Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 december 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Rob Cordemans MVP & Beste Pitcher 2012
English
ROTTERDAM - Rob Cordemans is gekozen tot Meest Waardevolle Speler en Beste Werper van het seizoen 2012. Cordemans, werper van L&D Amsterdam Pirates, werd zaterdagavond gehuldigd tijdens het gala van de Star Awards in Novotel Brainpark in Rotterdam. Zaterdag werden ook de beste softbalsters van het seizoen 2012 geëerd door de KNBSB. Nathalie Gosewehr werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster, terwijl Dagmar Bloeming de prijs kreeg voor Beste Pitcher. Het was de 60ste keer dat de besten werden gehuldigd voor hun prestaties in het voorgaande seizoen.


...Honkbal MVP & Beste Pitcher Rob Cordemans...
...met Nathalie Gosewehr & Dagmar Bloeming...
(© Foto: Fred Versluis)
Met het evenement sloot de KNBSB het jaar af waarin het 100-jarig bestaan werd gevierd. In 1912 werd de Nederlandsche Honkbal Bond opgericht, maar het waren de nationale softbalploegen die in het jubileumjaar voor de meeste successen zorgden. Het Nederlands Honkbal Team, dat in 2011 de wereldtitel veroverde, bereikte dit jaar de finale van het Europees Kampioenschap, maar verloor die van Italië, waardoor de ploeg er niet in slaagde de Europese titel te heroveren. Twee jaar geleden werd Oranje onttroond door Italië in Duitsland. Er was wel weer succes voor het Nederlands Dames Softbal Team, dat een sterk Wereldkampioenschap speelde in Canada. Na verovering van de Europese titel in 2011 eindigden de Oranje-vrouwen nu op de zessde plaats op het WK, waarmee de beste prestatie ooit werd geëvenaard. Het Jong Oranje Softbal Team won de Europese titel dit jaar is Rosmalen. Een ander succesvol team was het Nederlands Heren Softbal Team, dat de finale bereikte van het Europees Kampioenschap in Amstelveen, het zilver won en zich plaatste voor het Wereldkampioenschap volgend jaar maart in Nieuw-Zeeland.


...Rob Cordemans...
...MVP & Beste Pitcher...
(© Foto: Henk Seppen)
De competities werden dit jaar afgesloten met twee verrassende landskampioenen. Corendon Kinheim was dicht bij uitschakeling na de eerste ronde van de honkbal Play-Offs, maar onttroonde hierna L&D Amsterdam Pirates, schakelde finalist van vorig jaar Vaessen Pioniers uit en kwam tot een sweep tegen DOOR Neptunus in de Holland Series om de titel te pakken. In de Play-Offs van de softbalcompetitie schakelde Alcmaria Victrix eerst Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels, finalist van vorig jaar, uit en onttroonde vervolgens Oolders Omaco Sparks Haarlem, door driemaal op rij te winnen na verlies in de opener van de Holland Series.

Rechtshandige werper Rob Cordemans werd voor het tweede seizoen op rij uitgeroepen tot Beste Werper en zevende keer totaal in zijn lange loopbaan. Cordemans was ook Beste Pitcher in 1999, 2002, 2003, 2005, 2008 en 2011. Cordemans voerde de Hoofdklasse aan met een 0.22 Earned Run Average, had 94 strikeouts en sloot af met een 10-1 'record'. Ook genomineerd dit jaar waren David Bergman (Corendon Kinheim) en Diegomar Markwell (DOOR Neptunus).

Voor zijn belangrijke bijdragen in het Pirates-team werd Rob Cordemans ook uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2012, de eerste keer dat hij deze prijs won. Hij was genomineerd voor de MVP Award in 2001 en 2003. Cordemans is de eerste werper die tot MVP wordt gekozen sinds Ryan Murphy (toen Pioniers) de prijs won. Voor het eerst werden er voor de MVP Trofee vier spelers genomineerd. Naast Cordemans werden ook Ramiro Balentina (Corendon Kinheim), Michael Duursma (Vaessen Pioniers) en Rafaël Jozefa (DOOR Neptunus) genomineerd.

