Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 mei 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Eerste overwinning voor Sparta-Feyenoord; Umpire Van Groningen Schinkel geëerd
English
BUSSUM / ROTTERDAM / HOOFDDORP / DEN HAAG - Op zondag maakte Sparta-Feyenoord een einde aan hun 11-game losing streak en versloeg Corendon Kinheim met 6-1 om de eerste zege van het seizoen te boeken.

L&D Amsterdam Pirates klom weer naar een gedeelde eerste plaats met Kinheim door met 6-1 te winnen vs. Mr. Cocker HCAW. Vaessen Pioniers had een 'narrow escape' vs. UVV, maar won met 2-0 en DOOR Neptunus won met 9-2 vs. AamigoO ADO Lakers.

Vandaag werd ook veteraan-umpire Fred van Groningen Schinkel geëerd, want hij maakte vandaag precies 40 jaar geleden zijn debuut in de Hoofdklasse.Sparta-Feyenoord vs. Corendon Kinheim
In Rotterdam kreeg Sparta-Feyenoord een sterk optreden van veteraan-rechtshander Elton Koeiman en versloeg koploper Corendon Kinheim met 6-1 om hun eerste duel van het seizoen in winst om te zetten. Het was een broodnodige overwinning voor de ploeg die een einde maakte een hun 11-game losing streak.

...Elton Koeiman...
...eerste CG win sinds 2006...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
Kinheim sloeg slechts zes honkslagen op Koeiman, die dit jaar terugkeerde in de Hoofdklasse na afwezigheid van drie jaar. De laatste drie seizoenen gooide hij voor PSV in de Overgangsklasse. De rechtshander, die dinsdag 39 jaar wordt, gooide zijn tweede complete wedstrijd van het seizoen. Maar in zijn eerste, op 22 april, gooide hij acht innings in een nederlaag vs. Vaessen Pioniers en vandaag gooide Koeiman negen innings. En zo werd dit zijn eerste complete 9-inning wedstrijd in de Hoofdklasse in meer dan vijf jaar. En wat te denken van deze feitjes? Koeiman gooide zijn laatste complete 9-inning wedstrijd op het hoogste niveau op 19 ausgustu 2006 toen hij ook uitkwam voor Sparta-Feyenoord. Dat duel werd ook op eigen veld gespeeld en de tegenstander toen was eveneens Kinheim. De Home Plate Umpire van vandaag Fred Groenewegen was toen de umpire bij het derde honk. Oh, en nog wat, de wedstrijd van vandaag duurde twee uur en vijf minuten, slechts twee minuten langer dat het duel uit 2006! De enige speler die in beide wedstrijden speelde was Kinheim's René Cremer. Koeiman gooide zijn laatste 9-inning complete wedstrijd waarin hij winnende werper was op 13 mei 2006 vs. Almere Magpies.

Sparta-Feyenoord opende de score met twee runs in de eerste inning. De Rotterdammers hadden al eerder een paar keer vroeg de leiding genomen dit seizoen, maar uiteindelijk was het resultaat telkens hetzelfde, namelijk een nederlaag. Maar er was een groot verschil vandaag, want voor het eerst dit seizoen speelde de verdediging foutloos!

In de eerste inning kreeg Kinheim's starter Nick Veltkamp een lead-off single tegen van Kevin van Nederpelt en raakte toen Anthony Vrolijk met een worp met één uit. Een fout volgde toen op een grounder van Michiel Ruiter en dat leidde tot het eerste punt. Brian Raap zorgde hierna met een honkslag voor volle honken, waarna een groundout van Theodore van Heijningen de stand op 2-0 bracht.

Sparta-Feyenoord voegde een punt toe in de vierde inning. Churandy La Cruz opende met vier wijd en schoof op na een OSS van Suri Betrian. La Cruz scoorde vervolgens toen Veltkamp de bal het outfield in gooide tijdens een pick-off poging.

Er volgden hierna twee puntloze innings, maar twee punten werden daarna gescoord in de zevende inning. Tegenover Pim Walsma, die het werpen een inning eerder had overgenomen, begon Suri Betrian met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een tweehonkslag van Jochem Pronk. Dit leidde tot een nieuwe werperswissel en Steven van Groningen nam het over van Walsma. Pronk schoof toen op na een doorgeschoten bal en scoorde op een wilde worp, voordat Van Groningen zijn eerste slagman had kunnen afwerken. In de achtste bracht Sparta-Feyenoord de stand op 6-0 toen Michiel Ruiter werd geraakt door een worp en ging scoren in een gestolen honk-situatie.

