Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Pioniers klimt naar tweede plaats
English
HOOFDDORP / BUSSUM / ROTTERDAM / DEN HAAG - Vaessen Pioniers kreeg donderdagavond een prima optreden van Mika de Lincel, want de linkshander stond slechts één honkslag toe in zeven innings, maar de bullpen verknalde dit bijna. Uiteindelijk won Pioniers met 6-4 van het puntloze Sparta-Feyenoord om naar de tweede plaats te klimmen. Koploper Corendon Kinheim kwam tot een 12-0 shutout tegen Mr. Cocker HCAW.

De andere twee wedstrijden van vanavond werden in de namiddag afgelast, omdat de speelvelden onbespeelbaar waren vanwege de regen tijdens de dag. En zo werd het duel tussen DOOR Neptunus vs. UVV en tussen AamigoO ADO Lakers vs. L&D Amsterdam Pirates geschrapt. De verwachting is dat deze wedstrijd opnieuw worden vastgesteld voor aanstaande dinsdag, maar daar kon men van bondswege donderdagavond nog geen bevestiging over geven. Op vrijdag werd bevestigd dat beide wedstrijden inderdaad zijn doorgeschoven naar aanstaande dinsdag.Vaessen Pioniers vs. Sparta-Feyenoord
In Hoofddorp maakte Mika de Lincel zijn derde start van het seizoen voor Vaessen Pioniers en het was zijn beste tot nu toe. De linkshander schakelde de eerste acht slagmensen op rij uit, kreeg toen een 2-out single tegen in de derde inning, maar dat zou de enige zijn die hij toestond in de zeven innings die hij op de heuvel stond. De Lincel schakelde acht slagmensen met drie slag uit, gaf slechts één vrije loop weg en stond maar drie slagmensen tot de honken toe. In de achtste inning, met een 5-0 voorsprong voor Pioniers, werd hij afgelost, maar toen verknalde de bullpen niet alleen bijna De Lincel's optreden, maar ook de voorsprong. Uiteindelijk won Pioniers met 6-4 en klom daardoor naar de tweede plaats.

Aan de andere kant deed ook Reynaldo Sarmiento Claro, die zijn eerste start van het seizoen maakte voor Sparta-Feyenoord, het zeer acceptabel, maar had meer hulp van zijn verdediging nodig. De rechtshander kreeg slechts drie honkslagen tegen, maar gooide vijfmaal vier wijd, voordat hij met één uit werd vervangen in de zevende inning.

...Mika de Lincel...
...8 strikeouts, 1 hit, 7 innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Mika de Lincel schakelde de eerste acht slagmensen die hij zag op rij uit, waarvan twee met drie slag. Met twee uit in de derde sloeg Jochem Pronk een honkslag, maar ging even later gedwongen uit, zodat de inning ten einde kwam. De Lincel schakelde hierna weer de volgende zeven slagmensen op rij uit, voordat hij vier wijd gooide op Pronk met één uit in de zesde. Maar vervolgens zorgde De Lincel weer voor vijf opeenvolgende nullen, waarvan de laatste twee met drie slag om zijn totaal op acht te brengen.

Na een loper te hebben achtergelaten in de eerste inning kreeg Pioniers de eerste twee lopers op de honken in de volgende slagbeurt. Mark-Jan Moorman kreeg vier wijd en Dè Flanegin sloeg een honkslag, maar daarna volgden een foul-out en twee gedwongen nullen. In de vierde inning kreeg Pioniers de honken vol met nul uit, maar net als in voorgaande wedstrijden, kwam(en) de puntscorende hit(s) niet. Jourick Blanco en Mark-Jan Moorman openden met honkslagen, waarna Dè Flanegin werd geraakt door een worp en voor volle honken zorgden. Maar hierna sloeg Skip Visser (die vandaag de catching deed in plaats van Mark Duursma) in een dubbelspel en ging Zerzinho Croes uit via een grounder. In de zesde kregen Moorman en Flanegin vier wijd met twee uit, maar bleven achter en zo was er nog steeds een puntloze stand na zes innings.

In de tweede helft van de zevende inning kwam Pioniers tot een rally van vijf runs om een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong te nemen. Met één uit kreeg Jefferson Muzo vier wijd en stal het tweede honk, waarna Reynaldo Sarmiento Claro werd opgevolgd door Quinn Tramm, die de startende werper was in de voorgaande twee donderdagavond-wedstrijden. Tramm begon met vier wijd op Michael Duursma, kreeg een 'force play-grounder' van Michael Pluijmers, maar gaf ook vier wijd aan Gyenuar Lopez, zodat Pioniers opnieuw de honken vol kreeg. Het betekende ook het einde voor Tramm, die werd vervangen door Elton Koeiman, de aangewezen starter voor zondag in Game 3. De ervaren rechtshander begon met een wilde worp die Muzo in staat stelde het eerste punt te scoren. Hierna kreeg hij RBI-singles tegen van Jourick Blanco en Mark-Jan Moorman, gevolgd door een 2-run double van Dè Flanegin en dat bracht de stand op 5-0.

