Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Neptunus heeft Holland Series in vizier
English
ROTTERDAM / HAARLEM / BUSSUM / VLEUTEN - DOOR Neptunus is weer dichter bij een plek in de Holland Series gekomen, terwijl L&D Amsterdam Pirates naar de tweede plek in de Play-Offs klom. Neptunus sloot de 3-game series vs. Vaessen Pioniers zondag af met een 'come-from-behind' 4-3 zege af, terwijl Amsterdam met 6-4 won vs. regerend landskampioen Corendon Kinheim. Er is nog één 3-game series te gaan in de 9-game Play-Offs en die reeks kan nog van alles veranderen voor alle betrokken ploegen!

Een Neptunus-zege in combinatie met een Amsterdam-nederlaag op zondag zou al hebben geresulteerd in een plaatsing voor de Holland Series voor Neptunus. Maar nu Amsterdam heeft gewonnen kan er de komende dagen nog van alles wijzigen.

Neptunus heeft nog altijd de beste papieren om de best-of-seven finale te bereiken, want de ploeg heeft maar één overwinning nodig in de 3-game series vs. Kinheim.

In de Play-Downs diende Mr. Cocker HCAW ADO Lakers een grote 21-0 nederlaag toe in een 'must-win' situatie, terwijl UVV tot een 3-0 shutout kwam tegen Mampaey The Hawks. Maar voor deze teams wordt de komende 3-game series eveneens cruciaal.

Wat zijn de scenario's in de Play-Offs?

Wanneer Neptunus een wedstrijd wint zal de ploeg zich plaatsen voor de Holland Series. Maar wie wordt dan de tweede finalist en hoe zeker is het overigens dat Neptunus de Holland Series haalt? Welke scenario's zijn er mogelijk?

Wanneer Kinheim Neptunus in drie wedstrijden 'sweept' keert Kinheim terug naar de Holland Series, terwijl het lot van Neptunus dan in handen is van Pirates en Pioniers. In het geval dat Amsterdam tot een 'sweep' komt tegen Pioniers wordt die ploeg de tweede finalist. In dit scenario wordt Amsterdam de Play-Off winnaar, terwijl Neptunus op gelijke hoogte eindigt met Kinheim, dat zich dan plaats op basis van het onderlinge resultaat.

Wanneer Kinheim tot een sweep komt tegen Neptunus en Amsterdam tweemaal van Pioniers wint resulteert dit in een gelijke stand tussen Neptunus, Pirates en Kinheim. In deze situatie spelen Kinheim en Amsterdam ook de Holland Series op basis van het onderlinge resultaat tussen de betrokken ploegen. In dit geval is Kinheim 3-0 vs. Neptunus en 1-2 vs. Amsterdam, dat op 2-1 staat vs. Kinheim en 1-2 vs. Neptunus.

Wanneer Kinheim Neptunus sweept en Pioniers tot een sweep komt tegen Pirates volgt een gelijke stand tussen Neptunus, Pioniers en Kinheim. De Holland Series zal dan gaan tussen Neptunus en Kinheim, gebaseerd op onderlinge resultaten. In dit scenario staat Kinheim op 3-0 vs. Neptunus, dan dan op 3-0 staat vs. Pioniers, dat op 2-1 staat vs. Kinheim.

Wanneer Neptunus één van de drie wedstrijden van Kinheim wint staat het in de Holland Series. En wanneer Pioniers twee van hun drie wedstrijden van Pirates wint resulteert dit in een gelijke stand tussen Pirates, Kinheim en Pioniers. In dit scenario wordt Pioniers de tweede finalist, want Pioniers staat dan op 2-1 vs. Pirates, dat op 2-1 staat vs. Kinheim, dat op 1-2 staat vs. Pioniers.

Wat zijn de scenario's in de Play-Downs?