Kinheim wist acht innings lang niets terug te doen op Elton Koeiman. In de tweede slagbeurt begon Rachid Engelhardt met een honkslag en stal het tweede honk, waarna Quintin de Cuba vier wijd kreeg. Koeiman schakelde hierna Niels van Weert uit met drie slag, zag de lopers een double-steal uitvoeren, maar reageerde met drie slag voor Björn Henrichs. Een vangbal op fout gebied maakte daarna een einde aan de enige scoringskans van Kinheim. Na de vrije loop voor De Cuba schakelde Koeiman 20 van de volgende 23 slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit! Onno Jansen was de enige speler die twee honkslagen sloeg op Koeiman in deze periode, terwijl ook Dirk van 't Klooster een honkslag sloeg, maar gedwongen uitging in een dubbelspel.

Kinheim scoorde uiteindelijk het enigde punt in de negende inning met twee uit. René Cremer begon met een honkslag en schoof op naar het derde honk na een one-out double van Rachid Engelhardt. Een gedwongen loop werd gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor Quintin de Cuba. De honken bleven vol toen volgende slagman Niels van Weert werd uitgevangen. En zo had Koeiman nog maar één nul nodig om een 9-inning shutout te completeren. Maar met 2 wijd en 1 slag op Björn Henrichs gooide hij de bal langs zijn catcher Brian Raap voor een wilde worp, resulterend in Kinheim's enige punt. Even later sloeg Henrichs een grounder om het duel af te sluiten.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenMr. Cocker HCAW vs. L&D Amsterdam Pirates
In Bussum won L&D Amsterdam Pirates met 6-1 vs. Mr. Cocker HCAW om naar een gedeelde eerste plaats te klimmen met Corendon Kinheim. Maar het duel was niet beslist voor de laatste drie innings, want de stand was 1-1 na zes slagbeurten.

Amsterdam opende de score in de eerste inning op Dennis Burgersdijk. Met twee uit kreeg Sidney de Jong vier wijd en sloeg Percy Isenia een honkslag. De Jong scoorde daarna toen ook Kenny Berkenbosch een honkslag sloeg, maar twee lopers bleven achter toen Burgersdijk drie slag gooide op Vince Rooi om de inning af te sluiten.

Vanaf de 'inning-ending strikeout' schakelde Burgersdijk negen slagmensen op rij uit, voordat hij vier wijd gooide op Rooi. In de vijfde kreeg de rechtshander een one-out single tegen van Roelie Henrique, maar die bleef op het derde honk achter. In de zesde opende Sidney de Jong met een honkslag en kreeg Vince Rooi vier wijd met twee uit, maar de laatste werd in een rundown uitgeschakeld na een pick-off op het eerste honk.

...1B Randy Reiph schakelt Roelie Henrique uit...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
HCAW kreeg de honken vol in de eerste inning op Ben Grover, maar wist niet te scoren. Glenn Romney begon met vier wijd en Linoy Croes sloeg een honkslag. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van Kody Hightower, maar de honken kwamen vol te staan toen ook volgende slagman Randy Reiph vier wijd kreeg. Grover schakelde hierna rookie Dylan de Mello met drie slag uit en zag een andere rookie, Jim Froberg, de inning afsluiten met een groundout.

HCAW liet een loper achter in de tweede inning, strandde er twee in de vierde, maar kwam langszij in de vijfde inning. Glenn Romney begon met vier wijd en schoof op na een one-out single van Kody Hightower, waarna hij scoorde toen Randy Reiph volgde met een nieuwe honkslag. De inning kwam ten einde toen Pirates een dubbelspel draaide.

Amsterdam brak de 1-1 stand in de zevende slagbeurt. Bas Nooij, die drie slag had gekregen in zijn eerste twee slagbeurten, begon met een honkslag en schoof op na een fout. Hij scoorde toen Burgersdijk een foute aangooi maakte op een OSS van Björn Hato. Burgersdijk werd opgevolgd door Sander Helmendach, die Hato zag opschuiven via een OSS van Roelie Henrique en daarna zag scoren op een honkslag van Wesley Connor.

Amsterdam voegde een punt toe in de achtste inning op nieuwe werper Kyle Putnam. De Amerikaan gooide vier wijd op lead-off hitter Sidney de Jong, die daarna opschoof na een honkslag van Percy Isenia en een 'force play-grounder' van Kenny Berkenbosch. Even later scoorde hij na een wilde worp. Na vier wijd voor Vince Rooi werd Putnam opgevolgd door Caspar van Beest, die de slagbeurt afsloot met drie slag voor Bas Nooij en een vangbal van Björn Hato.

