Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oranje opent EK met ruime zege
English
ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team is het Europees Kampioenschap vrijdagavond met een ruime 17-0 overwinning begonnen tegen België in Rotterdam. Tegelijkertijd speelde titelverdediger Italië tegen Kroatië en begon eveneens met een grote overwinning, 16-0.

Beide wedstrijden hadden een uniek optreden. Kalian Sams sloeg 'for-the-cycle' voor het Nederlands Team, waarbij de homerun een grand slam (!) was, terwijl twee Italiaanse werpers een No-Hitter gooiden.


...Kalian Sams...
...cycle; grand slam...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje had een voortvarende start en scoorde driemaal in de eerste inning. Michael Duursma begon met vier wijd, waarna Hainley Statia een honkslag sloeg. Met twee uit scoorden de twee op een tweehonkslag van Kalian Sams, die even later zelf scoorde na een honkslag van Quintin de Cuba.

Het Nederlands Team werd hierna puntloos gehouden in de volgende twee slagbeurten, waarbij België in de derde inning een dubbelspel draaide, maar hierna voerde Oranje een aanvallende show op in de vierde, vijfde en zesde inning.

In de vierde opende Sams met een driehonkslag en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van De Cuba. Wesley Connor volgde met een tweehonkslag en dat bracht de stand op 5-0.

In de vijfde begon Statia met vier wijd en stal het tweede honk. Met één uit kreeg ook Bryan Engelhardt vier wijd, waarna een double-steal volgde. Sams sloeg hierna een honkslag en bracht opnieuw twee runs binnen. Sams stal even later ook het tweede honk en scoorde toen Connor een driehonkslag sloeg met twee uit na een werperswissel. Connor ging daarna zelf scoren toen er een fout werd gemaakt op een klap van Danny Rombley.

In de zesde inning kwamen 14 Nederlandse slagmensen aan slag en die scoorden acht punten op zes honkslagen. Eerst begon Duursma met vier wijd, waarna Statia een honkslag sloeg. Een honkslag van Curt Smith zorgde hierna voor een punt, waarna de honken vol kwamen te staan toen Engelhardt opnieuw vier wijd kreeg. Dat bracht Kalian Sams aan slag, die nu alleen nog een homerun nodig had om zijn cycle te completeren. Op een 1 wijd en 1 slag worp van Alwin Van Maanen dreunde Sams de bal over de linksveldomheining voor een grand slam homerun om zijn cycle te completeren en voor een historische prestatie te zorgen. De laatste keer dat een speler van het Nederlands Team for-the-cycle sloeg moet ergens in de jaren tachtig of negentig zijn geweest, maar Sams werd de eerste speler in de geschiedenis die het met een grand slam homerun deed. Het scoren was daarna nog niet afgelopen, want De Cuba en Connor volgden met een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Rombley vier wijd kreeg. Kenneth Sips werd ingebracht om de pitching over te nemen, maar begon met een puntscorende wilde worp. Hij schakelde hierna Dwayne Kemp met drie slag uit en pinch-hitter Nick Urbanus volgde met een grounder, maar daarop kon wel worden gescoord door Connor. Een honkslag van Statia (zijn tweede in deze beurt) maakte er hierna 17-0 van. Vervolgens kreeg Smith vier wijd wijd en werd Engelhardt geraakt door een worp. Met de honken vol had Sams opnieuw aan slag moeten komen, maar hij werd vervangen door pinch-hitter Shaldimar Daantji, die met zijn grounder een gedwongen nul veroorzaakte en de inning afsloot.

Tom Stuifbergen gooide het hele duel voor Oranje. In zes innings kwam hij tot vier strikeouts, gooide eenmaal vier wijd en stond slechts vier honkslagen toe. Stuifbergen, die gooit in de organisatie van de Minnesota Twins, werd gesteund met twee fraaie dubbelspelen in de tweede en derde inning. In de vierde inning kreeg de rechtshander drie van zijn vier honkslagen tegen, waardoor België de honken vol kreeg met toen een achterstand van slechts 5-0. Maar een gedwongen nul maakt daarna een einde aan de Belgische slagbeurt en die werd gevolgd door twee productieve Nederlandse innings.

Het duel werd na zes innings afgesloten, vanwege de internationale mercy-rule van een verschil van 15 of meer punten.

De eerste dag had een unieke reeks van gespeelde innings, want alle zes wedstrijden eindigden in een verschillend aantal, variërend van vijf tot tien innings.

Italië kwam tot een 16-0 shutout tegen Kroatië in 5 innings,
Nederland won met 17-0 van België in 6 innings,
Zweden versloeg Rusland met 14-1 in 7 innings,
Spanje won met 10-0 vs. Griekenland in 8 innings,
Frankrijk won met 3-1 van Groot-Brittannië in 9 innings,
Duitsland won met 5-4 van Tsjechië in 10 innings.

(7 september)


...CEB-interim voorzitter Petr Ditrich (links) geeft...
...KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp een trofee ter...
...ere van het 100-jarig bestaan van de Bond...

...Oranje-spelers luisteren naar het volkslied......Oranje Manager Brian Farley...

...Oranje Pitcher Tom Stuifbergen...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.