Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 juli 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje houdt Cuba puntloos
English
ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team kwam maandagavond tot een 7-0 shutout tegen Cuba in een sterk pitching-optreden van 'veteraan' Rob Cordemans, die het hele duel gooide voor Oranje. Op zondag opende de Nederlandse ploeg met een 7-2 winst vs. Taiwan, dat vandaag met 4-2 won van Curaçao, dat tweemaal de leiding had in het duel. Curaçao stond met 1-0 voor in de eerste inning en 2-1 in de vijfde, maar beide keren kwamen de Aziaten langszij, waarna tweemaal werd gescoord in de zevende om het duel te beslissen.

Voor het Nederlands Team was dit opnieuw winst tegen de meervoudig wereldkampioen. In maart van dit jaar versloeg Nederland Cuba tweemaal tijdens de World Baseball Classic in Tokyo (Japan). Daarmee schakelde Oranje Cuba uit en plaatste zich voor de kwartfinales in San Francisco (USA).

Voor aanvang van de wedstrijd was er een indrukwekkend moment van stilte ter nagedachtenis van de Cubaanse werper Yadier Pedroso, die in maart overleed bij een auto-ongeluk kort nadat hij met de Cubaanse ploeg was teruggekeerd van de World Baseball Classic. Tijdens de Classic gooide Pedroso wat zijn laatste duel zou zijn tegen Nederland. In 2005 won hij met Cuba de wereldtitel in Rotterdam en twee jaar geleden werd hij nog uitgeroepen tot Beste Werper van het vorige World Port Tournament.


...Rob Cordemans 'goes the distance'...
...eerste complete NL-wedstrijd sinds 1999...
(© Foto: Henk Seppen)
Het wordt regelmatig gezegd: 'pitching is the name of the game'. Vanavond werd die stelling onderstreept door Rob Cordemans, die een complete game shutout gooide en maar vijf honkslagen toestond. De rechtshander gooide slechts 110 pitches.

Een ander belangrijk ingedriënt voor succes is uiteraard de verdediging. Het Nederlands Team had een veel betere start dan een dag eerder. Tegen Taiwan werden drie fouten gemaakt in de eerste drie slagbeurten. Vanavond speelde de Nederlandse verdediging bijzonder sterk vanaf het begin.

Met één uit in de eerste inning gooide Rob Cordemans vier wijd, maar toen volgde een mooi 5-4-3 dubbelspel van Dwayne Kemp-naar-Michael Duursma-naar-Vince Rooi. In de tweede slagbeurt, met één uit, kreeg de rechtshander honkslagen tegen van José Miguel Fernández Díaz en Yasmani Tómas Bacallao. Maar hierna schakelde Cordemans de volgende 15 slagmensen op rij uit, kreeg de steun van een aantal mooie verdedigende acties en had een 2-0 voorsprong toen hij de volgende Cubaanse slagman tot het honk toeliet in de zevende inning.

In de 2e3, met één uit, maakte Dwayne Kemp, die al het dubbelspel was begonnen in de eerste inning, een schitterende play op een harde grounder van Guillermo Heredia Molina, waarna Cordemans afsloot met drie slag.


...Running catch Shaldimar Daantji...
(© Foto: Henk Seppen)
Het derde ingrediënt voor winst is 'timely hitting' en dat werd vanavond eveneens gedaan door Oranje. In de eerste helft van de vierde inning opende Nederland de score. En het was niet meer dan gerechtvaardigd dat het Dwayne Kemp was die het eerste punt scoorde. Met twee uit sloeg Kemp een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Michael Duursma en scoorde op een honkslag van Bas Nooij.

In de 2e4 was er weer een verdedigend hoogtepunt. Na twee vangballen in het outfield sloeg Fernández de bal de lucht in richting de linksveld-foutlijn. Daar sprintte linksvelder Roelie Henrique naar de bal en maakte een slidende, 'shoestring catch' om de inning af te sluiten.

