Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
Maart 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief MAART 2006

Algemeen
Nieuw Bondsbestuur geďnstalleerd. (25 maart)

Honkbal
Twee oefenwedstrijden afgelast. (1 maart)
Resterende twee oefenwedstrijden ook geschrapt. (2 maart)
Honkbalschool in Noord-Brabant/Limburg. (8 maart)
Meeste oefenwedstrijden weer afgelast. (9 maart)
Meer afgelastingen aangekondigd. (10 maart)
Resterende oefenwedstrijd ook afgelast. (11 maart)
Orioles tonen interesse in Sidney de Jong. (13 maart)
Nieuwe Hoofd Coach Almere '90. (16 maart)
Pioniers-werper tekent contract. (16 maart)
Neptunus trekt Tsjechische werper aan. (16 maart)
Eerste oefenwedstrijden dit weekeinde? (16 maart)
Update oefenwedstrijden. (17 maart)
Jeffrey Verbij maakt comeback. (17 maart)
Oefenseizoen eindelijk van start. (18 maart)
Opnieuw twee oefenwedstrijden in de boeken. (19 maart)
Vierde poging compleet oefenschema te spelen. (23 maart)
Almere trekt Gene Kingsale aan. (24 maart)
Vijf oefenwedstrijden gespeeld op zaterdag! (25 maart)
Opnieuw vier oefenwedstrijden gespeeld! (26 maart)
Sharnol Adriana start nieuw seizoen. (28 maart)
Balentien, DeCaster terug naar Minors. (30 maart)
Marlins 'releasen' Kenny Berkenbosch. (30 maart)
Startende werpers aangewezen voor komend oefenweekeinde. (30 maart)

Softbal Dames
Komend weekend Mastenbroektoernooi. (29 maart)

Internationaal Honkbal
Hall of Famer Kirby Puckett overleden. (6 maart)

Nieuws Archief 2006
Januari
Februari


Algemeen
Nieuw Bondsbestuur geďnstalleerd
English

...Jan Rijpstra...
...herkozen...

(Foto: Marco Stoovelaar)

NIEUWEGEIN - Tijdens de jaarlijkse Bondsraadvergadering zijn zaterdag de vier overgebleven Bondsbestuursleden van de Koninklijke Nederlands Baseball en Softball Bond herkozen en twee nieuwe leden toegevoegd, waardoor er een nieuw bestuur geďnstalleerd kon worden.

Na drie chaotische maanden heeft de KNBSB weer een nieuw en compleet Bondsbestuur. Sinds december waren er interne problemen en spanningen tussen bestuursleden en met het Bondsbureau, resulterend in wantrouwen en het opstappen van drie bestuursleden. Guus van Dee (schoolsport), Leo Smallegange (secretaris) en Charles van der Meijs (breedtesport) legden allen hun functie neer. Voorzitter Jan Rijpstra en Gijs Langevoort (honkbalzaken / commerciële zaken) kregen kritiek en de atmosfeer binnen het bestuur werd onwerkbaar. Rijpstra stelde daarop zijn drie overgebleven collega-bestuurders voor ook terug te treden en een onafhankelijk bureau werd verzocht een rapport te schrijven over de werkwijze van zowel het Bestuur als het Bondsbureau. De vier resterende bestuursleden zetten hun werkzaamheden tot de reguliere vergadering demissionair voort.

Tijdens een afgedwongen Bijzondere Ledenvergadering vorige maand kregen de vier overgebleven bestuursleden het akkoord door te mogen gaan met hun werkzaamheden. Toen, en ook dit keer, waren er kritische opmerkingen richting Bondsbestuur en Bondsbureau. Maar vandaag werd geadivseerd Rijpstra als voorzitter te herkiezen. In februari kwam er al een goedkeuring van goed bestuur en werd een motie van wantrouwen ingetrokken. Met de herkiezing van Rijpstra bleven ook de overige leden Gijs Langevoort, André van Overbeek (softbalzaken) en Edwin van den Berk (wedstrijdofficials) in functie.
Voormalig Bondsbestuurder Ruud van Zetten, die de afgelopen maand al interim penningmeester/secretaris was, werd toegevoegd aan het Bondsbestuur en werd ook vice-voorzitter. Nieuw in het Bondsbestuur is Leny Jansen-van der Gevel, voormalige Burgemeester van het Noord-Hollandse Niedorp (1993-2004), die de portefeuille Breedtesport zal gaan beheren.
(25 maart)


Honkbal
Twee oefenwedstrijden geschrapt
English
ROTTERDAM - Twee vastgestelde oefenwedstrijden voor komende zaterdag en zondag zijn reeds geschrapt vanwege de weersomstandigheden.
Woensdag sneeuwde het de gehele dag en de voorspellingen spreken van meer slecht weer, zodat werd besloten de wedstrijden tussen landskampioen DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord te schrappen.
De twee speelvelden werden niet vrijgegeven, vanwege de weersomstandigheden.
Op dit moment speelt Amsterdam Pirates komend weekend tweemaal tegen Eerste Klasser Alcmaria Victrix. Zaterdag in Alkmaar, zondag thuis in Amsterdam.
(1 maart)


Resterende twee oefenwedstrijden ook geschrapt
English
AMSTERDAM - Nadat de twee oefenwedstrijden tussen DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord al waren afgelast, werd donderdag ook bevestigd dat de twee ontmoetingen tussen Amsterdam Pirates en Eerste Klasser Alcmaria Victric eveneens van de agenda zijn gehaald.
De afgelastingen zijn het gevolg van de sneeuw en weersomstandigheden van de afgelopen dagen, slechts voorspellingen en de condities van de speelvelden.
De volgende oefenwedstrijden staan nu op het schema voor zaterdag 11 maart.

