Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 oktober 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Breaking news: Doek gevallen voor Sparta-Feyenoord
English
ROTTERDAM - Het doek is gevallen voor Sparta-Feyenoord, zo meldde de website van RTV Rijnmond dinsdagavond 23 oktober.

Het bericht luidde als volgt:
,,De Rotterdamse honkbalclub Sparta/Feyenoord houdt op te bestaan. Dat heeft voorzitter Petra Siepman tegenover RTV Rijnmond bevestigd.

De vereniging uit de Beverwaard kan de schulden niet meer betalen en draagt het complex op 31 oktober over aan de gemeente Rotterdam. Dat is ook de belangrijkste schuldeiser. De leden zijn inmiddels op de hoogte gesteld en kunnen overschrijving aanvragen naar andere clubs. Woensdag stuurt het bestuur van Sparta/Feyenoord een e-mail naar de honkbalbond met daarin de mededeling dat de club volgend jaar geen teams mee laat doen aan de verschillende competities.''


...Sparta-Feyenoord in betere tijden...
(© Foto: Henk Seppen)
Veertien jaar geleden ontstond de unieke combinatie Sparta-Feyenoord na een fusie tussen Sparta en Feyenoord. Aanvankelijk speelde de club onder de naam Sparta-F, maar dat werd later voluit Sparta-Feyenoord. Ook Feyenoord had een verleden in de Hoofdklasse, waarin het uitkwam van 1969 t/m 1975 en in 1980. In 1972 en 1973 eindigde Feyenoord op de tweede plaats in Poule A van de Hoofdklasse, die toen uit twee poules bestond (met wedstrijden tegen elkaar) en waarvan de koplopers tegen elkaar speelden om de titel.

Er komt nu een einde aan een enorm brok Nederlandse honkbalgeschiedenis. Sparta debuteerde in 1955 in de hoogste afdeling (destijds de Eerste Klasse, later Hoofdklasse), waarin het tot en met 1979 onafgebroken speelde. In die periode werden de Rotterdammers negenmaal landskampioen (1963, 1964, 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974). Na degradatie in 1979 keerde de ploeg twee jaar later weer terug op het hoogste niveau, waarna in het seizoen 1992 opnieuw degradatie volgde. Na drie seizoenen Overgangsklasse keerde Sparta-Feyenoord in 1996 weer terug in de Hoofdklasse. Dit seizoen eindigde de ploeg op de laatste plaats, waarna ook een laatste plek volgde in de Play-Downs. Vervolgens moest Sparta-Feyenoord in de Promotie/Degradatie Play-Off de meerdere erkennen in Overgangsklasse-kampioen The Hawks en dat had een derde degradatie tot gevolg.

In april 1942 richtte voetbalverenging Sparta een honkbalafdeling op. In 1954 volgde promotie naar de hoogste afdeling, waarna de ploeg in de jaren zestig toonaangevend werd in de Hoofdklasse. Onder leiding van de legendarische coach John Heyt werden vele successen geboekt. Met vooraanstaande spelers als Hamilton Richardson, Hudson John, Simon Arrindell, Jaap de Koning, José Faneyte, Rudi Dom, John van Westrenen, Harry van der Berg, Hans Augustinus, Piet van der Wilk en Henk Hendriks behoorde Sparta tot in het begin van de jaren zeventig tot de top van het Nederlandse honkbal. Vooral het trio Richardson-John-Arrindell zorgde in die jaren voor veel ontzag. Duizenden toeschouwers bevolkten de tribunes bij top-ontmoetingen tegen teams als EHS, OVVO en Haarlem Nicols. In 1963 werd Sparta voor het eerst landskampioen en dat was het begin van een mooie reeks, want ook in 1964, 1966 en 1967 volgden titels. Na het plotselinge overlijden van Heyt had de ploeg het moeilijk. Hendriks nam de coaching in 1968 over en Sparta herstelde zich, want in 1969 was er opnieuw een kampioenschap. Tussen 1971 en 1974 volgden nog eens vier titels op rij, maar daarmee kwam er ook een einde aan de successen van de ploeg.

Sparta, dat ook enkele keren deelnam aan de strijd om de Europa Cup, bleef vanaf na 1974 wel tot de subtop behoren, maar een nieuwe (tiende) titel bleef achterwege. De laatste 12 jaar speelde de ploeg een ondergeschikte rol en bereikte alleen in 2005 nog de Play-Offs. Dit seizoen sloot Sparta-Feyenoord de reguliere competitie af met vijf overwinningen en 37 nederlagen, resulterend in de laatste plaats. Daar wist men in de hiernavolgende Play-Downs geen verandering meer aan te brengen met degradatie tot gevolg.

In de tweede maand van de competitie waren er al berichten over mogelijke terugtrekking. Tussen 15 en 28 mei leek het mis te gaan. Een aantal spelers vertrok en er was een paar keer een wisseling van coach, waarna Dino Anasagasti uiteindelijk terugkeerde en het seizoen afmaakte. Er stond een vriendengroep van loyale supporters op, die de helpende hand boden en ook sponsor Curaçao hielp mee. Het seizoen kon daardoor gewoon worden afgemaakt, waarna er, ondanks de degradatie, zelfs mogelijkheden leken om ook in de toekomst door te gaan. Maar uiteindelijk lukte dat niet.

,,We moeten helaas constateren dat voortzetting onder de huidige omstandigheden niet realistisch is, ook omdat we geen veld hebben'', aldus voorzitter Petra Siepman. De vereniging had een achterstand van betalen op het complex en draagt het eind deze maand over aan de gemeente Rotterdam. Begin oktober werd tijdens een ledenvergadering al gesproken over huuropzegging van het veld per 31 oktober en uitstel van betaling.

2012 was het 53e jaar van Sparta in de hoogste afdeling en het vijftigste (!) in de Hoofdklasse.

Of het opheffen van Sparta-Feyenoord ook het einde betekent van het jaarlijkse Hudson John Toernooi is nog de vraag. Tijdens de ledenvergadering van 9 oktober werd aan Hudson John zelf de beslissing gelaten wat er met het naar hem vernoemde evenement gaat gebeuren. Tot de opties behoort overname van het toernooi door een andere vereniging. Hudson John speelde voor zowel Sparta als Feyenoord, maar kwam ook uit voor Storks, Kinhem en Neptunus en is coach geweest bij ADO. Misschien dat één van deze verenigingen het toernooi kan overnemen. Het zou zonde zijn als ook aan dit toernooi een einde kwam. Het Charles Urbanus Sr. Toernooi van Amstel Tijgers verhuisde naar HCAW na de fusie tussen deze twee verenigingen.

(23-24 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.