MVP, Beste Pitcher, Zelfde Jaar
JaarSpelerClub
1954Han UrbanusOVVO
1955Han UrbanusOVVO
1965Herman BeidschatHaarlem Nicols
1973Charles UrbanusOVVO
1991Frans GrootHCAW-Tijgers
2009Ryan MurphyHoofddorp Pioniers
2012Rob CordemansAmsterdam Pirates

Cordemans werd pas de zesde speler in de geschiedenis die zowel werd gekozen tot Beste Werper als MVP in hetzelfde seizoen sinds de eerste uitreiking van de prijzen in 1953, waaronder Charles Urbanus, die de prijzen in 1973 won en dit jaar Cordemans' Hoofd Coach was bij Pirates. Charles' vader Han Urbanus won de twee prijzen tweemaal in zijn loopbaan.

Het is de derde keer dat een werper van L&D Amsterdam Pirates wordt gekozen tot Beste Werper. Cordemans won de prijs ook vorig jaar en werd toen de eerste Pirates-werper sinds Peter Callenbach de onderscheiding kreeg in 1992. Cordemans is de zesde Pirates-speler die wordt gekozen tot MVP.

Het is het tweede jaar op rij dat de Beste Werper en MVP afkomstig zijn van Amsterdam Pirates en de vierde keer sinds 2005 dat beide prijzen naar dezelfde club gaan. In 2005 gingen de prijzen naar Neptunus en in 2009 gingen ze naar Hoofddorp Pioniers.

In de statistische categoriën gingen er nog twee prijzen naar L&D Amsterdam Pirates. Bas de Jong was de Beste Slagman van het seizoen met een .370 slaggemiddelde (50-uit-135), terwijl Wesley Connor (vorig jaar MVP) de meeste homeruns sloeg met negen. Het is pas de derde keer in de historie dat de prijzen voor MVP, Beste Pitcher, Beste Slagman en Homerun King naar dezelfde club gingen. De enige andere club die dit presteerde was Sparta en dat gebeurde in 1966 en 1968. Kody Hightower van Mr. Cocker HCAW kreeg de prijs voor de Meeste Gestolen Honken met 16.


...Bas de Jong...
...Beste Slagman...

...Wesley Connor...
...Homerun King...

...Kody Hightower...
...Meeste Gestolen Honken...
(© Foto's: Henk Seppen)

De In Memoriam Guus van der Heijden Trophy voor meest talentvolle international onder de 23 jaar ging naar Nick Urbanus. Dit seizoen speelde Urbanus in zijn tweede volle profseizoen bij de Texas Rangers, waar hij uitkwam in Single-A. Tijdens het Europees Kampioenschap van dit jaar speelde Urbanus een imponerend toernooi.

Tony Kreisel en Marciano Philippi (beiden Scimitars Baseball Academy) wonnen respectievelijk de Roel de Mon Award en Ron Fraser Award voor beste juniorenwerper en jeugdspeler.

Hans Lemmink werd gekozen tot Coach of the Year. Lemmink begon het seizoen als Assistent Coach, maar nam de taak van Hoofd Coach over na het eerste weekeinde van de Play-Offs en loodste toen Corendon Kinheim naar het landskampioenschap.

Gerard van Beek ontving de In Memoriam Leen Volkerijk Award voor zijn bijdragen door de jaren geen aan de ontwikkeling van het jeugdhonkbal, peanutbal en BeeBall. Vele jaren maakt hij al de competitieschema's voor deze leeftijdscategorie, maar zorgt ook voor introductielessen over honkbal op scholen.

De Bill Arce Award voor meest veelbelovende coach, een nieuwe prijs, ging naar Evert-Jan 't Hoen, die volgend seizoen als Hoofd Coach zal debuteren in de Hoofdklasse bij DOOR Neptunus. Werper David Bergman (Corendon Kinheim) kreeg zijn prijs behorende bij zijn benoeming tot MVP van de Holland Series.

(8 december)

Foto-Galerij Star Awards


...Nick Urbanus...
...In Memoriam Guus van der Heijden Trophy...

...Hans Lemmink...
...Coach of the Year...

...Evert-Jan 't Hoen...
...Bill Arce Award...
(© Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.