Vreemd genoeg gebeurde een jaar geleden precies hetzelfde op exact hetzelfde moment.
Op 5 en 6 maart stonden toen vijf oefenwedstrijden gepland in het openingsweekeinde van het oefenseizoen. Maar net als dit keer begon het de eerste dagen van maart te sneeuwen met als gevolg de afgelasting van alle vijf wedstrijden.
(2 maart)


Honkbalschool in Noord-Brabant/Limburg
English
ROTTERDAM - Na honkbalscholen in Rotterdam en Amsterdam komt nu een zelfde project van de grond in de regio Noord-Brabant/Limburg.
De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) is al enige tijd bezig om in verschillende regio's van het land honkbalscholen te openen.
Zoals het succesvolle Unicorns (Rotterdam) en de afgelopen seizoen geopende honkbalschool Amsterdam. De KNBSB heeft nu in Stichting Bixie Baseball een partner gevonden om in de regio Noord-Brabant/Limburg ook zo'n school op te zetten.

Bixie Baseball is een initiatief van Martijn Nijhoff, Wim van den Hurk en Ferenc Jongejan. De eerste twee begonnen het project anderhalf jaar geleden.
Bixie Baseball zal twee teams (een adspiranten- en junioren-team) in de topklasse laten spelen en de talenten opleiden op een LOOT-school. Daarnaast zullen de clubs uit de regio die zich aansluiten bij de stichting worden ondersteund met kaderopleidingen en breedtesport-activiteiten. Ook wil men de faciliteiten verbeteren.

Wie zijn de initiatiefnemers?
Martijn Nijhoff is één van de werpers van landskampioen DOOR Neptunus, maar speelde ook op het hoogste niveau voor het Eindhovense PSV.
Ferenc Jongejan staat eveneens als werper op het roster van Neptunus, maar speelde in de Hoofdklasse ook voor Twins uit Oosterhout en Konica Minolta Pioniers. Hij speelde daarnaast professioneel in de organisatie van de Chicago Cubs waar hij het bracht tot het triple-A team. Ook kwam Jongejan uit voor de nationale honkbalploeg, met wie hij deelnam aan de Olympische Spelen 2000 in Sydney (Australië) en Olympische Spelen 2004 in Athene (Griekenland).
Wim van den Hurk is de vader van werper Rick van den Hurk, die momenteel professioneel speelt in de organisatie van de Florida Marlins en kandidaat is voor het Nederlands team.

Bixie Baseball werkt samen met de KNBSB try-outs voor de talententeams voor de asdpiranten en junioren uit de regio. Spelers van 11 t/m 16 jaar kunnen naar deze try-outs komen, waar de ouders worden ingelicht over de plannen van Bixie Baseball en van de LOOT school.
Informatie over Bixie Baseball en het honkbalschoolproject in Noord-Brabant/Limburg is te verkrijgen door een mailtje te sturen naar info@bixiebaseball.nl. Geďnteresseerd om deel te nemen aan Bixie Baseball? Stuur dan je naam, leeftijd, positie, speelervaring, vereniging en hoe je te bereiken bent naar het voorgaande e-mail adres.
(8 maart)


Meeste oefenwedstrijden weer afgelast
English
AMSTERDAM - De eerste afgelastingen voor het oefenprogramma van komend weekeinde zijn al weer aangekondigd vanwege de slechte weersomstandigheden.
Afgelopen weekeinde werden alle vier vastgestelde oefenduels geschrapt vanwege sneeuw.

Nu is bekend gemaakt dat in elk geval beide wedstrijden tussen ADO en Sparta/Feyenoord zijn afgelast, net als de ontmoeting van zondag tussen Mr. Cocker HCAW en Amsterdam Pirates.
Ook geschrapt zijn de driekamp van zaterdag in Almere en de ontmoeting tussen Corendon Kinheim en Konica Minolta Pioniers van zaterdag.

Intussen heeft Amsterdam Pirates bekend gemaakt dat wanneer hun zaterdag=thuiswedstrijd tegen Eerste Klasser Alcmaria Victrix gespeeld kan worden, RHP Pim Walsma de startende werper zal zijn.
(9 maart)


Meer afgelastingen aangekondigd
English
AMSTERDAM - Vrijdag is bevestigd dat nog eens drie oefenwedstrijden van het komende weekeinde zijn afgelast.
Op zaterdag wordt het duel tussen Amsterdam Pirates en Alcmaria Victrix niet gespeeld.
Ook zag landskampioen DOOR Neptunus hun twee wedstrijden geschrapt worden vanwege de weersomstandigheden. Op zaterdag zouden de Rotterdammers spelen tegen Royal Greys uit België, terwijl op zondag Eerste Klasser en tweede team DOOR Tridents de tegenstander zou zijn. Zondag zullen de beide ploegen gaan trainen.
Er staat nu nog één wedstrijd op het schema voor zondag tussen Corendon Kinheim en Konica Minolta Pioniers in Hoofddorp. De status van dat duel wordt bepaald op zaterdag.
(10 maart)


Resterende oefenwedstrijd ook afgelast
English
HOOFDDORP - Op zaterdag werd ook de resterende oefenwedstrijd van dit weekeinde afgelast vanwege het slechte weer. De wedstrijd tussen Konica Minolta Pioniers en Corendon Kinheim stond voor zondag op het programma.
Dit betekent dat alle elf oefenwedstrijden, waarbij Hoofdklasseploegen waren betrokken, zijn afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden.
Dit is het tweede weekeinde op rij dat alle wedstrijden moesten worden geschrapt. De eerstvolgende wedstrijden staan nu op het schema voor aanstaande zaterdag.
(11 maart)



...Sidney de Jong...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Orioles tonen interesse in Sidney de Jong
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - International Sidney de Jong is benaderd door de Baltimore Orioles, die interesse toonden in de Oranje-catcher.
Voormalig Major League-werper Denis Martínez benaderde De Jong na afloop van de wedstrijd van het Nederlands Team tegen Panama. In dat duel maakte rookie werper Shairon Martis zijn interlanddebuut en deed dat met het gooien van een No-Hitter, terwijl De Jong de catching deed. Oranje boekte een 10-0 zege op Panama in zeven innings in hun laatste wedstrijd in Poule C van de World Baseball Classic in San Juan (Puerto Rico).

