Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Amsterdam klimt naar gedeelde eerste plaats
English
HAARLEM / AMSTERDAM / BUSSUM / VLEUTEN - DOOR Neptunus en L&D Amsterdam Pirates sloegen donderdagavond beide vroeg toe en wonnen dan ook hun wedstrijd. Neptunus versloeg koploper Corendon Kinheim met 9-4 en Amsterdam won ruim vs. Vaessen Pioniers, 10-1. Door deze resultaten deelt Amsterdam nu de eerste plaats met Kinheim in de Hoofdklasse.

In de middag had het op sommige plekken even stevig geregend en richting de avond werd meer regen verwacht in bepaalde gebieden, maar de velden in de stadions in Haarlem en Amsterdam bleven bespeelbaar en dus konden deze wedstrijd volgens schema worden gespeeld. Echter, de ontmoetingen tussen Mr. Cocker HCAW vs. Sparta-Feyenoord in Bussum en UVV vs. AamigoO ADO Lakers in Vleuten werden vanwege de regen afgelast en zijn opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdag 1 mei. Als gevolg hiervan bevestigde UVV dat het de werpersrotatie voor de komende dagen heeft aangepast. De overige drie ploegen zullen hun volgorde in werpers mogelijk ook nog aanpassen, maar dat is nog niet bekend.Corendon Kinheim vs. DOOR Neptunus
In Haarlem stond DOOR Neptunus na drie volledige innings met 6-3 voor vs. Corendon Kinheim toen het duel werd onderbroken. In de eerste inning was Home Plate Umpire Johan Brandsma net onder zijn masker op zijn keel geraakt door een foutbal van Rien Vernooij op de 18e worp in het duel van David Bergman. Aanvankelijk zette Brandsma het duel voor, maar bleef in de hiernavolgende slagbeurten last houden van de blessure. Na afloop van de derde inning kreeg de ervaren umpire het advies niet verder te gaan en verliet hij de wedstrijd, waarna 3B Umpire Mario Blaauw zijn taak achter de plaat overnam. Uit voorzorg bracht Brandsma even een bezoek aan het ziekenhuis, maar daar werd gelukkig niets ernstigs geconstateerd.
Johan, het beste!

...HP Umpire Johan Brandsma...
(© Foto: Henk Seppen)
DOOR Neptunus stond al met 4-0 voor nadat er misschien zo'n zeven minuten was gespeeld in de eerste inning. Kinheim-starter David Bergman kreeg een lead-off single tegen van Dwayne Kemp, die het tweede honk stal, en gooide vier wijd op volgende slagman Rafaël Jozefa (die vorig seizoen nog voor Kinheim uitkwam). Vervolgens sloeg Raily Legito de bal terug naar Bergman, maar die maakte een foute aangooi richting tweede honk voor de gedwongen nul en dat stelde Kemp in de gelegenheid het eerste punt te scoren. Hierna volgde Jeffrey Arends met een 3-run homerun om Neptunus een snelle 4-0 voorsprong te bezorgen. Drie nullen volgden, maar Neptunus had de eerste klap uitgedeeld.

Nadat Kinheim een dubbelspel draaide in de eerste helft van de tweede inning pakte de ploeg drie runs terug in de tweede helft van deze slagbeurt. Bryan Engelhardt opende met een tweehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Ramiro Balentina. Een 2-run homerun van Quintin de Cuba bracht de stand vervolgens op 4-3, waarna Neptunus-starter Diegomar Markwell de volgende twee slagmensen met drie slag uitschakelde en Remco Draijer via een pick-off verschalkte na een honkslag.

In de derde inning voegde Neptunus twee runs toe toen Rafaël Jozefa het honk bereikte via een fout en routinier Raily Legito homerde. Hierna was David Bergman in controle en schakelde 11 van de volgende 13 slagmensen uit en stond maar één honkslag toe. In de zevende inning begon hij opnieuw met twee nullen, zodat hij 13 uit 15 slagmensen had uitgeschakeld, maar vervolgens werd hij afgelost toen Dwayne Kemp het honk bereikte na een fout. Rookie Dion Steijl nam het over en sloot de inning af met drie slag voor Rafaël Jozefa.

Diegomar Markwell, die negen strikeouts had, domineerde nadat hij in de tweede inning de homerun had moeten toestaan, totdat hij Quintin de Cuba opnieuw tegenover zich had in de zevende inning. Tussendoor schakelde de linkshander 13 van de 17 slagmensen die hij tegenover zich had gehad uit en stond van de derde tot en met zesde inning geen honkslag toe, maar gaf wel twee vrije lopen weg in de vierde. In de zevende inning stond De Cuba voor derde keer dit duel tegenover Markwell en opnieuw homerde hij om de achterstand te verkleinen naar 6-4.

