Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oranje pakt eerste plaats in poule
English
ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team sloot de voorronde van Europees Kampioenschap dinsdagavond af met een 11-2 overwinning vs. Groot-Brittannië om op de eerste plaats te eindigen in Poule B. Ondanks de verrassende nederlaag tegen Tsjechië deelde het Nederlands Team de eerste plaats met Duitsland, maar kreeg de koppositie op basis van de onderlinge winst tegen de Duitsers op maandag. De Tsjechen eindigden dinsdagavond op de derde plaats na een 12-3 zege vs. België en dat betekent dat Oranje de nederlaag tegen de Tsjechen dus meeneemt naar de Finaleronde. België stond in de vijfde inning met 3-2 voor in het duel in Vleuten, maar de Tsjechen reageerden met een 4-run rally en wonnen ruim. Een Belgische zege zou tot gevolg hebben gehad dat drie ploegen de derde plaats hadden moeten delen, de Tsjechen, België en Frankrijk. In dat geval had een statistische formule de rangvolgorde moeten bepalen.

Italië kwam dinsdagavond in Haarlem tot een 10-0 shutout tegen Rusland om ongeslagen te blijven en eerste te worden in Poule A. Spanje en Zweden gaan samen met Italië naar de Finaleronde. Spanje won met 6-0 vs. Kroatië in de middag, terwijl Zweden met 5-3 won vs. Griekenland.

Woensdag spelen zes ploegen hun laatste wedstrijd op dit Europees Kampioenschap en dat zijn de ploegen die in de poule-fase op de 4e, 5e en 6e plaats eindigden. In Vleuten/Utrecht spelen Frankrijk en Griekenland om de zevende en achtste plaats. In Haarlem is de negende en tiende plaats de inzet voor België en Kroatie. En in Rotterdam ontmoeten Groot-Brittannië en Rusland elkaar in het duel om de 11e en 12e plaats. Door op de laatste plaats te eindigen in hun Poule zullen Groot-Brittannië en Rusland beide degraderen. Volgend jaar zijn er twee EK-kwalificatie-toernooien en dat betekent dat beide landen dan weer de kans hebben te promoveren naar het A-toernooi, dat in 2014 weer op de agenda staat. De drie wedstrijden beginnen woensdag allemaal om 14:00 uur en zijn gratis toegankelijk.

De top-6 heeft woensdag vrij en begint donderdag met de Finaleronde. Vanaf die dag wordt er alleen nog in Haarlem of Rotterdam gespeeld. Donderdag ontmoet Spanje Tsjechië om 14:00 uur in Haarlem en staat Italië om 19:30 uur in Haarlem tegenover Duitsland. Om 19:30 uur opent Nederland in Rotterdam de Finaleronde tegen Zweden. Oranje speelt vrijdag tegen Spanje en ontmoet Italië op zaterdag. Ook deze twee wedstrijden worden in Rotterdam gespeeld.


...Starter Orlando Yntema...
...vijf no-hit innings...
(© Foto: Henk Seppen)
De wedstrijd tussen Oranje en Groot-Brittannië van dinsdagavond had een historische betekenis, want het was de eerste die werd gespeeld tussen de twee Europese landen die ooit de wereldtitel veroverden. In 1938 werd Groot-Brittannië de allereerste kampioen door vier van de vijf wedstrijden tegen een Amerikaanse ploeg te winnen. 73 jaar later, in oktober 2011, werd Nederland het tweede Europese land dat Wereldkampioen werd en ook het laatste, want de World Baseball Classic vervangt het mondiale evenement vanaf maart volgend jaar.

Manager Brian Farley maakte een paar wijzigingen in zijn startende line-up, want Rudy van Heydoorn was voor het eerst de startende catcher. Quintin de Cuba was de startende catcher in de voorgaande vier wedstrijden. Met De Cuba uit de line-up schoof Wesley Connor op van de zevende plek in de slagvolgorde naar de zesde positie en sloeg Van Heydoorn als zevende.

Orlando Yntema was de vijfde verschillende startende werper voor Oranje. De rechtshander begon zijn heuveloptreden met vier wijd voor Aaron Hornostaj, maar die werd even later het slachtoffer van een pick-off en ging uit bij stelen toen hij werd getikt door 1B Curt Smith.

Het Nederlands Team opende de score in de tweede inning. Kalian Sams opende met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde toen Wesley Connor een honkslag door het midden sloeg met één uit. Hij stal vervolgens ook het tweede honk, maar strandde daarna op het derde honk.

Oranje voegde een punt toe in de derde slagbeurt. Met één uit kreeg Michael Duursma vier wijd en wist toen het derde honk te bereiken na een mislukte pick-off van werper Gregory Hendrix, waarna hij scoorde toen er een foute aangooi volgde op een grounder van Hainley Statia. Curt Smith kreeg vervolgens oopk een vrije loop, maar de twee lopers bleven achter, omdat Hendrix hierna volgende slagmensen Kalian Sams en Bryan Engelhardt met drie slag uitschakelde.

