Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oranje wint simpel van Zweden
English

...Michael Duursma scoort in de 2e inning...
...Catcher Björn Johannessen mist de bal na een aangooi vanuit linksveld...
(© Foto: Henk Seppen)
ROTTERDAM - Het Nederlands Team is de Finaleronde van het Europees Kampioenschap donderdagavond begonnen met een simpele 17-1 overwinning tegen een erg zwak Zweden. Tegelijkertijd speelde titelverdediger Italië in Haarlem tegen Duitsland in een duel dat vijf innings lang puntloos bleef. Maar Italië won met 3-0 en bleef ongeslagen. 's Middags won Spanje met 6-5 vs. Tsjechië in 10 innings door het winnende punt te scoren na een geraakt werper met volle honken. Door deze resultaten is de wedstrijd tussen Oranje en Spanje vrijdagavond in Rotterdam cruciaal geworden voor beide ploegen om door te stomen naar de finale, die voor zondagmiddag op de agenda staat.

Op wederom een koude avond stond Oranje tegenover Rikard Leander, die moeite had met het vinden van de slagzone. Hij gooide vier wijd in de eerste inning, terwijl een andere slagman het honk bereikte, maar wist toen nog ongeschonden te ontsnappen na twee nullen. In de tweede inning kreeg hij slechts één honkslag tegen, maar zag vijf punten worden gescoord, omdat hij viermaal vier wijd gooide. Hij begon met een vrije loop voor lead-off hitter Quintin de Cuba, volgde met drie slag voor Rudy van Heydooorn, maar daarna kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Dwayne Kemp en Nick Urbanus. Een punt werd toen gescoord toen Leander ook vier wijd gooide op Michael Duursma, want hij gooide 12 opeenvolgende wijdballen, voordat hij eindelijk een slagbal gooide op volgende slagman Hainley Statia, die even later een opofferingsslag gooide, waardoor Kemp kon scoren. Hierna dreunde Curt Smith de bal het linksveld in voor een RBI-double, waardoor Urbanus scoorde. Duursma werd ook doorgestuurd en leek te worden uitgegooid op de plaat na een aangooi vanuit linksveld, echter, catcher Björn Johannessen verloor de controle over de bal en dus werd opnieuw een punt gescoord. Even later scoorde Smith het vijfde punt in de slagbeurt op de tweede doorgeschoten bal van Johannessen.


...Oranje-Manager Brian Farley...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede helft van de tweede inning pakte Zweden een punt terug op Diegomar Markwell, maar daar bleef het bij voor de Scandinaviërs.

In de derde inning toonde Oranje weer wat fraai slagwerk. Wesley Connor opende met een tweehonkslag en schoof op na een wilde worp, terwijl Quintin de Cuba vier wijd kreeg. Een honkslag van Rudy van Heydoorn leverde hierna een punt op. Na een 'force play-grounder' van Dwayne Kemp volgde Nick Urbanus met een 2-run triple en scoorde zelf toen Hainley Statia een honkslag sloeg met twee uit.

Het volgende punt werd toegevoegd in de vierde inning. Met één uit kregen Wesley Connor en Quintin de Cuba vier wijd. Volgende slagman Rudy van Heydoorn sloeg toen op een worp, waarna catcher Johannessen de bal naar het eerste honk gooide voor een pick-off en dat leidde tot een opmerkelijk moment. Met zijn foute aangooi richting eerste honk raakte Johannessen loper De Cuba op zijn enkel, waarna de bal het rechtsveld inging en Connor in staat stelde te scoren vanaf het tweede honk, terwijl De Cuba op het eerste honk bleef (hij kon even niet lopen na geraakt te zijn). Hierna vervolgde werper Leander met een worp op Van Heydoorn, die een foutbal sloeg, maar dat leidde tot een discussie. Het scorebord gaf twee nullen aan en Dwayne Kemp als slagman, maar Van Heydoorn stond nog steeds in het slagperk. Zijn swing en mis op de worp die leidde tot de foute aangooi van de catcher was zijn derde slagbal, dus Van Heydoorn had uitgegeven moeten worden. Om de één of andere reden had de 4-man umpring crew dat gemist en ging vervolgens met elkaar in overleg. Hierna vervolgde de Italiaanse Home Plate Umpire Pierfranco Leone zijn discussie met Managers Dennis Cook (Zweden) en Brian Farley (Nederland). Uiteindelijk kreeg Van Heydoorn inderdaad drie slag en kwam Kemp aan slag, maar die begon met 0 slag en 0 wijd en dat werd door iedereen geaccepteerd.

Met een 10-0 voorsprong deelde Oranje Zweden de definitieve dreun uit met een 7-run rally in de zesde inning. In deze slagbeurt sloegen Wesley Connor en Quintin de Cuba beiden twee honkslagen. Michael Duursma droeg bij met een 2-run single en Curt Smith sloeg (opnieuw) een RBI-triple. In deze inning scoorde Duursma het 350e Nederlandse punt in de historie tegen een Zweedse ploeg.

Connor kwam tot drie honkslagen, terwijl De Cuba vijfmaal het honk bereikte. Urbanus en Connor bereikten beiden viermaal het honk. Beiden scoorden ook drie punten, net als De Cuba en Kemp.

Zweden kwam tot drie honkslagen op Diegomar Markwell, die viermaal drie slag gooide in vijf innings. Arshwin Asjes gooide de zesde (en laatste) inning, waarin hij werd gesteund met een dubbelspel.

(13 september)


...Met de vlaggen op de achtergrond worden de volksliederen gespeeld...

...Managers Brian Farley en Dennis Cook...
...met de Italiaanse HP Umpire Pierfranco Leone...

...Straatvoetballer en rapper Soufiane Touzani...
...gooit de ceremoniële eerste bal...

...Strikeout of geen Strikeout?...
...Managers en Umpires in discussie...
...in de 4e inning...

...Quintin de Cuba steelt 2e honk...
...in de 2e inning...
...2B Adam Sorgi heeft geen 'play'...

...Winnende werper Diegomar Markwell...

...2B Nick Urbanus completeert een dubbelspel in 6e inning...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.