuwe (aanvullende) bestuursleden en hoopt op de komende reguliere bondsvergadering op 25 maart een nieuw bestuur te kunnen presenteren.
(11 februari)


Honkbal
Oefenseizoen begint zaterdag
English
AMSTERDAM - Als het weer meewerkt zal komend weekeinde het oefenseizoen voor de Hoofdklassers van start gaan. Er staan voor zowel zaterdag als zondag twee wedstrijden op de agenda.

Landskampioen DOOR Neptunus opent het oefenseizoen zaterdag in het eigen stadion tegen stadgenoot Sparta/Feyenoord. Op zondag spelen de twee ploegen op het complex van Sparta/Feyenoord.
Amsterdam Pirates, dat dit seizoen onder leiding staat van nieuwe Hoofd Coach Louis Hofer, zal zaterdag afreizen naar Eerste Klasser Alcmaria Victrix in Alkmaar en is zondag op eigen veld gastheer van die ploeg.

In het daaropvolgende weekeinde van 11-12 komen ook de vijf andere Hoofdklasseploegen voor het eerst in actie.
Compleet Oefenschema
(26 februari)


Nederlandse Fantasy League opent eerste seizoen!
English
LEIDEN - Nederland heeft vanaf heden met Honkbalmanager van het Jaar een eigen Fantasy League!
Deze Fantasy Leagues zijn al vele jaren een groot succes. Zelf de rol van manager op je nemen, zelf een team samenstellen en dan maar hopen dat de geselecteerde spelers een goed seizoen hebben. Hoe beter de spelers presteren, hoe meer punten een Fantasy-manager kan behalen. En uiteraard is de manager met de meeste punten aan het einde van het seizoen is de kampioen en de winnaar van het spel.

Het grote verschil met andere Fantasy Leagues is dat in Honkbalmanager van het Jaar Nederlandse spelers kunnen worden geselecteerd. Kortom, herkenbaar voor iedereen. Net als in de andere Fantasy Leagues is het ook in het spel Honkbalmanager van het jaar de bedoeling zelf een opstelling te maken, waarbij in dit geval een keuze gemaakt kan worden uit alle spelers uit de Nederlandse Hoofdklasse van dit seizoen. Aan elke speler is een (fictief) bedrag toegekend. Elke Honkbalmanager krijgt een maximumbedrag van € 5.000.000, waarvoor hij of zij spelers kan 'kopen' voor zijn of haar team. Per gespeelde competitiewedstrijd krijgen spelers punten voor een aantal onderdelen (zoals bijvoorbeeld het aantal honkslagen en RBI’s voor de slagmensen en de strikeouts voor de werpers). De Honkbalmanager van het Jaar is degene wiens team aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft behaald. De eerste prijs is een passepartout voor het World Port Tournament 2007 in Rotterdam. Ook zijn deelnamepakketten te winnen voor de trainingskampen van 'Playball' Baseball Academy.

Inschrijven als Honkbalmanager is geheel gratis. De inschrijving verloopt geheel via de website www.honkbalmanager.nl. Op het moment dat iemand besluit om een team aan te melden voor deelname aan het spel, wordt een kleine bedrage van slechts € 5,- per team gevraagd.
Een vereniging kan zelfs geld verdienen met dit spel. Zoals gezegd wordt per team dat deelneemt aan het spel een kleine bijdrage gevraagd van € 5,-. Indien een deelnemer zich inschrijft via een vereniging, ontvangt die maar liefst 20% van dat bedrag weer terug op de rekening van de vereniging! Op de website is meer informatie te vinden over het aanmelden van een vereniging voor deze spaaractie. Tevens is hier promotiemateriaal te vinden voor in het clubblad of op de website van de vereniging.

Meer informatie over het enerverende spel Honkbalmanager van het Jaar is te vinden op de website www.honkbalmanager.nl. Voor vragen of opmerkingen kan gemaild worden naar info@honkbalmanager.nl.
(26 februari)


Neptunus opent EC vs. Bologna
English
STOCKHOLM (Zweden) - In het weekeinde is de officiële poule-indeling voor het Europa Cup-toernooi bekend gemaakt tijdens het Congres van de Europese Honkbal Bond (CEB) in Stockholm.
Het Congres werd georganiseerd door de Zweedse Honkbal- en Softbal Bond, die in maart het 50-jarig jubileum viert.

De Nederlandse landskampioen DOOR Neptunus speelt in een taaie poule in het Europa Cup-toernooi, dat wordt gehouden tussen 13 en 17 juni in het Italiaanse Grosseto.
De Rotterdammers openen het toernooi in Poule A op 13 juni tegen de Italiaanse kampioen Italeri Bologna. De volgende dag moet Neptunus aantreden tegen T&A San Marino, dat vorig seizoen de best-of-seven Italia Series van Bologna met 4-3 verloor. Op 15 juni sluit Neptunus de voorronde af tegen Marlins Puerto Cruz Tenerife, een ploeg die officiëel afkomstig is van de Canarische Eilanden en Spanje zal vertegenwoordigen.
In Poule B treft Bekerhouder Prink Grosseto (Italië) Kranski Lisjaki (Slovenië), Balashikha Tornados (Rusland) en Paderborn Untouchables (Duitsland).
De halve finales staan op de agenda voor 16 juni, de finales de dag erna.

Het toernooi om de CupWinners Cup wordt georganiseerd door Krc Altron Prague in de Tsjechische hoofdstad Praag op hetzelfde complex als waar vorig jaar de finaleronde plaatsvond van het Europees Kampioenschap.
Konica Minolta Pioniers is de Nederlandse deelnemer aan dit toernooi, waaraan ook wordt deelgenomen door Antwerp Eagles (België), Bracknell Blazers (Groot-Brittannië), FC Barcelona (Spanje), Lituanica Kaunas (Litouwen), Savigny-sur-Orge Lions (Frankrijk), gastheer Krc Altron Prague en Bekerhouder Rojos de Tenerife (Spanje).
(26 februari)


Internationaal Honkbal
Olympisch honkbal- en softbal-voorstel afgewezen
English
TURIJN (Italië) - Tijdens het 118e Congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Turijn (Italië) is besloten dat honkbal en softbal niet terugkeren als onderdeel van de Olympische Spelen 2012 in Londen (Groot-Brittannië).
De International BAseball Federation (IBAF) en International Softball Federation (ISF) dienden een voorstel in om de beslissing de twee sporten te schrappen voor de Spelen van 2012 te heroverwegen. Tijdens het Congres in juli vorig jaar in Singapore werden honkbal en softbal afgevoerd van de Olympische kalender. In 2008 zullen honkbal en softbal (voorlopig) voor het laatst deel uitmaken van de Spelen in Beijing (China). Honkbal en softbal kunnen in de toekomst altijd weer een aanvraag indienen opnieuw een Olympische sport te worden.
Nadat honkbal en softbal vorig jaar werden afgevoerd, ontwikkelden de twee overkoepelende wereldbonden voor de twee sporten, en nationale honkbal- en softbalbonden, verschillende acties om honkbal en softbal weer terug te krijgen in de Spelen.
Net als het geval was in Singapore eindigden de stemmingsrondes met een klein verschil. Honkbal werd verworpen met een verschil van 46-42, bij softbal was het 47-43.
De IBAF en ISF hadden de mogelijkheid gekregen de IOC-leden toe te spreken in Turijn, waar vrijdagavond de 20e Olympische Winter Spelen geopend worden. Een recordaantal van 82 zal deelnemen in Italië. Tijdens het Congres werden de Marshall Eilanden het 203e lid van het IOC.
(9 februari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 27 maart 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.