Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Softball Canada)

Canada onttroont Bahama's als Wereldkampioen Slowpitch
English

PLANT CITY, Florida (USA) - Canada is de nieuwe Wereldkampioen Slowpitch Softbal. In de allesbeslissende Finale van de zesde WBSC Co-Ed Slow Pitch World Cup in Florida op zondag (19 november) won Canada nipt met 23-22 van regerend kampioen Bahama's. Op de slotdag van het evenement moest Canada vier wedstrijden spelen om Bahama's te onttronen, dat de titel had gewonnen in 2015 en 2016. Het eerste toernooi werd georganiseerd in 2002, het volgende in 2005. Sinds 2014 is er jaarlijks een Wereldkampioenschap. Naast Canada en de Bahama's plaatsten ook Groot-Brittannië en de USA zich voor de Medaille-Ronde. Zeven landen namen deel aan het co-ed evenement, waaraan wordt deelgenomen door gemixte teams. Elk team mocht maximaal uit 20 spelers bestaan, maar er moesten minstens vijf mannen en vijf vrouwen op het roster staan.

...Wereldkampioen Co-Ed Slowpitch Canada...
(© Foto: Softball Canada)
In de voorronde, waarin alles teams tegen elkaar speelden, eindigde Groot-Brittannië op de eerste plaats, gevolgd door Canada, de USA, de Bahama's, Curaçao, Bulgarije en de Turks- en Caicos Eilanden. Curaçao sloot de vooronde af op de vijfde plaats met tweemaal winst uit zes wedstrijden. Op Dag 1 (donderdag 16 november) speelde Curaçao drie wedstrijden. De ploeg begon met een 25-9 nederlaag tegen de USA, waarna met 21-6 werd gewonnen van de Turks- en Caicos Eilanden, maar vervolgens met 15-8 weer werde verloren van Groot-Brittannië. Op de volgende dag won Curaçao met 18-16 van Bulgarije, waarna werd verloren met 25-14 van Canada en 16-2 van de Bahama's.

In juli in Sofia (Bulgarije) werd Groot-Brittannië onttroond als Europees kampioen. Vanaf 1998 won de Britse ploeg alle tien Kampioenschappen die sindsdien werden georganiseerd. Maar dit jaar stuntte Duitsland tegen Groot-Brittannië in de Finale door met 20-9 te winnen en de titel te pakken.

De USA opende de 'double-elimination' Play-Offs met een ruime 26-5 winst tegen de Turks- en Caicos Eilanden, waarna Bahama's nipt met 14-13 won van Curaçao en Canada met 24-10 te sterk was voor Bulgarije. Als round robin-winnaar was Groot-Brittannië vrij in de eerste reeks van deze wedstrijd en speelde in hun eerste Play-Off wedstrijd tegen de USA. De Amerikaanse ploeg won met 21-5 om zich als eerste ploeg te plaatsen voor de Medaille-Ronde.

In de middag diende Bahama's Canada de eerste nederlaag toe door met 19-13 te winnen en de top-vier te bereiken, waarna Curaçao werd uitgeschakeld na een 18-9 nederlaag tegen Bulgarije. De volgende ploeg die werd uitgeschakeld was Turks- en Caicos Eilanden na een 30-6 nederlaag tegen Canada. De Play-Off Ronde eindigde met een 14-8 winst van Groot-Brittannië tegen Bulgarije, dat hierdoor als derde ploeg werd uitgeschakeld voor de Medaille-Ronde. Het betekende ook dat Groot-Brittannië zich plaatste.

Op de slotdag van het evenement (zondag 19 november) werd Bahama's de eerste finalist door met 14-11 te winnen van de USA. Hierna werd Groot-Brittannië uitgeschakeld (en eindigde op de vierde plaats) na 17-5 verlies tegen Canada.

In de middag in Plant City Stadium won Canada met 16-12 van de USA in de Bronzen Wedstrijd (backdoor) om de tweede finalist te worden.

In de Finale stond Canada tegenover de Bahama's. Canada opende met een 20-15 overwinning en dat zorgde voor het eerste verlies van de Bahama's. In dit duel kwam Canada tot 20 honkslagen, waaronder vijf homeruns. Doordat Canada al een wedstrijd had verloren in de 'double-elimination', dwong de ploeg met de winst tegen de Bahama's een extra wedstrijd af om het kampioenschap te beslissen. Canada won met 23-22 om de nieuwe Wereldkampioen te worden. In de beslissende wedstrijd kwam Canada to een rally van acht punten in de eerste inning, maar de Bahama's stond met 14-13 voor in de derde slagbeurt. In de vijfde inning was het Canada dat de leiding hernam (21-20), maar Bahama's scoorde tweemaal in de zesde om er een 22-21 stand van te maken in hun voordeel. Even later, in de 2e6, voegde Canada twee punten toe om de leiding weer over te nemen. Dit keer was Bahama's niets meer terug te doen, want drie vangballen in de eerste helft van de zevende inning zorgden voor het einde van de wedstrijd.

Hoewel de World Cup voor de zesde keer werd georganiseerd, was het pas de derde op rij waaraan alleen Nationala Teams deelnamen. Aan de eerste drie edities konden ook clubteams deelnemen. Slowpitch wordt door zo'n 40 miljoen atleten beoefend in ruim 140 landen.