Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


UVV wint op 'dag vol emoties'
English
HAARLEM / AMSTERDAM / ROTTERDAM / VLEUTEN - Hoe moeten we zondag 29 april noemen? In de kop staat 'dag vol emoties' en het was ook daadwerkelijk een dag die veel had te maken met verschillende soorten emoties. UVV staat ook in de kop, want dat won met 7-2 vs. AamigoO ADO Lakers in een wedstrijd die wellicht de enige was zonder echt bijzondere momenten.

Er waren veel emoties in Haarlem, waar Ramiro Balentina van Corendon Kinheim in zijn gezicht werd geraakt door een worp en verschillende botbreuken opliep. Het duel werd vervolgd, er was een bench-clearing, een speler die werd weggestuurd en uiteindelijk een 7-1 zege voor DOOR Neptunus.

In Amsterdam werden er vraagtekens geplaatst waarom Vaessen Pioniers hun dominerende startende werper verving met twee uit in de negende inning terwijl hij bezig was met een shutout vs. L&D Amsterdam Pirates. Pioniers won de wedstrijd met 6-1.

In Rotterdam draaide Mr. Cocker HCAW een 3-0 achterstand om in een 6-3 voorsprong vs. Sparta-Feyenoord in een duel dat in het midden van de zevende inning werd gestaakt door de umpires na opmerkingen vanuit het publiek. De status van deze wedstrijd is nu in de handen van het bondsbestuur.

En in Vleuten won UVV met 7-2 vs. AamigoO ADO Lakers in een wedstrijd die bestempeld kan worden als 'normaal'. Maar uiteraard waren ook daar emoties, want ADO heeft nu de laatste vier wedstrijden verloren.Corendon Kinheim vs. DOOR Neptunus
In Haarlem won DOOR Neptunus, dat een dag eerder met 2-1 had verloren van Corendon Kinheim, vandaag met 7-1. Maar het verlies zal zonder twijfel de minste zorg zijn geweest voor Kinheim, omdat hun catcher Ramiro Balentina een ernstige blessure opliep in de eerste inning toen hij in zijn gezicht werd geraakt door een worp van Neptunus-starter Bobby Carrington. Balentina werd naar het ziekenhuis vervoerd en na afloop werd bericht dat hij een aantal botbreuken had opgelopen in zijn kaakholte/jukbeen-gebied en zijn neus. Een operatie was nog niet mogelijk en aanstaande dinsdag volgt een verdere behandeling.

Het incident riep gelijk herinneringen op aan de laatste ernstige blessure die een slagman opliep na in zijn gezicht te zijn geraakt door een worp. Op 10 augustus 1986 werd Amerikaan Dave Bisceglia van Giants Diemen in zijn gezicht door een worp van Jan Hijzelendoorn van Amstel Tijgers. Bisceglia werd eveneens naar het ziekenhuis gebracht waar een gebroken jukbeen werd geconstateerd. Bisceglia herstelde volledig en speelde het volgende seizoen weer voor Giants, want zijn blessure vond plaats tegen het einde van het seizoen. Er is wel een groot verschil met de wedstrijd van bijna 26 jaar geleden en die van vandaag. Destijds staaktes Home Plate Umpire Ton Bodaan en zijn collega's Vincent Hazel en John Barrett de wedstrijd na het incident, dat plaatsvond in de eerste helft van de zevende inning. Vandaag werd het duel voortgezet en ook volledig uitgespeeld. Het duel uit 1986 werd een maand later uitgespeeld.