...Denis Martínez...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Martínez is verbonden aan de Orioles en kent het internationale honkbal goed. Voordat hij prof werd speelde hij in de nationale ploeg van Nicaragua, met wie hij ondermeer deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week van 1972. Denis Martínez, bijgenaamd 'El Presidente', speelde in de Major League tussen 1976 en 1998, waaronder elf seizoenen voor de Orioles. Martínez speelde ook voor de Montreal Expos, Cleveland Indians, Seattle Mariners en Atlanta Braves.
,,We hebben met elkaar gesproken na de wedstrijd'', vertelt De Jong. ,,Hij was van de Orioles en die toonden hun interesse. Ik heb hem mijn telefoonnummer en e-mailadres gegeven, dus ik zie wel wat er gaat gebeuren. Ik wacht rustig af.''

De Jong speelde in alle drie de wedstrijden van Oranje op de World Baseball Classic. Hij was catcher in de eerste en derde wedstrijd tegen Puerto Rico en Panama en was de DH in de tweede wedstrijd tegen Cuba.
Aanvallend kan Sidney terugkijken op een goed toernooi. Hij sloeg 5-uit-11 (.455) in de drie wedstrijden, waaronder een 3-uit-4 optreden vs. Panama. Tegen Cuba brak hij zelf een No-Hitter van werper Ormari Romero met een honkslag in de vijfde inning.

Sidney de Jong, catcher van Hoofdklasser Mr. Cocker HCAW, heeft nu aan 66 interlands deelgenomen.
(13 maart)


Nieuwe Hoofd Coach Almere '90
English
ALMERE - Carlos Arrindell is dit seizoen de nieuwe Hoofd Coach van Instant Holland Almere '90. Hij is de opvolger van Marco Wels, die de ploeg afgelopen seizoen leidde.

Arrindell is een ervaren coach, maar maakt bij Almere zijn Hoofdklasse-debuut. Hij startte zijn honkbal-loopbaan bij het Amsterdamse AMVJ, waarna hij één van de oprichters was van de Antilliaanse honkbal- en softbalclub Little Rock, eveneens in Amsterdam. Bij Little Rocik was Arrindell zowel speler als coach (honkbal en softbal), maar maakte ook deel uit van het clubbestuur. Arrindell, een catcher, speelde vervolgens voor Eerste Klasser De Spartaan, met wie hij ook één seizoen in de Hoofdklasse uitkwam. De uitgebreide loopbaan van Arrindell omvat ook speler/coach-periodes bij Polmerians, Almere Giants, Double Stars Heiloo, WSB en Vennep Flyers.
Recentelijk maakte hij deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Herensoftbalteam en was de Manager van de Nationale Herensoftbal B-ploeg. Daarnaast was hij betrokken bij een succesvol project in Arnhem waar moeilijke jeugdigen werden gestimuleerd actief te zijn in verschillende sporten.
Dit seizoen maakt Arrindell zijn comeback in het honkbal als de Hoofd Coach van Almere '90.
(16 maart)


Pioniers-werper tekent contract
English
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers hoopte de Venezolaanse RHP Nelson Santander Olajo voor dit seizoen aan de selectie te kunnen toevoegen, maar de ploeg moet op zoek naar een vervanger.

Olajo zou zowel als starter en als reliever inzetbaar zijn voor Pioniers, dat dit seizoen onder leiding staat van nieuwe Hoofd Coach Trevor Rooper.
Echter, Olajo tekende dinsdag een profcontract bij de Pittsburgh Pirates-organisatie. Het is nog niet bekend voor welk minor league-team hij zal uitkomen.
Intussen is Pioniers in contact met een andere Venezolaanse werper, maar ook met een Amerikaanse pitcher.
De ploeg hoopt binnenkort de naam van de nieuwe aanwinst bekend te kunnen maken.
(16 maart)


Neptunus trekt Tsjechische werper aan
English
ROTTERDAM - Regerend landskampioen DOOR Neptunus heeft de werpersstaf uitgebreid met de Tsjechische international Leoš Kubát. De rechtshander is hier voor een proefperiode, want op 29 maart keert hij weer terug naar Praag. Eind deze maand wordt besloten of hij ook in het reguliere seizoen het Neptunus-uniform zal dragen.

Vorig jaar nam de 25-jarige Kubát met de Tsjechische Nationale Ploeg deel aan het Europees Kampioenschap, dat toen in Tsjechië werd gehouden.
Hij startte drie wedstrijden, vs. Griekenland, Frankrijk en Italië. In de laatste wedstrijd kreeg hij het verlies op zijn naam.
In deze drie starts gooide Kubát 16 innings, waarin hij tot 14 strikeouts kwam, vijfmaal vier wijd gooide en acht honkslagen tegenkreeg. Drie van de zeven punten die hij toestond waren verdiend en dat resulteerde in een ERA van 1.67.
Hij speelde ook drie innings in het outfield in de wedstrijd tegen Oekraďne.
Kubát zal zaterdag arriveren en het is de bedoeling dat hij, als het weer het toelaat, zondag zal starten in de oefenwedstrijd tegen het Belgische Brasschaat Braves.
(16 maart)


Eerste oefenwedstrijden dit weekeinde?
English
AMSTERDAM - Het is nog onduidelijk hoe het er voor komend weekeinde voorstaat. Worden de eerste oefenwedstrijden gespeeld of niet? Op donderdagavond waren reeds vijf wedstrijden afgelast, terwijl er vijf nog steeds de status van 'spelen' hadden.
Maar het weer is de afgelopen dagen niet in het voordeel van de honkballers geweest en de voorspellingen voor komend weekeinde zijn ook weer niet goed (sneew?). Dit zou betekenen dat het complete oefenprogramma mogelijk voor de derde week op rij moet worden afgelast vanwege de weers- en veldomstandigheden.
Het oefenseizoen moest op 4 maart van start gaan, maar sindsdien zijn er al 16 wedstrijden, waarbij Hoofdklasse-ploegen zijn betrokken, afgelast.

