Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
Juli 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief JULI 2006

Honkbal
Van 't Klooster speelgerechtigd! (1 juli)
1e Kl: RCH-Pinguïns verslaat Tridents; 1e winst Almere. (1 juli)
Comfortabele winst voor HCAW. (1 juli)
Seizoen onderbroken met twee zeges in verlenging. (2 juli)
Almere en Hoofd Coach Arrindell uit elkaar. (3 juli)
Selectie bekend voor European Baseball Series. (4 juli)
European Baseball Series valt samen met historie. (6 juli)
EBS: Oranje shutout Italië in opener. (7 juli)
EBS: Italië brengt Series in evenwicht. (8 juli)
EBS: Oranje sluit eerste deel af met shutout. (9 juli)
EBS: Italië komt opnieuw langszij in Series. (10 juli)
EBS: Derde shutout-zege Oranje. (11 juli)
EBS: Zesde wedstrijd afgelast vanwege regen. (12 juli)
Oranje sluit voorbereidingen op HHW af. (20 juli)
Almere '90 benoemd Ritchie Daal tot Hoofd Coach. (23 juli)
Nederland vs. Japan LIVE op Internet. (26 juli)
Oranje wint Haarlemse Honkbal Week! (30 juli)

Softbal Dames
Canada Cup: Oranje opent met winst. (2 juli)
Canada Cup: Shutout-zege voor Oranje. (3 juli)
Canada Cup: Nederland verslaat Canada! (3 juli)
Canada Cup: Opnieuw shutout voor Oranje; Soumeru gooit No-Hitter. (4 juli)
Canada Cup: Eerste verlies Oranje. (5 juli)
Canada Cup: Oranje in Play-Offs! (6 juli)
Canada Cup: Oranje opent Play-Offs met shutout! (7 juli)
Canada Cup: Oranje wint opnieuw! (7 juli)
Canada Cup: Oranje puntloos tegen Australië. (8 juli)
Canada Cup: Oranje wint brons. (9 juli)
Selectie bekend voor Wereldkampioenschap. (14 juli)

Internationaal Honkbal
American League wint opnieuw All Star Game. (12 juli)
IBAF President Aldo Notari overleden. (25 juli)

Nieuws Archief 2006
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Honkbal
Van 't Klooster speelgerechtigd!
English
HAARLEM - De Commissie van Beroep van de KNBSB heeft de straf van Dirk van 't Klooster opgeschort, waardoor de international voorlopig speelgerechtigd is voor zowel Corendon Kinheim als het Nederlands Team.
Van 't Klooster kan hierdoor zaterdagavond en zondagmiddag gewoon voor Kinheim uitkomen in de wedstrijden tegen Instant Holland Almere '90.

Vrijdag werd bekend gemaakt dat Van 't Klooster door de Strafcommissie van de KNBSB voor een jaar was geschorst vanwege vermeend gebruik van cannabis. Dit naar aanleiding van een positief resultaat na een controle op 29 april. De schorsing zou met onmiddellijke ingang van kracht worden, maar Van 't Klooster, die ontkent cannabis te hebben gebruikt, ging gelijk in beroep tegen de hoge straf.
De Commissie van Beroep oordeelde dat er in dit geval te snel gehandeld was, omdat ondermeer de nodige stukken in het dossier ontbraken, en gaat zich beraden over de voortgang van de zaak. Van 't Klooster heeft bij DoCoNed, dat voor de dopingcontrole verantwoordelijk is, het laboratoriumrapport opgevraagd van de A-staal, maar de strafcommissie deed al uitspraak over een schorsing, voordat het desbetreffende rapport beschikbaar was.
(1 juli)


Eerste Klasse: RCH-Pinguïns verslaat Tridents; 1e zege Almere
English
HEEMSTEDE - RCH-Pinguïns won zaterdag met 7-2 vs. DOOR Tridents in een ontmoeting tussen de twee koplopers van de Eerste Klasse.
RCH-Pinguïns, dat leider is in Poule A, nam aanvankelijk een 2-0 voorsprong, maar Tridents, koploper in Poule B, kwam langszij. RCH-Pinguïns, dat de betere ploeg was en goed vat had op de Tridents-pitching, brak hierna de 2-2 stand en zou de voorsprong vasthouden.
Tridents' Hoofd Coach Adonis Kemp maakte een vreemde werperswissel in de vierde inning toen hij starter Herman Gaarman inruilde voor tweede honkman Serge Leon (Gaarman nam het tweede honk over), wat betekende dat DH Calvin Martinus uit de slagvolgorde verdween. Nadat Leon zijn warm-up pitches had afgerond en de slagman in het slagperk kwam, werd de wijziging plotseling ongedaan gemaakt en werd Gaarman teruggebracht, terwijl Leon terugkeerde op het tweede honk. Dit is echter niet toegestaan en de umpires stonden dit uiteraard niet toe, waardoor Leon weer moest terugkomen om te gooien.
Later in het duel werden een speler en coach van Tridents weggestuurd na opmerkingen die volgden op een botsing op de thuisplaat.
Voor Tridents was dit slechts de tweede nederlaag van het seizoen en maakte een einde aan een 7-game winning streak.