Het resulteerde ook in opmerkingen met betrekking tot het uitzonderlijk hoge aantal geraakt werper tot nu toe dit seizoen. Inclusief de ongeldig verklaarde wedstrijd tussen Neptunus vs. Sparta-Feyenoord van 5 april en de vandaag gestaakte wedstrijd tussen Sparta-Feyenoord en HCAW zijn er tot nu 43 wedstrijden gespeeld. In deze wedstrijd is een totaal van 99 slagmensen al door een worp geraakt. De ploegen met de meeste geraakte slagmensen zijn ADO Lakers (21), Pioniers (17), Pirates (14) en Neptunus (13). HCAW heeft de meeste werpers die een slagman raakten (20), gevolgd door Neptunus (17) en ADO Lakers (14). Spelers met de meeste geraakt werper zijn Bas Nooij (Pirates) en Ludwin Obispo (ADO), die beiden zesmaal zijn geraakt, gevolgd door Michael Duursma en Mark-Jan Moorman (beiden Pioniers), die vijfmaal een worp op hun lichaam kregen. Als het in dit tempo doorgaat zal het seizoen worden afgesloten met een record-aantal van 386 geraakte slagmensen!

...Ramiro Balentina...
(© Foto: Kinheim)
In de wedstrijd in Haarlem opende Neptunus de score in de eerste inning toen Dwayne Kemp begon met een driehonkslag op Kinheim-starter Nick Veltkamp en scoorde op een volgende grounder van Rafaël Jozefa. Hierna werd Raily Legito geraakt door een worp, maar ging uit bij stelen. In de 2e1 kreeg Kinheim de honken vol na het incident met Balentina. Met één uit gooide Neptunus-starter Bobby Carrington vier wijd op Mervin Gario en Dirk van 't Klooster, die daarna opschoven na een double-steal. Carrington volgde met drie slag voor Bryan Engelhardt. Hierna werd Ramiro Balentina door een worp in zijn gezicht geraakt. Hij was in staat zelf het veld te verlaten, maar werd kort daarna naar het ziekenhuis gebracht. Rachid Engelhardt nam het over als pinch-runner, maar een vangbal sloot de beurt daarna af. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat Ramiro Balentina vorig seizoen Bobby Carrington's catcher en teamgenoot was toen beiden speelden voor Sparta-Feyenoord. Balentina sloot dat seizoen toen af als beste slagman van de ploeg met een .321 gemiddelde.

Neptunus voegde een punt toe in de tweede inning toen Rien Vernooij een tweehonkslag sloeg met één uit en scoorde op een 2-out double van Adrian Anthony. Na een aantal lopers te hebben achtergelaten in de vierde inning verdubbelde Neptunus de voorsprong in de vijfde. Dwayne Kemp opende met vier wijd, stal het tweede honk en schoof op na een doorgeschoten bal, waarna hij scoorde op een one-out single van Raily Legito, die daarna het tweede en derde honk stal en scoorde op een fout na een werperswissel.

In de 2e5 raakten de gemoederen verhit. Björn Henrichs begon met een tweehonkslag en scoorde op een one-out double van Remco Draijer. Hierna raakte Carrington ook Mervin Gario met een hoge inside pitch. Bericht werd dat dat leidde tot een woordenwisseling, resulterend in een bench clearing. Kinheim's designated hitter Bryan Engelhardt werd in deze situatie uit het veld gestuurd. Na afloop reageerde Kinheim's Hoofd Coach Eelco Jansen: ,,Ik vind het heel vreemd dat er niemand van Neptunus werd uitgestuurd''.

Nadat het duel weer werd hervat was Bobby Carrington vervangen door Kevin van Veen, die een vangbal geslagen zag worden door Dirk van 't Klooster, waarna vier wijd volgde voor Niels van Weert, die sloeg in plaats van Engelhardt. Maar een strikeout volgde en dat betekende dat Kinheim opnieuw de honken vol achterliet.

Neptunus voegde nog drie runs toe in de achtste inning. Benjamin Dille begon met een honkslag en dat bracht een nieuwe werper in. Een honkslag van Rien Vernooij en een wilde worp volgden, waarna een honkslag van Lennart Koster twee punten opleverde. Koster scoorde later zelf op een OS van Dwayne Kemp.

Mervin Gario sloeg vandaag 0-uit-3 en dat betekende dat er een einde kwam aan zijn 11-game hitting streak.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News wenst Ramiro Balentina het allerbeste, een snel herstel en een spoedige terugkeer op het veld!

