Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 februari 2016
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2016
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2016 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Australië deelt met Japanse ploeg op Dag 1 Down Under Series
English

BLACKTOWN, Greater Western Sydney, New South Wales (Australië) - Op vrijdag (19 februari) speelden het Australian Open Women's Team en Toyota Red Terriers uit Japan hun eerste twee wedstrijden tegen elkaar in de Invitational Down Under Series. De Japanse ploeg, die algemeen wordt gezien als één van de beste professionele vrouwen-softbalteams ter wereld, won de opener met 9-8, waarna Australië de volgende wedstrijd met 5-1 won in acht innings.

De twee ploegen spelen zaterdag driemaal tegen elkaar, waarna nog twee wedstrijden volgen op zondag.

Alle wedstrijden worden gespeeld op het Blacktown International Sportspark in Blacktown, in de buurt van Sydney. Het Sportpark was dit jaar ook de locatie voor het toernooi om het Australisch Softbal Kampioenschap in januari en de World Baseball Classic Qualifier eerder deze maand.

Het evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar wonnen de Red Terriers alle zes gespeelde wedstrijden tijdens de inaugurele series.

In het team van de Red Terriers spelen de twee zeer ervaren Amerikaanse softbalsters Monica Abbott en Natasha Watley, die beiden lang uitkwamen voor het Amerikaanse Nationale Team.
Als werpster van Team USA won Monica Abbott het zilver op de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China), maar veroverde titels op het Wereldkampioenschap in 2006 en 2010. Ze speelt sinds 2007 (behalve in 2008) professioneel in de National Pro Fastpitch. Vorig jaar werd ze in deze Amerikaanse profcompetitie kampioen met Chicago Bandits en werd uitgeroepen tot MVP van de finalereeks. Sinds 2009 speelt de linkshandige werpster ook professioneel in Japan voor de Red Terriers, met wie ze viermaal de titel veroverde in de Japan Softball League en driemaal werd gekozen tot League MVP.
Korte stop Natasha Watley won eveneens het zilver met Team USA in Peking, maar won het Goud op de Olympische Spelen vier jaar eerder in Athene (Griekenland). Ze speelt professioneel in de NPF sinds 2005 (behalve in 2007-2009) en komt momenteel uit voor USSSA Pride, maar speelt sinds 2010 ook professioneel in de Japan Softball League bij de Terriers, met wie ze viermaal kampioen werd. In 2002 was de ze Meest Waardevolle Speler van het Wereldkampioenschap, dat toen werd gewonnen door de USA. Ze werd ook wereldkampioen met de Amerikaanse ploeg in 2006 en 2010.
Vijf speelsters van de ploeg komen uit voor de Japanse Nationale Ploeg.

Het Australische Team, bijgenaamd 'Spirit', werd geselecteerd na afloop van de Down Under Series eerder deze maand. In die Series speelde Australië tegen Japan en Nieuw-Zeeland met een roster van 30 speelsters, die waren verdeeld over twee teams. Japan won de Down Under Series na een 2-0 zege in de Finale tegen Australia Green. Australia Gold eindigde op de derde plaats door met 4-2 te winnen van Nieuw-Zeeland.

Voor de reeks tegen de Red Terriers selecteerde Hoofd Coach Fabian Barlow een groep van 22 speelsters. In deze selectie zijn vier speelsters, die dit jaar professioneel actief zullen zijn in de Amerikaanse National Pro Fastpitch, namelijk Stacey Porter, Taylah Tsitsikronis, Vanessa Stokes en Chelsea Forkin. Voordat het NPF-seizoen van start gaat speelt Porter ook nog professioneel in Japan, net als Kaia Parnaby.

Voor Australië maakt de reeks tegen de Red Terriers deel uit van de voorbereidingen op het Wereldkampioenschap van dit jaar, dat in juli zal plaatsvinden in Canada.

(19 februari)

Gerelateerde Artikelen:
Australië winnaar eerste World Baseball Classic Qualifier. (14 februari 2016)
Queensland Heat wint Australische Softbal Titel. (9 januari 2016)




Game One

De openingswedstrijd van de 7-game series was er één met veel punten en honkslagen. In totaal werden 17 punten gescoord en noteerden de Official Scorers 20 honkslagen (13 van de Red Terriers). Australië gebruikte vier werpsters in dit duel, de Japanse ploeg twee.

De zeer ervaren speelster Stacey Porter speelde een prima duel voor Australië, want ze sloeg 3-uit-3, waaronder een tweehonkslag en homerun, scoorde een punt en sloeg er zes binnen. Haruna Furusawa en Yukimi Chikyu sloegen beiden twee honkslagen voor de Terriers.

Leigh Godfrey en Brenda De Blaes, die in het verleden in de Nederlandse Hoofdklasse speelden, bleven hitloos voor de Aussies. Godfrey scoorde wel eenmaal, terwijl De Blaes een vrije loop kreeg.

Het werd een interessant duel. Australië stond na twee innings met 2-0 achter, maar kwam langszij in de derde. Met een 5-2 achterstand verkleinde Australië de achterstand naar 5-4 in de eerste helft van de vijfde en nam een 8-6 voorsprong in de zesde inning. De Japanse ploeg antwoordde echter met drie runs om met 9-8 te winnen.

Japan nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning op starter Justine Smethurst, dankzij een tweehonkslag van Mana Atsumi. Het tweede punt werd toegevoegd in de tweede slagbeurt via een opofferingsslag van Mami Tanaka.

In de eerste helft van de derde maakte Australië er een 2-2 stand van. Nadat het eerste punt werd gescoord op een fout kwam de stand in balans na een opofferingsslag van Stacey Porter.