In Almere won Almere '90 2 hun eerste wedstrijd van het seizoen door met 7-6 te winnen van Jeka. De winst maakte een einde aan een 20-game losing streak.
Met de overwinning werd Almere het enige tweede team in de op vrijdag en zaterdag gespeelde Interleague-wedstrijden die een wedstrijd winnend afsloot. Alle overige zeven wedstrijden werden door de standaardteams gewonnen.
(1 juli)


Comfortabele winst voor HCAW
English
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW boekte zaterdagmiddag eindelijk weer eens een comfortabele zege door ruim te winnen vs. Amsterdam Pirates, 15-2.
Voor HCAW was dit de vijfde overwinning in de laatste 20 wedstrijden. De Bussumers kwamen tot 16 honkslagen, waaronder homeruns van Ronald Jaarsma en Martijn Meeuwis (grand slam).

In Den Haag kwam ADO tot een 6-0 shutout tegen Sparta/Feyenoord op een 4-hitter van Rob Cordemans. ADO had 14 honkslagen, waaronder vier van Harvey Monte.

In Rotterdam won DOOR Neptunus zaterdagavond met 6-1 van Konica Minolta Pioniers, bij wie startende werper Richard Orman de 1000e strikeout in zijn loopbaan gooide. Yuji Nerei homerde voor Neptunus.

In Almere registreerde koploper Corendon Kinheim een 4-0 shutout tegen Instant Holland Almere '90 op een sterk heuveloptreden van startende werper David Bergman.
(1 juli)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Seizoen onderbroken met twee zeges in verlenging
English
AMSTERDAM - Zondag moesten twee wedstrijden worden verlengd, terwijl Corendon Kinheim hun koppositie versterkte. Dit waren de laatste wedstrijden in de reguliere competitie, want het seizoen heeft nu de internationale onderbreking en staat voor iets meer dan een maand stil. De competitie wordt op zaterdag 5 augustus hervat.
In de komende weken neemt het Nederlands Honkbal Team deel aan de inaugurele European Baseball Series vs. Italië en de Haarlemse Honkbal Week. In de European Baseball Series spelen de nationale ploegen van Nederland en Italië zes wedstrijden, de eerste drie in Rotterdam, de laatste drie in drie verschillende steden in Italië. Voor aanvang van de Haarlemse Honkbal Week (21-30 juli) speelt Oranje nog een oefenwedstrijd op donderdag 20 juli vs. Jong Nederland in het honkbalstadion van Amsterdam Pirates. Ook is er een Antilliaanse All Star Game in deze periode. Op zaterdag 15 juli ontmoeten spelers van Curaçao en Aruba elkaar in hun jaarlijkse All Star Game in het stadion van Amsterdam Pirates.

In Hoofddorp stond Konica Minolta Pioniers zondag met 6-2 voor vs. DOOR Neptunus, dat laat in de wedstrijd terugkwam en de stand in evenwicht bracht. In de 2e10 won Pioniers uiteindelijk met 7-6 op een 2-out single van Dè Flanegin.

In Rotterdam was er een erg aantrekkelijk werpersduel tussen de Japanse rechtshanders Satoru Fujii (Sparta/Feyenoord) en Akira Okamoto (ADO), die beiden slechts twee hits toestonde. In de 2e10 werd Jimmy Summers ADO's nieuwe werper, gaf een de eerste slagman vier wijd en zag hem het enige punt scoren op een fout, die Sparta/Feyenoord een 1-0 zege opleverde.
De wedstrijd had ook een unieke situatie in de vijfde inning, waarin een strikeout, niet expres raken van de bal door een knuppel en een foutbal werden gecombineerd en resulteerden in een onderbreking van 17 minuten, een bespreking in de kleedkamer door de wedstrijdofficials en een protest.

In Bussum won Mr. Cocker HCAW met 6-3 vs. Amsterdam Pirates en zag rookie werper Mark Kolner een indrukwekkend Hoofdklasse-debuut hebben met vijf strikeouts in slechts twee innings.

In Haarlem boekte koploper Corendon Kinheim een 7-0 shutout tegen Instant Holland Almere '90. Patrick Beljaards kreeg slechts drie hits tegen van Almere, dat zesmaal in de fout ging.
(2 juli)

Line Scores & Box Scores


Almere en Hoofd Coach Arrindell uit elkaar

...Carlos Arrindell...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
ALMERE - Hoofdklasse Instant Holland Almere '90 heeft gebroken met hun Hoofd Coach Carlos Arrindell, die aan zijn rookie-seizoen op het hoogste seizoen bezig was. Een opvolger is nog niet benoemd.
De club maakte de breuk met hun coach, die met onmiddellijke ingang van kracht is, maandagavond bekend in een persbericht. Het persbericht stelt dat ''Het management van de Almeerse Honkbal Hoofdklasser, dat momenteel een gedeelde laatste plaats in de competitie bezet, een verdere voortzetting van de lopende verbintenis niet langer verantwoord acht. Ook de huidige verhoudingen binnen de Almeerse selectie hebben tot het voortijdige afscheid van Arrindell geleid. Volgens General Manager Gerard Stenzler, zal Almere’90 op korte termijn de nieuwe hoofdcoach bekendmaken.''

Na afloop van de wedstrijd van zondag bleef Almere '90 op de laatste plaats staan met een 7-21 'record'. De ploeg staat op gelijke hoogte met Amsterdam Pirates, maar staat op de onderste plaats vanwege de onderlinge resultaten tussen de twee ploegen. Pirates staat op 2-0 vs. Almere.
In het weekeinde liep Almere tweemaal tegen een shutout aan tegen Corendon Kinheim, 4-0 en 7-0, en heeft nu vijfmaal op rij verloren. Van de laatste 12 wedstrijden won Almere slechts drie ontmoetingen. Deze drie wedstrijden werden allen op eigen veld gespeeld en telkens wist Almere van een achterstand terug te komen en in de laatste innings te winnen, waardoor ADO (3-2), Kinheim (4-2) en Sparta/Feyenoord (7-6) werden verslagen.
Ondanks het hebben van een solide line-up, waaronder voormalige Major Leaguers en huidige internationals Ivanon Coffie en Eugene Kingsale, kon Almere in dit seizoen tot nu toe niet overtuigen. Vooral verdedigend liet men de nodige steken vallen en speelt men onder hun kunnen, want de ploeg leidt de Hoofdklasse met veldfouten.

