Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 augustus 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Winst voor Neptunus & UVV; Bologna wint Europa Cup
English
ROTTERDAM / DEN HAAG - DOOR Neptunus zag zaterdag tweemaal een voorsprong ongedaan worden gemaakt, maar brak een 2-2 stand in de vijfde inning, waarna uiteindelijk toch nog comfortabel met 14-4 werd gewonnen in acht innings vs. Mr. Cocker HCAW. ADO Lakers stond kort met 1-0 voor, hield UVV hierna op 1-1 tot aan de negende inning, maar verloor met 2-1.

Dit waren de enige twee (inhaal)wedstrijden op het schema voor dit weekeinde. Aanvankelijk was dit een vrij weekeinde, omdat de best-of-three finale voor Europa Cup op de agenda staat. Corendon Kinheim en L&D Amsterdam Pirates namen in juni deel aan de Kwalificatie Toernooien in respectievelijk Barcelona (Spanje) en Regensburg (Duitsland), maar bereikten de eindstrijd niet. In Barcelona werd het evenement gewonnen door Telemarket Rimini en in Regensburg was Unipol Bologna de winnaar.

De twee Italiaanse ploegen ontmoetten elkaar afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd, waarin Bologna met 10-0 won. Vrijdagavond, met de Nederlandse umpire Johan Brandsma achter de plaat, keek Bologna tegen een 1-0 achterstand aan toen de negende inning begon. Juan Carlos Infante opende toen met een homerun om de stand in evenwicht te brengen. Na een werperswissel volgden twee vangballen, maar hierna sloegen Rosario Reyes en veteraan Claudio Liverziani een honkslag, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen te staan. Een nieuwe werperswissel volgde en Roberto Corradini nam de pitching over. Maar de veteraan werd begroet met een honkslag van Luca Bischeri en dat bracht Reyes over de plaat met wat het winnende punt zou zijn. In de 2e9 gooide closer Nicholas Pugliese de deur in het slot en zo won Bologna met 2-1 om beslag te leggen op de CEB European Cup van dit jaar.

Vijftig jaar geleden, in 1963, werd voor het eerst een Europa Cup-toernooi georganiseerd. Dat was destijds nog in een competitievorm en Picadero de Barcelona uit Spanje werd de eerste winnaar. In 1966 werd Haarlem Nicols de eerste Nederlandse vereniging die de Europese beker won. Dit jaar zou er eigenlijk gestreden moeten worden om de 51e Europa Cup, maar omdat er in 1982 geen toernooi was, werd het dus de 50e keer dat teams om een Europa Cup speelden. In 1990 werd een Europa Cup-2 (later Cup Winners Cup) toegevoegd en in 1993 volgde zelfs een toernooi om de Europa Cup-3 (later hernoemd in CEB Cup). Na 2007 werden al deze toernooien geschrapt en werd een Final Four-formule geïntroduceerd. Vorig jaar werd de laatste Final Four verspeeld. Dit jaar, voor het eerst, plaatsten alleen de winnaars van de kwalificatie-toernooien zich (in plaats van de twee beste ploegen) voor een best-of-three finale.

De Hoofdklasse-competitie wordt aanstaande donderdagavond 8 augustus weer hervat.DOOR Neptunus vs. Mr. Cocker HCAW
In Rotterdam brak DOOR Neptunus een 2-2 stand in de vijfde inning op weg naar een 14-4 zege vs. Mr. Cocker HCAW, dankzij twee rallies, waaronder één van vijf runs in de achtste om het duel af te sluiten.

Neptunus opende de score in de eerste slagbeurt, dankzij een 2-out double van Rafaël Jozefa, maar HCAW kwam langszij in de tweede inning. Starter Diegomar Markwell gooide vier wijd op lead-off hitter Kevin Nieveld, kreeg toen een tweehonkslag tegen van Jesus Latte en die werd gevolgd door een puntscorende grounder van Jim Froberg.

