Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oranje opent WBC in Taiwan
English
SAN FRANCISCO, California (USA) - Het Nederlands Honkbal Team zal de eerste ronde van de derde editie van de World Baseball Classic volgend jaar maart afwerken in Taiwan. Dinsdag zijn de internationale speellocaties, poule-indelingen en toernooi-opzet bekend gemaakt in AT&T Park in San Francisco, de locatie voor de halve finales en finale van het toernooi, waarvoor ook Major League-spelers gerechtigd zijn deel te nemen.

Eerder waren al de Amerikaanse speelsteden aangekondigd.

Zoals gezegd vormt AT&T Park, het stadion van de San Francisco Giants, dit keer het decor voor de halve finales en finale, terwijl Phoenix (Arizona) en Miami (Florida) werden aangewezen voor wedstrijden in de eerste en tweede ronde.

Het deelnemersveld is ten opzichte van de vorige twee edities uitgebreid. Namen er in 2006 en 2009 zestien landen deel, dit keer zijn dat er 28 als gevolg van uitbreiding van vier kwalificatietoernooien, waaraan totaal 16 landen deelnemen. De top-12 van 2009 zijn automatisch gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi in maart, waaronder Nederland, dat toen de tweede ronde bereikte door tweemaal winst tegen de Dominicaanse Republiek.

Afgelopen weekeinde werden in Regensburg (Duitsland) en Jupiter (Florida, USA) de eerste twee kwalificatie-toernooien afgewerkt. De 'double-elimination' toernooien werden gewonnen door respectievelijk Canada en Spanje. Canada rekende in de finale overtuigend met 11-1 met Duitsland af, terwijl Spanje in de eindstrijd moest overwerken tegen Israël. De Israëlische ploeg, die geheel was samengesteld uit actieve Amerikaanse profspelers, won eerder in de voorronde al van Spanje, maar moest nu de meerdere erkennen in de bronzen ploeg van het onlangs in Nederland afgesloten Europees kampioenschap. Spanje won met 9-7 in 10 innings en werd daarmee de eerste ploeg die zich via een Qualifier plaatste. Een dag later bereikte ook Canada het hoofdtoernooi van de Classic volgens de nieuwe opzet.

Van 15-19 november worden in Panama City (Panama) en Taipei (Taiwan) de volgende twee kwalificatie-toernooien afgewerkt. In Panama komen Brazilië, Colombia, Nicaragua en Panama in actie. In Taiwan spelen Filippijnen, Nieuw-Zeeland, Taiwan (Chinese Taipei) en Thailand.

Net als bij de vorige toernooien bestaat de eerste ronde van de World Baseball Classic uit vier poules met elk vier ploegen, die hun wedstrijden op één locatie spelen. De poule-indelingen zijn gemaakt op basis van ''competitieve gelijkwaardigheid, geografie en publieke belangstelling'', zo lichtte Paul Archey, MLB's senior vice president of international business operations, toe. Phoenix (USA), Fukuoka (Japan), Taichung (Taiwan) en San Juan (Puerto Rico) zijn de speelsteden voor de eerste ronde.

Nederland is, samen met Zuid-Korea en Australië, ingedeeld in Poule B, waarvan de wedstrijden van 2 tot en met 5 maart in het Taichung Intercontinental Baseball Stadium in het Taiwanese Taichung gespeeld zullen worden. Poule A (2-6 maart), met speelplaats Fukuoka, bestaat uit China, Cuba en Japan. In Poule C (7-10 maart), met San Juan als thuisbasis, spelen Venezuela, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Phoenix in Arizona is de locatie voor Poule D (7-10 maart) met deelname van de USA, Mexico en Italië. Het vierde land in elke poule wordt in november bekend gemaakt na afloop van de kwalificatie-toernooien.

Voor Nederland is Taichung bekend terrein. In zowel 2006 als 2010 speelde Oranje daar de Intercontinental Cup en bereikte beide keren de finale tegen Cuba.

De twee ploegen die zich in elke poule plaatsen voor de tweede ronde vormen twee nieuwe groepen van vier teams. De wedstrijden in de tweede ronde worden gespeeld in Tokyo (Japan) en Miami (USA). De wedstrijden in Tokyo staan op de agenda voor 8-12 maart, die in Miami voor 12-16 maart.

De halve finales en finales volgen hierna op 17-19 maart in San Francisco.

Naast de uitbreiding met kwalificatie-toernooien kent het evenement ook een nieuwe speelformule. De eerrste ronde van de WBC heeft namelijk een 'round-robin' opzet, terwijl in de tweede ronde weer wordt gespeeld volgens het 'double-elimination' systeem. Ook nieuw is dat er meer double-headers worden gespeeld, waardoor de speelperiode korter wordt. Dit om te verhinderen dat de voorbereiding op het Major League-seizoen mogelijk wordt verstoord. Verder moeten de deelnemende ploegen al begin december hun 28-man roster indienen, terwijl dat bij de voorgaande toernooien begin februari was.

(26 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.