Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 mei 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Thuisploegen draaien achterstand om in winst
English
ROTTERDAM / VLEUTEN / BUSSUM - L&D Amsterdam Pirates, Aamigo ADO Lakers en Sparta-Feyenoord hadden dinsdagavond samen iets gemeen. Ze stonden allen voor in hun respectievelijke wedstrijd, maar werden uiteindelijk de verliezende ploeg. Of het kan ook anders worden gezegd, namelijk dat de drie thuisploegen DOOR Neptunus, UVV en Mr. Cocker HCAW iets gemeen hadden, want zij stonden allen achter in hun wedstrijd, maar draaiden dat om in winst.

Amsterdam stond met 5-1 voor, maar verloor in de laatste inning vs. Neptunus, ADO Lakers stond met 2-1 voor en verloor met 5-3 van UVV en Sparta-Feyenoord nam een vroege 2-0 voorsprong, maar verloor met 10-8 van HCAW.DOOR Neptunus vs. L&D Amsterdam Pirates
In Rotterdam had L&D Amsterdam Pirates een ogenschijnlijk comfortabele 5-1 voorsprong in de vierde inning achter opnieuw prima pitching van Ben Grover. Maar Amsterdam verzuimde meer afstand te nemen en werd vanaf de vijfde inning puntloos gehouden. Neptunus, dat vijf fouten maakte in de eerste vier innings, begon toen verdedigend een stuk beter te spelen, draaide drie dubbelspelen tussen de vijfde en achtste inning, verkleinde de achterstand en ging met twee uit in de negende inning winnen. In die slagbeurt waren het de Kemp-broers die Neptunus de 6-5 winst bezorgden.

In de eerste inning bereikte Amsterdam's lead-off hitter Wesley Connor het honk na een fout, maar hierna, na een strikeout, draaide Neptunus een dubbelspel op een grounder van Sidney de Jong om de inning af te sluiten. Bij het uitschakelen van de slidende Connor en het completeren van het dubbelspel liep tweede honkman Benjamin Dille een scheenblessure op, verliet het duel en had zes hechtingen nodig. Hij werd vervangen door Urving Kemp, die deelnam aan zijn eerste wedstrijd van het seizoen en in de laatste slagbeurt een hoofdrol zou spelen.

In hun eerste slagbeurt opende Neptunus de score. Met één uit sloeg Rafaël Jozefa een tweehonkslag en schoof op na een honkslag van Raily Legito. Jozefa scoorde toen er een foute aangooi van catcher Bas Nooij volgde op een gestolen honk van Legito. En zo kreeg Amsterdam-starter Ben Grover zijn eerste punt van het seizoen tegen na 20 1/3 opeenvolgende puntloze innings te hebben gegooid.

Amsterdam reageerde met drie runs op Neptunus-starter Tim Roodenburg in de tweede slagbeurt. Met één uit werd Kenny Berkenbosch de 100ste speler die dit seizoen in de Hoofdklasse door een worp werd geraakt. Hierna sloeg Vince Rooi een tweehonkslag en scoorde Berkenbosch toen daar een outfield-fout op volgde. Rooi scoorde toen Bas Nooij het honk bereikte op een foute aangooi van korte stop Dwayne Kemp, die drie fouten maakte in vier innings. Een honkslag van Jesse Aussems en vrije loop voor Björn Hato zorgden voor volle honken, waarna Nooij scoorde op een grounder van Wesley Connor, maar er bleven twee lopers in scoringspositie achter.

Amsterdam voegde twee runs toe in de vierde inning. Vince Rooi opende met een tweehonkslag en schoof op na een grounder, waarna Aussems werd geraakt door een worp. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van Hato, maar daardoor kon Rooi wel scoren. Een fout volgde hierna tijdens Hato's steelpoging en hij scoorde even later op Kemp's derde fout.

Maar hierna bleef de Neptunus-verdediging foutloos in de volgende vijf inning en liet nog maar één Amsterdamse speler tot het tweede honk toe. Dat was in de achtste inning toen Kenny Berkenbosch een tweehonkslag sloeg met twee uit. Neptunus draaide ook drie dubbelspelen, waaraan werd deelgenomen door Dwayne Kemp. De laatste hiervan draaide hij samen met zijn broer Urving Kemp.