Neptunus hernam de leiding in de derde. Gianison Boekhoudt begon met vier wijd, bereikte het derde honk na een honkslag van Benjamin Dille en scoorde op een opofferingsslag met één uit van Dwayne Kemp. Maar opnieuw bracht HCAW de stand in balansm dit keer in de vierde inning. Sergino Martis begon met vier wijd en schoof daarna op na een wilde worp en een doorgeschoten bal. Hij scoorde vervolgens op een grounder richting derde honk van Jesus Latte, waarbij hij de aangooi richting plaat te snel af was.

Neptunus nam hierna de leiding voor de derde keer in de vijfde inning en dit keer voorgoed. Met twee uit sloeg Kemp een tweehonkslag, waarna hij scoorde op een honkslag van Jozefa, die werd gevolgd door een fout in het outfield. Na te zijn opgeschoven na een doorgeschoten bal scoorde de laatste na een honkslag van Rudy Van Heydoorn om er 4-2 van te maken.

HCAW verkleinde de achterstand naar 4-3 in de 1e6 na een opofferingsslag van Latte, maar in de 2e6 nam Neptunus meer afstand met een 4-run rally. Na twee lead-off walks, een werperswissel en een strikeout bracht een honkslag van Raily Legito het eerste punt binnen. Hierna zorgde een wilde worp voor het tweede punt, waarna Kemp een punt binnensloeg en een doorgeschoten bal de stand op 8-2 bracht.

HCAW slaagde er in om nog een punt te scoren in de zevende inning na een honkslag van Jorin van Amstel, maar hierna bracht Neptunus het verschil op tien punten. In de 2e7 werd eenmaal gescoord via een driehonkslag van Shaldimar Daantji, waarna, met een 9-4 voorsprong, een 5-run rally volgde in de achtste slagbeurt. Tegenover nieuwe werper Leon Elshof sloeg Legito een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging. Hierna bereikte Kemp het honk na een fout en kreeg Jozefa vier wijd. Na een double steal scoorden de twee op een tweehonkslag van Van Heydoorn. Met twee uit kreeg Neptunus de honken vol toen Daniel Fernandes het honk bereikte na een fout (waardoor Van Heydoorn scoorde), Daantji vier wijd kreeg en Boekhoudt werd geraakt door een worp. Boekhoudt was de slagman tegenover nieuwe werper Gijs van Els, die vervolgens een 2-run single tegen kreeg van Dille, waardoor er een einde aan de wedstrijd kwam.ADO Lakers vs. UVV
In Den Haag stond ADO Lakers kort met 1-0 voor, maar verloor uiteindelijk met 2-1 van UVV. Eerder in de week stond de hekkensluiter ook voor halverwege een duel tegen DOOR Neptunus, maar stond ook toen met lege handen.

ADO Lakers liet twee lopers achter in zowel de eerste als de tweede inning, maar opende de score in de derde slagbeurt. Tim Schaareman begon met vier wijd en stal het tweede honk. Nadat de volgende slagman was uitgevangen, verving UVV startende werper Hylke van Viersen voor Dennis Burgersdijk (die een reguliere starter is). Een groundout volgde, maar hierna sloeg Thomas Gei een honkslag die Schaareman naar het derde honk bracht en die scoorde even later na een doorgeschoten bal. Voor ADO Lakers zou dit het enige punt in de wedstrijd blijven.

UVV kwam langszij in de vierde inning. Stijn van der Meer opende met een honkslag, schoof op na een grounder, waarna hij scoorde toen een foute aangooi volgde op een groundout van Ferd van Stekelenburg.

Hierna bleef het duel in evenwicht tot aan de negende inning. Beide ploegen kregen lopers op de honken, maar ADO Lakers strandde de meeste. In de 1e9 scoorde UVV en dat zou het winnende punt zijn. Lead-off hitter Ricky Daal bereikte het honk na een vangfout in het outfield, waarna zijn pinch-runner Nick Peels zowel het tweede als het derde honk stal. Een strikeout volgde, waarna nieuwe werper Martijn Riphagen werd ingebracht. Dennis De Quint plaatste toen een squeeze-bunt en werd uitgeschakeld, maar hierdoor scoorde Peels en kwam de stand op 2-1. UVV-closer Duko Jansen, die het werpen in de achtste inning had overgenomen, zorgde vervolgens voor drie nullen in de 2e9 en werd de winnende werper.

(3 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.