Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 juni 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Neptunus dient Cordemans eerste verlies toe
English
AMSTERDAM / HAARLEM / VLEUTEN - DOOR Neptunus won met 1-0 vs. koploper L&D Amsterdam Pirates en dat resulteerde in de eerste nederlaag van het seizoen voor werper Rob Cordemans. En dat betekende ook dat de veteraan-rechtshander nog steeds één overwinning nodig heeft om de meest-winnende werper in de Nederlandse honkbalgeschiedenis te worden.

De overige twee inhaalwedstrijden van vanavond eindigden ook in shutouts. Corendon Kinheim won met 10-0 in zeven innings vs. Sparta-Feyenoord, terwijl UVV met 5-0 won vs. Vaessen Pioniers.

Met de inhaalwedstrijden van vandaag is de competitie bijna weer helemaal in het juiste spoor, met uitzondering van één wedstrijd. En dat is de wedstrijd tussen DOOR Neptunus en Sparta-Feyenoord. Het verhaal van die wedstrijd is bekend. Het duel werd gespeeld op 5 april (Opening Day), maar werd ongeldig verklaard, omdat Adonis Kemp op het eerste honk coachte, terwijl hij was geschorst. Neptunus kreeg twee punten in mindering, ging in beroep, maar wacht nog altijd op antwoord van de Bond. De wedstrijd was aanvankelijk vastgesteld voor 12 juni, maar werd toen geschrapt om ruimte te maken voor twee inhaalwedstrijden.L&D Amsterdam Pirates vs. DOOR Neptunus

...De twee 'all-time winningest pitchers' ontmoeten elkaar na het duel...
...Bart Volkerijk en Rob Cordemans wonnen beiden 150 wedstrijden...
(© Foto: Henk Seppen)
In Amsterdam waren bijna 400 toeschouwers getuige van een zeer aantrekkelijk duel dat had kunnen eindigen in een stukje geschiedenis. Gooiend tegen de ploeg bij wie hij in 1994 in de Hoofdklasse debuteerde ging Amsterdam-starter Rob Cordemans op jacht naar zijn 151ste overwinning, die hem het all-time record zou hebben opgeleverd. Maar uiteindelijk kreeg hij de eerste nederlaag van het seizoen op zijn naam, dankzij een cruciale zesde inning. Met de winst maakte Neptunus een einde aan Amsterdam's 10-game winning streak en werd de tweede ploeg die zich plaatste voor de Play-Offs, nadat Amsterdam Pirates onlangs de eerste was.

Bart Volkerijk, de voormalige werper van ADO, die sinds 1996 het all-time record van 150 overwinningen in handen had, was vanavond als toeschouwer aanwezig om het optreden te bekijken van Cordemans, met wie hij sinds twee weken het record deelt. Cordemans' volgende poging om zijn 151ste Hoofdklasse-duel te winnen komt vrijwel zeker aanstaande zondag in de laatste wedstrijd van de 3-game series vs. Sparta-Feyenoord, want zowel hij als Hoofd Coach Charles Urbanus bevestigden dat de rechtshander dan zijn volgende start zal maken. Onder het publiek vandaag was ook oud-international en voormalig Sparta-outfielder Hamilton Richardson.

Amsterdam 'outhit' Neptunus met 9-4 en Cordemans verdiende de winst eigenlijk vanavond, want hij schakelde 12 slagmensen met drie slag uit en stond slechts vier honkslagen toe in de acht innings die hij gooide. In de eerste inning gingen de eerste drie slagmensen van Neptunus uit via een gecallde drie slag. Cordemans schakelde zeven van de eerste negen slagmensen die hij zag met drie slag uit en schakelde de eerste 12 slagmensen op rij uit, voordat hij een lead-off single tegen kreeg van Dwayne Kemp in de vijfde inning. Maar Cordemans kreeg simpelweg niet genoeg aanvallende steun van zijn teamgenoten, want ook Neptunus-starter Tim Roodenburg gooide een prima duel voor de Rotterdammers en stond slechts drie hits toe in de eerste vijf innings.


...Hamilton Richardson en Bart Volkerijk...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
En zo waren de eerste vijf innings een waar pitchingduel met een aantal mooie acties. Maar het werd allemaal beslist in de zesde inning. Voor Neptunus opende Lennart Koster en bereikte het honk toen korte stop Björn Hato een fout maakte op zijn grounder. Cordemans schakelde hierna de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar Adrian Anthony volgde met een honkslag. Een honkslag van Rafaël Jozefa stelde hierna Koster in staat om te scoren, wat het enige punt in het duel zou worden.

In de 2e6 leek Amsterdam onmiddellijk terug te komen. Björn Hato begon met een honkslag en bereikte het tweede honk toen Roodenburg de bal langs het eerste honk gooide bij een pick-off poging. Hierna sloeg Wesley Connor de bal diep het linksveld in. Echter, Hato bleef dicht bij het tweede honk staan, maar had mogelijk kunnen scoren bij een ruimere 'lead', want Connor sloeg een tweehonkslag. Hato schoof op naar het derde honk, maar Connor overliep het tweede honk en werd uitgetikt na een aangooi van linksvelder Rafaël Jozefa. Even later werd Hato op het derde honk uitgeschakeld via een pick-off van catcher Lennart Koster in een close call, die werd bekritiseerd door Hoofd Coach Charles Urbanus. Maar de actie maakte een einde aan wat mogelijk een productieve rally had kunnen worden voor Amsterdam. Roelie Henrique volgde met een honkslag, waarna Sidney de Jong vier wijd kreeg, maar de inning eindigde toen Roodenburg drie slag gooide op Percy Isenia.

