Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Ferenc Jongejan nieuwe Hoofd Coach van UVV
English
VLEUTEN - UVV heeft Ferenc Jongejan benoemd tot nieuwe Hoofd Coach voor het seizoen 2013. Dit seizoen was Jongejan Hoofd Coach van PSV. Jongejan is de opvolger van Frank Koene, die na afloop van het seizoen stopte, zoals hij een week daarvoor al had aangekondigd. Voormalig werper Jongejan zal worden geassisteerd door de Belg Kevin Knollenburg. De twee waren in 1998 teamgenoot toen beiden uitkwamen voor het Oosterhoutse Twins.


...Ferenc Jongejan...
Met zijn benoeming keert de 33-jarige Ferenc Jongejan terug naar de club waar hij in zijn jeugd speelde, maar ook nog een aantal jaar terug toen UVV uitkwam in de Tweede Klasse. Aanvankelijk een linkshandige werper was Jongejan eerste honkman toen hij voor UVV uitkwam na zijn afscheid van de Hoofdklasse.

Jongejan begon zijn loopbaan bij Urbanus in Hoorn, waarna hij naar UVV verhuisde. Na in 1995-1997 in het eerste team te hebben gespeeld voor de Utrechtse club debuteerde hij in 1998 in de Hoofdklasse als speler van Twins, voor wie hij in 19 wedstrijden speelde, waarvan 16 als werper. Na afloop van het seizoen 1998 ging Jongejan naar Hoofddorp Pioniers, waar hij in 1999 en 2000 op de heuvel stond.

In het seizoen 2001 was het de bedoeling dat Jongejan, die ook op universiteitsniveau speelde in de USA, de closer zou worden voor DOOR Neptunus. Echter, in december 2000 tekende hij een profcontract bij de Chicago Cubs, nadat hij was gescout tijdens de Olympische Spelen eerder dat jaar in Sydney (Australië). Het contract kwam een paar dagen nadat hij de Guus van der Heijden Memorial Trophy had gewonnen als beste international onder de 23 jaar.

Jongejan gooide vier seizoenen professioneel (2001-2004) in de organisatie van de Cubs, waar hij in 2003 de Triple-A bereikte en toen in 29 wedstrijden uitkwam voor de Iowa Cubs. Voor aanvang van dat seizoen was hij opgenomen in het 40-man Major League-roster van de Cubs en had toen één optreden tijdens Spring Training. Vanwege een armblessure kwam er een voortijdig einde aan zijn loopbaan en keerde Jongejan in 2004 terug naar Single-A, waarna hij later werd 'released'. Hij keerde terug naar Nederland en nam eind 2004 deel aan de Play-Offs en Holland Series voor Neptunus met wie hij toen landskampioen werd. Hoewel Jongejan nog drie seizoenen op het roster van Neptunus bleef staan, waren dit zijn enige optredens voor de Rotterdamse club. Jongejan nam na het seizoen 2007 afscheid van de Hoofdklasse en keerde terug naar UVV om op een lager nivuea te gaan spelen, gooide niet meer en werd eerste honkman.

Jongejan debuteerde tijdens de Haarlemse Honkbal Week van 2000 in het Nederlands Team en kwam in 22 officiële interlands uit voor Oranje. Later in 2000 kwam Jongejan in actie tijdens de Olympische Spelen in Sydney (Australië). In 2001 nam hij ook deel aan het Wereldkampioenschap in Taiwan. Hij maakte een comeback in Oranje in 2004 en nam toen deel aan de Olympische Spelen in Athene (Griekenland).

Jongejan was onlangs één van de deelnemers aan de opleiding Trainer/Coach Kwalificatie 4 van de KNBSB, waaraan ook werd deelgenomen door ondermeer Sidney de Jong en Evert-Jan 't Hoen, die kortgeleden werden benoemd tot Hoofd Coach van respectievelijk L&D Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus.

Een paar jaar geleden was Jongejan één van de oprichters van Bixie Baseball in Eindhoven, één van de Baseball Academies in ons land.

Oud-catcher Kevin Knollenburg (33) was dit seizoen Hoofd Coach van Hoboken Pioneers, die hij naar de Belgische titel loodste. Knollenburg maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuuta in Belgische nationale ploeg, waarvoor hij ruim tien jaar uitkwam.

In 1997-2000 kwam de Belg in de Nederlandse Hoofdklasse uit voor Twins (1997-1998) en Neptunus (1999-2000).

Knollenburg, die zijn loopbaan begon bij het Belgische General Motors, keerde vervolgens terug naar België en speelde toe en met 2010 voor Luchtbal Greys, waarna hij zich op het coachen richtte. Vorig jaar was hij assistent coach bij Hoboken Pioneers, dat toen landskampioen werd. Dit seizoen, in zijn eerste jaar als Hoofd Coach, leidde Knollenburg Hoboken opnieuw naar de titel.

(18 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.