Na een start, waarin de ploeg even op gang moest komen, kwam de Nederlandse aanval vanaf de vierde inning in actie. In de zes innings die vanaf dat moment werden gespeeld sloeg Oranje negen honkslagen, waarvan zes 'extra basehits', waaronder vier driehonkslagen.

In de vierde opende Wesley Connor met een infield-hit en bereikte daarna het derde honk toen werper Gregory Hendrix opnieuw de bal langs zijn eerste honkman gooide tijdens een pick-off poging. Hendrix volgde met drie slag voor Rudy van Heydoorn en Danny Rombley, maar raakte toen Nick Urbanus met een worp. Nadat de laatste het tweede honk stal volgde een foute aangooi van de catcher, waardoor Connor kon scoren en Urbanus het derde honk bereikte. De honken kwamen vol toen Hendrix ook Michael Duursma raakte en vier wijd gooide op Hainley Statia. Hierna werden de honken schoongeveegd toen Curt Smith de bal diep het rechts-midveld in sloeg door een stand-up triple. Dit leidde tot een werperswissel en nieuwe werper Paul Waterman schakelde Kalian Sams met drie slag, maar Nederland had de voorsprong opgevoerd naar 6-0.


...Curt Smith - 2 stand-up triples en een double...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vijfde inning werd Danny Arribas ingezet als pinch-hitter voor Bryan Engelhardt. Het was de eerste wedstrijd waarin Arribas tijdens dit toernooi speelde en dus was dit het interlanddebuut voor de catcher, die een driehonkslag sloeg in zijn allereerste slagbeurt om de inning mee te openen. Even later scoorde hij toen Wesley Connor volgde met een opofferingsslag.

Oranje-starter Orlando Yntema hield de Britse ploeg hitloos in de eerste vijf innings. Twee slagmensen bereikten het honk, één via vier wijd, de andere via een fout, maar geen van beiden kwam voorbij het eerste honk. In de vijfde inning bleef Yntema's No-Hitter intact dankzij een fraaie actie van 2B Dwayne Kemp, die de positie net had overgenomen van Nick Urbanus, die op zijn beurt weas opgeschoven naar kort. In de zesde kwam er een einde aan Yntema's No-Hitter toen Maikel Azcuy Perez opende met een honkslag. Hierna ving Kemp een line drive, waarna Aaron Hornostaj vier wijd kreeg. Na een foute pop-fly op fout gebied sloegen Matthew Roxburgh en Aeden McQueary-Ennis beiden een honkslag om twee runs binnen te brengen en de stand op 7-2 te brengen. Yntema werd opgevolgd door Berry van Driel en die gooide drie slag op zijn eerste slagman om de inning af te sluiten.

Het Nederlands Team voegde nog eens drie runs toe in de zevende inning om er 10-2 van te maken. Curt Smith begon met zijn tweede stand-up triple en scoorde toen de tweede honkman een vangbal op fout gebied ving, waardoor het een opofferingsslag werd. Arribas kreeg hierna drie slag in zijn tweede slagbeurt, maar Wesley Connor volgde met zijn derde honkslag van de avond en hij ging ook scoren, want Rudy van Heydoorn volgde met de vierde Nederlandse triple van de avond. Er volgde opnieuw een werperswissel, maar Van Heydoorn scoorde even later toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Danny Rombley.

In de achtste, met één uit, sloegen Curt Smith en Shaldimar Daantji (die net defensief in het duel was gekomen als midvelder) back-to-back doubles om de stand op 11-2 te brengen.

Van Driel, die driemaal drie slag gooide na een lead-off single in de zevende, werd opgevolgd door David Bergman, die voor drie nullen zorgde in de achtste inning. Loek van Mil gooide de negende inning, kreeg 2-out double tegen, maar sloot de wedstrijd af met een strikeout.

Met zijn drie honkslagen vanavond verhoogde Wesley Connor zijn slaggemiddelde naar .625 om de beste Nederlandse slagman te worden en de derde beste van het toernooi. Tyler LaTorre (Italië) is momenteel na de voorronde beste slagman met een .667 gemiddelde, gevolgd door Kevin Kotowski (Duitsland) die .643 slaat. Michael Duursma voert het toernooi aan met negen gescoorde punten, Connor heeft de meeste honkslagen (10) op zijn naam staan en Kalian Sams de meeste binnengeslagen punten (14). (11 september)


...Nick Urbanus steelt 2e honk in de 4e inning...

...2B Nick Urbanus schakelt een slagman uit...

...1B Curt Smith tikt een loper uit in de 1e inning...

...Wesley Connor sloeg 3 honkslagen...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.