Met een 5-1 achterstand pakte Neptunus een punt terug in de vierde inning. Raily Legito begon met een honkslag en stal het tweede honk. Er volgde opnieuw een foute aangooi van catcher Bas Nooij en Legito ging vervolgens wederom een onverdiend punt scoren op een OS van Lennart Koster.

In de vijfde inning bracht Neptunus de stand op 5-3. Met één uit kreeg Adrian Anthony vier wijd en scoorde op een 2-out double van Dwayne Kemp. En zo kwam er na 24 2/3 inning ook einde aan Grover's streak van het niet toestaan van een verdiend punt. Vorig jaar had zijn teamgenoot Rob Cordemans een streak van 33 2/3 inning waarin hij geen verdiend punt toestond.

Na de RBI-double van Kemp schakelde Grover de volgende zeven slagmensen op rij uit en verhoogde zijn strikeout-totaal naar negen. In de achtste nam Nick Stuifbergen het over en kreeg het vierde punt tegen van Neptunus. Shaldimar Daantji begon met een honkslag, schoof op na een OSS van Dwayne Kemp en scoorde op een honkslag van Rafaël Jozefa. De laatste stal hierna het tweede honk en bereikte het derde honk op de derde foute aangooi van Bas Nooij, maar daar bleef hij achter, want er volgden twee nullen om de voorsprong vast te houden.

In de 2e9, met een 5-4 voorsprong, werd Jurrian Koks de derde Amsterdam-pitcher. Maar hij werd begroet met een tweehonkslag van Lennart Koster, die opschoof na een OSS van Rien Vernooij. Hierna zorgde Urving Kemp voor het gelijkmakende punt met een perfecte squeeze net buiten bereik van Koks. Een grounder van Adrian Anthony bracht hem naar het tweede honk, waarna Shaldimar Daantji vier wijd kreeg. De twee lopers schoven op na een doorgeschoten bal en Dwayne Kemp volgde met een honkslag richting derde honk die zijn jongere broer in staat stelde het winnende punt te scoren.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenUVV vs. AamigoO ADO Lakers
In Vleuten stond AamigoO ADO Lakers met 2-1 voor in de zevende inning, maar hierna draaide UVV het duel om en won met 5-3 om ADO de vijfde nederlaag op rij toe te dienen. Net als afgelopen zondag had ADO meer honkslagen dan UVV, maar stond opnieuw met lege handen.

Startende werpers Thomas Macy (ADO) en Kyle Ward (UVV) kwamen beiden tot negen strikeouts, maar het was zeker geen pitchingduel. ADO had aanvankelijk goed contact op Ward, want het scoorde tweemaal in de eerste inning. Met twee uit sloeg Phil Ortez een honkslag, waarna Evan Porter een tweehonkslag sloeg. De twee scoorden toen ook Rudy van Heydoorn een tweehonkslag sloeg.

Maar hierna hield Kyle Ward de Haagse ploeg puntloos in de volgende innings. De linkshander kwam tot drie strikeouts in de tweede, kreeg de steun van een dubbelspel in de derde inning en kwam uit puntscorende situaties in de volgende twee slagbeurten. In de vierde kreeg hij een 2-out double tegen van Anthony Hooi en gooide vier wijd op Enrique Tromp, maar toen volgde een foul-out. In de vijfde bereikte Gregory Hassell het honk na een fout met één uit, stal het tweede honk en schoof op na een wilde worp, maar Ward volgde met twee strikeouts.

Aan de andere kant liet UVV twee lopers achter in de eerste inning en was niet ook minder gelukkig in de tweede slagbeurt. Stijn van der Meer begon toen met een honkslag, maar werd uitgegooid toen hij er een tweehonkslag van probeerde te maken. Mitchel Koot sloeg hierna een honkslag, maar een dubbelspel sloot de inning af.

UVV pakte een punt terug in de vierde inning. Danny Rombley opende met een driehonkslag en scoorde op een volgende honkslag van Giovannie Samboe. Dit keer kwam de inning ten einde na een gedwongen nul en opnieuw een dubbelspel. In de vijfde liet UVV een loper op het derde honk achter.