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenL&D Amsterdam Pirates vs. Vaessen Pioniers
In Amsterdam domineerde de Amerikaanse rechtshander Joey Evans voor Vaessen Pioniers in wat een 6-1 winst werd vs. L&D Amsterdam Pirates. Maar met twee uit in de negende werd Evans vervangen en dat zorgde voor wat opgeheven wenkbrauwen.

Pioniers scoorde alle punten op Amsterdam-starter Jos de Jong, die acht honkslagen moest toestaan. In de eerste inning raakte hij lead-off hitter Michael Duursma met een worp met twee slag en die ging scoren op een 2-out single van Dè Flanegin.

Het tweede punt werd gescoord in de volgende slagbeurt. Zerzinho Croes (velderskeus) schoof toen op na een OSS van Jefferson Muzo en scoorde toen Michael Duursma een honkslag sloeg. Het volgende punt kwam in de derde inning. Mark-Jan Moorman werd geraakt door een worp, schoof op na een OSS van Norbert Lokhorst en een honkslag van Dè Flanegin, waarna hij scoorde toen Kevin Dirksen ook een honkslag sloeg.

...Joey Evans - bijna compleet...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
Met een 3-0 voorsprong verdubbelde Pioniers de voorsprong door driemaal te scoren in de vierde. Jefferson Muzo begon met een honkslag en stal het tweede honk. De honken kwamen hierna vol te staan toen Michael Duursma een honkslag sloeg en Mark Duursma werd geraakt door een worp. Een double play-grounder van Mark-Jan Moorman leverde toen een punt op en Norbert Lokhorst volgde met een honkslag die voor het volgende punt zorgde. Nick Stuifbergen werd ingebracht als vervanger van Jos de Jong, maar werd begroet met een stand-up RBI-double van de 40-jarige veteraan Dè Flanegin, die 4-uit-4 sloeg.

Stuifbergen schakelde hierna zeven van de volgende acht slagmensen uit, waarna hij werd afgelost door Jurrian Koks, die de zevende en achtste inning gooide en de steun kreeg van een dubbelspel. Rik Geestman zorgde voor drie nullen in de negende.

Maar intussen kon de Pirates-aanval, die in de laatste vier wedstrijden 44 honkslagen had geslagen, geen vuist maken op Joey Evans, die vanaf het begin domineerde en zijn 'record' opvoerde naar 3-0. In de eerste inning stond hij een one-out single toe aan Roelie Henrique, maar die ging daarna uit bij stelen. In de tweede inning begon Sidney de Jong met een honkslag, waarna Jesse Aussems vier wijd kreeg met twee uit. Maar hierna schakelde Evans de volgende 17 slagmensen op rij uit, waarvan negen met een (swingende) strikeout! Met één uit in de achtste inning gooide Evans vier wijd op Jesse Aussems, maar die bleef op het eerste honk achter.

...Roelie Henrique gaat uit bij stelen...
...door Michael Duursma in 1e inning...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
In de 2e9 zorgde een vangbal op fout gebied voor de eerste nul, waarna Roelie Henrique een honkslag sloeg en dat was pas de derde Amsterdamse honkslag van de dag. Even later ging Henrique gedwongen uit op een grounder van Vince Rooi. En zo had Evans nog maar één nul nodig om een complete game shutout te gooien. Maar opeens kwam Pioniers' Hoofd Coach Robert Klaver naar de heuvel, vroeg om de bal en bracht rookie Bayron Cornelissen in om het duel af te maken. Cornelissen begon met vier wijd voor Sidney de Jong en kreeg toen een honkslag tegen van Percy Isenia waardoor Rooi scoorde en dat betekende dat Evans een verdiend punt achter zijn naam kreeg. Het duel eindigde toen Isenia gedwongen uitging op een klap van Kenny Berkenbosch.