Als het weer gunstig is zal landskampioen DOOR Neptunus twee oefenwedstrijden spelen, beide op het eigen veld. Zaterdag zal de ploeg Eerste Klasser Gryphons ontmoeten. Op zondag is Neptunus gastheer van Brasschaat Braves uit België.
LHP Jan Naterop, die in het seizoen de rol van reliever zal vervullen, is aangewezen als startende werper voor het duel op zaterdag.
Op zondag zal Neptunus beginnen met RHP Leoš Kubát, international van de Tsjechische Nationale Ploeg, met wie hij vorig jaar deelnam aan het Europees Kampioenschap. Dit seizoen zal hij de kleuren van Neptunus komen verdedigen.

Op dit moment spelen Corendon Kinheim en Sparta/Feyenoord zaterdag tegen elkaar in Haarlem. RHP Elton Koeiman is de starter voor Sparta/Feyenoord. Kinheim's starter is nog niet bekend.
De twee ploegen zouden elkaar zondag opnieuw treffen in Rotterdam, maar dat duel is geschrapt, vanwege de veldgesteldheid.

Het is de bedoeling dat Mr. Cocker HCAW en Konica Minolta Pioniers zondag tegen elkaar spelen in Bussum. De starters zijn nog niet bekend, maar Pioniers begint waarschijnlijk met LHP Richard Orman.
De wedstrijd tussen de twee ploegen van zaterdag is uit het programma, omdat het veld in Hoofddorp eveneens onbespeelbaar is. De status van het duel op zondag wordt zaterdag nader bekeken.

Het veld in Almere is onbespeelbaar verklaard voor de wedstrijd van zaterdag tussen Instant Holland Almere '90 en Amsterdam Pirates. Er was een voorstel dit duel te verschuiven en 's morgens in Amsterdam te spelen, maar vanwege de kou heeft men daar van afgezien.
De wedstrijd van zondag tussen beide ploegen staat nog op het programma. Als dat duel wordt gespeeld is Almere's nieuwe Hoofd Coach Carlos Arrindell van plan zijn rookies en jongere werpers in te zetten voor de eerste innings, gevolgd door de meer ervaren werpers. Waarschijnlijk zal LHP Nick Veltkamp de starter zijn. RHP Tom Stuifbergen, die aanvankelijk op zaterdag zou starten, is mogelijk nu de beginnende werper voor Pirates op zondag.

ADO zag beide wedstrijden afgelast worden. Op zaterdag zou de ploeg afreizen naar Hoboken in België en daar spelen tegen Hoboken Pioneers. Die ploeg zou zondag naar Den Haag komen. Beide wedstrijden zijn eveneens geschrapt vanwege de veldcondities als gevolg van de slechte weersomstandigheden van de laatste dagen en weken.
(16 maart)


Update oefenwedstrijden
English
HAARLEM / AMSTERDAM - Op vrijdag zijn twee wijzigingen aangekondigd en bevestigd voor het oefenschema van zaterdag.

De wedstrijd tussen Corendon Kinheim en Sparta/Feyenoord is officiëel afgelast, omdat er geen gebruik mag worden gemaakt van het veld in het Haarlemse Pim Mulier Stadion, vanwege de weersomstandigheden. De ontmoeting van zondag in Rotterdam was reeds afgelast.

Op zaterdag zou Amsterdam Pirates in Almere spelen vs. Instant Holland Almere '90. Dat duel werd afgelast, omdat ook het veld in Almere onbespeelbaar is, zoals eerder bericht. Er was een voorstel de wedstrijd in Amsterdam te spelen, maar de enige mogelijkheid was om 11:00 uur 's morgens, omdat 's middags om 14:00 uur de wedstrijd tussen de tweede teams van Pirates en Almere op het schema stond. Vanwege de huidige koude temperaturen, werd het voorstel afgewezen. Later werd ook de wedstrijd tussen Pirates-2 en Almere-2 geschrapt op verzoek van Almere, vanwege de weersomstandigheden. Pirates-2 zou in plaats daarvan 's middags een trainingssessie organiseren. Maar vrijdagmiddag werd bevestigd dat Amsterdam Pirates nu een extra ingelaste wedstrijd vs. Pirates 2 zal spelen op zaterdagmiddag. Het is hierdoor aannemelijk dat RHP Tom Stuifbergen, die aanvankelijk zaterdag vs. Almere zou starten, nu zal beginnen vs. Pirates-2. Zondag spelen Pirates en Almere, zoals aangekondigd, hun wedstrijd in Amsterdam.
(17 maart)


Jeffrey Verbij maakt comeback
English
HAARLEM - Jeffrey Verbij zal uit 'retirement' komen en dit seizoen zijn rentree maken in de Hoofdklasse bij Corendon Kinheim, waar hij de laatste twee maanden al meetrainde.
Ben Thijssen, Kinheim's nieuwe Hoofd Coach, bevestigde vrijdagavond dat Verbij op het roster staat en dat hij volledig inzetbaar is als speler.
,,Jeffrey zal voornamelijk worden gebruikt als reliever'', zei Thijssen in een interview met Grand Slam * Stats & News, dat dit weekeinde op deze site wordt gepubliceerd in de seizoens-preview van Kinheim.

