Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Tsjechië stunt tegen Oranje met verrassende zege
English
ROTTERDAM - Na 32 punten te hebben gescoord in de eerste twee wedstrijden werd het Nederlands Team zondagmiddag acht innings lang puntloos gehouden door de 20-jarige Michal Sobotka op Dag 3 van het Europees Kampioenschap en keek met twee uit in de 2e9 tegen een 1-0 achterstand aan. Een fout leidde toen tot het gelijkmakende punt, maar in de tie-break werden twee punten gescoord door Tsjechië, dat met 3-2 ging en geschiedenis schreef.

Dit was de eerste overwinning ooit door Tsjechië in een wedstrijd tegen het Nederlands honkbalteam. In 1999 stonden de twee landen voor het eerst tegenover elkaar en vanaf dat moment won Nederland alle zeven onderling gespeelde wedstrijden. De Tsjechen kwamen het dichtst bij een overwinning in 2003 toen Nederland met slechts 6-4 won tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in een wedstrijd die toen werd gespeeld in.....Rotterdam.

De nederlaag is pas de vierde voor Oranje in een Europees Kampioenschap sinds 2001. In dat jaar vond het EK plaats in Bonn en Keulen (Duitsland). Na de eerste drie wedstrijden te hebben gewonnen verloor Nederland met 4-3 van Rusland in Keulen. Hierna won Oranje de volgende vier wedstrijden, waaronder de finale tegen het toen verrassende Rusland, dat met 4-0 werd verslagen om de titel te veroveren.

In 2003, tijdens het Kampioenschap voor eigen publiek, bleef Nederland ongeslagen in acht wedstrijden, maar boekte wel kleine overwinningen tegen Frankrijk (1-0) en Griekenland. De laatste was toen de verrassende ploeg en verloor slechts met 2-0 van Oranje in de finale.

Twee jaar later, in 2005, in Praag (Tsjechië) won Nederland alle negen gespeelde wedstrijden, maar ook daaronder een paar kleine overwinningen tegen de Tsjechen (3-0) en Zweden (2-0). In de finale werd een ruime 15-0 shutout-zege geboekt tegen Italië.

In 2007, in Barcelona (Spanje), won het Nederlands Team alle zeven wedstrijden, pakte de titel en kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen 2008, want het evenement diende toen ook als Olympisch Kwalificatie Toernooi.

In het volgende Europees Kampioenschap in 2010 in Duitsland won Nederland de eerste zeven wedstrijden, maar verloor toen met 11-3 van Italië in de finaleronde, die werd gevolgd door een 8-4 nederlaag tegen Italië in de finale, dat hierdoor Oranje onttroonde en de titel veroverde.


...Oranje's starter Juan Carlos Sulbaran...
(© Foto: Henk Seppen)
Dus sinds het verlies tegen Rusland op 31 juli 2001 was het vandaag pas de derde nederlaag daarna. Vanaf het EK van 2001 tot en met dat van dit jaar won Oranje 40 wedstrijden.

In de eerste acht innings op zondag kregen beide teams 12 honklopers, waarbij Oranje de Tsjechen met 8-4 'outhitte', maar het waren de Tsjechen die met 1-0 voorstonden.

Oranje-starter Juan Carlos Sulbaran hield de Tsjechen op slechts één honkslag in de eerste vijf innings, waarbij slechts één speler het tweede honk wist te bereiken. In dezelfde periode sloeg de Nederlandse aanval acht honkslagen op starter Michal Sobotka en bereikte viermaal het tweede honk, maar drie lopers bleven achter in scoringspositie. In de laatste vier innings voegden de Tsjechen vijf honkslagen toe, terwijl Oranje hitloos werd gehouden!

In de eerste inning bereikten twee Tsjechen de honken met twee uit, maar hierna sloot Sulbaran de beurt af met een strikeout. Nederland leek hierna een snelle voorsprong te gaan nemen, want Michael Duursma en Hainley Statia openden met honkslagen. Maar hierna eindigde een line drive van Curt Smith richting derde honk in een vangbal en sloten twee 'gewone' vangballen de slagbeurt af. Het was het eerste teken dat de Tsjechen vandaag defensief goed speelden.

In de tweede inning sloeg Wesley Connor een tweehonkslag met één uit, maar werd even later door de derde honkman uitgetikt toen hij te ver van het tweede honk af was na een grounder van Danny Rombley, die zelf uitging bij een steelpoging om de inning te beëindigen.

In de vierde sloegen Quintin de Cuba en Wesley Connor een honkslag met twee uit, maar bleven achter. In de vijfde opende Nick Urbanus met zijn tweede honkslag in twee slagbeurten. Met twee uit schoof hij op na een honkslag van Curt Smith, maar opnieuw bleven twee lopers achter. Nadat Sobotka zeven slagmensen op rij had uitgeschakeld opende Hainley Statia de achtste inning met vier wijd, maar ook hij strandde.