Twee runs werden daarna nog gescoord in de negende slagbeurt op Van Beest. Henrique en Connor begonnen met honkslagen en scoorden respectievelijk op een grounder van Jesse Aussems en een tweehonkslag van Sidney de Jong.

Nick Stuifbergen nam de pitching voor Amsterdam over in de zesde inning en hield HCAW drie innings puntloos en stond alleen een 2-out double toe aan Linoy Croes in de zevende en een 2-out single van Jim Froberg in de achtste. In de negende zorgde Jurrian Koks voor drie nullen om het duel af te sluiten.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

...Links: Kody Hightower gaat uit bij stelen door Vince Rooi in de 3e inning...
...Rechts: Juriën Overman maakt contact op Nick Stuifbergen, maar wordt uitgevangen...
(© Foto's: Alfred Cop Fotografie)Vaessen Pioniers vs. UVV
In Hoofddorp won Vaessen Pioniers met slechts 2-0 vs. UVV.

...Umpire Fred van Groningen Schinkel wordt geëerd...
...Zijn zoon Stenar staat links...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
Voor aanvang van de wedstrijd werd veteraan-umpire Fred van Groningen Schinkel gehuldigd door KNBSB-bestuurslid Frits Mulder. Van Groningen Schinkel is actief in zijn 41ste seizoen in de Hoofdklasse, maar vandaag was het precies 40 jaar geleden dat hij debuteerde in de hoogste afdeling. Op 6 mei 1972 was Van Groningen Schinkel de 1B Umpire bij het duel tussen HCK (tegenwoordig Kinheim) en OVVO. Vandaag stond Van Groningen Schinkel opnieuw op het eerste honk. Om het nog specialer te maken kreeg Van Groningen Schinkel vandaag gezelschap in de umpiring crew van zijn zoon Stenar van Groningen Schinkel, die de 3B Umpire was. Slechts één speler die in het duel van vandaag in actie kwam was ook al op deze aardbol toen Van Groningen Schinkel zijn Hoofdklasse-debuut maakte, namelijk Pioniers' rechtsvelder Dè Flanegin, maar die was toen slechts vier maanden en 13 dagen oud!

De wedstrijd bleef vier-en-halve inning puntloos. UVV kwam voor het eerst op de honken in de tweede inning op linkshander Mika de Lincel toen Ryan Murphy een honkslag sloeg met één uit, maar hij bleef op het eerste honk achter. In de derde opende Brian Biezen met vier wijd, maar bleef achter op het derde honk. In de vierde inning begon Danny Rombley met een vrije loop, stal het tweede honk, maar ging bij het derde honk uit na een steelpoging. In de volgende slagbeurt opende Stijn van der Meer met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag, maar hij werd op het tweede honk uitgeschakeld via een pick-off van catcher Mark Duursma.

UVV's starter Duko Jansen stond vijf honkslagen toe in de eerste vier slagbeurten van Pioniers, dat zes lopers achterliet, waarvan vier in scoringspositie. In de vijfde opende Pioniers de score. Michael Duursma begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Mark Duursma en scoorde op een 2-out single van Jourick Blanco.

In de zesde inning gooide Jansen vier wijd op Zerzinho Croes met twee uit en werd opgevolgd door Kyle Ward, die de slagbeurt afsloot met een groundout. Maar in de zevende inning moest de linkshander het tweede punt van Pioniers toestaan. Michael Duursma begon wederom met een vrije loop, maar ging dit keer gedwongen uit op een grounder van zijn broer. Met twee uit scoorde de laatste op een tweehonkslag van Blanco, die zodoende beide punten binnensloeg, die werden gescoord door de Duursma-broers.

De Tsjechische linkshander Jan Řeháček nam het werpen voor Pioniers over in de zevende inning, maar werd begroet met een lead-off single van Danny Rombley, die daarna opschoof na een wilde worp. In zijn vorige optredens dit seizoen was hij niet erg succesvol, maar vandaag had Řeháček een goed optreden, want hij schakelde de volgende negen slagmensen op rij uit. Met Rombley op het tweede honk volgde een grounder, maar de Tsjech schakelde hierna de volgende twee slagmensen met drie slag uit. In de achtste voegde Řeháček twee strikeouts toe en zorgde weer voor drie nullen in de negende om zijn eerste save van het seizoen te verdienen.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

...Links: KNBSB-bestuurder Frits Mulder feliciteert umpire Fred van Groningen Schinkel met zijn mijlpaal...
...Rechts: Winnende werper Mika de Lincel...
(© Foto's: www.reni-foto.nl)

...Michael Duursma draait dubbelspel in 6e inning...
(© Foto: www.eni-foto.nl)

...Brian Biezen was de enige UVV-speler die het 3e honk bereikte...
(© Foto: Frans van Elst)
...Links: Ondanks het verlies vermaakten deze UVV-fans zich op een koude middag in Hoofddorp...
...Rechts: Hee, we staan 2-0 achter!...
(© Foto's: Frans van Elst)AamigoO ADO Lakers vs. DOOR Neptunus
In Den Haag won DOOR Neptunus met 9-2 vs. AamigoO ADO Lakers, maar stond na zes innings nog maar met 4-1 voor. ADO Lakers heeft nu acht wedstrijden op rij verloren.

