Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland derde op Europees Kampioenschap Under-18; Tsjechen pakken titel
English

PRAAG (Tsjechië) - Het Nederlands Under-18 Softbal Team is op de derde plaats geëindigd op het 16e Europees Under-18 Kampioenschap, dat op zaterdag (24 juli) werd afgesloten in de Tsjechische hoofdstad Praag. Oranje won met 7-3 van Spanje in het bronzen duel. 's Avonds veroverde het organiserende Tsjechië de Europese titel door in de Finale met 6-3 te winnen van titelverdediger Italië.

Op het laatste EK in 2018 won Italië in de Finale met 7-3 van het verrassende en nu niet deelnemende Ierland. Nederland werd toen vierde na een 12-8 nederlaag tegen de Tsjechische ploeg.

Het is de tweede keer dat Tsjechië de Europese Under-18 titel wint. De eerste keer was in 2014 toen het evenement werd georganiseerd in Rosmalen (Nederland). Destijds stonden de Tsjechen ook tegenover Italië in de Finale en toen werd met 5-3 gewonnen. De laatste keer dat Nederland een Europese titel kon vieren was in 2012 toen het toernooi eveneens in Rosmalen plaatsvond.

Nederland opende het 16e EK op maandag (19 juli) met een een 21-0 shutout (3 innings) tegen Oostenrijk en een 22-3 winst (4 innings) tegen Oekraïne. In het eerste duel waren er 13 Oranje-honkslagen. Sietske Drijvers en Amy Felix sloegen beiden vier punten binnen. Drijvers scoorde ook viermaal, net als Reganied Franka. Renske Tellekamp homerde. In de tweede wedstrijd kwam Nederland tot 15 honkslagen, waaronder vier van Julia Kwakernaak, één daarvan een homerun. Ze sloeg vijf punten binnen. Reganied Franka, Sietske Drijvers, Renske Tellekamp (twee triples) en Kwakernaak scoorden allemaal drie punten.

Op Dag 2 van het toernooi stond Nederland ook tegenover Spanje en won toen met 11-4 (4½ inn.) op tien honkslagen, waaronder zes doubles. Renske Tellekamp sloeg vier punten binnen.

Na drie productieve wedstrijden sloot Oranje de voorronde op woensdag af met een 8-0 shutout-nederlaag tegen Tsjechië. Nederland werd niet alleen puntloos gehouden, de ploeg bleef ook hitloos en maakte zeven verdedigende fouten! De ploeg kreeg vijf honkloopsters (allemaal vier wijd) op Katerina Kindermannova, die domineerde, een No-Hitter gooide en 13 keer drie slag liet aantekenen.

Op donderdag herstelde Nederland zich en opende de tweede ronde met een 8-1 winst tegen Duitsland. Dit keer waren er twaalf Oranje-hits, waaronder vier van Julia Kwakernaak en een twee- en driehonkslag van Sarah Evers.

Op vrijdag speelde de ploeg de laatste twee wedstrijden in de tweede ronde. In de middag stond Nederland tegenover Italië en verloor met 3-2. Met een 2-1 achterstand kreeg Oranje een kans de leiding te nemen in de 1e6 toen het de honken vol kreeg met nul uit. Sietske Drijvers, Julia Kwakernaak en Amy Felix sloegen allemaal een honkslag. Met één uit scoorde Drijvers het gelijkmakende punt op een force play-grounder, waarna een andere grounder de slagbeurt afsloot. In de 2e7 was het Italië dat de honken vol kreeg met nul uit via een stootslag-honkslag, tweehonkslag en opzettelijk vier wijd. Agnese Giacometti zorgde toen voor het winnende punt met een walk-off opofferiingsslag. 's Avonds sloot Nederland af met een 15-0 shutout tegen Frankrijk. Nazira Charles sloeg vier punten binnen, waarvan twee met een driehonkslag. Renske Tellekamp sloeg een 'baseclearing, 3-run triple' in de eerste inning tijdens een 8-run rally.

Tsjechië bleef ongeslagen in de tweede ronde, terwijl Italië eenmaal verloor. Hierdoor eindigden deze teams op de eerste en tweede plaats en bereikten de Finale. Nederland was 3-2 en werd derde om door te gaan naar de bronzen wedstrijd.

In de Bronzen Wedstrijd op zaterdagmiddag nam Nederland een snelle voorsprong door tweemaal te scoren in zowel de eerste als de tweede inning.

In de eerste slagbeurt bereikte lead-off hitter Sanne van der Putten het tweede honk na een fout en ze scoorde op een one-out single van Sietske Drijvers (die ook haar teamgenoot is bij Amsterdam Pirates). Drijvers schoof op naar het derde honk op een tweehonkslag van Julia Kwakernaak, waarna de honken volraakten na vier wijd voor Sarah Evers. Nadat een binnenhoog voor de tweede nul had gezorgd scoorde Drijvers doordat Nazira Charles werd geraakt door een worp.

Oranje voegde twee punten toe in de 2e2. Bente Zwanenburg begon met een ground-rule double en Sanne van der Putten volgde met een honkslag. Met één uit scoorden beiden op een tweehonkslag van Sietske Drijvers.

Het vijfde Oranje-punt werd gescoord in de vierde. Dit keer opende Sanne van der Putten met een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een grounder en scoorde na een wilde worp.