Arrindell werd kort voor aanvang van het oefenseizoen benoemd tot Almere's Hoofd Coach als opvolger van Marco Wels, die de ploeg afgelopen seizoen leidde. Wels was in twee wedstrijden interim Hoofd Coach in 2004 toen de ploeg aanvankelijk werd geleid door Chicho Jesurun, waarna Nelson Orman het seizoen afmaakte. Arrindell startte zijn honkbal-loopbaan bij het Amsterdamse AMVJ, waarna hij één van de oprichters was van de Antilliaanse honkbal- en softbalclub Little Rock, eveneens in Amsterdam. Arrindell, die zelf catcher was, speelde één jaar in de Hoofdklasse voor De Spartaan. In het verleden omvatte zijn loopbaan ook speler/coach-periodes bij Polmerians, Almere Giants, Double Stars Heiloo, WSB en Vennep Flyers. De laatste jaren was hij actief in het herensoftbal, voordat hij dit seizoen terugkeerde in het honkbal.

Almere is de tweede ploeg dit seizoen met een wijziging in de coachingstaf. Op 1 juni trok Maurice DeConge zich terug als Hoofd Coach van Mr. Cocker HCAW na een meningsverschil over mutaties in hun coachingstaf.
(3 juli)


Selectie bekend voor European Baseball Series
English
NIEUWEGEIN - Nederlands Team Manager Robert Eenhoorn en zijn staf hebben 26 spelers opgenomen in de selectie voor de inaugurele European Baseball Series vs. Italië, die zal plaatsvinden van 7 tot en met 12 juli.
De nationale ploegen van Nederland en Italië spelen de eerste drie wedstrijden in Nederland, waarna zondagavond de vlucht naar Italië volgt voor de volgende drie wedstrijden. Worden de drie wedstrijden in Nederland allen in één stad gespeeld, Italië koos voor drie verschillende locaties. Op 7, 8 en 9 juli worden de wedstrijden gespeeld in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam. Op 10 juli staat Game Four op het programma voor Grosseto, gevolgd door Nettuno op 11 juli en Messina op Sicilië op 12 juli.
Na terugkomst zal Oranje zich gaan voorbereiden op de Haarlemse Honkbal Week, die wordt gehouden van 21 tot en met 30 juli in het Haarlemse Pim Mulier Stadion. Deelnemers aan de Week zijn de nationale ploegen van China, Chinese Taipei, Cuba, Japan en de USA. In de voorbereiding is een oefenduel opgenomen tegen Jong Nederland en die wordt gespeeld op donderdag 20 juli in het Amsterdam Pirates Honkbalstadion in Amsterdam.

Op 12 juni werd een 27-man roster bekend gemaakt voor de Haarlemse Honkbal Week. De enige speler van dat roster die er nu niet bij is voor de European Baseball Series is Catcher Mark Duursma (Konica Minolta Pioniers). Johnny Balentina (DOOR Neptunus), die op het eerste roster als outfielder op de lijst stond, is nu één van de catchers.
Drie spelers op Eenhoorn's roster zullen in Oranje debuteren als ze spelen: Rechtshandige Werper Tom Stuifbergen (Amsterdam Pirates), Rechtshandige Werper Jurjen van Zijl (Mr. Cocker HCAW) en Outfielder Kalian Sams (ADO).

De Selectie:

Pitchers (12)
RHP David Bergman, RHP Duko Jansen, RHP Michiel van Kampen (allen Corendon Kinheim), RHP Kenny Berkenbosch, RHP Nick Stuifbergen, RHP Jurjen van Zijl (allen Mr. Cocker HCAW), RHP Rob Cordemans, RHP Robin van Doornspeek (beiden ADO), RHP Dave Draijer (Konica Minolta Pioniers), LHP Gregory Gustina, LHP Diegomar Markwell (beiden DOOR Neptunus) en RHP Tom Stuifbergen (Amsterdam Pirates).

Catchers (3)
Johnny Balentina (DOOR Neptunus), Sidney de Jong (Mr. Cocker HCAW) en Tjerk Smeets (Corendon Kinheim).

Infielders (5)
Ivanon Coffie (Instant Holland Almere '90), Michael Duursma (Konica Minolta Pioniers), Percy Isenia (ADO), Roel Koolen (Corendon Kinheim) en Raily Legito (DOOR Neptunus).

Outfielders (6)
Bryan Engelhardt, Eugene Kingsale (beiden Instant Holland Almere '90), Dirk van 't Klooster, Danny Rombley (beiden Corendon Kinheim), Harvey Monte en Kalian Sams (beiden ADO).