Neptunus moest het vandaag doen zonder middle infielder Dwayne Kemp, die thuis was met de griep. Bovendien was Benjamin Dille nog steeds herstellende van zijn beenblessure die hij afgelopen dinsdag had opgelopen. En zo was veteraan Raily Legito (de regulierde derde honkman) vandaag de korte stop, terwijl Urving Kemp (de jongere broer van Dwayne) de tweede honkman was. Net als gisteren was rookie Gregory Trinidad de eerste honkman als vervanger van Jeffrey Arends, die zijn tweede wedstrijd van een schorsing uitzat.

Tegenover Thomas Macy opende Neptunus de score in de tweede inning. Met één uit sloeg Rien Vernooij een tweehonkslag, schoof op naar het derde honk na een honkslag van Adrian Anthony en scoorde toen daar een foute aangooi op volgde. In de volgende inning werd het tweede punt toegevoegd. Shaldimar Daantji, die de eerste slagman was in plaats van Dwayne Kemp, begon met vier wijd, stal het tweede honk en schoof op na een grounder. Even later scoorde hij na een wilde worp.

In de vierde inning bracht Neptunus de stand op 3-0. Met twee uit sloeg Mourik Huijser een driehonkslag, waarna hij scoorde toen Gregory Trinidad volgde met een honkslag.

Neptunus-starter Bobby Carrington, die twee jaar geleden voor ADO gooide in zijn eerste seizoen in de Hoofdklasse, schakelde de eerste negen slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit, voordat hij een punt toestond in de 2e4. Hij begon toen met vier wijd voor lead-off hitter Gregory Hassell, die daarna het tweede honk stal. Hassell schoof op na een grounder van Ludwin Obispo, maar kon toen niet opschuiven na een stootslag-honkslag van Phil Ortez, waarna hij wel kon scoren op een honkslag van Evan Porter. Twee grounders volgden, dus ADO liet twee lopers achter. Vanaf deze twee nullen schakelde Carrington de laatste acht slagmensen die hij zag uit, waarna de bullpen het overnam.

Neptunus pakte het punt terug in de vijfde inning. Raily Legito opende met een honkslag, bereikte het derde honk na een mislukte pick-off en scoorde op een opofferingsslag van Lennart Koster. Het volgende punt werd toegevoegd in de zevende inning toen Rafaël Jozefa een honkslag sloeg en ging scoren op een honkslag van Legito.

Neptunus nam meer afstand door vier punten te scoren in de achtste slagbeurt op nieuwe werper Rick van der Post. Adrian Anthony begon met een tweehonkslag, waarna Urving Kemp vier wijd kreeg. De honken kwamen vol te staan toen Mourik Huijser werd geraakt door een worp. Vervolgens bracht Gregory Trinidad twee punten binnen met een honkslag. De rookie sloeg 3-uit-4 en had drie RBI's in wat pas zijn tweede Hoofdklasse-wedstrijd was. De honken kwamen weer vol te staan toen Shaldimar Daantji vier wijd kreeg. Rafaël Jozefa ging hierna uit na een grounder, maar bracht wel Huijser binnen om de stand op 8-1 te brengen. Trinidad werd vervolgens op de plaat uitgeschakeld na een grounder richting derde honk van Raily Legito. Hierna werd Kevin Loos, die in januari 17 jaar werd, ingezet als pinch-hitter en hij leverde een RBI-single af in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt om de stand op 9-1 te brengen.

ADO Lakers scoorde hierna nog eenmaal in de 2e8 op Kevin van Veen, die de laatste drie innings gooide voor Neptunus. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Remco Seitzinger, waarna zijn pinch-runner Aldrich Isenia opschoof na een grounder en een honkslag van Gregory Hassell. Isenia scoorde daarna op een grounder van Obispo, maar de inning kwam ten einde toen Hassell op de plaat werd uitgeschakeld bij een poging te scoren op een honkslag van Phil Ortez.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

(6 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.