UVV lijkt zondag handhaving in de Hoofdklasse voor volgend jaar veilig te hebben gesteld, dus wat de resultaten in hun komende series ook zijn die hebben geen effect meer op de status van de Vleutense ploeg. Zelfs wanneer de ploeg tegen een sweep zou aanlopen tegen HCAW, want UVV en HCAW kunnen niet meer samen op gelijke hoogte komen. In geval van een sweep passeert HCAW UVV, dat dan wel op gelijke hoogte kan eindigen met The Hawks of ADO Lakers, maar die series heeft de ploeg gewonnen. Echter, deze theorie is gebaseerd op de onderlinge resultaat tie-breaker in geval van een gelijke stand tussen twee ploegen. De vraag is echter of we een extra beslissingswedstrijd krijgen wanneer teams gelijk eindigen op de laatste plaats. In dat geval is UVV's plek in de Hoofdklasse uiteraard nog niet veilig, want de ploeg kan, zoals gezegd, ook op een gedeelde laatste plaats komen.

Wanneer The Hawks (vs. ADO Lakers) één van hun wedstrijden wint zijn ook zij verzekerd van handhaving in de Hoofdklasse.

Wanneer UVV en The Hawks eenmaal winnen, betekent het dat HCAW en ADO Lakers twee van hun wedstrijden winnen en dan samen in een gelijke stand eindigen. ADO Lakers zal in dat geval de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off moeten spelen op basis van het onderlinge resultaat tegen HCAW, dat de reeks met 2-1 won.

Wanneer HCAW (vs. UVV) en ADO Lakers (vs. The Hawks) beiden tot een sweep komen, betekent het voor beide handhaving. In dit scenario delen UVV en The Hawks de laatste plaats. Omdat UVV dit weekeinde 2-1 was tegen The Hawks zal de laatste ploeg uitkomen in de beslissingsreeks voor promotie/degradatie.

Wanneer HCAW tot een sweep komt tegen UVV en ADO Lakers tweemaal wint van The Hawks levert dat handhaving op voor HCAW en The Hawks en eindigen UVV en ADO Lakers samen op de laatste plaats. ADO Lakers gaat ook dan naar de degradatie-reeks, omdat het op 1-2 staat vs. UVV.

Wanneer ADO Lakers The Hawks sweept en HCAW tweemaal wint van UVV, betekent dit handhaving voor ADO Lakers en UVV. The Hawks en HCAW delen dan de laatste plaats en dat is in het voordeel van HCAW dat de onderlinge reeks met 2-1 won.

Wanneer we naar deze scenario's kijken lijkt het er op dat ADO Lakers mogelijk de ploeg wordt die gaat uitkomen in de degradatie-reeks. De enige manier om dat te voorkomen is uiteraard boven HCAW te eindigen en dat betekent dat ADO Lakers een goede reeks nodig heeft tegen The Hawks en moet hopen dat UVV van HCAW wint. Maar er is ook druk voor HCAW, want die ploeg kan zelf ook nog op de laatste plaats eindigen, omdat ADO Lakers natuurlijk de kans heeft de Bussumers te passeren. Zoals gezegd, in geval van een gelijke stand tussen ADO Lakers en HCAW heeft de laatste een 2-1 'record'. Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor een gelijke stand op de laatste plaats. Een eventuele gelijke stand tussen drie ploegen is in de Play-Downs niet meer mogelijk.DOOR Neptunus vs. Vaessen Pioniers
In Rotterdam kwam DOOR Neptunus terug van een achterstand en won met 4-3 van Vaessen Pioniers om zo een 3-game sweep te completeren. Met de winst nadert Neptunus plaatsing voor de Holland Series.

Aanvankelijk leidde Neptunus met 2-1 na zeven innings, maar die situatie wijzigde vanaf de achtste inning.

Na drie puntloze innings opende Neptunus de score met twee runs in de vierde slagbeurt. Veteraan Raily Legito opende met een honkslag op linkshandige starter Josh Rickards, maar ging gedwongen uit op een volgende grounder van Dwayne Kemp. Hierna bracht Gyenuar Lopez Kemp binnen met een tweehonkslag. Even later schoof Lopez op na een wilde worp, waarna hij het tweede punt scoorde op een 2-out single van Rafaël Jozefa. Een fout op een klap van Adrian Antony volgde, maar een gedwongen nul sloot de inning daarna af.