Jeffrey Verbij debuteerde in 1993 in de Hoofdklasse als speler van Amsterdam Pirates, maar speelde een jaar later voor Kinheim.
Na het seizoen 1999 ging Verbij naar Hoofddorp Pioniers, maar hij sloot zijn loopbaan weer af bij Kinheim, waar hij na het seizoen 2003 afscheid nam.
Hij ging naar Australië waar hij enige tijd woonde, maar is nu weer teruggekeerd in Nederland en pakt zijn honkballoopbaan weer op.
In 2003, zijn laatste Hoofdklasse-seizoen, sloeg hij .295 met 19 RBI's en twee homeruns. Hij gooide ook zesmaal als reliever, maar was toen niet succesvol, want hij gooide 17 maal vier wijd in slechts vier innings, maar kreeg wel maar één honkslag tegen.
(17 maart)


Oefenseizoen eindelijk van start
English
ROTTERDAM / AMSTERDAM - Hoewel de temperaturen rond het vriespunt lagen is het oefenseizoen voor de honkballers zaterdagmiddag eindelijk van start gegaan met twee wedstrijden. Vier andere wedstrijden die voor zaterdag op het programma stonden waren reeds afgelast.
Zaterdagavond werd bevestigd dat de voor zondag geplande wedstrijd tussen Mr. Cocker HCAW en Konica Minolta Pioniers de nieuwste geschrapte wedstrijd is. Twee andere wedstrijden hebben nog de speelstatus.
Sinds 4 maart is al een totaal van 22 wedstrijden afgelast vanwege de weers- en veldomstandigheden.

Op zaterdagmiddag, met temperaturen die schommelden tussen de één en vier graden en een koude wind, waren DOOR Neptunus en Amsterdam Pirates de eerste twee Hoofdklasse-ploegen die een oefenduel in de boeken kregen. Beide wedstrijden duurden zeven innings.
In Rotterdam ontving Neptunus Eerste Klasser Gryphons en kwam van een achterstand terug om met 5-3 te winnen.
In Amsterdam speelde Pirates tegen het in de Eerste Klasse spelende tweede team Amsterdam Pirates-2 en won met 5-2.
(18 maart)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Opnieuw twee oefenwedstrijden in de boeken
English
AMSTERDAM / ROTTERDAM - Zondag konden er opnieuw twee oefenwedstrijden worden gespeeld, maar drie anderen moesten worden afgelast, zoals al eerder aangekondigd.
De weersomstandigheden waren wat beter dan op zaterdag, maar blijven nog altijd onder de maat. Maar aanstaande dinsdag is het officiëel het begin van de lente. Misschien is dat ook het begin van beter (honkbal) weer. Over 26 dagen is het Opening Day. Tot die tijd zijn er nog drie weekeinden met oefenwedstrijden.

In Amsterdam opende Instant Holland Almere '90 hun oefenseizoen met een 7-4 overwinning bij Amsterdam Pirates.
In Rotterdam ging DOOR Neptunus met 4-1 onderuit tegen het Belgische Brasschaat Braves.
(19 maart)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Vierde poging compleet oefenschema te spelen
English
AMSTERDAM - Komend weekeinde krijgen de acht Hoofdklasse-ploegen de vierde mogelijkheid een compleet oefenschema af te werken. Tot nu toe resulteerden de slechte weers- en veldomstandigheden in 22 afgelaste wedstrijden, terwijl er slecht vier gespeeld konden worden.
Aanstaande zaterdag staan er zes wedstrijden op het schema, waarbij Hoofdklasse-ploegen zijn betrokken. Voor zondag zijn er vier gepland. Maar opnieuw lijkt het weer ongunstig te zijn, want de voorspellingen hebben het over regen.

Met het ongunstige weer in het achterhoofd zullen werpers niet veel gooien en zullen coaches alle beschikbare werpers inzetten in deze wedstrijden. Vanwege de weers- en veldomstandigheden en het feit dat dit de eerste buitenactiviteit zal zijn voor sommige ploegen, zullen de wedstrijden mogelijk maar zeven innings duren. Daarom zijn ook nog niet alle startende werpers bekend gemaakt of kunnen die wijzigen op wedstrijddagen.

DOOR Neptunus, dat twee wedstrijden op het schema heeft staan vs. Corendon Kinheim, maakt zaterdagochtend de starters pas bekend.
Kinheim's Hoofd coach Ben Thijssen zal starten met LHP Patrick Beljaards en RHP David Bergman.
Amsterdam Pirates en Konica Minolta Pioniers ontmoeten elkaar ook tweemaal. Pirates stuurt zaterdag RHP Robbert van der Pol naar de heuvel, terwijl nog geen beslissing is genomen over de starter voor zondag.
Pioniers begint waarschijnlijk met RHP Roger Kops en LHP Richard Orman.
Neptunus en Pirates zijn de enige twee ploegen die vorig weekeinde in staat waren twee 7-inning wedstrijden te spelen.

ADO en Sparta/Feyenoord spelen een wedstrijd op zondag. Sparta/Feyenoord, dat donderdagavond pas de eerste buitentraining kon afwerken, begint met RHP Elton Koeiman. ADO's starter is nog niet bekend.
Mr. Cocker HCAW speelt twee wedstrijden in Antwerpen (België) en treft daar Antwerp Eagles, dat vorig jaar op de vierde plaats eindigde in de Belgische competitie. Hoofd Coach Maurice DeConge zal waarschijnlijk beginnen met RHP Patrick de Lange en RHP Nick Stuifbergen.
Instant Holland Almere '90 neemt zaterdag deel aan een driekamp in Apeldoorn. Daar ontmoet de ploeg Eerste Klassers Gryphons en Robbers Robur '58. Almere's waarschijnlijke starters zijn RHP Forstin Coenraad en RHP Martin Kuipers.
(23 maart)


Almere trekt Gene Kingsale aan

...Gene Kingsale...
(Foto: Bowie BaySox)
English
ALMERE - Voormalig Major Leaguer en huidig Oranje-international Gene Kingsale zal dit seizoen uitkomen voor Hoofdklasser Instant Holland Almere '90. De geruchten waren er al enige tijd, maar op vrijdag bevestigde de club de komst van Kingsale. Hij zal mogelijk aanstaande donderdag al arriveren.
De 29-jarige outfielder hoopte een nieuw profcontract te bemachtigen in de professionele Mexican League, maar toen dat niet doorging, besloot Kingsale naar Almere te komen. Daar zal hij ondermeer samenspelen met Ivanon Coffie, die ook zijn teamgenoot was toen zij samen professioneel speelden in de Baltimore Orioles-organisatie en de laatste jaren in het Nederlands Team.