Met de 5-0 voorsprong werd Mika de Lincel, die precies 100 pitches gooide, in de eerste helft van de achtste inning vervangen. Maar de bullpen kreeg toen vier punten tegen en verspeelde bijna de winstkans van De Lincel en de voorsprong voor Pioniers. Eerst nam Jan Řeháček het over, maar de Tsjechische linkshander gooide vier wijd op Michiel Ruiter en Jarred Duin. Hij werd snel vervangen door Jean-Paul Gulinck, ook een linkshander, maar die zorgde voor volle honken via vier wijd voor Siegert Flaneur. Sparta-Feyenoord kwam hierna volledig terug in de wedstrijd. Jochem Pronk, die al tweemaal het honk had bereikt, sloeg nu een honkslag en bracht twee punten binnen. Een strikeout volgde, maar hierna brachten een grounder van Theodore van Heijningen en een honkslag van Anthony Vrolijk nog eens twee punten binnen en verkleinden de achterstand naar 5-4. De comeback kwam ten einde toen powerhitter Churandy La Cruz uitging na een pop-fly.

In de eigen achtste slagbeurt voegde Pioniers een broodnodig 'insurance run' toe op nieuwe werper Jurandy Girigori om de winst voor De Lincel veilig te stellen. Met twee uit kreeg Michael Duursma vier wijd, bereikte het derde honk na een mislukte pick-off van Girigori en scoorde toen een klap van volgende slagman Michael Pluijmers werd gemist in het linksveld. Bayron Cornelissen gooide vervolgens de negende inning voor Pioniers. Hij zag aanvankelijk lead-off hitter Edison Bito het honk bereiken na een fout, maar schakelde de volgende drie slagmensen uit om het duel af te sluiten en zijn eerste save van het seizoen te verdienen. En het was een echte save, want het stelde de eerste winst van het seizoen voor De Lincel meer dan veilig.

Stand, Programma & Uitslagen
Line Score, Box Score & Play-by-PlayCorendon Kinheim vs. Mr. Cocker HCAW
In Bussum nam koploper Corendon Kinheim in de eerste twee slagbeurten bezit van de wedstrijd door totaal vier punten te scoren op weg naar een 12-0 shutout-winst vs. Mr. Cocker HCAW.

In de eerste inning begon HCAW-starter Leon Elshof met een strikeout, maar raakte daarna volgende slagman Mervin Gario met een worp en gooide vier wijd op Dirk van 't Klooster. Een honkslag van Bryan Engelhardt en opofferingssslag van Ramiro Balentina bezorgden Kinheim hierna een snelle 2-0 voorsprong.

In de tweede inning sloeg Remco Draijer een tweehonkslag met één uit en scoorde toen René Cremer volgde met een honkslag. Hiernavolgende honkslagen van Mervin Gario en Dirk van 't Klooster maakten er toen 4-0 van.

...Rachid Engelhardt scoort...
...in de 5e inning...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Kinheim werd puntloos gehouden in de derde, omdat HCAW een dubbelspel draaide, maar voegde weer twee runs toe in de vierde slagbeurt. Met twee uit sloeg Van 't Klooster een honkslag en daarna volgde Bryan Engelhardt met zijn derde homerun van het seizoen in zeven wedstrijden. Twee punten werden er ook gescoord in de vijfde inning. Quintin de Cuba opende met een honkslag, waarna Rachid Engelhardt een tweehonkslag sloeg. De Cuba werd even later uitgeschakeld in een rundown tussen drie en thuis na een grounder richting kort van Niels van Weert. Linkshander Robin Schel hierna door HCAW ingebracht als nieuwe werper, maar hij kreeg een opofferingsslag tegen van Remco Draijer, gooide daarna een wilde worp en zag de stand opgevoerd worden naar 8-0.

HCAW draaide weer een nieuw dubbelspel in de zesde, maar kreeg toen nog eens vier punten (met twee uit) te verwerken in de zevende, zodat Kinheim een (meer dan) 10-punten-verschil-voorsprong kreeg. Quintin de Cuba (3-uit-3) begon met een honkslag, maar twee nullen volgden. Remco Draijer sloeg hierna zijn tweede double in de wedstrijd, resulterend in een punt. Een honkslag van René Cremer (3-uit-4) scoorde Draijer, waarna een tweehonkslag van Mervin Gario en een driehonkslag van Dirk van 't Klooster (3-uit-4) de stand opvoerden naar 12-0. Naast De Cuba, Cremer en Van 't Klooster sloeg ook Bryan Engelhardt drie honkslagen.