(4 juli)

SPEELSCHEMA 1ste EUROPEAN BASEBALL SERIES
DatumWedstrijdAanvangLokatieDatumWedstrijdAanvangLokatie
Vrijdag 7 juliNederland vs. Italië19:30RotterdamMaandag 10 juliItalië vs. Nederland21:00Grosseto
Zaterdag 8 juliItalië vs. Nederland13:00RotterdamDinsdag 11 juliNederland vs. Italië21:00Nettuno
Zondag 9 juliNederland vs. Italië13:00RotterdamWoensdag 12 juliItalië vs. Nederland18:00Messina


European Baseball Series valt samen met historie
English
ROTTERDAM - De inaugurele editie van de European Baseball Series zal samenvallen met twee speciale momenten in de geschiedenis van het Nederlandse honkbal.
De eerste European Baseball Series gaat vrijdagavond om 19:30 uur van start in Rotterdam met de eerste van zes wedstrijden. Op zaterdag en zondag worden de volgende twee wedstrijden eveneens in Rotterdam gespeeld en beginnen om 13:00 uur.
Na een vlucht op zondagavond naar Italië spelen de nationale teams van Nederland en Italië de volgende drie wedstrijden op maandag, dinsdag en woensdag in drie verschillende Italiaanse steden.
Alle wedstrijden kunnen op deze site worden gevolgd via een Live Play-by-Play.

De European Baseball Series van dit jaar valt samen met twee historische mijlpalen.
Op maandag 10 juli is het precies 50 jaar geleden dat de nationale ploegen van Nederland en Italië voor het eerst tegenover elkaar stonden in een officiële interland. Dat gebeurde op 10 juli 1956 tijdens het Europees Kampioenschap in Rome. Oranje won dat duel met 13-2 en zou voor het eerste de Europese titel veroveren.
Aanstaande zondag, 9 juli, is de ontmoeting tussen Nederland en Italië de 600e interlandwedstrijd in de geschiedenis van het Nederlands honkbalteam sinds het in 1934 de allereerste speelde.

Intussen is het Italiaanse team aangekomen in Rotterdam, waar de eerste drie wedstrijden worden gespeeld in het Neptunus Familiestadion.
Op het Italiaanse roster, samengesteld door Manager Giampiero Faraone en zijn staf, staan een aantal nieuwe spelers die in de nationale ploeg zullen debuteren.

De Italiaanse selectie ziet er als volgt uit:

Pitchers (12)
Victor Arias, Carlos Pezzullo (beiden Caffè Danesi Nettuno), Stefano Bazzarini, Barth Morreale (beiden Italeri Fortitudo Bologna), Joshua Caruso, Cody Cillo (beiden De Angelis Godo), Roberto Corradini, Mattia Salsi (beiden Ceci&Negri Parma), Riccardo De Santis, Junior Oberto (beiden Le Colonie di Maremma Grosseto), William Lucena (Comcor Modena) en Carlos Richetti (Orel Anzio).

Catchers (3)
Simone Albanese (T&A San Marino), Luca Bischeri (Le Colonie di Maremma Grosseto) en Marcello Malagoli (Comcor Modena).

Infielders (6)
Davide Dallospedale (Italeri Fortitudo Bologna), Seth La Fera (Ceci&Negri Parma), Giuseppe Mazzanti, Igor Schiavetti (beiden Caffè Danesi Nettuno), Dean Rovinelli (T&A San Marino) en Andrea Sgnaolin (Le Colonie di Maremma Grosseto).

Outfielders (5)
James Buccheri, Mario Chiarini (beiden Telemarket Rimini), Quinn Ciccarelli (De Angeles Godo), Max De Biase (T&A San Marino) en Gino Lollio (Le Colonie di Maremma Grosseto).

Manager Giampiero Faraone wordt bijgestaan door coaches Mauro Mazzotti, Gianmario Costa, Claudio Corradi en Chris Catanoso (Pitching Coach).
(6 juli)


Live Play-by-Play European Baseball Series
English
ROTTERDAM / GROSSETO (Ita.) / NETTUNO (Ita.) / MESSINA (Ita.) - Alle wedstrijden van de eerste European Baseball Series kunnen rechtstreeks op deze site worden gevolgd via een Play-by-Play.
Ongeveer een uur voor aanvangstijd wordt de link hiervoor geactiveerd.
(12 juli)


EBS: Oranje shutout Italië in opener
English
ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbalteam opende de eerste editie van de European Baseball Series vrijdagavond met een 2-0 shutout-zege vs. Italië.
Winnende werper Diegomar Markwell gooide zes innings en kreeg in de vierde inning steun via een homerun van Ivanon Coffie. Het tweede punt kwam vier innings later tot stand op een double van Sidney de Jong.
(7 juli)

Wedstrijdverslag, Box Score & Play-by-Play Game One Nederland vs. Italië - Vrijdag 7 juli


EBS: Italië brengt Series in evenwicht
English
ROTTERDAM - Italië kwam zaterdag tot 20 honkslagen, waaronder drie homeruns, op vier werpers en won met 11-6 vs. Nederland Game Two van de European Baseball Series, waardoor de Series in evenwicht kwam, 1-1.
Game Three wordt zondag in Rotterdam gespeeld, vanaf 13:00 uur. 's Avonds vliegen de twee ploegen naar Italië voor de volgende reeks van drie wedstrijden.
(8 juli)

Wedstrijdverslag, Box Score & Play-by-Play Game Two Nederland vs. Italië - Zaterdag 8 juli