Er was nogal wat verbazing toen Evans, die op dat moment maar 95 worpen had gegooid, werd vervangen. Hoofd Coach Robert Klaver legt uit: ,,Mijn Pitching Coach Dave Draijer en ik hadden het er al over gehad en we wilden graag Bayron Cornelissen in een dergelijke situatie zien. Hij is een talentvolle, jonge werper die al twee saves heeft, maar we wilden hem ook zien gooien tegenover een sterkere en meer aanvallende ploeg. Je kent me, ik ben iemand van statistieken en tradities en als het later in het seizoen was geweest had ik mijn startende werper ook laten staan. Maar het is nog steeds vroeg in het seizoen, Joey heeft al veel innings gegooid, de meeste in de Hoofdklasse en we hebben onze andere werpers ook later in het seizoen nodig in verschillende situatie, dat is waarom we Bayron nu inbrachten. We wilden het doen met één uit, maar er was heel snel een tweede nul en toen besloten het daarna te doen.''

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenSparta-Feyenoord vs. Mr. Cocker HCAW
In Rotterdam waren Sparta-Feyenoord en Mr. Cocker HCAW eindelijk in staat vandaag te spelen nadat hun voorgaande twee wedstrijden verregenden op donderdag en zaterdag. Maar uiteindelijk werd het duel van vandaag halverweg de zevende inning gestaakt door de 2-man umpiring crew na opmerkingen van toeschouwers naast de dug-out van Sparta-Feyenoord. De wedstrijd, waarin HCAW met 6-3 voorstond, is nu opgeschort en de status ervan zal worden bepaalde door het bondsbestuur. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar uiteraard zal eerst de schuldvraag moeten worden uitgezocht. Onder de opties zijn dat het duel geldig wordt verklaard en dus eindigt in een 6-3 zege voor HCAW. Een andere optie zou kunnen zijn dat het duel vanaf het moment van staken moet worden uitgespeeld.

Sparta-Feyenoord begon goed en scoorde drie punten in de eerste inning op de Amerikaan Kyle Putnam. Hij begon met vier wijd voor Kevin van Nederpelt en raakte daarna Anthony Vrolijk met een worp. Een fout op een klap van Theodore van Heijningen zorgde daarna voor het eerste punt. Van Heijningen was weer terug in de line-up voor Sparta-Feyenoord nadat hij de wedstrijd van vorig weekeinde moest missen vanwege griep. Hierna kreeg Michiel Ruiter vier wijd, waarna Brian Raap voor een punt zorgde met een tweehonkslag, die werd gevolgd door een puntscorende wilde worp.

Maar dit zouden de enige punten van Sparta-Feyenoord zijn. In de tweede inning kreeg Gregory Gustina (die vandaag DH was) vier wijd en dat betekende het einde voor Putnam, die werd opgevolgd door Sander Helmendach. In de vijfde innings die hij gooide voordat het duel werd gestaakt stond Helmendach alleen een 2-out triple van Raap toe in de zesde inning.

...Linoy Croes...
...3-uit-4...
...2 runs, 2 RBI's...
Alfred Cop Fotografie)
Sparta-Feyenoord voegde vandaag twee nieuwe spelers aan het roster toe: Jason Leonora en Brynner Daal. De laatste trainde al enige tijd met de ploeg mee en is afkomstig van Curaçao, terwijl Leonora aan de hoofdmacht is toegevoegd vanuit het Rookie Team.

HCAW pakte twee runs terug in de derde inning. Met twee uit kreeg Glenn Romney vier wijd en scoorde op een RBI-double van Linoy Croes, die 3-uit-4 sloeg, tweemaal scoorde en twee RBI's had. Hij stal hierna het derde honk en scoorde op een daaropvolgende fout.

HCAW kwam langszij in de zesde toen Kody Hightower begon met een honkslag, het tweede honk stal en scoorde op een 2-out double van Dylan de Mello.

In de 1e7 nam HCAW een 6-3 voorsprong door driemaal te scoren en was op weg naar de eerste zege sinds 7 april. Jorin van Amstel begon met vier wijd en Ken Rinkema volgde met een honkslag. Met één uit leidde een honkslag van Linoy Croes ook tot een fout in het outfield en bezorgde HCAW twee runs. Sparta-Feyenoord's starter Elton Koeiman werd hierna opgevolgd door Reynaldo Sarmiento Caro, de aangekondigde startende werper voor het duel voor komende dinsdag. Die kreeg een honkslag tegen van Kody Hightower die de stand op 6-3 bracht, maar daarna volgde hij met twee strikeouts.