...Stacey Porter...
...2B, Homerun, 6 RBI's...
(© Foto: Fred Versluis)
Japan reageerde met drie runs in de tweede helft van de vierde inning. Amelia Cudicio nam toen de Australische pitching over. Ze kreeg een lead-off single tegen van Midori Kamiyama, die opschoof na een wilde worp en een opofferingsstootslag en scoorde na een doorgeschoten bal. Hierna sloegen Naomi Nakagawa en Mami Tanaka back-to-back triples, resulterend in het volgende punt. Sandra Holden werd daarna de nieuwe werpster, maar werd begroet met een puntscorende tweehonkslag van Haruna Furusawa, die er 5-2 van maakte.

Australië verkleinde de achterstand naar 5-4 in de 1e5 op starter Sayuri Yamani. Belinda White begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag met één uit en werd daarna vervangen door pinch-runner Janice Blackman. Ze scoorde toen Stacey Porter volgde met een homerun.

In de 2e5 pakte Japan weer een punt terug toen Haruna Sakamoto opende met een honkslag en scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Erina Yamamoto.

In de 1e6 kwam Australië tot een 4-run rally om een 8-6 voorsprong te nemen. Toen de inning begon kwamen er zes nieuwe speelsters in het veld voor de Japanse ploeg en dat resulteerde in zeven positie-wijzigingen. Yuka Nakamura werd de nieuwe werpster. Zij begon met vier wijd voor lead-off hitter Jade Wall, die opschoof na een vangbal een doorgeschoten bal. Vervolgens kreeg ook Clare Warwick vier wijd en werd een punt gescoord toen beide loopsters het volgende honk kregen toegewezen na een 'illegal pitch'. Er volgde opnieuw een vrije loop, dit keer voor Belinda White. Nadat een line drive van Leigh Godfrey was gevangen kwamen de honken vol te staan toen Chelsea Forkin een honkslag sloeg. Even later werden de honken schoongeveegd toen Stacey Porter een 3-run double afleverde die Australië voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong zette.

De voorsprong was van korte duur, want Japan antwoordde met drie runs in de 2e6. Vanessa Stokes werd de nieuwe Australische werpster en kreeg twee snelle nullen. Hierna moest ze een homerun incasseren van Saki Yamazaki. Vervolgens bereikte Mana Atsumi het honk na een fout en volgde Ayumi Suzuki met een honkslag. De twee scoorden op een hierna volgende driehonkslag van Kana Kurosawa, die de Terriers op een 9-8 voorsprong zette.




Game Two

De tweede wedstrijd tussen de twee ploegen kende na zeven innings een gelijke stand, maar werd door Australië met 5-1 gewonnen in de achtste inning, dankzij een pinch-hit, walk-off, grand slam homerun van Erin Thras!

De Japanse ploeg opende de score in de eerste helft van de eerste inning op Jocelyn McCallum, die zeven innings gooide voor Australië. De ervaren werpsters schakelde zeven slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts drie honkslagen toe. In de openingsbeurt begon McCallum met drie slag voor lead-off hitter Natasha Watley. Maar hierna raakte ze volgende slagvrouw Ayumi Suzuki met een worp, die vervolgens opschoof na een wilde worp en een grounder. Suzuki scoorde daarna op een honkslag van Haruna Sakamoto.

Japan liet een loopster achter op het eerste honk in de tweede inning en een andere op het tweede honk in de derde slagbeurt. Maar vanaf de derde inning schakelde McCallum elf slagvrouwen op rij uit.


...Erin Thras (rechts) sloeg een...
...pinch-hit, walk-off, grand slam...
...Links zit Brenda De Blaes...
...Hier tonen ze de Bronze Medaille na het..
...WK van 2014 in Haarlem...
(© Foto: Fred Versluis)
De Japanse verdediging maakte een fraai dubbelspel in de eerste inning, waarna Australië twee loopsters strandde in de volgende beurt. Australië ging op rij uit in de derde en vierde inning, maar kwam langszij in de vijfde op starter Kasumi Hirihara. Chelsea Forkin en Alexandra Casey begonnen toen met honkslagen en dat zorgde voor loopsters op het eerste en derde honk. Katherine Tyle sloeg daarna de derde opeenvolgende honkslag en dat die maakte er een 1-1 stand van.

In de zesde liet Australië een loopster achter op het eerste en tweede honk. In de 1e7 opende Yukimi Chikyu met een driehonkslag voor de Terriers, maar bleef achter. In de 2e7 kreeg Australië de honken vol met één uit, maar toen werd Leigh Godfrey uitgevangen en sloeg Stacey Porter een grounder. En zo bleef de stand gelijk en volgde een verlenging.

In de 2e8 nam Kaia Parnaby de Australische pitching over. Ze gooide vier wijd met twee uit, maar sloot daarna af met een strikeout.

Australië besliste het duel vervolgens met een enorme uithaal in de tweede helft van de achtste inning op reliever Akari Tanai, die de Japanse pitching in de zesde had overgenomen. Met Stacey Porter op het tweede honk als tie-break loopster kreeg Taylah Tsitsikronis opzettelijk vier wijd. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Jade Wall vier wijd kreeg. Vervolgens werd Porter gedwongen uitgeschakeld op de plaat na een grounder van Chelsea Forkin en zorgde een strikeout voor de tweede nul. Met de honken nog altijd vol was pinch-hitter Erin Thras de volgende slagvrouw voor Australië. En met een 2-slag stand dreunde ze de bal het rechts-midveld in voor een walk-off, grand slam homerun!




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2016 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.