Pioniers, dat op slechts twee honkslagen werd gehouden door Tim Roodenburg, kwam terug in de wedstrijd in de eerste helft van de zevende inning. Met twee uit werd Mark Duursma geraakt door een worp, waarna Kevin Dirksen een honkslag sloeg. Duursma scoorde even later toen veteraan Dè Flanegin ook een honkslag sloeg. Jorian van Acker kwam Roodenburg hierna aflossen en sloot de slagbeurt af met een strikeout.

Neptunus verzuimde een extra punt toe te voegen in de 2e7. De thuisploeg kreeg alle honken bezet met twee uit toen Kemp en Lopez een honkslag sloegen, terwijl Rudy Van Heydoorn vier wijd kreeg. Maar een vangbal sloot de inning af.

In de volgende slagbeurt draaide Pioniers het duel in eigen voordeel om. En dat gebeurde eveneens met twee uit. Danny Rombley sloeg toen een honkslag en dat leidde weer tot werperswissel. De Australiër Brendan Wise nam het over, maar kwam gelijk in de problemen. Vince Rooi bracht Rombley met een honkslag naar het derde honk, waarna Mark-Jan Moorman en Mark Duursma volgden met RBI-singles om Pioniers op een 3-2 voorsprong te zetten. Hierna kwamen de honken vol toen Kevin Dirksen vier wijd kreeg. Dè Flanegin sloeg hierna een harde grounder richting tweede honkman Benjamin Dille, die de bal niet gelijk onder controle kreeg. De Belg gooide de bal hierna naar eerste honkman Rafaël Jozefa, resulterend in een close play. Het werd een 'tough call', maar Flanegin leek ogenschijnlijk tijdig het honk te bereiken (zoals was te zien in tv-herhalingen), zodat een 'insurance run' scoorde. Flanegin werd echter uitgegeven en dus kwam er een einde aan de rally, maar Pioniers had wel een 3-2 voorsprong genomen.

Nu met een achterstand van slechts één punt kwam Neptunus onmiddellijk langszij in de eigen achtste slagbeurt. Bayron Cornelissen nam de pitching bij Pioniers over en werd begroet met een lead-off double van Adrian Anthony, die naar het derde honk werd gebracht via een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji. Een honkslag van Gianison Boekhoudt bracht de stand vervolgens in balans.

In de 1e9 nam closer Berry van Driel het werpen over voor Neptunus. Met twee uit kwam hij in de problemen, want toen zag hij Pioniers alle honken bezetten na een honkslag van Phil Ortez, tweehonkslag van Danny Rombley en vier wijd voor Vince Rooi. Van Driel ontsnapte toen door af te sluiten met drie slag voor Moorman.

Neptunus besliste het duel vervolgens in de 2e9. Dwayne Kemp opende met een honkslag en schoof op na een OSS van Gyenuar Lopez. Rudy Van Heydoorn kreeg opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren, waarna Neptunus de honken vol kreeg toen Cornelissen vier wijd gooide op Rafaël Jozefa. Een 'walk-off single' van Adrian Anthony door de rechterkant van het infield volgde en dat bezorgde Neptunus een 4-3 zege.

En hierdoor nadert Neptunus opnieuw plaatsting voor de Holland Series. Vorig jaar liep Neptunus tegen een sweep aan in de best-of-seven finale tegen Kinheim, de tegenstander in de komende en laatste 3-game series van de Play-Offs.Corendon Kinheim vs. L&D Amsterdam Pirates
In Haarlem klom L&D Amsterdam Pirates naar de tweede plaats in de Play-Offs door met 6-4 te winnen bij Corendon Kinheim. Met de winst won Pirates de reeks met 2-1.

Beide teams scoorden een punt in de tweede inning. Voor Amsterdam, tegenover Leon Boyd, opende Percy Isenia met vier wijd, waarna de honken vol kwamen te staan toen Kenny Berkenbosch een honkslag sloeg en Bas Nooij (met één uit) werd geraakt door een worp. Een opofferingsslag van Wesley Connor opende hierna de score, maar Pirates liet drie lopers achter, want een groundout sloot de slagbeurt af.