In de zesde en zevende inning werden twee ADO-lopers uitgeschakeld. In de zesde opende Evan Porter met een honkslag. Na een strikeout nam Jeroen de Haas het werpen over van Kyle Ward, maar kreeg een double tegen van Anthony Hooi. De Haas en UVV kregen toen hulp, want Porter werd op de plaat uitgegooid bij een poging te scoren op de tweehonkslag, waarna een strikeout de beurt afsloot. In de volgende inning sloeg Jaïr Roseburg een honkslag met één uit en stal het tweede honk. Maar even later ging Roseburg uit bij stelen na een pick-off.

En zo begon het duel de richting van UVV op te kantelen en dat werd onderstreept in de 2e7 toen de thuisploeg tweemaal scoorde om een 3-2 voorsprong te nemen. Mitchel Koot begon met vier wijd en schoof op na een OSS van Jirka Bliek. Na een strikeout kwamen de honken vol toen Thomas Macy vier wijd gooide op Brennan Nijhof en Austin Weymouth met een worp raakte. Rookie Rick van der Post werd ingebracht, maar kreeg een Blown Save op zijn naam, want hij zorgde met vier wijd voor Danny Rombley voor het gelijkmakende punt en kreeg toen een RBI-single tegen van Giovannie Samboe (die 3-uit-4 sloeg), waardoor de stand op 3-2 kwam. De inning eindigde toen Ryan Murphy een grounder sloeg, waardoor de honken vol achterbleven.

ADO kwam langszij in de achtste inning op nieuwe werper Sedley Karel, die hierdoor eveneens een Blown Save kreeg. Ludwin Obispo, die in zijn voorgaande slagbeurten 0-uit-3 had geslagen, opende met een honkslag om zijn hitting streak intact te houden en te verhogen naar elf wedstrijden. Obispo stal het tweede honk en schoof op na een wilde worp, waarna hij scoorde op een OS van Phil Ortez.

UVV hernam de leiding in de 2e8. Stijn van der Meer begon met een honkslag en schoof op na een OSS van Mitchel Koot. Ludwin Obispo nam de pitching vervolgens over, maar begon met vier wijd voor Jirka Bliek en raakte Brian Biezen met een worp. Een fout op een 'force play-grounder' van Brennan Nijhof en een honkslag van Austin Weymouth brachten de stand vervolgens op 5-3, maar een dubbelspel sloot de inning af. In de 1e9 zorgde Derek Tarapacki voor drie nullen, waaronder twee strikeouts, en verdiende een save.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenMr. Cocker HCAW vs. Sparta-Feyenoord
In Bussum had Sparta-Feyenoord een goede start (opnieuw), maar zo'n drie uur later was het de verliezende ploeg (opnieuw). Vanavond verloor de ploeg met 10-8 van Mr. Cocker HCAW om in negen wedstrijden puntloos te blijven. Met de winst maakte HCAW een einde aan een 5-game losing streak.

Sparta-Feyenoord 'outhit' HCAW met 10-8, maar hun twee werpers boden een helpende hand aan de HCAW-slagmensen en zorgden voor veel meer mogelijkheden de honken te bereiken, want het duo gooide samen 15 keer vier wijd en raakte een slagman. Overigens gooiden vier HCAW-werpers zesmaal vier wijd en raakte een slagman, zodat er in dit duel 23 vrije lopen waren.

Sparta-Feyenoord scoorde tweemaal in de eerste inning op starter Dennis Burgersdijk. Hij kreeg een lead-off single tegen van Kevin van Nederpelt en gooide vier wijd op Theodore van Heijningen, die opschoven na een OSS van Anthony Vrolijk. Een grounder en een fout bezorgden de Rotterdammers hierna een 2-0 voorsprong.

