Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oranje shuts out Spanje en bereikt Finale!
English
ROTTERDAM - Op een koude vrijdagavond in Rotterdam kwam het Nederlands Honkbal Team tot een 2-0 shutout tegen Spanje om de tweede finalist te worden van het Europees Kampioenschap. Een paar minuten eerder plaatste titelverdediger Italië zich als eerste door met 3-0 te winnen van Tsjechië. Op zaterdag staan de ploegen van Nederland en Italië tegenover elkaar in de afsluitende wedstrijd van de Finaleronde, waarna beiden elkaar voor de 24e keer treffen in een finale die het kampioenschap zal beslissen. Zelfs wanneer Oranje zaterdag zou verliezen volgt een gelijke stand met Spanje of Duitsland, waarna het onderlinge verschil in he voordeel van Oranje zal zijn om de Finale te bereiken.

Vanavond was een 'must-win' situatie voor Oranje na de verrassende nederlaag eerder in de week tegen de Tsjechen, want de ploeg nam de nederlaag mee naar de Finaleronde, omdat de Tsjechen zich daar ook voor kwalificeerden. En zo werd het duel tegen Spanje beslissend voor beide ploegen om de Finale te bereiken. Maar het werd allemaal vanavond beslist, want Italië en Nederland wonnen beide en dat betekende dat beide de Finale bereikten. Dit was het enige scenario voor beide teams om vanavond al de Finale te bereiken. Een winst voor Italië en verlies voor Nederland had tot gevolg gehad dat Italië zich zou plaatsen voor de Finale. Maar het had ook betekent dat Oranje niet alleen op zaterdag had moeten winnen van Italië, maar ook dat Duitsland had moeten winnen van Spanje om een gelijke stand van drie ploegen te creëren, waarbij de stand dan zou worden bepaald door een statistische formule.

Op zaterdag zal het resultaat van het duel tussen Italië en Nederland nu bepalend zijn welke ploeg het thuisspelende team zal zijn in de Finale.


...De dominerende werper Rob Cordemans...
(© Foto: Henk Seppen)
Over beslissingen gesproken, het duel van vanavond werd gelijk in de eerste inning gesproken, want Oranje scoorde toen beide runs. De Spaanse starter Ricardo Hernandez schakelde snel de eerste twee slagmensen uit, maar de linkshander gooide toen vier wijd op Curt Smith en kreeg een honkslag tegen van Kalian Sams, die werd gevolgd door een fout, waardoor er lopers op het tweede en derde honk kwamen. Wesley Connor volgde met een nieuwe honkslag die Smith binnenbracht en Oranje op 1-0 zette. Hierna verliet Connor het eerste honk richting tweede honk. Hernandez reageerde met een aangooi richting eerste honk, waardoor Connor in een rundown kwam, maar op dat moment brak Sams richting thuis. Korte stop Nestor Perez koos toen voor een aangooi richting thuis, maar Sams had al het tweede punt gescoord. De catcher miste de bal, waardoor Connor het derde honk kon bereikten, maar daar bleef hij achter, omdat een groundout volgde.

Hierna gaven Hernandez en Oranje starter Rob Cordemans weinig weg. Oranje kwam nog wel een paar keer op de honken en kreeg tussen de tweede en zesde inning twee lopers in scoringspositie, maar Cordemans domineerde. De ervaren rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Daniel Martinez in de eerste inning, maar controleerde het duel daarna, want hij stond nog maar één slagman tot de honken toe tot en met de zesde inning. Dat gebeurde in de tweede inning toen hij vier wijd gooide met één uit. Maar hierna schakelde Cordemans 15 slagmensen op rij uit. Met één uit in de zevende inning sloeg Dewis Navarro (de broer van voormalig Major League-catcher Dioner Navarro) een honkslag en dat was pas de tweede voor Spanje. Maar hierna volgde een vangbal en sloot Cordemans af met een strikeout, zijn negende in zeven innings. In de vierde inning kreeg hij de steun van een aantal fraaie verdedigende acties van 1B Curt Smith en korte stop Hainley Statia.

In de tweede Nederlandse inning kreeg Danny Rombley vier wijd, maar ging uit bij stelen na een pick-off. In de derde sloeg Hainley Statia een honkslag met één uit en kreeg Kalian Sams vier wijd met twee uit, maar beiden strandden. In de vierde opende Dwayne Kemp met een mooi stootslag-honkslag, maar hierna sloeg Rudy van Heydoorn in een dubbelspel. In de vijfde bereikte Nick Urbanus het honk na een fout, maar bleef ook achter.

Vanaf de zevende inning was de wedstrijd duidelijk 'on the line' voor beide ploegen. Nadat Cordemans de 1e7 had afgesloten met een strikeout, kwam Oranje dicht bij het scoren van een 'insurance run'. Met twee uit sloeg Nick Urbanus een honkslag. Hierna sloeg Michael Duursma een honkslag bij de rechtsveldlijn, waardoor Urbanus het derde honk bereikte, maar omdat de Spaanse verdediging niet erg succcesvol was met het inbrengen van de bal koos Urbanus er, na een korte aarzeling, voor richting thuis te gaan, maar daar werd hij uitgeschakeld en kwam de inning ten einde.

In de achtste inning nam Tom Stuifbergen de pitching over van Cordemans en werd begroet met een lead-off single van Javier Flores, die in scoringspositie kwam na een opofferingsstootslag. Stuifbergen gooide hierna een belangrijke strikeout en rechtsvelder Danny Rombley volgde met een spectaculaire diving catch voor de laatste nul en misschien wel de redding van de wedstrijd.

In de 2e8 bereikte lead-off hitter Hainley Statia het honk na een fout en botste met de werper, die het eerste honk had overgenomen. Statia kon gewoon verderspelen en schoof op naar het tweede honk na een grounder, maar bleef daar achter.

In de 1e9 werd Loek van Mil de derde Nederlandse werper. De langste speler in het professionele honkbal kreeg honkslagen tegen van Franklin Tavarez en Francisco Figueroa en dat creëerde een spannende inning. Hierna volgde een binnenhoog, maar de lopers kwamen hierna in scoringspositie na een grounder richting tweede honk. Met het gelijkmakende punt nu op het tweede honk sloot Van Mil de inning en de wedstrijd af met drie slag voor José Luis Riera. En omdat Italië een paar minuten eerder tot een shutout was gekomen tegen de Tsjechen betekende dit da Oranje eveneens de allesbeslissende Finale had bereikt en die wordt zondagmiddag om 13:00 uur in Rotterdam gespeeld.

(14 september)


...Rob Cordemans had 9 strikeouts en stond slechts 2 hits toe...

...Danny Rombley gaat uit bij stelen in de 2e inning...

...Nick Urbanus wordt uitgetikt op de plaat in de 7e inning...

...2B Nick Urbanus schakelt een slagman uit in de 9e inning...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.