Arubaan Gene Kingsale heeft een indrukwekkende professionele loopbaan achter de rug, die hem naar de Major League bracht. In 1996 debuteerde hij in de Major League bij de Baltimore Orioles. Hij speelde ook voor de O's tussen 1998 en 2001. In 2001 werd Kingsale geruild naar de Seattle Mariners, met wie hij ook in de Majors speelde in 2001 en 2002. Hij sloot dat seizoen af bij de San Diego Padres en speelde in 2003 voor de Detroit Tigers. Tussen 1996 en 2003 speelde Kingsale in 211 Major League-wedstrijden voor de Orioles, Mariners, Padres en Tigers. In die wedstrijden kwam Kingsale tot een slaggemiddelde van .251 met 134 honkslagen, waaronder drie homeruns. Hij speelde in 2003 het laatst in de Majors en nam toen deel aan 39 wedstrijden van de Tigers. De laatste twee seizoenen speelde hij in de minor league bij de Tigers, totdat hij halverwege vorig seizoen werd released. In 2003 werd de switch-hitter benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor het Arubaanse honkbal.

In 2003 debuteerde Kingsale in het Nederlands Team, met wie hij toen deelnam aan het Wereldkampioenschap in Cuba. In 2004 speelde hij met Oranje op het Pré-Olympisch Toernooi in Italië en de Olympische Spelen in Athene (Griekenland). Op de Spelen werd hij uitgeroepen tot Beste Europese Speler. Vorig jaar nam hij met de nationale ploeg deel aan het WK in Nederland. Eerder deze maand was Kingsale één van de Oranje-speler op de World Baseball Classic in Puerto Rico. Hij heeft 34 officiële interlands achter zijn naam staan.
Met de toevoeging van Kingsale is Almere onmiddellijk kandidaat geworden voor één van de vier Play-Off plaatsen.
(24 maart)


Vijf oefenwedstrijden gespeeld op zaterdag!
English
AMSTERDAM - Eindelijk waren de weersomstandidgheden acceptabel, er was wat zonneschijn, op sommige momenten zelfs een onbewolkte lucht en geen regen (wat gebeurde er met de regen, weermannen/vrouwen?).
Voor de eerste keer kon een compleet oefenschema worden afgewerkt. Nadat er sinds 4 maart 22 wedstrijden werden geschrapt vanwege het slechte weer konden vandaag vijf wedstrijden, waarbij Hoofdklassers waren betrokken, volgens schema worden gespeeld.

In Rotterdam opende Corendon Kinheim met een ruime 17-8 zege vs. DOOR Neptunus.
In Amsterdam registreerde Konica Minolta Pioniers de eerste oefenwinst, een 6-2 zege bij Amsterdam Pirates.
In Apeldoorn versloeg Instant Holland Almere '90 Eerste Klassers Gryphons, 9-0, en Robbers Robur '58, 9-2.
In Antwerpen (België) speelde Mr. Cocker HCAW de eerste wedstrijd en won met 10-1 vs. Antwerp Eagles.
(25 maart)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Opnieuw vier oefenwedstrijden gespeeld!
English
AMSTERDAM - Voor de eerste keer dit seizoen kon dit weekeinde een compleet oefenprogramma volgens schema worden afgewerkt. Zondag werden er vier wedstrijden gespeeld, waarbij Hoofdklasseploegen waren betrokken.

In Haarlem stond Corendon Kinheim na acht innings met 4-0 voor vs. DOOR Neptunus, maar het duel eindigde in een 4-4 gelijkspel.
In Hoofddorp had Amsterdam Pirates slechts drie hits, maar kwam tot een 5-0 shutout-zege bij Konica Minolta Pioniers.
In Den Haag speelden ADO en Sparta/Feyenoord hun eerste wedstrijd van het seizoen. ADO won met 7-4.
In Antwerpen (België) kwam Mr. Cocker HCAW tot 18 honkslagen, waaronder vier homeruns, om met 17-2 te winnen vs. Antwerp Eagles.
(26 maart)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Sharnol Adriana start nieuw seizoen
English
SAN LUIS, San Luis Potosi (Mexico) - Sharnol Adriana, speler van het Nederlands Honkbal Team is begonnen aan een nieuw professioneel seizoen in Mexico en heeft een teamgenoot die eveneens bekend is in sommige delen van Nederland.


...Sharnol Adriana...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De 35-jarige Adriana speelt op het eerste honk voor de Tuneros de San Luis Potosi in de Mexican League (dat een triple-A status heeft), dezelfde ploeg als waar hij vorig jaar ook speelde. De ploeg heeft tot nu toe vijf wedstrijden gespeeld in het nieuwe seizoen en won de eerste vier op rij, waardoor men momenteel op de tweede plaats staat.
Sinds 2000 maakt Sharnol deel uit van het Nederlands team, met wie hij deelnam aan de Olympische Spelen van 2000 (Sydney) en 2004 (Athene), de Wereldkampioenschappen van 2001 (Taiwan), 2003 (Cuba) en 2005 (Nederland) en het toernooi om de Intercontinental Cup van 2002 (Cuba). Eerder deze maand nam hij met Oranje deel aan de World Baseball Classic in Puerto Rico en speelde toen in zijn 75e officiële interlandwedstrijd.
Na vijf wedstrijden Adriana, die de lead-off hitter is bij de Tuneros, 4-uit-20 (.200) met twee RBI's en vier gescňorde punten.