De voorsprong was echter van korte duur, want HCAW antwoordde met drie punten op Quinn Tramm, die aanvankelijk de mogelijke starter zou zijn voor het duel van komende donderdag, maar naar vanavond opschoof toen de voor vandaag aangekondigde starter zondag kort in relief gooide in het duel dat halverwege de zevende inning door de umpires werd gestaakt. Tramm gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen die hij zag, waarna hij een 2-run single tegen kreeg van Randy Reiph, die in zijn eerste duel speelde na zijn schorsing van zes wedstrijden. Reiph stal hierna het tweede honk en tegelijkertijd vertrok Kody Hightower (die op het derde honk stond) richting thuis om het leidende punt te scoren.

Burgersdijk hield Sparta-Feyenoord hierna de volgende vijf innings puntloos, stond slechts twee honkslagen toe, terwijl de HCAW-verdediging een dubbelspel draaide in de vierde slagbeurt. HCAW liet twee lopers achter in de tweede inning, waarna het de eerste twee slagmensen op de honken kreeg in de derde toen Kody Hightower een honkslag sloeg en Randy Reiph vier wijd kreeg. Maar deze twee lopers werden uitgeschakeld in een dubbelspel op een grounder van Kevin Gerard, die zelf veilig het eerste honk bereikte.

In de vierde scoorde HCAW viermaal. Jim Froberg kreeg vier wijd en Juriën Overman bereikte het honk op een fout. De twee schoven op na een OSS van Barry Mastenbroek, waarna een gedwongen loop werd gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Glenn Romney. Hierna nam Jurandy Girigori het werpen over, maar de linkshander begon met vier wijd voor Linoy Croes om een punt binnen te brengen, waarna een RBI-single volgde van Kody Hightower. Vervolgens werd tweemaal gescoord op een infield-grounder van Randy Reiph om de stand op te voeren naar 7-2. In de zesde werd nog een punt toegevoegd toen Croes vier wijd kreeg en scoorde op een honkslag van Dylan de Mello.

De wedstrijd werd even later weer een stuk interessanter vanaf de zevende inning. Suri Betrian, een nieuwkomer in de ploeg van Sparta-Feyenoord, die in de vijfde inning in de wedstrijd was gekomen, werd met een worp geraakt in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt. Brian Raap volgde met een honkslag en een wilde worp liet de lopers opschuiven. Met één uit brachten een honkslag van Jason Leonora en een grounder van Jarred Duin de stand op 8-4.

In de achtste nam Caspar van Beest het over van Dennis Burgersdijk, maar kreeg drie punten tegen die HCAW's voorsprong verkleinden naar slechts 8-7. Hij kreeg honkslagen tegen van Klaas Baldee en Theodore van Heijningen. Na een binnenhoog kwamen de honken vol toen Suri Betrian zijn eerste Hoofdklasse-honkslag sloeg. Hierna maakte Brian Raap de honken schoon met een 3-run double, maar werd zelf uitgeschakeld bij een poging er een driehonkslag van te maken. En dat was mogelijk kostbaar voor Sparta-Feyenoord, want hierna volgden een vrije loop en een honkslag, waarna een gedwongen de beurt afsloot en de kans op de gelijkmaker dus voorbij was.

HCAW nam onmiddellijk meer afstand met het scoren van twee 'insurance runs' in de 2e8. Glenn Romney werd geraakt door een worp en Linoy Croes kreeg vier wijd, waarna een honkslag van Kody Hightower (3-uit-4) en een 'double play-grounder' van Randy Reiph (4 RBI's) de stand op 10-7 brachten.

En dat waren belangrijke punten, want Sparta-Feyenoord wist nog een punt te scoren in de negende en had uitzicht op meer. Hoewel het er op leek dat de 22:30 uur curfew-regel was bereikt ging de negende inning toch van start en dat resulteerde bijna nog in een gelijke stand. Nieuwe werper Bob Klaarenbeek gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen en werd snel vervangen door Sander Helmendach, die de volgende twee slagmensen met drie slag uitschakelde. Maar hierna gooide hij vier wijd op Brian Raap om een punt binnen te brengen en de honken vol te houden. Helmendach volgde hierna met drie slag voor werper Jurandy Girigori, die in de achtste inning in de slagvolgorde was gekomen als pinch-runner, en zo kwam de wedstrijd ten einde.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

(1 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.