Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nieuwe opzet EK Softbal; Poule-indelingen en organisaties bekend gemaakt
English

VILNIUS (Litouwen) - De European Softball Federation (ESF) heeft de poule-indelingen bekend gemaakt van de drie Europese Kampioenschappen die voor dit jaar op de agenda staan. De loting vond plaats op vrijdag (7 februari), de eerste dag van het Congres van de ESF in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

In Litouwen vond eveneens het Congres plaats van de European Baseball Confederation (CEB). Het was tevens het Congres van WBSC Europe, dat met ingang van volgend jaar de overkoepelende Europese Bond wordt, nadat de ESF en CEB in 2018 akkoord gingen te fuseren in één organisatie. WBSC Europe werd daarna officiëel opgericht in februari 2019 tijdens het Congres in Athene (Griekenland).

Naast de poule-indelingen werd ook een nieuwe opzet bekend gemaakt voor het Europees Vrouwen Kampioenschap. Ook werden door de ESF de speelplaatsen bekend gemaakt voor de twee resterende Europa Cup-toernooien na een stemming op vrijdag.

(8 februari)

Met 7 juni als begindatum en een finale op 13 juni zal in de Friuli-Regio (Italië) het 22e Europees Vrouwen Kampioenschap plaatsvinden. Dezelfde Friuli-Venezia Giulia Regio was ook de locatie van het Europees Kampioenschap in 2011. Toen bleef een sterk en overtuigend spelend Nederlands Team onder leiding van Hoofd Coach Craig Montvidas ongeslagen om de titel te veroveren. De Finale tegen Italië eindigde toen met een walk-off homerun van Saskia Kosterink. Onder de steden en plaatsen in deze Regio in het noordoosten van het land (in de buurt van Venetië) bevinden zich Castions di Strada, Cervignano del Friuli, Fogliano Redipuglia, Monfalcone, Ronchi dei Legionari, Staranzano, Trieste en Udine, die in het verleden allemaal internationale softbalwedstrijden hebben georganiseerd.

Het Europees Kampioenschap zal dit jaar een nieuwe opzet hebben. De acht beste teams volgens de eindrangschikking van het Europees Kampioenschap van vorig jaar zijn allemaal reeds zeker van de Super Round, oftewel de tweede ronde van het toernooi (Poule A en B).

Italië, dat Nederland vorig jaar onttroonde als Europees kampioen in Ostrava (Tsjechië), speelt in Poule A. Nederland is ingedeeld in Poule B. Oranje staat dit jaar voor het eerst onder leiding van Hoofd Coach Ferenc Jongejan, die in november de nieuwe bondscoach werd. In Poule ontmoet Nederland Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Poule D-winnaar en Poule E-winnaar. Italië speelt in Poule A tegen Ierland, Spanje, Tsjechië, Poule C-winnaar en Poule F-winnaar.

De overige Nationale teams zijn ingedeeld in vier poules, twee daarvan met vier teams, de overige twee met drie teams. De vier poule-winnaars plaatsen zich voor de Super Round. Na de loting op vrijdag zien deze poules er als volgt uit:
Poule C - Duitsland, Hongarije, Slowakije, Zwitserland.
Poule D - Bulgarije, Israël, Kroatië, Oekraïne.
Poule E - Litouwen, Oostenrijk, Polen.
Poule F - België, Denemarken, Rusland.

In november vorig jaar maakte de ESF al bekend dat het Europees Kampioenschap tevens een kwalificatie-evenement is voor een aantal toekomstige toernooien. De Europees kampioen zal zich ook plaatsen voor deelname aan de World Games, die van 15 t/m 25 juli 2021 zullen plaatsvinden in Birmingham, Alabama (USA). Tijdens dat evenement keert softbal na acht jaar afwezigheid terug en is dat één van de 33 sporten die zal worden beoefend. De World Games is een multi-sport evenement voor sporten of disciplines die geen deel uitmaken van de Olympische Spelen. Nederland nam eenmaal deel aan de World Games. Dat was in 1985 toen het evenement werd georganiseerd in de Engelse hoofdstad Londen.

De drie beste landen van het EK plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup in 2021. De top-zes van het EK van dit jaar zullen in 2022 deelnemen aan de tweede editie van de Super6.