Eén van Adriana's teamgenoten is Amerikaan Darryl Brinkley, die DH is en als vierde slaat. Brinkley slaat momenteel 8-uit-20 (.400) na vijf wedstrijden met twee doubles en een homerun. Hij scoorde viermaal en heeft ook vier RBI's. Brinkley, die in december 37 jaar werd, sloeg zijn homerun in de tweede wedstrijd van het seizoen tegen de Rieleros de Aguascalientes.
Darryl heeft ook een verleden met het Nederlandse honkbal. In 1991, toen hij 22 jaar was, kwam hij naar Nederland en ging spelen voor Kinheim en keerde het jaar erop terug. De outfielder had twee productieve seizoenen bij de Haarlemmers, want hij sloeg .399 met 36 RBI's, 12 HRs, 45 Runs en 22 Gestolen Honken in 1991 en .366 met 50 RBI's, 12 HRs, 43 Runs en had met 30 de meeste Gestolen Honken in 1992 toen hij werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. In november van dat jaar keerde hij kort terug naar Nederland om zijn MVP-Award in ontvangst te nemen tijdens een Gala, dat toen in Utrecht werd gehouden. Eén van Brinkley's teamgenoten in zijn twee jaar bij Kinheim was René Rijst, die dit seizoen uitkomt voor Instant Holland Almere '90.
Vorig jaar won Brinkley zijn derde Mexicaanse slagtitel toen hij .376 sloeg in 99 wedstrijden met 13 HRs en 79 RBI's in de Liga Mexicana de Verano.
(28 maart)


Balentien, DeCaster naar minors
English
PEORIA, Arizona / BRADENTON, Florida (USA) - Internationals Wladimir Balentien en Yurendell DeCaster zijn teruggestuurd naar Minor League-teams. Balentien en DeCaster stonden beiden op het 40-man Major League-roster van hun respectievelijke club. DeCaster werd genoemd als serieuze kandidaat voor een plaats op het uiteindelijke 25-man roster.

De Seattle Mariners hebben Outfielder Wladimir Balentien ingedeeld in het double-A team in San Antonio.
Balentien speelde ook vorig seizoen voor de San Antonio Missions. Eerder deze maand maakte Balentien deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Team voor de World Baseball Classic, maar moest zich terugtrekken vanwege een blessure. In 2004 nam hij met Oranje deel aan de Olympische Spelen in Athene (Griekenland). In Spring Training speelde Balentien deze maand in twee wedstrijden en sloeg 1-uit-1 met een vrije loop.

De Pittsburgh Pirates hebben Yurendell DeCaster ingedeeld in het triple-A team in Indianapolis.
Vorig seizoen speelde DeCaster in 122 wedstrijden voor de Indianapolis Indians en had 116 honkslagen, waaronder 11 homeruns voor een slaggemiddelde van .280. DeCaster nam met het Nederlands Team deel aan de World Baseball Classic. DeCaster speelde deze maand in zeven Spring Training-wedstrijden als eerste honkman en sloeg 2-uit-12 met een homerun en drie RBI's.
(30 maart)


Marlins 'releasen' Kenny Berkenbosch
English
JUPITER, Florida (USA) / BUSSUM - Rechtshandige werper Kenny Berkenbosch is maandag door de Florida Marlins 'released', oftewel ontslagen en is in Nederland teruggekeerd. Hij voegde zich inmiddels bij de ploeg van Mr. Cocker HCAW en komt mogelijk komend weekeinde in actie tijdens het Jan van de Vegte Memorial Toernooi in Nijmegen.

Berkenbosch, die twee weken geleden 21 jaar werd, was in Florida voor Minor League Spring Training, maar zijn contract werd niet vernieuwd voor het komende seizoen. Vorig seizoen nam de rechtshandige werper deel aan 17 wedstrijden als reliever voor de Jamestown Jammers, het Single-A short season team van de Marlins in de New York-Penn League. Hij sloot het seizoen af met een 1-0 'record' en één save. Zijn enige overwinning kwam in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen de Mahoning Valley Scrappers van de Cleveland Indians. In 33 2/3 inning kwam Berkenbosch tot 30 strikeouts, gooide 15x vier wijd en kreeg 29 honkslagen tegen. Zijn ERA was 4.81. Aanvallend kwam hij in 12 wedstrijden aan slag. Hij sloeg 7-uit-39 (.179) met een triple, scoorde vijf punten en had vijf RBI's.
Kenny speelde sinds het seizoen 2002 professioneel in de organisatie van de Marlins. Na afloop van zijn seizoen in 2002, 2003 en 2004 speelde hij in een aantal wedstrijden voor Instant Holland Almere '90, maar kwam vorig jaar niet voor die ploeg in actie. Na afloop van het seizoen 2005 besloot hij over te gaan naar Mr. Cocker HCAW, waardoor hij dit seizoen gerechtigd is uit te komen voor de Bussumers.
(30 maart)


Starters aangewezen voor komend oefenweekeinde
English
AMSTERDAM - Zeven van de acht Hoofdklasse-ploegen hebben hun waarschijnlijke startende werpers voor het komende oefenweekeinde aangewezen, het één na laatste voordat de competitie van start gaat op 15 april.
Er staan elf wedstrijden op het schema (vijf op zaterdag, zes op zondag) waar Hoofdklasse-ploegen bij betrokken zijn.

