Grand Slam
Honkbal Verslagen
16 september 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 16 september
Pioniers onttroont Neptunus en bereikt Holland Series




Pioniers onttroont Neptunus en bereikt Holland Series
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play | Pioniers' vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers onttroonde DOOR Neptunus zaterdag door met 4-1 te winnen. Met de overwinning won Pioniers hun best-of-five Play-Off met 3-1 om de Holland Series te bereiken voor het eerst sinds 1997. In dat jaar speelde Pioniers in hun enige finalereeks en zou de kampioenstitel veroveren.
Voor dit jaar speelde Pioniers in zes Play-Offs sinds 1998, waaronder vier op rij sinds 2002, maar stond telkens met lege handen. Dit was de zevende Play-Off tussen Pioniers en Neptunus, maar slechts de tweede die door de Hoofddorpse ploeg werd gewonnen van de Rotterdammers. De enige andere keer was in 1997 toen Pioniers ook de titel won. Sindsdien verloor Pioniers vier Play-Offs op rij tegen Neptunus en won slechts twee van de 14 gespeelde wedstrijden tussen de twee ploegen.
Pioniers moet het nu opnemen tegen Corendon Kinheim, dat een 'sweep' boekte tegen ADO, in de best-of-five Holland Series, die aanstaande donderdag in Haarlem van start gaat. Het is de eerste keer dat een Holland Series wordt gespeeld tussen twee regionale ploegen.

Pioniers' Play-Off Resultaten
JaarTegenstanderResultaatHolland Series
1995Neptunus1 - 3 L
1996Kinheim1 - 3 L
1997Neptunus3 - 2 WLandskampioen
1998Neptunus2 - 3 L
1999Neptunus0 - 3 L
2002Neptunus0 - 3 L
2003HCAW0 - 3 L
2004Neptunus0 - 3 L
2005HCAW2 - 3 L
2006Neptunus3 - 2 W? ? ? ? ?
Copyright © 2006 Marco Stoovelaar
Grand Slam * Stats & News
Neptunus kreeg de eerste scoringskansen. De ploeg kreeg een loper op het tweede honk met twee uit in de eerste inning en had lopers op het eerste en tweede honk met slechts één uit in de tweede beurt. In de derde inning opende Johnny Balentina met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag, maar ook hij strandde.
Pioniers, dat een loper achterliet op het tweede honk in de tweede slagbeurt, opende hierna de score in de derde inning. Maar daar leek het aanvankelijk niet op. Norbert Lokhorst opende met een verre driehonkslag, maar hierna werd Michael Duursma uitgevangen na een line drive. Vervolgens sloeg Mark Duursma de bal terug naar werper Diegomar Markwell, die Lokhorst op het derde honk uitschakelde, waardoor er een einde aan de scoringskans leek te komen. Maar toen volgden vier honkslagen op rij. Eerst sloeg Glenn Romney een honkslag via Markwell's handschoen, waarna Dè Flanegin een honkslag door het midden sloeg, waarop Duursma scoorde, die sneller was dan de aangooi van tweede honkman Benjamin Dille. Hierna sloeg ook Glennsig Polonius een honkslag die Romney binnenbracht en de stand verhoogde naar 2-0. De honken kwamen vol toen ook Edwin de Graaf een honkslag sloeg, maar een losse derde slagbal op Marcel Venema resulteerde toen in een gedwongen nul om een einde aan de inning te maken.

Neptunus antwoordde met een punt in de vierde inning. Yuji Nerei (die zondag reeds huiswaarts keerde naar Japan) opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit na een grounder van Evert-Jan 't Hoen. Pionier-starter Richard Orman gooide hierna drie slag op Jurriaan Korff, die hierna de wedstrijd verliet met een zwelling op zijn scheenbeen, nadat hij die had geraakt met een foutbal. Een honkslag van Melfried Comenencia bracht 't Hoen in scoringsposititie, waarna die scoorde toen Jeroen Sluijter ook een honkslag sloeg. Comenencia en Sluijter schoven een honk op na een wilde worp, maar ze strandden op het tweede en derde honk toen volgende slagman Johnny Balentina een grounder sloeg.


...Winnende Werper Richard Orman...
...Tweede overwinning...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Pioniers verzuimde meer runs toe te voegen in de 2e4. Lars Koehorst opende toen met een vrije loop en schoof op na een OSS van Norbert Lokhorst. Hierna raakte Diegomar Markwell Michael Duursma, maar volgden twee vangballen.

Na een puntloze vijfde inning voegde Pioniers twee belangrijke 'insurance runs' toe in de zesde. Opnieuw met twee uit. Lead-off hitter Marcel Venema ging uit, gevolgd door een honkslag van Lars Koehorst, maar die ging uit bij stelen na een pick-off van Markwell. Maar hierna kreeg Norbert Lokhorst vier wijd, sloeg Michael Duursma een honkslag en kreeg ook Mark Duursma een vrije loop om de honken vol te zetten. Gregory Gustina werd ingebracht als vervanger voor Markwell en werd begroet met een 2-run single van Glenn Romney, die de stand op 4-1 bracht.