In de negende inning, op closer Dushan Ruzic, die de pitching voor Neptunus overnam in de achtste inning, kreeg Amsterdam een nieuwe kans langszij te komen. Met één uit sloegen Percy Isenia en Bas de Jong een honkslag, maar toen sloeg Kenny Berkenbosch in een fraai 'game-ending double play'.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen


...Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus in discussie met Home Plate Umpire...
...Henri van Heijningen in de achtste inning...
(© Foto: Henk Seppen)Corendon Kinheim vs. Sparta-Feyenoord
In Haarlem kwam Kinheim tot 12 honkslagen, waaronder drie van Roy Seltenrijch, in hun 7-inning 10-0 shutout vs. Sparta-Feyenoord, dat slechts twee honkslagen sloeg. Beide hits werden geslagen op Luke Sommer, die zijn negende duel van het seizoen won en komend weekeinde de tweede 10-game winnaar kan worden, nadat Diegomar Markwell (Neptunus) afgelopen weekeinde de eerste werd.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de eerste inning scoorde Kinheim het eerste punt in de tweede beurt toen Quintin de Cuba opende met vier wijd en scoorde toen Seltenrijch volgde met een tweehonkslag, maar de Haarlemmers liet ook twee lopers achter. In de derde begon Dirk van 't Klooster met vier wijd en scoorde op een OS van Quintin de Cuba om de stand op 2-0 te brengen.

Drie runs werden toegevoegd in de vijfde inning. Mervin Gario en Dirk van 't Klooster (stootslag) begonnen met honkslagen, waarna een fout de eerste op het derde honk bracht. Hierna sloeg ook Bryan Engelhardt, terug in de line-up na een tweede lange schorsing, een honkslag om een punt binnen te brengen. Een tweehonkslag van De Cuba zorgde voor het volgende punt, terwijl Ramiro Balentina (die vier wijd had gekregen) scoorde op een fout om de stand op 5-0 te brengen.

Het verschil van 10 punten werd bereikt in de zevende inning toen Kinheim tot een rally van vijf punten kwam. Met één uit werd De Cuba geraakt door een worp en sloeg Seltenrijch een honkslag, waarna een 'force play-grounder' van Rachid Engelhardt voor een punt zorgde. Een driehonkslag van Remco Draijer, tweehonkslag van René Cremer en driehonkslag van Mervin Gario volgden en maakten er 9-0 van. Even later scoorde Gario het tiende punt op een wilde worp om een einde aan de wedstrijd te maken.

Luke Sommer schakelde de eerste 10 slagmensen op rij uit, voordat hij een honkslag tegen kreeg van Emerson Paula. Anthony Vrolijk volgde met een nieuwe honkslag, maar dit zouden de enige twee zijn van Sparta-Feyenoord in dit duel. Twee vangballen sloten de inning af. Sommer zorgde hierna ook voor drie nullen in de vijfde en zesde inning. De linkshander werd hierna opgevolgd door Steven van Groningen, die tweemaal vier wijd gooide en een andere slagman via een fout het honk zag bereiken, maar geen punten toestond.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenUVV vs. Vaessen Pioniers
In Vleuten kwam UVV tot een 5-0 shutout tegen Pioniers, hoewel de ploeg werd 'outhit' met 9-5. Hiermee boekte UVV opnieuw een belangrijke overwinning, want de ploeg is nog altijd in de race voor plaatsing voor de Play-Offs. En omdat Kinheim opnieuw won vs. Sparta-Feyenoord richt UVV nu de aandacht op Pioniers, van wie twee van de laatste drie wedstrijden werden gewonnen. In de eerste 3-game series dit seizoen won Pioniers tweemaal en dat betekent dat beide ploegen nu driemaal hebben gewonnen in het onderlinge resultaat. Maar het rungemiddelde, de volgende tie-breaker bij een gelijke stand (gescoorde punten x 100 gedeeld door het aantal tegenpunten), in deze zes wedstrijden is in het voordeel van UVV. Beide ploegen hebben nog zes wedstrijden op het programma staan dit seizoen. In de komende 3-game series, die donderdag begint, ontmoet UVV Mr. Cocker HCAW, terwijl Pioniers DOOR Neptunus treft.

Vanavond opende UVV de score in de derde inning. Mitchel Koot werd geraakt door een worp en Jeff Delfina kreeg vier wijd, waarna beiden opschoven na een OSS van Austin Weymouth. Een honkslag van Stijn van der Meer en een OS van Danny Rombley maakten er daarna 2-0 van.

UVV voegde een punt toe in de vierde inning toen Rodney Michel opende met een tweehonkslag op starter Swen Huijer, die hierna werd opgevolgd door Jan Rehacek. Met één uit kreeg Brennan Nijhof vier wijd, net als Jeff Delfina met twee uit. Een nieuwe vrije loop volgde, dit keer voor Austin Weymouth wat een punt opleverde, maar een grounder volgde en dus bleven drie lopers achter.

In de vijfde maakte UVV er 5-0 van dankzij een tweehonkslag van Rodney Michel en een geraakt werper met volle honken voor Mitchel Koot, maar ook nu bleven drie lopers achter.

Pioniers kwam tot acht honkslagen op starter Jurjen van Zijl, maar liet 10 lopers achter in de wedstrijd, waaronder volle honken in de derde slagbeurt.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

(26 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.