En scoorde Kemp het eerste punt, Henrique nam het tweede voor zijn rekening. Als lead-off hitter in de vijfde werd hij geraakt door een worp, waarna hij een aangooi richting tweede honk te snel af was op een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer en scoorde op een tweehonkslag van Danny Rombley om de stand op 2-0 te brengen. Dat leidde tot een werperswissel en de honken kwamen vol via opzettelijk vier wijd voor Bryan Engelhardt. Dat getuigde niet alleen van respect voor de power van Engelhardt, maar uiteraard ook met de bedoeling een gedwongen loop te creëren. En dat is precies wat er gebeurde op een grounder van volgende slagman Vince Rooi richting werper Jorge Hernández Monteagudo. De Cubaanse verdediging draaide een fraai eigen 1-2-3 dubbelspel en sloot de beurt daarna af met een nieuwe grounder.

Met een 2-0 achterstand en nadat 15 slagmensen op rij waren uitgeschakeld door Rob Cordemans bereikte Cuba weer het honk in de tweede helft van de zevende inning. Met één uit sloeg José Dariel Abreu Correa een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Fernández, die vervolgens opschoof na een honkslag van Tómas. Maar de puntscorende dreiging eindigde toen midvelder Shaldimar Daantji een fraaie running catch maakte op een uithaal van Alexander Malleta Kerr om de inning af te sluiten.

In de achtste inning voegde Oranje twee 'insurance runs' toe op Hernández, die negen slagmensen op rij had uitgeschakeld. Met één uit in de achtste kreeg Vince Rooi vier wijd en schoof op na een wilde worp. Met twee uit schoof Rooi op na een honkslag van Michael Duursma, waarna hij scoorde op een honkslag van Bas Nooij. Shaldimar Daantji volgde met een RBI-double die de stand opm 4-0 bracht, waarna een grounder de inning afsloot.

Die 4-0 voorsprong was genoeg van Cordemans, want het duel behoorde nu definitief aan hem. Met twee uit in de achtste kreeg hij zijn vijfde en laatste honkslag tegen, waarna een pop-fly de Cubaanse beurt afsloot.

Het Nederlands Team scoorde nog eens drie punten in de negende inning om de stand op te voeren naar 7-0. Met één uit werd Danny Rombley geraakt door een worp, waarna Bryan Engelhardt een honkslag sloeg en hem naar het derde honk bracht. Maar er volgde een foute aangooi en dus kon Rombley scoren. Hierna kreeg Vince Rooi vier wijd en volgde Dwayne Kemp met een RBI-single, zijn derde honkslag van de avond. Dat bracht een nieuwe Cubaanse werper in, die vervolgens Michael Duursma met een worp raakte en voor volle honken zorgde. Het zevende punt werd hierna gescoord via een opofferingsslag van Bas Nooij, die drie binnengeslagen punten had.

Met een 7-0 voorsprong kreeg Rob Cordemans de kans de wedstrijd uit te gooien van Manager Steve Janssen. En Cordemans bleef domineren, want hij zorgde voor drie nullen op rij, waaronder een strikeout, om de wedstrijd af te sluiten.

Voor de 38-jarige Cordemans was het zijn eerste complete 9-inning wedstrijd in Oranje in 14 jaar! Hij gooide vorig jaar een complete wedstrijd tijdens het Europees Kampioenschap in Rotterdam in een 15-0 winst tegen Frankrijk, maar die wedstrijd duurde slechts 4½ inning vanwege het puntenverschil. Op 30 juli 1999 gooide Cordemans 9 innings in een 7-0 shutout tegen Rusland in de halve finale van het Europees Kampioenschap in Bologna (Italië). Destijds was de catcher Johnny Balentina, die nu de Manager is van het team van Curaçao tijdens dit WPT. In Oranje tijdens het EK 1999 speelden voor Oranje ook Evert-Jan 't Hoen, die nu tijdens het WPT één van de coaches van het Nederlands Team is, en de huidige Technisch Directeur Robert Eenhoorn.


...Sliding catch Roelie Henrique...

...Dwayne Kemp - 3 Hits, double, run, RBI...
(© Foto's: Henk Seppen)

(1 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.