Vorig jaar in Ostrava bleef Nederland ongeslagen tijdens het Europees Kampioenschap, waaronder een 6-2 winst tegen Italië. Echter, in de allesbeslissende Finale eindigde de 11-game winning streak, want Nederland verloor met 3-2 van Italië en werd onttroond. Een maand later stond Nederland, dat toen onder leiding stond van de Amerikaanse Hoofd Coach Connie Clark, ook met lege handen tijdens het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten. Na verlies tegen Groot-Brittannië leek Nederland weer terug te komen in de race voor een Olympisch ticket na een vroege 4-0 voorsprong tegen Italië. Maar de ploeg werd daarna puntloos gehouden, terwijl Italië niet alleen langszij kwam, maar het duel ook in eigen voordeel omdraaide. Italië won met 7-4 en plaatste zich zodoende voor de Olympische Spelen van dit jaar in Japan, terwijl Nederland was uitgeschakeld.

Het allereerste U15 Europees Kampioenschap wordt georganiseerd door de Nederlandse vereniging Tex Town Tigers op haar complex in Enschede. Tien landen zullen deelnemen aan deze eerste editie. De winnaar plaatst zich voor het eerste U15 Wereldkampioenschap, dat in 2021 zal plaatsvinden.

De poule-indelingen zien er als volgt uit:
Poule A - België, Nederland, Polen, Tsjechië, Oekraïne.
Poule B - Duitsland, Frankrijk, Italië, Rusland, Turkije.

Het 15e Europees Mannen Kampioenschap wordt van 22 t/m 27 georganiseerd in Ledenice (Tsjechië). Twaalf landen zullen deelnemen, verdeeld in twee poules van zes elk.

De loting voor deze poules is:
Poule A - België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Zweden.
Poule B - Denemarken, Israël, Kroatië, Litouwen, Nederland, Slowakije.

Op 7 februari werden ook de speelsteden bekend voor twee van de dit jaar te verspelen toernooien om een Europa Cup. Op een bijeenkomst van de Technische Commissie van de ESF konden de Bonden van de deelnemende teams stemmen.

Het resultaat van de loting is dat de organisatie van de 29e European Cup Winners Cup werd toegewezen aan Saronno in Italië, terwijl Dupnitsa (Bulgarije) de 27e European Cup zal organiseren. Moskou (Rusland) was ook kandidaat voor beide toernooien, die zullen plaatsvinden van 17 t/m 22 augustus. Het European Cup-toernooi is een kwalificatie-evenement voor de Premiere Cup (voormalige Europa Cup Poule A) en is de voormalige Europa Cup Poule B.

Hierdoor wordt voor het derde jaar op rij om de European Premiere Cup gespeeld in Italië na Forlì (2018) en Bollate (2019). De laatste keer dat zowel de Premiere Cup als de Cup Winners Cup in hetzelfde land werden georganiseerd was in 2015 toen Praag (Tsjechië) de locatie was voor beide evenementen.

Oympia Haarlem neemt namens Nederland deel aan het toernooi om de Cup Winners Cup. Roef!, dat vorig jaar voor het eerst in de clubhistorie landskampioen werd, zal deelnemen aan de 43e European Premiere Cup en maakt daarmee een Europees debuut. Eerder was al bekend gemaakt dat dat toernooi dit jaar eveneens in Italië zal plaatsvinden. Het evenement staat op het programma voor 17 t/m 22 augustus in de Friuli Region, dat in juni ook de locatie is van het Europees Vrouwen Kampioenschap.

Vorig jaar werden beide toernooien gewonnen door Italiaanse ploegen. In Bollate won het organiserende Bollate nipt van Specchiasol Bussolengo met 4-3 in de Premiere Cup-Finale, terwijl Olympia Haarlem toen op de derde plaats eindigde. In Praag plaatste Terrasvogels zich voor de Cup Winners Cup-Finale verloor met 4-2 van Forlì. Met de 37e deelname aan een Europees Beker-toernooi verlengde Terrasvogels het eigen Europese record.

Nog geen organisator is gevonden voor de 10e Coed Slowpitch Super Cup, dat een deelnemersveld van 16 teams heeft. De laatste deadline voor kandidaten om zich aan te melden is 14 februari. Wanneer dat op die datum niet het geval is zal het toernooi worden geschrapt.

Aan de andere kant werd op het laatste moment werd een gastheer gevonden voor de tweede editie van het Mannen Slowpitch Europees Kampioenschap. Het evenement wordt georganiseerd in Colorno en Parma (Italië).

Bedankt voor het bezoeken van deze site.