Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 juli 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Curaçao stunt tegen Oranje met winst in 10e inning
English
ROTTERDAM - Curaçao stuntte dinsdagavond met een 3-2 winst in 10 innings tegen het Nederlands Team en boekte zo de eerste zege van het World Port Tournament. Curaçao had de eerste twee wedstrijden verloren, terwijl Oranje de eerste twee in winst had omgezet.

Het Nederlands Team keek aanvankelijk tegen een 1-0 achterstand aan, nam een 2-1 voorsprong in de zevende inning, maar de bullpen verzuimde de voosprong vast te houden.

Aanvankelijk was het zes innings lang een werpersduel tussen David Bergman (Nederland) en Nick Veltkamp (Curaçao), die teamgenoten van elkaar zijn bij regerend landskampioen Corendon Kinheim. Veltkamp is één van de twee 'Nederlandse' werpers op het roster van Curaçao, de andere is Duko Jansen, die in het verleden ook uitkwam voor de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen. Net als Veltkamp gooit Jansen in de Hoofdklasse als speler van UVV.

Twee jaar geleden kwam Oranje tot shutouts van 6-0 en 9-0 tegen Curaçao tijdens de vorige editie van het WPT. In het laatste duel startte Jansen voor Curaçao, terwijl Veltkamp toen in relief gooide voor Oranje.

Veltkamp kreeg de bal als starter van Curaçao Manager Johnny Balentina, want de linksvelder kende de slagmensen het beste. En hij legde de Oranje-aanval inderdaad zes innings lang het zwijgen op en stond slechts vier honkslagen toe. In de eerste inning kreeg hij een one-out single tegen van Michael Duursma, maar daarna volgde een dubbelspel. In de vierde gebeurde hetzelfde. Dit keer opende Duursma met een honkslag, maar toen sloeg volgende slagman Danny Rombley wederom in een dubbelspel.

In de vijfde kreeg Veltkamp een lead-off single tegen van Dwayne Kemp. Met één uit gooide hij vier wijd op Jesse Aussems, maar die werd op het eerste honk uitgeschakeld via een pick-off van catcher Ramiro Balentina (ook een speler van Kinheim), terwijl Kemp op weg was naar het derde honk, waar hij strandde.

In de zesde sloeg Rombley een tweehonkslag met twee uit. Gianison Boekhoudt kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd, waarna een gedwongen nul volgde.

Intussen had Curaçao een 1-0 voorsprong genomen in de derde inning op Bergman. Curaçao was a dreigend in de eerste inning toen de eerste twee slagmensen een honkslag sloegen, maar beiden werden op de honken uitgeschakeld via hierna volgende grounders. In de tweede kreeg Bergman een lead-off single tegen van Johnny Gregorius, maar schakelde toen de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

In de derde gooide Bergman vier wijd op Raywendley Van Gurp, die even later het tweede honk stal. Hij schoof op naar het derde honk na een honkslag van Quincy Ascencion, waarna hij scoorde op een 'force play-grounder' van Michaelangelo Trinidad.

En dat zou zes innings lang het enige punt blijven, maar toen leek Oranje het duel om te draaien in de zevende. Dwayne Kemp opende met een honkslag en scoorde toen helemaal vanaf het eerste honk toen Nick Veltkamp de bal langs het eerste honk het rechtsveld ingooide na een opofferingsstootslag van Jeffrey Arends, die zelf hierdoor het derde honk bereikte. Veltkamp werd opgevolgd door Kevin Kelly, die twee slagmensen uitschakelde, maar toen een honkslag moest toestaan aan de snelle Roelie Henrique na een grounder richting kort die Oranje op 2-1 zette.

In de 2e7, toen Chris Mowday Bergman opvolgde, maakte midvelder Shaldimar Daantji een fraaie running catch op een uithaal van Van Gurp. Shurendell Mujica volgde met een tweehonkslag en zo leek Oranje dus de controle over het duel te hebben overgenomen.

Echter, de situatie veranderde weer vanaf de achtste slagbeurt. Met één uit sloeg Gianison Boekhoudt een honkslag in het midveld, waarna hij probeerde het tweede honk te bereiken toen midvelder Rojean Cleofa over de bal liep. Cleofa herstelde zich echter snel en schakelde Boekhoudt op het tweede honk uit. Rudy Van Heydoorn volgde met een honkslag, maar bleef achter.

Curaçao kwam daarna langszij in de 2e8. Mowday gooide vier wijd op Trinidad en Christefer Obispo, waarna hij werd opgevolgd door Berry van Driel. De closer begon met een strikeout, maar kreeg toen een honkslag tegen van pinch-hitter Edinho Meyer, die de stand in evenwicht bracht.

In de negende inning schakelde Kevin Kelly drie Nederlandse slagmensen met drie slag uit. Voor Curaçao opende Van Gurp de negende met vier wijd, maar werd het slachtoffer van een pick-off, waarna twee nullen volgden en er dus verlengd moest worden.

Normaal gesproken zou in de tiende inning moeten worden begonnen met de tie-break, maar volgens de toernooiregels is de tiende inning nog een 'normale' slagbeurt, waarna de tie-break vanaf de elfde inning wordt gebruikt.

In de 1e10 kreeg Kelly twee snelle nullen, waarna het duel kort werd onderbroken vanwege regen. Na een stop van zo'n 12 minuten werd het duel hervat en volgde de derde Nederlandse nul.

Curaçao sloeg daarna toen in de 2e10 op nieuwe werper Bayron Cornelissen. Die gooide vier wijd op lead-off hitter Rupert ustasia, die vervolgens gedwongen uitging op een grounder van Amir Daou. Vervolgens sloeg Johnny Gregorius zijn vierde honkslag van de avond en bracht Daou in scoringspositie. En toen was het wederom Edinho Meyer, die een belangrijke klap sloeg. Nadat hij met zijn pinch-hit single in de achtste voor een gelijke stand had gezorgd, sloeg hij nu een walk-off, single die Daou over de plaat bracht met het winnende punt!

Johnny Gregorius sloeg vier van Curaçao's 10 honkslagen. Hij is de broer van de in Amsterdam geboren Mariekson 'Didi' Gregorius, die in de Major League uitkomt voor de Arizona Diamondbacks.

(2 juli)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.