Instant Holland Almere '90, dat tot nu toe alle drie gespeelde wedstrijden winnend afsloot, speelt tweemaal vs. Konica Minolta Pioniers. Zaterdag maakt RHP RHP Erik Remmerswaal zijn eerste optreden van het seizoen voor Almere. Pioniers start met dezelfde twee starters als afgelopen weekeinde.
Sparta/Feyenoord treft Amsterdam Pirates tweemaal en heeft RHP Daan Baecke en RHP Arthur McDonald aangewezen voor hun eerste start. Pirates maakte alleen een starter voor zaterdag bekend, want de ploeg speelt zondag twee wedstrijden. Naast de ontmoeting met Sparta/Feyenoord treft de ploeg ook Montigny Les Cougars uit Frankrijk. De starters deze twee wedstrijden zijn afhankelijk van wie er op zaterdag nodig zijn.

Corendon Kinheim, Mr. Cocker HCAW en ADO komen eveneens driemaal in actie, want zij nemen deel aan het jaarlijkse Jan van de Vegte Memorial Toernooi van Tweede Klasser De Hazenkamp in Nijmegen.
Kinheim zet dezelfde twee starters als vorige week in, maar heeft ook rookie LHP Jean-Paul Gulinck aangewezen voor zaterdag.
HCAW komt eveneens met hun twee starters van afgelopen weekeinde en voegde RHP Kevin Roovers aan voor de derde wedstrijd. Bovendien voegde de ploeg RHP Kenny Berkenbosch toe, die eerder in de week 'released' werd door de Florida Marlins.
ADO, dat vorige week pas de eerste wedstrijd van het seizoen speelde, heeft RHP Jurriaan Koks en RHP Tjibbe van DIjk aangewezen voor hun eerste start, terwijl de starter van vorige week, RHP Rob Cordemans, zondagmiddag de derde wedstrijd begint.

DOOR Neptunus heeft geen wedstrijden op het programma staan en houdt een tweedaags trainingskamp op zaterdag en zondag op het thuisveld in Rotterdam.
(30 maart)


Softbal Dames
Komend weekeind Mastenbroektoernooi
English
ENSCHEDE - Computer SOS Tex Town Tigers organiseert komend weekeinde de 24ste editie van haar jaarlijkse J.C.J. Mastenbroek Toernooi met deelname van tien softbalteam en zes honkbalteams op hun complex in Enschede.

In het damestoernooi zijn zes Hoofdklasse-ploegen aanwezig, waaronder de winnaar van vorig jaar A4 Terrasvogels en landskampioen New York Pizza Sparks Haarlem.
Die krijgen gezelschap van Twins, Van der Peijl DSC '74, Euro Stars en het organiserende Computer SOS Tex Town Tigers.
Ook nemen deel Joudrs Praha uit Tsjechië, de Russische landskampioen Caroussel, de Duitse Nationale Ploeg en Jong Oranje.
In januari stonden Terrasvogels en Praha tegenover elkaar in de finale van het Indoor Cup Toernooi in Schiedam, dat door Terrasvogels werd gewonnen.
Het toernooi gaat vrijdagavond 31 maart van start, waarna de finale wordt gespeeld op zondag 2 april.

In het honkbaltoernooi komen vier van de zes deelnemende ploegen uit de Eerste Klasse: Alcmaria Victrix, Storks, Jeka en Sparta/Feyenoord-2.
Ook nemen hieraan deel TIW-Survivors en gastheer Tex Town Tigers.
(29 maart)


Internationaal Honkbal

IN MEMORIAM


...Kirby Puckett...
(1961 - 2006)

Hall of Famer Kirby Puckett overleden
English
PHOENIX, Arizona (USA) - Hall of Famer Kirby Puckett, de legendarische outfielder en fan-favoriet van de Minnesota Twins, is maandagmiddag overleden als gevolg van complicaties na een zware beroerte. Kirby Puckett zou over acht dagen zijn 45e verjaardag vieren.
Nadat hij zondagochtend in zijn huis in Scottsdale (Arizona) werd getroffen door de beroerte werd hij naar een ziekenhuis gebracht en onderging een hersenoperatie. Hij werd hierna overgebracht naar een ziekenhuis in Phoenix waar zijn toestand op maandag helaas snel verslechterde.

Kirby Puckett leidde de Twins naar twee World Series-titels in 1987 en 1991. Men zal altijd zijn snelle loop ('hustle') over de honken blijven herinneren, net als zijn aanstekelijke persoonlijkheid en brede lach die zijn handelsmerk werd. Voor zijn toewijding aan de gemeenschap werd Puckett in 1996 onderscheiden met de Roberto Clemente Man of the Year Award.
Kirby zal ook in herinnering blijven voor zijn aandeel in de World Series 1991 tegen de Atlanta Braves. In Game Six sloeg hij 3-uit-4 en maakte hoog opspringend een schitterende vangbal waarmee hij Ron Gant van een extra basehit beroofde, maar sloot de wedstrijd ook af met een homerun in de elfde inning, waardoor een zevende wedstrijd werd afgedwongen. De Twins wonnen de Series de volgende dag. Uw Grand Slam-webmaster had de eer deze enerverende World Series als 'color commentator' te verslaan voor het toenmalige sportkanaal Screensport.

In 1996 kwam Puckett's loopbaan tot een plotsling einde toen zijn zicht wazig werd als gevolg van groene staar (glaucoom). In juli van dat jaar kondigde hij zijn afscheid aan vanwege onomkeerbare schade aan het netvlies van zijn rechteroog, waarin hij het zicht verloor.
Kirby Puckett werd in 1982 gedraft door de Twins een debuteerde twee jaar later in de Major League, waarin hij de negende speler in de geschiedenis werd die vier honkslagen sloeg in zijn eerste big league-wedstrijd. Puckett speelde in tien All Star Games. Hij werd in 2001 in de Hall of Fame gekozen in het eerste jaar waarin hij verkiesbaar was. Puckett is met 2304 honkslagen de All-Time leider bij de Twins en speelde in 12 seizoenen voor Minnesota.
,,Dit is een trieste dag voor de Minnesota Twins, Major League Baseball en honkbalfans waar dan ook'', stelde Twins-eigenaar Carl Pohlad in een persbericht.
(6 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 13 april 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.