Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Japan wint Aziatische titel; Drie landen plaatsen zich voor Wereldkampioenschap; Vijf geplaatst voor Asian Games
English

TAICHUNG (Taiwan) - Japan heeft maandag (4 december) de elfde editie van het Aziatisch Vrouwen Softbal Kampioenschap gewonnen na winst in de Finale van het evenement tegen de Filippijnen met 7-0. Aanvankelijk zouden er twaalf landen deelnemen aan het evenement, dat ook een kwalificatie-toernooi was voor het Wereldkampioenschap en de Asian Games. Echter, alle wedstrijden die gespeeld moesten worden tegen Iran en Pakistan moesten helaas allemaal worden omgezet in een reglementaire 7-0 forfeit-winst voor de tegenstander.

Het was de vierde keer op rij en de zesde keer totaal dat Japan beslag legde op de Aziatische kampioenstitel. Het eerste Kampioenschap vond plaats in 1967, gevolgd door edities in 1969 en 1972. Het duurde daarna tot 1987 voordat het volgende Kampioenschap werd georganiseerd. Sindsdien volgde, vrijwel elke vier jaar, een nieuw toernooi tot en met 2011. De elfde editie zou plaatsvinden in 2015, maar werd tweemaal uitgesteld en werd nu gehouden in Taichung.

De Filippijnen eindigde op de vierde plaats in de voorgaande twee Kampioenschappen. Het winnen van het zilver was de hoogste klassering voor het land sinds het de titel veroverde in 1972. Op het Filippijnse roster stonden zeven speelsters afkomstig uit de USA, die daar ook actief zijn op colleges.

In de voorronde bleef Japan ongeslagen in Poule A en won hun vijf wedstrijden. De Filippijnen eindigde op de tweede plaats en verloor alleen van Japan (8-0) in hun eerste duel van het evenement. Poule B werd gewonnen door het organiserende Chinese Taipei, dat ongeslagen bleef, gevolgd door China, dat 4-1 was.

In de 'double-elimination' Play-Offs opende de Filippijnen met een 7-3 verlies tegen Chinese Taipei, terwijl Japan tot een 7-0 shutout kwam tegen China. Door het verlies zou de Filippijnen bij een volgende nederlaag zijn uitgeschakeld, maar de ploeg won in plaats daarvan driemaal op rij om de Finale te bereiken.

...Yukiko Ueno als pitcher van Japan tijdens...
...het Wereldkampioenschap 2014 in Haarlem,...
...waar de ploeg de titel en het Goud pakte...
(© Foto: Henk Seppen)
De ploeg boekte eerste een ruime 17-0 shutout-winst tegen Hong Kong in de Kwartfinale. Hierna bereikte de Filippijnen de Finale na twee opvallende overwinningen op toplanden Chinese Taipei en China, de winnaars van respectievelijk het Zilver en het Brons op het laatste Kampioenschap in 2011. 's Morgens bereikte de Filippijnen de backdoor-wedstrijd door met 4-3 te winnen van China, dat hierdoor op de vierde plaats eindigde. Zuid-Korea kwam tot een ruime 12-1 winst tegen Hong Kong om op de vijfde plaats te eindigen en zich te plaatsen voor de Asian Games van volgend jaar. Hierna won de Filippijnen met 5-3 van organisator Chinese Taipei in de Bronzen wedstrijd (backdoor). Met een 3-1 achterstand sloeg de Filippijnen toe in de vijfde inning door driemaal te scoren, waarna nog een punt werd toegevoegd via een homerun in de zevende.

Met hun winst tegen China bereikte Japan de Halve Finale, waarin met 2-0 van Chinese Taipei werd gewonnen om de eerste finalist te worden.

In de Finale in het Wan-Shou Baseball Stadium opende Japan de score in de eerste inning, waarna een rally van vijf punten volgde in de derde slagbeurt. Het zevende punt werd toegevoegd in de vierde inning. De ervaren rechtshander Yukiko Ueno was de winnende werpster.

Door op de drie plaatsen achter kampioen Japan te eindigen kwalificeerden de Filippijnen, Chinese Taipei en China zich allemaal voor het Wereldkampioenschap van volgend jaar, dat dan zal plaatsvinden in Chiba (Japan), waarvoor het gastland uiteraard al automatisch was geplaatst. Deze landen, plus nummer vijf Zuid-Korea, plaatsten zich ook voor deelname aan de Asian Games, die volgend jaar worden gehouden in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Zij voegen zich bij het organiserende Indonesië, dat in Taiwan op de zevende plaats eindigde.