Na afloop van de 1e7 onderbraken umpires Roy van de Wateringen en Martijn Bosschaart de wedstrijd en verlieten het veld naar aanleiding van een aantal opmerkingen uit het publiek. De twee umpires keerden na 22 minuten terug naar het veld, maar staakten het duel vervolgens, omdat Sparta-Feyenoord niet had voldaan aan een opdracht van de umpires.

Er zullen nu rapporten van de umpires en de twee ploegen volgen die zullen resulteren in de status van dit duel.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & UitslagenUVV vs. AamigoO ADO Lakers
In Vleuten werd de enige wedstrijden zonder echte bijzonderheden gespeeld tussen UVV en AamigoO ADO Lakers. Of het moet zijn dat er opnieuw twee ADO-slagmensen werden geraakt door een worp om hun 'league-leading' totaal op 21 te brengen. UVV won het duel met 7-2 en klom naar de zesde plaats, terwijl ADO Lakers nu viermaal op rij heeft verloren.

...Oud-Hoofdklasse-spelers Maurice Cranston (2e van links)...
...en Mike Ocon (zittende met witte klompen)...
...woonden het duel vandaag bij...
(© Foto: Frans van Elst)
ADO opende de score op Orlando Yntema in de eerste inning. Gregory Hassell, die terug was na een schorsing van vier wedstrijden, begon met een honkslag, maar werd later op het tweede honk uitgeschakeld via een pick-off. Maar hierna sloeg Ludwin Obispo, de beste slagman in de Hoofdklasse, een honkslag en ging scoren op een tweehonkslag van Phil Ortez. Met de hit verlengde Obispo zijn hitting streak naar 10 wedstrijden.

In de tweede inning kreeg ADO de honken vol met één uit. Enrique Tromp begon met een tweehonkslag, waarna Irving Redan vier wijd kreeg met één uit en volgende slagman Gino Hersilia werd geraakt door een worp. Maar hierna sloeg Hassell in een inning-ending double play.

UVV kwam langszij in de 2e3 toen Jirka Bliek begon met een tweehonkslag, opschoof na een honkslag van Brian Biezen en scoorde op een double play-grounder van Norbert Jongerius. UVV voegde twee runs toe in de vierde inning. Met één uit sloegen Giovannie Samboe, Ryan Murphy en Stijn van der Meer allen een honkslag om het leidende punt binnen te brengen. De honken kwamen vol toen Shurty Tremus vier wijd kreeg, waarna een doorgeschoten bal tot een nieuw punt leidde. Met twee uit kwamen de honken opnieuw vol te staan toen ook Biezen vier wijd kreeg, maar de drie lopers bleven uiteindelijk achter.

In de 1e5 kreeg ADO de eerste twee slagmensen op de honken. Gregory Hassell begon met een tweehonkslag, waarna Ludwin Obispo voor de zesde keer dit seizoen werd geraakt door een worp. Maar een dubbelspel en een foul-out maakten een einde aan de slagbeurt.

UVV reageerde met twee runs in hun vijfde. Austin Weymouth begon met vier wijd en scoorde op een tweehonkslag van Danny Rombley, die later scoorde op een 'force play-grounder' van rookie Stijn van der Meer, die nu in negen van zijn 10 gespeelde wedstrijden dit seizoen een honkslag heeft geslagen, waarvan de laatste zes op rij.

ADO pakte een punt terug in de zevende toen Gino Hersilia een honkslag sloeg en scoorde op een honkslag van Phil Ortez, maar UVV twee eigen punten in de 2e7. Danny Rombley kreeg toen vier wijd en scoorde op een OS van Giovannie Samboe, waarna Ryan Murphy een tweehonkslag sloeg en scoorde op een OS van Shurty Tremus.

Line Score, Box Score & Play-by-Play
Stand, Programma & Uitslagen

...Giovannie Samboe slaat een honkslag en scoort het leidende punt voor UVV in de vierde inning...
(© Foto's: Frans van Elst)

(29 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.