Kinheim kwam even later langszij. Ramiro Balentina begon met een tweehonkslag op Jos de Jong, waarna Quintin De Cuba vier wijd kreeg. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Roy Seltenrijch, waarna een wilde worp met twee uit Balentina in staat stelde de gelijkmaker te scoren.

Amsterdam liet de honken ook in de derde inning vol achter, maar kwam toen tot een rally van drie runs in de vierde inning. Bas Nooij en Wesley Connor begonnen met een honkslag en schoven op na een OSS van Michael Duursma. Een tweehonkslag van Roelie Henrique leverde Amsterdam vervolgens een 3-1 voorsprong op en een 2-out single van Bas de Jong maakte er 4-1 van.

Amsterdam voegde een punt toe in de zesde op reliever Jean-Paul Gulinck. Wesley Connor begon met vier wijd, schoof op na een nieuwe OSS van Duursma en scoorde op een 2-out single van Björn Hato. Het punt van Connor leidde tot een discussie, omdat Connor de thuisplaat niet zou hebben bereikt bij zijn sliding richting catcher Ramiro Balentina, die uit het veld werd gestuurd door Home Plate Umpire Henri van Heijningen.

De 5-1 voorsprong leek op dit moment in de wedstrijd comfortabel, maar kwam in gevaar in de volgende drie Kinheim-slagbeurten. In de 2e6 pakte Kinheim een punt terug. Bryan Engelhardt en Jeffrey Arends openden met honkslagen, waarna de honken vol kwamen via vier wijd voor Mervin Gario. Dat bracht Ben Grover naar de heuvel als opvolger van De Jong. Hij begon met drie slag voor Rachid Engelhardt, maar gooide daarna vier wijd op Quintin De Cuba, zodat werd gescoord. Echter, Kinheim verzuimde meer punten te scoren, want Grover volgde met een strikeout, waarna een grounder de beurt afsloot.

In de achtste inning kwam Kinheim dicht bij de gelijkmaker. Met één uit kreeg Rachid Engelhardt vier wijd en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Kyle Ward nam het over van Grover, maar kreeg een honkslag tegen van De Cuba. Dat bracht Amsterdam-Manager Sidney de Jong opnieuw tot de heuvel en die bracht closer Jurrian Koks in als reliever voor Ward. Maar Koks kwam in de problemen, want hij werd begroet met een RBI-single van Roy Seltenrijch. Na een gedwongen nul kreeg Koks nog een RBI-single tegen van René Cremer, maar maakte hierna een einde aan de inning met drie slag voor Dirk van 't Klooster en dat betekende dat Kinheim twee lopers achterliet.

In de negende inning voegde Amsterdam nog een 'insurance run' toe op nieuwe werper Arshwin Asjes. Bas de Jong begon met een honkslag, schoof op na een OSS van Percy Isenia en scoorde toen op een 2-out single van Rashid Gerard.

En dat was het punt dat Amsterdam nodig had om de winst vast te houden.

...Wesley Connor scoort in de 6e inning en glijdt langs Ramiro Balentina, maar lijkt de thuisplaat niet te bereiken (foto rechts)...
...Connor rolt over Balentina, die in discussie gaat met HP Umpire Henri van Heijningen en wordt weggestuurd...
(© Foto's: Henk Seppen)UVV vs. Mampaey The Hawks
In Vleuten kwam UVV tot een 3-0 shutout tegen Mampaey The Hawks om de plek in de Hoofdklasse van volgend jaar mogelijk veilig te stellen. In de komende laatste reeks van de Play-Downs treft UVV Mr. Cocker HCAW. Deze reeks is bijzonder belangrijk voor HCAW, dat nu de laatste plaats deelt met ADO Lakers.

De wedstrijd van vandaag bleef zeven innings puntloos in een pitchingduel tussen Jurjen van Zijl (UVV) en Pim Swinkels (The Hawks). De laatste schakelde 22 van de eerste 24 slagmensen uit. Na de eerste acht slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Swinkels een 2-out single tegen van Brennan Nijhof, die vervolgens gedwongen uitging op een grounder van Norbert Jongerius. Hierna schakelde Swinkels de volgende 11 slagmensen uit, voordat hij een 2-out single tegen kreeg van Giovanni Samboe.