EBS: Oranje sluit eerste deel af met shutout
English
ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team heeft zondag de eerste reeks van drie wedstrijden vs. Italië afgesloten met een 4-0 shutout. De European Baseball Series gaat nu verhuizen naar Italië waar de volgdende drie wedstrijden worden gespeeld op maandag, dinsdag en woensdag. Zondagavond vliegen de twee ploegen naar Rome.
In Game Three gooide Rob Cordemans zeven solide innings voor Oranje, dat een 1-0 voorsprong nam in de vierde inning op een honkslag van Dirk van 't Klooster. Het tweede punt kwam tot stand in de zevende na een honkslag van Johnny Balentina, waarna Raily Legito een 2-run homerun toevoegde in de achtste om de stand op 4-0 te brengen.
(9 juli)

Wedstrijdverslag, Box Score & Play-by-Play Game Three Nederland vs. Italië - Zondag 9 juli


EBS: Italië komt opnieuw langszij in Series
English
GROSSETO (Italië) - Italië heeft de European Baseball Series voor de tweede maal in balans gebracht door maandagavond met 6-5 te winnen in Game Four vs. Nederland.
Italië leidde aanvankelijk met 5-1, maar Oranje kwam langszij in de zesde inning. Het winnende punt werd hierna gescoord in de achtste inning. De reeks wordt dinsdagavond voortgezet in Nettuno.
(10 juli)

Wedstrijdverslag, Box Score & Play-by-Play Game Four Italië vs. Nederland - Maandag 10 juli


EBS: Derde shutout-zege voor Oranje
English
NETTUNO (Italië) - Het Nederlands Honkbal Team nam dinsdagavond een 3-2 voorsprong in de European Baseball Series met hun derde shutout-zege, want dit keer werd Italië met 3-0 verslagen.
Debutant Tom Stuifbergen gooide zes innings en Bryan Engelhardt opende de score met een homerun.
De Series wordt woensdagavond afgesloten in Messina op Sicilië. Het zesde duel begint om 19:00 uur.
(11 juli)

Wedstrijdverslag, Box Score & Play-by-Play Game Five Italië vs. Nederland - Dinsdag 11 juli


EBS: Game 6 afgelast vanwege regen
English
MESSINA (Italië) - De zesde en laatste wedstrijd van de European Baseball Series, die woensdagavond gespeeld zou worden op Sicilië, moest noodgedwongen worden afgelast vanwege regen en de gesteldheid van het speelveld.
Nadat onweersbuien 's morgens voor veel regenoverlast hadden gezorgd in en om Messina, waar de wedstrijd gespeeld moest worden, werd vrijwel de hele middag gewerkt om het speelveld in orde te maken.
Helaas begon het ongeveer anderhalf uur voor aanvangstijd opnieuw flink te regenen en werd het duel aanvankelijk uitgesteld. Maar hoewel de regen verminderde was het veld onbespeelbaar geworden en werd rond 19:45 uur besloten tot afgelasting van de wedstrijd.
Als gevolg hiervan heeft het Nederlands Honkbal Team de eerste jaarlijkse ontmoeting met Italië met 3-2 gewonnen. Het Nederlands team keert donderdagmiddag laat terug.
(12 juli)

Game notes - Game 6 Italië vs. Nederland - Woensdag 12 juli - Messina


Oranje sluit voorbereidingen op HHW af
English
AMSTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team sloot donderdagavond de voorbereidingen op de komende Haarlemse Honkbal Week af met een 9-6 oefenzege vs. Jong Oranje (AAA).
Na een aanvankelijke 4-1 achterstand scoorde Oranje tweemaal in de 2e3 op een OS van Johnny Balentina en en velderskeus-grounder van Dirk van 't Kloosters, waarna men in de vierde inning langszij kwam op een OS van Michael Duursma.
In de achtste inning nam Oranje een 7-4 voorsprong op RBI-doubles van Raily Legito en Tjerk Smeets en een honkslag van Michael Duursma.
De wedstrijd werd gespeeld in het Amsterdam Pirates Stadion en werd bekeken door ruim 750 toeschouwers.

De 23ste Haarlemse Honkbal Week gaat op vrijdag 21 juli van start en loopt tot en met zondag 30 juli met deelname van ploegen uit China, Chinese Taipei, Cubs, Japan, USA en Nederland.
Alle actie van de Honkbal Week kan gevolgd worden via de officiële site.
(20 juli)

Box Score Nederland vs. Jong Oranje


Almere benoemd Ritchie Daal tot Hoofd Coach
English
ALMERE - Instant Holland Almere '90 heeft Ritchie Daal benoemd tot interim Hoofd Coach voor het restant van dit seizoen. Daal, een voormalige international, is de vervanger van Carlos Arrindell, met wie het op 3 juli tot een breuk kwam.

Ritchie Daal speelde in de Hoofdklasse voor Kinheim en De Spartaam en nam met het Nederlands Honkbalteam deel aan de Wereldkampioenschappen 1980 in Japan.
De voormalige korte stop werd eind vorig seizoen Technisch Directeur bij Almere als opvolger van Brian Farley, die als coach terugkeerde bij het Nederlands team.
In het verleden was Daal coach van het tweede team van Almere '90 in de Eerste Klasse.

Almere '90 staat op de laatste plaats staan met een 7-21 'record'. De ploeg staat op gelijke hoogte met Amsterdam Pirates, maar staat op de onderste plaats vanwege de onderlinge resultaten tussen de twee ploegen. Pirates staat op 2-0 vs. Almere.
Carlos Arrindell werd kort voor aanvang van het oefenseizoen benoemd tot Almere's Hoofd Coach en was bezig aan zijn rookie-seizoen als coach in de Hoofdklasse.
(23 juli)


Nederland vs. Japan LIVE op Internet
English
HILVERSUM / HAARLEM - De wedstrijd tussen Nederland en Japan op de Haarlemse Honkbal Week is vanavond rechtstreeks via beeld te volgen via Internet, dankzij de registratie van NOS Studio Sport.
(26 juli)


Oranje wint Haarlemse Honkbal Week
Nederlands
HAARLEM - Het Nederlands Honkbal Team heeft zondag de 23ste Haarlemse Honkbal Week gewonnen met een 'come-from-behind' 9-6 overwinning tegen Cuba.