Neptunus nam meer afstand in de achtste inning door tweemaal te scoren op nieuwe werper Pim Walsma. Met één uit kreeg Jeffrey Arends vier wijd en sloeg Benjamin Dille een honkslag. Hierna sloeg ook Rien Vernooij een honkslag om Arends binnen te brengen, maar Dille, die ook werd doorgestuurd, werd uitgegooid op de plaat. Even later schoof Vernooij op naar het derde honk na een honkslag van Lennart Koster en dat bracht nieuwe werper Arshwin Asjes naar de heuvel. Een doorgeschoten bal stelde Vernooij daarna in staat de stand te verhogen naar 8-4. In de negende slagbeurt maakte Neptunus er 9-4 van toen Dwayne Kemp homerde met één uit.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenL&D Amsterdam Pirates vs. Vaessen Pioniers
In Amsterdam sloeg L&D Amsterdam Pirates tegen Vaessen Pioniers in de eerste slagbeurt met zeven punten toe om een beslissende voorsprong te nemen. Na vier innings stond de ploeg met 10-1 voor, maar verzuimde het enige nog nodige punt toe te voegen om het duel voortijdig af te kunnen sluiten met een verschil van 10 punten, zodat de wedstrijd negen innings duurde.

Nadat Pioniers op rij was uitgegaan in hun eerste inning kwam Pirates tot een rally van zeven runs met twee uit in het thuisdeel van de slagbeurt. Wesley Connor opende met vier wijd en stal het tweede honk. Pioniers-starter Mika de Lincel kwam hierna tot drie slag op Björn Hato, maar volgde met vier wijd voor Vince Rooi. Connor ging vervolgens gedwongen uit op een grounder van Sidney de Jong. Maar hierna begon de rally en bereikten zeven spelers op rij het honk. Percy Isenia, Kenny Berkenbosch en Bas Nooij brachten allen met een honkslag een punt binnen en daarna kwamen de honken vol te staan toen Jesse Aussems vier wijd kreeg. Roelie Henrique dreunde hierna de eerste worp die hij van De Lincel zag over de omheining in het linksveld voor een grand slam homerun om Pirates om een 7-0 voorsprong te zetten. Voor Henrique was het zijn eerste homerun in de reguliere Hoofdklasse-competitie sinds hij in 2010 in de hoogste afdeling debuteerde. 'For the record', Henrique sloeg zijn eerste homerun in zijn 90ste Hoofdklasse-wedstrijd, in zijn 346ste officiële slagbeurt en zijn 401ste optreden in het slagperk. Vorig jaar had Henrique wel al een 2-run homerun geslagen in de opener van de Holland Series tegen......Pioniers.

...Roelie Henrique...
...grand slam homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
En zo had Amsterdam de toon gezet, maar wist in het restant van het duel geen verschil van 10 punten op te bouwen.

Pioniers scoorde het enige punt in de tweede inning toen Mark-Jan Moorman homerde met één uit. Amsterdam-starter Rob Cordemans volgde daarna met twee strikeouts. In de derde kreeg hij een 2-out single tegen van Michael Duursma, die achterbleef. In de vierde opende Gyenuar Lopez voor Pioniers met een honkslag, maar daarna draaide Pirates een dubbelspel. Moorman en Kevin Dirksen volgden met twee honkslagen, maar opnieuw sloot Cordemans de slagbeurt af met een strikeout. Vanaf dat moment schakelde hij zeven slagmensen op rij uit, voordat hij na zes innings werd afgelost. De ervaren rechtshander, die nu op 4-0 staat, kwam tot zes strikeouts en dat betekent dat hij er nu 1566 heeft in zijn imponerende loopbaan en er nog slechts vijf nodig heeft om op gelijke hoogte te komen met Craig McGinnis voor de derde plaats op de all-time lijst.

Amsterdam voegde twee runs toe in de derde inning. Kenny Berkenbosch begon met een tweehonkslag en Bas Nooij kreeg vier wijd. Dennis Buring werd hierna ingebracht als nieuwe werper, maar kreeg een honkslag tegen van Jesse Aussems en dat zorgde voor volle honken. Roelie Henrique's grounder eindigde hierna in een gedwongen nul, maar stelde ook Berkenbosch in staat te scoren. In een poging een dubbelspel te maken volgde een foute aangooi en dus kon ook Nooij scoren en die bracht de stand op 9-1.

In de vierde inning opende Sidney de Jong met een honkslag en scoorde op een 2-out double van Kenny Berkenbosch (3-uit-4), maar dit zou Amsterdam's laatste punt in de wedstrijd zijn.

In de laatste vier innings bereikten nog zeven Amsterdamse slagmensen de honken, maar allen bleven achter. Zes van deze spelers kregen vier wijd, terwijl alleen Wesley Connor nog een honkslag wist te slaan in de zevende inning. In totaal gaven de vier Pioniers-werpers 12 vrije lopen weg aan Amsterdam, dat tot negen honkslagen kwam.

Tegenover nieuwe werper Rik Geestman in de zevende kreeg Pioniers twee honklopers. Mark-Jan Moorman begon met een honkslag, waarna Geestman volgde met twee strikeouts, maar de linkshander kreeg toen een tweehonkslag tegen van Zerzinho Croes. Een grounder sloot de beurt af en dus bleven er lopers op het tweede en derde honk achter. In de achtste bereikte Pioniers driemaal het honk, maar een gedwongen nul en een dubbelspel voorkwamen punten. In de negende zorgde closer Jurrian Koks voor drie nullen, waarvan de laatste twee met drie slag, om een einde aan de wedstrijd te maken.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

(26 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.