Aan de andere kant stond Van Zijl zes slagmensen tot de honken toe in de eerste zeven innings, waarvan vijf via een honkslag. Twee spelers bereikten het derde honk, de eerste was Joris Naber met een one-out triple in de derde inning. In de zevende sloeg Bob de Bruijn een honkslag en strandde op het derde honk.

In de achtste inning kreeg Van Zijl een one-out single tegen van Berend Ruben, die het tweede honk bereikte toen er een fout werd gemaakt op een 2-out grounder van Berry van Donselaar. Van Zijl sloot de slagbeurt daarna af met een strikeout.

In de 2e8 werd Van Zijl gesteund met drie runs. Met twee uit sloeg Mike Bazuin een honkslag en bereikte het tweede en derde honk na twee opeenvolgende wilde worpen van Swinkels, die vier wijd gooide op Dennis Ribbens. Hierna nam Henk van Heijningen de pitching over. Ribbens stal het tweede honk, maar Nijhof ging vervolgens uit. Hierna bracht Norbert Jongerius Bazuin binnen met een honkslag, gevolgd door een 2-run single van Joris van Ballegooy, waardoor het 3-0 werd.

Van Zijl keerde terug op de heuvel in de negende inning en sloot het duel af met drie nullen op rij.Mr. Cocker HCAW vs. ADO Lakers
In Bussum kwam Mr. Cocker HCAW tot een rally van tien runs in de zesde inning, sloeg 16 honkslagen en won ruim met 21-0 van ADO Lakers.

ADO Lakers gebruikte zes werpers, terwijl Ivan Granados het hele duel gooide voor HCAW. De Venezolaans/Spaanse linkshander kwam tot negen strikeouts en stond slechts twee honkslagen toe.

Voor HCAW sloegen Linoy Croes, Sergino Martis, Jesus Latte en Ronald Bouwman allen drie honkslagen. Martis scoorde vijfmaal.

HCAW opende de score met één punt in de tweede inning. Met één uit sloeg Bouwman een honkslag en kreeg het tweede honk via schijn. Hij bereikte daarna het derde honk na een honkslag van Tim Vermij en scoorde toen de laatste uitging bij een steelpoging. Bouwman was voor dit weekeinde aan de ploeg toegevoegd. Hij kwam voor het laatste voor het Hoofdklasse-team uit in 2011 en speelde toen in acht competitiewedstrijden en zes tijdens de Play-Downs.

Het tweede punt volgde in de derde inning toen Martis scoorde na een punt, maar HCAW liet ook de honken vol achter. Vier punten werden hierna gescoord in de vierde inning via een honkslag van Croes, een wilde worp, een double-steal en een opofferingsslag van Juriën Overman.

In de vijfde kwam HCAW tot een rally van vijf runs op vier wijd met volle honken voor Jorin van Amstel, een 2-run single van Martis, opofferingsslag van Latte en een tweehonkslag van Overman.

Met een 11-0 voorsprong scoorde HCAW vervolgens tien punten in de zesde inning om ADO Lakers opnieuw een nederlaag van 20-plus punten toe te dienen. In de inning kwamn HCAW tot slechts vijf honkslagen, want de ADO Lakers-verdediging hielp mee met drie fouten. Jesus Latte sloeg twee RBI-singles in deze inning, terwijl Bouwman een 2-run single toevoegde en Van Amstel een 2-run double. Drie runs werden gescoord op twee fouten, terwijl een ander punt tot stand kwam na een wilde worp.

De 42-jarige veteraan Eugene Henson kwam vandaag weer in actie voor ADO Lakers, zijn vierde wedstrijd voor de plog in de Play-Downs sinds hij werd toegevoegd aan het roster. Vandaag speelde hij op het derde en eerste honk voor de Haagse ploeg. In de reguliere competitie kwam Henson niet in actie voor ADO Lakers, dat 37 verschillende spelers gebruikte. Hij speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2011, toen ook voor ADO.

(1 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.