Met een 6-0 achterstand in de derde inning kwam Oranje ijzersterk terug met een 5-run rally in de 2e3 en voegde twee runs toe in de vierde slagbeurt om een 7-6 voorsprong te nemen.
Het was de tweede keer op rij dat Nederland het evenement won. Twee jaar geleden versloeg Oranje Cuba eveneens in de finale, 3-1. Maar dit keer namen de Cubanen met een veel sterkere ploeg deel, bestaande uit 17 huidige en voormalige internationals. Veel daarvan namen deel aan de World Baseball Classic, Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen, terwijl de ploeg onder leiding stond van de legendarische tweede honkman Antonio Pacheco, die tussen 1983 en 2001 voor de nationale ploeg uitkwam.
Voor 2004 had Oranje het toernooi nooit eerder gewonnen in de voorgaande 21 edities.

Een Haarlemse Honkbal Week-terugblik is in de maak.
(30 juli)

officiële site Haarlemse Honkbal Week


Softbal Dames
Canada Cup: Oranje opent met winst
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team is in Canada goed van start gegaan, want het is het toernooi om de Canada Cup zaterdag begonnen met een fraaie 4-2 overwinning vs. Chinese Taipei op het schitterende Softball City-complex.

Met een 1-0 achterstand scoorde Oranje vier punten in de derde inning op een 2-run double van Daisy de Peinder en een 2-run homerun van Sandra Gouverneur.
Rebecca Soumeru gooide het gehele duel en kreeg slechts vier honkslagen tegen.
Dit was pas de tiende overwinning van een Nederlands team vs. Chinese Taipei in 37 ontmoetingen.

Oranje had geen wedstrijden op zondag, maar komt maandag tweemaal in actie, eerst vs. Delta Sunfire (Canada) en vervolgens tegen de nationale ploeg van Canada.
(2 juli)

Compleet verslag, Box Score & Play-by-Play


Canada Cup: Shutout-zege voor Oranje
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team heeft ook de tweede wedstrijd op het toernooi om de Canada Cup in winst omgezet.
Na niet in actie te zijn geweest op zondag opende de ploeg maandag met een 6-0 shutout vs. Delta Sunfire uit Canada. Dit was de eerste van twee wedstrijden die Oranje maandag moest spelen. 's Avonds moest Nederland spelen tegen de nationale ploeg van Canada.
Oranje had een rally van vijf runs in de eerste inning om een comfortabele voorsprong te nemen. De Canadese tegenstander had slechts één honkslag op twee Nederlandse werpsters. Judith van Kampen gooide de eerste vier innings en stond geen hits toe, Kristi DeVries completeerde het duel.
(3 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Delta Sunfire

Canada Cup: Oranje verslaat Canada!
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbalteam zette de sterke start van het Canada Cup Toernooi maandag voort met een 7-6 overwinning op de nationale ploeg van Canada.
Oranje had een rally van zeven punten in de eerste inning en had hierna nog slechts twee honkloopsters in de laatste zes innings op een nieuwe werpster.
Vanaf de vijfde inning begon Canada terug te komen. Er was nog een hoop spanning in de zevende slagbeurt toen Canada, met een 7-4 achterstand, tweemaal scoorde om tot 7-6 terug te komen, maar met twee loopsters op de honken sloot Rebecca Soumeru de wedstrijd af met een strikeout.
Dit was slechts de derde Nederlandse overwinning vs. Canada in hun 21ste onderlinge duel.
(3 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Canada


Canada Cup: Opnieuw shutout voor Oranje; Soumeru gooit No-Hitter!
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team registreerde dinsdag de tweede shutout-zege op het Canada Cup Toernooi.
Met een 7-0 zege vs. Triple Crown Colorado uit de USA won Oranje de vierde wedstrijd op rij en is dicht bij kwalificatie voor de Play-Offs van het toernooi.
Rebecca Soumeru had zeven strikeouts en gooide een No-Hitter!
(4 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Triple Crown Colorado


Canada Cup: Eerste nederlaag Oranje
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team leed woensdag de eerste nederlaag op het Canada Cup Toernooi.
Na de eerste vier wedstrijden te hebben gewonnen, ging Oranje met 5-1 onderuit tegen Florida Quicksilver uit de USA. Na vier productieve wedstrijden kwam Oranje vandaag niet verder dan vier honkslagen.
Florida had de eerste drie wedstrijden in winst omgezet, maar verloor hierna tweemaal. Vorig jaar verloor Oranje ook van Florida met dezelfde uitslag. Ondanks de nederlaag heeft Nederland nog altijd uitzicht op een plaats in de Play-Offs van het toernooi.
Donderdag ontmoet Oranje Puerto Rico en Japan Elite op de laatste dag van de voorronde. De Play-Offs gaan vrijdag van start.
(5 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Florida Quicksilver


Canada Cup: Oranje in Play-Offs!
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Voor de eerste keer ooit heeft het Nederlands Softbal Team de Play-Offs bereikt van het Canada Cup Toernooi.
Met een 8-1 overwinning vs. Puerto Rico werd Oranje het derde team dat zich verzekerde van een plaats in de Finaleronde. Het Nederlands Team nam eerder aan het jaarlijkse evenement deel in 1995, 1996, 1998, 2001 en 2005, maar wist nooit door te dringen tot de Play-Offs. Vorig jaar was de ploeg dichtbij, maar verloor toen driemaal op rij, waardoor de finaleronde werd gemist. De vijf overwinningen zijn het beste resultaat ooit door een Nederlandse ploeg in de strijd om de Canada Cup. Het vorige beste resultaat was vier zeges in 2001. In de Play-Offs speelt Oranje minimaal nog twee wedstrijden en dat kan oplopen tot zes, afhankelijk van de resultaten.