...Kody Hightower...
...debuut...
...honkslag in 2e beurt...
...twee dubbelspelen...
(© Foto: Alfred Cop)
HCAW moest het opnemen tegen David Bergman, die opnieuw een goed optreden had. De rechtshander, die ook de eerste twee donderdagavond-wedstrijden begon, kwam tot 10 strikeouts en stond slechts vier honkslagen toe om zijn tweede winst binnen te halen. In de seizoensopener had Bergman zes strikeouts en stond drie hits toe in zes innings tegen Vaessen Pioniers, maar had een 'no-decision'. Vorige week kwam hij tot acht strikeouts en stond vijf hits toe in zeven innings vs. UVV vooor zijn eerste heuvelwinst van het seizoen.

In de tweede inning kreeg Bergman een lead-off single tegen van Kevin Gerard en even later een one out-single van Jim Froberg, maar volgde met twee strikeouts. Na gesteund te zijn met een dubbelspel in de derde kreeg hij in de vierde inning een lead-off single tegen van Kody Hightower, HCAW's nieuwste aanwinst, die vanavond debuteerde en als korte stop ondermeer deelnam aan twee dubbelspelen. Bergman volgde opnieuw met twee strikeouts, kreeg de tweede honkslag tegen van Froberg, maar sloot de inning af met de uitschakeling van Hightower op het honkpad richting derde honk.

In de vijfde en zesde inning zorgde Bergman voor drie nullen op rij en voegde vier strikeouts toe om zijn totaal op tien te brengen. Rookie Dion Steijl gooide daarna de zevende (en laatste) inning voor Kinheim. Hij raakte Dylan de Mello met een worp met één uit, kreeg de derde honkslag van de avond tegen van Froberg, maar een foul-fly en strikeout maakten een einde aan het 'mercy-rule' duel.

Stand, Programma & Uitslagen
Line Score, Box Score & Play-by-PlayDOOR Neptunus vs. UVV & AamigoO ADO Lakers vs. L&D Amsterdam Pirates
In Rotterdam en Den Haag regende het enige tijd hard gedurende de dag, maar in de namiddag waren de regen en bewolking vrijwel verdwenen en leek het er op dat beide wedstrijden gewoon konden worden gespeeld. Bericht werd dat de speelvelden er ogenschijnlijk acceptabel leken uit te zien, maar beide wedstrijden werden rond 5 uur in de middag afgelast. In Den Haag was het complex zelfs afgesloten toen een delegatie van Amsterdam er arriveerde en ook spelers van UVV reisden voor niets naar Rotterdam af.

...Het veld van het Neptunus Familiestadion leek goed,...
...maar de heuvel en catching-gebied, plus delen...
... van het infield waren onbespeelbaar vanwege regen...
Neptunus en ADO Lakers bevestigden beide dat de wedstrijd in de namiddag werd afgelast. Door de regen waren verschillende delen van het speelveld onbespeelbaar, vooral de gebieden rondom de thuisplaat en de werpheuvel, plus plekken bij het eerste en derde honk.

Hoewel afgelaste wedstrijden normaal gesproken worden vastgesteld voor de erna volgende dinsdag kon dit nog niet worden bevestigd, want de definitieve beslissing wordt pas vrijdag op het bondsbureau genomen. Maar zoals verwacht zijn beide wedstrijden doorgeschoven naar aanstaande dinsdag 24 april.

Door de afgelastingen zijn de startende rotaties voor de vier betrokken ploegen ietwat gewijzigd. Neptunus schoof de starts simpelweg op en dat betekent dat de starter van vanavond Diegomar Markwell nu op zaterdag zal beginnen, terwijl de starter voor die dag, Kevin Heijstek, op zondag zal beginnen. Dinsdagavond zal de aanvankelijke zondagstarter, Bobby Carrington, de pitching doen.

Voor UVV start zaterdag rechtshander Orlando Yntema, die aanvankelijk vanavond zou beginnen. Duko Jansen blijft gehandhaafd als starter voor zondag. Een starter voor dinsdag is nog niet aangewezen.

ADO Lakers en Amsterdam Pirates hielden ook een deel van hun rotatie intact. Er was vantevoren al aangekondigd dat de Amerikaan Thomas Macy mogelijk van zijn zaterdagstart zou verhuizen naar zondag op eigen veld en dat is ook het geval. Zaterdag zal nu Ibrahim Redan de starter zijn, die eigenlijk vanavond zou beginnen. Reggie Bomberg blijft de nummer 3 starter en begint dus op dinsdag. Maar ADO's rotatie moet misschien opnieuw worden aangepast, omdat Redan mogelijk een schorsing te wachten staat. Hij werd op 7 april uit het veld gestuurd na een woordenwisseling die ontstond na het raken van een slagman vs. Mr. Cocker HCAW en die zaak werd vanavond behandeld.

Amsterdam houdt Rob Cordemans als starter op zaterdag, maar schoof de starter van vanavond, Jos de Jong naar zondag voor Game 2 en dat betekent dat Ben Grover op dinsdag zal beginnen.

Stand, Programma & Uitslagen

(19-20 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.