Juan Carlos Sulbaran schakelde 10 slagmensen op rij uit, waarvan vijf met drie slag (vier op rij) van de tweede tot in de vijfde inning, waarna hij vier wijd gooide op een slagman, maar die ging gedwongen uit. Sulbaran zorgde hierna weer voor vijf opeenvolgende nullen en kreeg toen, met twee uit in de zevende inning, een honkslag tegen van Petr Cech, de enige slagman die goed contact had, want hij tekende ook voor de eerste Tsjechische hit in de tweede inning. Maar Sulbaran volgde met drie slag en sloot de inning af.


...Oranje Manager Brian Farley vraagt 3B Umpire Dana Beszczynski...
...om uitleg in de negende inning...
(© Foto: Henk Seppen)
In de achtste inning nam David Bergman de pitching over, maar even later begon het mis te gaan voor de Nederlandse ploeg. Jakub Sladek opende met een honkslag, waarna zijn pinch-runner Petr Baroch veilig het tweede honk bereikte na een foute aangooi van catcher Quintin de Cuba op een stootslag van Jakub Hajtmar. Hierna maakte ook Bergman een fout op een opfferingsstootslag van Martin Schneider en dat zorgde voor volle honken. Een hierna volgende honkslag van Jakub Malik zorgde toen voor een Tsjechische voorsprong. Een gedwongen nul op thuis volgde en een dubbelspel maakte een einde aan de inning, maar Oranje keek ineens tegen een 1-0 achterstand aan bij het ingaan van de 2e8.

In de negende inning raakte Petr Cech de bal opnieuw goed en sloeg een one-out double, maar dit keer bleef hij achter. In de 2e9 opende Quintin de Cuba met vier wijd en werd Wesley Connor geraakt door een worp en dat betekende het einde voor Michal Sobotka, die een mooi applaus kreeg toen hij de heuvel verliet. Marek Minarik nam de pitching over en zag Danny Rombley een stootslag plaatsen, waarbij de bal richting derde honk werd gegooid, maar daar leek De Cuba veilig aan te komen, zodat de honken vol zou komen te staan. Echter, De Cuba werd uitgegeven, waarna de hele actie ineens werd teruggedraaid, omdat er een foutbal was gecalled. En dus keerden de lopers terug naar het eerste en tweede honk en kwam Rombley weer aan slag. Rombley sloeg hierna in een dubbelspel, maar dat bracht wel De Cuba naar het derde honk. En zo keek Oranje, met twee uit ineens tegen een onverwachte nederlaag aan. Echter, er werd een fout gemaakt op een grounder van Nick Urbanus, waardoor De Cuba het gelijkmakende punt kon scoren. Michael Duursma ging hierna uit na een pop-fly, maar er volgde een verlenging.

In de tie-break, met lopers op het eerste en tweede honk plaatste Martin Schneider opnieuw succesvol een stootslag, die niet goed werd gespeeld door de Nederlandse verdediging. De bal ging langs Bergman richting kort en iedereen was safe en dus stonden de honken vol. Loek van Mil werd toen ingebracht om Bergman op te volgen, maar hij kreeg een opofferingsslag tegen van Jakub Malik, die de Tsjechen een hernieuwde voorsprong bezorgde. Jan Drabek volgde hierna met een RBI-single om een 'insurance run' binnen te brengen, waarna een dubbelspel de inning afsloot.

Met een 3-1 achterstand begon Oranje de 2e10 met Rombley op het tweede en Urbanus op het eerste honk. Michael Duursma slaagde er toen niet in een stootslag te plaatsen en kreeg drie slag na een foute-stootslag-op-de-derde-slagbal (zijn tweede keer, want het overkwam hem ook in de vijfde inning). Hierna nam Jan Rehacek de pitching over. De linkshander, die dit seizoen niet erg succesvol was als werper van Hoofdklasser Vaessen Pioniers, raakte Hainley Statia met een worp om de honken vol te zetten en werd weer vervangen. Jan Homolka nam het over en trof powerhitter Curt Smith, maar zijn grounder leverde een gedwongen nul op, terwijl Rombley wel kon scoren. Met Urbanus als gelijkmakende punt op het derde honk en twee uit sloeg Bryan Engelhardt de bal hierna naar de ervaren eerste honkman Pavel Budsky en dat leidde tot een Tsjechisch feestje, want de ploeg had een historische zege geboekt.

's Avonds, in Haarlem, leed titelverdediger Italië bijna ook een verrassende nederlaag, want de ploeg stond in de achtste inning met 3-2 achter. Maar Italië scoorde toen tweemaal en won met 4-3 om ongeslagen te blijven in Poule A. In de avondwedstrijd in Rotterdam won Duitsland met 6-1 van Groot-Brittannië en werd de ongeslagen koploper in Poule B. Maandagavond staat Duitsland tegenover Nederland in Rotterdam.

(9 september)


...Volle tribunes in Rotterdam...

...Pitcher Tom Stuifbergen......Loek van Mil met de Nederlandse NBA-speler Francisco Elson...
...die de eerste bal gooide...

...Nick Urbanus slaat raak...
...hij sloeg twee honkslagen...

...Oranje Manager Brian Farley...

...Oranje starter Juan Carlos Sulbaran...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.