Na het punt te hebben tegen gekregen in de vierde inning begon Richard Orman sterker te gooien en schakelde 11 van de volgende 12 slagmensen uit, waarvan de eerste negen op rij, voordat hij vier wijd gooide op Raily Legito in de achtste inning. Maar toen volgden een gedwongen nul en een strikeout. Vorige week gooide Orman eveneens zeer effectief in Game Two en nam een Perfect Game mee de zesde inning in. ,,Maar ik voelde me vorige week beter en was scherper'', stelde Orman na afloop. ,,Vrijdag hoefde ik niet te werken en ben daardoor misschien onbewust teveel met de wedstrijd bezig geweest. Ik was doodmoe toen ik op de heuvel stond. Pas vanaf de derde inning begon ik de juiste 'spots' te vinden. Natuurlijk voelde ik dat er vandaag wat spanning was, zeker in de eerste paar innings, ook bij mij. Ja, er was een bepaalde druk, want het was een belangrijke wedstrijd.''

Pioniers kreeg nog drie lopers op de honken in de zevende en achtste inning. In de zevende werd Edwin de GraafMarcel Venema in een dubbelspel. In de achtste opende Lars Koehorst met een honkslag en schoof op na een OSS van Norbert Lokhorst. Hierna verving Martijn Nijhoff Gregory Gustina en zag Michael Duursma een grounder slaan en hield Koehorst op het tweede honk. Maar vervolgens raakte hij volgende slagman Mark Duursma met een worp en werd vervangen door Jan Naterop. De inning kwam ten einde toen Glenn Romney werd uitgevangen.

Met een 4-1 achterstand toonde Neptunus dat het zich zomaar gewonnen gaf. Na 125 worpen te hebben gegooid keerde Richard Orman in de negende terug op de heuvel en kreeg een honkslag tegen van Lennart Koster. Dave Draijer werd ingbracht als vervanger voor Orman. Op weg naar de dug-out kreeg de 37-jarige Arubaanse linkshander een groot applaus van het talrijke publiek in Hoofddorp. Nadat Melfried Comenencia was uitgevangen kreeg Draijer een one-hop single tegen van Jeroen Sluijter, die net over de handschoen van derde honkman Marcel Venema sprong. De honken kwamen vol toen ook Johnny Balentina een honkslag sloeg. Maar hierna sloeg volgende slagman Benjamin Dille in een fraai 4-6-3 dubbelspel om een einde aan de wedstrijd te maken. Neptunus, dat de afgelopen zeven jaar op rij de Nederlandse titel veroverde, was onttroond!


...Paul van den Oever...
...scheidend Neptunus-coach...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Er kan alleen maar veel respect zijn voor Neptunus, dat het Nederlandse honkbal de afgelopen jaren domineerde. De ploeg staat voor het eerst sinds 1997 niet in de Holland Series toen het eveneens werd uitgeschakeld door Pioniers. Sinds 1998 speelden de Rotterdammers in acht opeenvolgende series en zorgden voor een record door de laatste zeven op rij te winnen. Daarnaast werden regelmatig Europese en KNBSB-Bekers gewonnen en was Neptunus de meest succesvolle ploeg in de laatste 15 jaar. Maar dit seizoen staat Neptunus met lege handen. Geen Europese beker, geen competitie-winnaar en geen kampioenschap. ,,Dit is inderdaad even slikken. Het was na afloop doodstil in de dug-out, want dit hebben de meesten van ons natuurlijk nog niet meegemaakt'', stelde Bench Coach Paul van den Oever na afloop. Na vorig seizoen verlieten zeven internationals Neptunus (vijf naar ADO, twee naar Kinheim) en dat leidde tot voorspellingen dat dit een moeilijk seizoen zou worden voor de ploeg. ,,Tijdens de wintertrainingen had ik soms ook mijn bedenkingen'', zegt Van den Oever. ,,Maar we hadden natuurlijk wel een aantal goede spelers en vanaf de start van de competitie ging het draaien en zijn we toch mooi tweede geworden.'' Een hoofdrol was er dit seizoen voor Johnny Balentina. De veteraan keerde terug naar Neptunus en had niet alleen een MVP-kaliber seizoen, maar nam de ploeg ook op sleeptouw, terwijl Diegomar Markwell een leidende werper was en de Japanner Yuji Nerei een welkome aanwinst bleek. Van den Oever: ,,Misschien is dit wel eens goed voor het honkbal in Nederland. Je proefde hier en daar toch een beetje jaloezie en las tussen de regels door de hoop dat we het dit jaar niet zouden redden. Maar vergeet niet dat we zomaar kampioen zijn geworden. Dat was niet zo vanzelfsprekend. Het moest toch elke keer op het veld gebeuren. Pioniers heeft een goede serie wedstrijden gespeeld. We hebben fantastische jaren gehad, het zou raar zijn als ik nu iets anders zou zeggen, omdat we hebben verloren.'' Dit was de laatste wedstrijd voor Paul van den Oever, die een aantal weken geleden al zijn afscheid aankondigde. ,,Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik zal niet meer in uniform staan. Ja, ik zal bij Neptunus actief blijven en een regelmatig bezoeker zijn. Maar ik ga ook andere dingen doen, waarvoor ik nooit de tijd heb gehad. Honkbal blijft een belangrijk deel van mijn leven.''
Volgend seizoen staat Neptunus onder leiding van Eric de Bruin, terwijl Jan Collins (catching coach) en Steve Janssen (3B en pitching coach) blijven. En doordat Neptunus op de tweede plaats eindigde zal het volgend jaar in elk geval deelnemen aan het toernooi om de CupWinners Cup.
(16 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 17 september 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.