Eerder op donderdag werd Florida Quicksilver (USA) de tweede ploeg die zich kwalificeerde door met 7-5 te winnen vs. Triple Crown Colorado (USA). Woensdagmiddag bereikte Japan Elite als eerste de Play-Offs na een 5-2 overwinning vs. Chinese Taipei. Het vierde team dat naar de Finaleronde ging was is de winnaar van de ontmoeting tussen Canada en Chinese Taipei. Canada won nipt met 5-4 en plaatste zich. Na dat duel sloot Oranje de voorronde af met de wedstrijd tegen Japan Elite. Beide ploegen stonden op 5-1 en de winnaar van die ontmoeting werd de winnaar van de White Pool. De verliezer kwam gelijk met twee andere ploegen. Japan won slechts met 2-1 in acht innings en werd poule-winnaar, terwijl Nederland hierdoor op de derde plaats eindigde. Oranje opent de Play-Offs op vrijdag tegen Canada Elite.
Intussen werd Australië de ongeslagen winnaar (7-0) van de Red Pool. In die poule was nog een aantal scenario's mogelijk wat betreft de overige drie finalisten, maar uiteindelijk plaatsten Canada Elite, Venezuela en China zich.

In de wedstrijd tegen Puerto Rico kwam Oranje tot 15 honkslagen, waarbij alle speelsters er minimaal één hadden. Marloes Fellinger sloeg 3-uit-3, waaronder een double en een 3-run homerun, scoorde tweemaal en had vier RBI's. Kristi DeVries gooide het gehele duel, dat vijf innings duurde, en kreeg vijf honkslagen tegen.
(6 juli)

Complete Verslagen, Box Scores & Play-by-Plays Nederland vs. Puerto Rico & Japan Elite


Canada Cup: Oranje opent Play-Offs met shutout!
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team zette hun opvallend sterke optreden op het Canada Cup Toernooi voort, want men opende de Play-Offs vrijdagmiddag met een 5-0 shutout-zege vs. Canada Elite.
Oranje moet het nu in de volgende wedstrijd vrijdagavond opnemen tegen Japan Elite en kan revanche nemen voor de 2-1 nederlaag van gisteren tegen de Japanse ploeg.
Nederland kwam tot 10 honkslagen, waaronder drie van Sandra Gouverneur. Winnende werpster Judith van Kampen kreeg slechts twee hits tegen in 6 2/3 inning, waarna Rebecca Soumeru het duel afmaakte.
(7 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Canada Elite


Canada Cup: Oranje wint opnieuw!
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team heeft ook de volgende wedstrijd in de Play-Offs van het Canada Cup Toernooi gewonnen en is nu heel dicht bij de Finale!
Vrijdagavond won Oranje met 3-2 vs. Japan Elite en nam zo revanche voor een eerdere 2-1 nederlaag. Tegen de Japanse ploeg keek Oranje tegen een 2-0 achterstand aan, maar kwam langszij en scoorde het winnende punt in de zesde inning op een double van Noémi Boekel.
Het Nederlands treft nu zaterdagavond Australië in de volgende wedstrijd en zal niet lager dan de derde plaats eindigen op dit evenement. Wanneer Oranje van de Australische ploeg wint plaatst het zich voor de Finale op zondag.
(7 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Japan Elite


Canada Cup: Oranje puntloos tegen Australië
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team liep zaterdagavond tegen een 2-0 shutout-nederlaag aan vs. Australië in de halve finale van het toernooi om de Canada Cup. Door de winst werd Australië de eerste ploeg die zich verzekerde van een plaats in de finale, die zondagmiddag wordt gespeeld.
Maar het is nog niet afgelopen voor Oranje, want het treft nu Canada in de bronze wedstrijd op zondagochtend. De winnaar van dat duel wordt de tweede finalist, de verliezer zal op de derde plaats eindigen.
(8 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Australië


Canada Cup: Oranje wint brons
English
SOUTH SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team eindigde zondagmiddag op de derde plaats in het toernooi om de Canada Cup na een 8-1 verlies in de tweede halve finale tegen Canada. Door de zege plaatste Canada zich voor de finale, waarin het Australië zal ontmoeten.
Het Nederlands team heeft hun beste Canada Cup-toernooi ooit gespeeld. Na een dominerende voorronde bleef de formatie van de Amerikaanse bondscoach Liz Kelly iedereen verbazen, want het opende de Play-Offs met twee overwinningen. Maar hierna, inmiddels zeker van de derde plaats, moet de ploeg simpelweg vermoeid zijn geweest van een enerverende week, waarin het zeven van hun negen gespeelde wedstrijden in winst omzette. De ploeg produceerde slechts één punt in hun volgende twee wedstrijden en verloor van Australië en Canada. Maar dat is zeker geen schande, want deze twee ploegen zijn de twee finalisten van de 2006 editie van de Canada Cup. Het Nederlands team heeft uitzonderlijk sterk gespeeld en ontving van vele kanten complimenten over het vertoonde spel de afgelopen dagen. De ploeg toonde aan dat het zich kan meten met iedereen, inclusief hoger geplaatste en op papier sterkere nationale ploegen. Voor het Nederlands team is dit een prima voorbereiding geweest voor het komende Wereldkampioenschap, dat in augustus zal plaatsvinden in Peking (China).
Oranje-midveldster Saskia Kosterink werd gekozen in het All-Tournament All Star Team.
(9 juli)