Lisa Brink startte voor Nederland en had een sterk optreden. De rechtshander schakelde tien slagvrouwen met drie slag uit en stond maar vijf honkslagen toe. In de eerste vier innings hield ze Spanje puntloos en kreeg maar één loopster in scoringspositie.

Brink kreeg haar eerste honkloopster met twee uit in de eerste helft van de eerste inning toen Ari Cerda (de startende pitcher voor Spanje) een honkslag sloeg. Maar hierna ving ze een line drive geslagen door Emma Del Pino om de slagbeurt af te sluiten. In de tweede inning kreeg Brink een lead-off double tegen van Maria Valls, die opschoof naar het derde honk op een grounder. Dit keer sloot Brink af met twee strikeouts. Met één uit in de derde sloeg Yulan Denia een honkslag voor Spanje, maar zij ging uit bij een steelpoging.

Na driemaal drie slag te hebben gegooid in de vierde en met een 5-0 voorsprong nam Yala Zwakman de Oranje-pitching over en moest twee Spaanse punten toestaan in de 1e5, die beide onverdiend waren en werden gescoord op drie verdedigende fouten. Alejandra García en Julia Sebastian, de eerste twee slagvrouwen, bereikten beide het honk na een fout in het infield. Toen de tweede fout werd gevolgd door een fout in het outfield wist García tot scoren te komen en kwam Sebastian op het derde honk terecht. Ze scoorde op een hiernavolgende honkslag van Ainhoa Lardin. Met twee uit kreeg Spanje op het eerste en tweede honk, maar een gedwongen nul eindigde de slagbeurt.

Nederland kreeg een kans meer afstand te nemen in de 2e5, maar liet drie loopsters achter. Het team scoorde daarna wel tweemaal met twee uit in de 2e6 nadat Spanej weer een loopster op het tweede honk had achtergelaten in de 1e6. Met één uit sloeg Julia Kwakernaak een honkslag en kreeg Sarah Evers vier wijd voor Oranje. Met twee uit kwamen de honken vol na vier wijd voor Nazira Charles vier wijd kreeg en Tenley Boersma volgde met een 2-run single.

In de 1e7 wist Spanje nog eenmaal tot scoren te komen op Lisa Brink, die in de voorgaande inning was teruggekeerd als pitcher. Ainhoa Lardin begon met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde daarna op een opofferingsslag van Yulan Denia. Brink sloot de wedstrijd daarna af met een strikeout.

Julia Kwakernaak was de beste Oranje-slagvrouw in het toernooi met een .600 slaggemiddelde (15-uit-25). Ze leidde de ploeg ook met 15 honkslagen en 14 binnengeslagen punten. Sietske Drijvers scoorde de meeste punten van de ploeg met 14 en Reganied Franka stal de meeste honken (7).

Het roster van Nederland zag er als volgt uit:
Pitchers: Esmee Ames, Lisa Brink, Lauren Heijnsdijk, Robin Verhagen, Yala Zwakman.
Catchers: Tenley Boersma (+IF), Sietske Drijvers (+OF), Yarah Zuiver (+OF).
Infielders: Else-Fieke de Boer (+OF), Sanne van der Putten, Renske Tellekamp.
Outfielder: Julia Kwakernaak.
Utility Players: Nazira Charles, Sarah Evers, Amy Felix, Reganied Franka, Bente Zwanenburg.

Coaching-staf: Saskia Kosterink (Hoofd Coach), Sandra Catoen (Coach), Judith van den Berg (Pitching Coach).
Begeleiding: Pien Arntz (Fysiotherapeut), Marcel Benneker (Staf), Tjerk Smeets (Staf, eerste twee dagen), Sanne Bolhuis (Team Manager).

Er waren geen Nederlandse Umpires in dit toernooi.

(24 juli)

Eindstand:
1. Tsjechië, 2. Italië, 3. Nederland, 4. Spanje, 5. Duitsland, 6. Frankrijk, 7. Oekraïne, 8. Polen, 9. Kroatië, 10. Zweden, 11. Oostenrijk.


Nederland - Spanje 7-3
1234567RHE
Spanje0000201-372
Nederland220102X-7104
pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Ari Cerda, L (3-1)221542

Julia Sebastian1.2--211

Ari Cerda2.123322

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Brink, W (2-1)47-3--

Yala Zwakman1--22-

Lisa Brink23-211

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Vojtěch Machovský (Tsjechië),
1B-Matas Linkevicius (Litouwen), 3B-Sara Marcova (Bulgarije).
Official Scorers-Petr Všetečka (Tsjechië), Štěpánka Kostinová (Tsjechië).
Play-by-Play Scorer-Adéla Chaloupková (Tsjechië).
Technical Commissioners-Conny Chwojka (Oostenrijk), Anna Battigelli (Italië), Mario Debono (Malta).
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:18 uur.
Locatie-Field #1, Svoboda Park, Praag (Tsjechië) (complex SK Joudrs Praha).

Game Notes:
Bronzen Medaille-wedstrijd Europees Kampioenschap Softbal Under-18.
Nederland wint het Brons, Spanje eindigt op de vierde plaats.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 29° C; windrichting oost-zuidoost; windsnelheid 10 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 31%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.