Compleet Verslag, Box Score & Play-by-Play Nederland vs. Canada


Selectie voor Wereldkampioenschap bekend
English
NIEUWEGEIN - Liz Kelly, de Manager van het Nederlands Softbal Team, en haar staf hebben de selectie van 16 speelsters bekend gemaakt voor het komende Wereldkampioenschap, dat van 27 augustus t/m 5 september zal plaatsvinden in Peking (China).
Later dit jaar zal Oranje ook nog deelnemen aan de Japan Cup in Yokohama (Japan).
Alle speelsters namen vorige week met Oranje deel aan het succesvolle Canada Cup Toernooi, waar het de bronze medaille won. Drie andere speelsters, die met de nationale ploeg in Canada speelden, zijn afgevallen: Femke Haage, Petra van Heijst (beiden A4 Terrasvogels) en Chantal Versluis (Sparks Haarlem), allen infielders. Van Heijst is aangewezen als eerste reservespeelster.

Geselecteerd voor het Wereldkampioenschap zijn:

Pitchers:
Kristi DeVries (Ohio State University-USA), Judith van Kampen (A4 Terrasvogels) en Rebecca Soumeru (Macerata-Italië).

Catchers:
Kinge Bouma (+ IF) (Sparks Haarlem) en Ellen Venker (Van der Peijl DSC ’74).

Infielders:
Noémi Boekel, Lynn Geertman (beiden Sparks Haarlem), Debbie Connor (Euro Stars), Sandra Gouverneur (Nuoro-Italië), Daisy de Peinder en Marjan Smit (+ OF) (beiden Twins).

Outfielders:
Marloes Fellinger (Sparks Haarlem), Areke Spel (Euro Stars), Nathalie Gosewehr, Marieke Jansen (beiden A4 Terrasvogels) en Saskia Kosterink (Computer SOS Tex Town Tigers).
(14 juli)


Internationaal Honkbal
American League wint opnieuw All Star Game
English
PITTSBURGH, Pennsylvania (USA) - De American League heeft opnieuw de All Star Game gewonnen en stelde hiermee het thuisvoordeel voor de World Series veilig. De American League heeft sinds 1996 geen All Star Game meer verloren. Sinds 1997 won de AL negen keer en eindigde één duel in een gelijkspel.

De National League stond met 2-1 voor in de negende inning in de 77e All Star Game, maar de American League draaide het duel in eigen voordeel om met twee uit.
Troef-closer Trevor Hoffman kwam de negende inning gooien en kreeg twee snelle nullen, maar kreeg toen een honkslag tegen van Paul Konerko, een ground-rule double van Troy Glaus en een 2-run triple (met 0 wijd, 2 slag) van Michael Young, die de stand op 3-2 bracht in het voordeel van de AL. Een comeback grounder eindigde de slagbeurt, maar de wedstrijd was omgedraaid.
In de 2e9 werd Mariano Rivera de AL-closer en verdiende een save.
(12 juli)


IBAF President Aldo Notari overleden
IN MEMORIAM

...Aldo Notari...
(1932 - 2006)
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
PARMA (Italië) - Aldo Notari, President (voorzitter) van de International BAseball Federation (IBAF), is dinsdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. Hij zou in september 74 worden.
Bij Aldo Notari werd onlangs een ongeneeslijke ziekte geconstateerd, maar zijn overlijden kwam sneller en onverwacht. De internationale honkbalwereld verloor niet alleen hun voorzitter, maar ook een sympathieke vriend, die bij velen geliefd was.

De Italiaan Aldo Notari verdiende zijn eerste faam als tweede honkman en outfielder van Parma, de ploeg uit de stad waar hij zijn hele leven heeft gewoond.
In latere jaren werd Notari clubvoorzitter en behaalde met zijn club vele successen. Hij werd een stimulator en promotor van het Italiaanse honkbal en werd gekozen in het bestuur van de Italiaanse bond. In 1984 werd Notari gekozen tot voorzitter van de Italiaanse Honkbal en Softbal Bond (FIBS) en bleef dat tot en met 2000.
Intussen nam hij ook zitting in het bestuur van de Europese Honkbal Bond (CEB). Na het overlijden van CEB-voorzitter Guus van der Heijden werd Notari in 1987 benoemd tot zijn opvolger. Begin 2005 werd hij opgevolgd door de Duitser Martin Miller.
In 1993 werd Aldo Notari gekozen tot President van de International BAseball Federation en werd tweemaal herkozen. In juni vorig jaar begon hij aan een nieuwe termijn als voorzitter.

Aldo Notari was een markante verschijning op de velden en altijd bereikbaar om mee te praten. Uw webmaster heeft Aldo vele jaren gekend en kijkt met plezier op zijn vriendschap terug. We hebben elkaar vele keren ontmoet, niet alleen in Nederland of Italië, maar op vele andere internationale evenementen over de hele wereld. Aldo zal door velen worden gemist.
(25 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 28 augustus 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.