Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 november 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Golden Eagles shutout Giants en winnen Japan Series
English
SENDAI (Japan) - Tohoku Rakuten Golden Eagles boekte zondagavond (3 november) een 3-0 shutout tegen Yomiuri Giants om de Japan Series te winnen en voor het eerst het Japanse profkampioenschap te veroveren. Spelend op eigen veld in Kleenex Miyagi Stadium in Sendai scoorden de Golden Eagles een punt in de eerste, tweede en vierde inning om een snelle 3-0 voorsprong te nemen. De Giants, die favoriet waren in de Series, werden op slechts vijf honkslagen gehouden.

Met het veroveren van de kampioenstitel werd Golden Eagles de laatste ploeg die zich kwalificeerde voor de Asian Series, die op 15 november begint in Taiwan.

Op een koude en regenachtige avond openden de Golden Eagles de score in de eerste slagbeurt op starter Toshiya Sugiuchi. Na twee snelle nullen raakte Sugiuchi Ginji Akaminai met een worp en kreeg toen een tweehonkslag tegen van Andruw Jones, zodat er twee lopers in scoringspositie kwamen te staan. Akaminai scoorde even later het eerste punt toen volgende slagman Casey McGehee het honk bereikte via een fout.

De Eagles verdubbelden de voorsprong in de tweede inning, opnieuw met twee uit. Met één uit kreeg Motohiro Shima vier wijd en schoof op na een grounder. Hij scoorde toen Takero Okajima volgde met een twehonkslag. Hierna werd Sugiuchi opgevolgd door Hirokazu Sawamura, die begon met vier wijd voor Kazuya Fujita, maar de twee lopers bleven achter toen een vangbal de beurt afsloot.

In de derde inning opende Andruw Jones met een honkslag, maar volgde een dubbelspel. Ryo Hijirisawa sloeg hierna nog een tweehonkslag, maar bleef achter.

De Golden Eagles voegden nog een punt toe in de vierde toen, met één uit, Akihisa Makida homerde en de stand op 3-0 bracht.

In het restant van de wedstrijd bleven de Eagles wel op de honken komen, maar konden geen punten meer toevoegen. Echter, de drie runs waren genoeg voor de winst.

Manabu Mima startte voor de Eagles en kwam tot vijf strikeouts in zes innings, waarin hij slechts één honkslag toestond. De Giants kregen de honken vol in de eerste inning met twee uit. Mima raakte openingsslagman Hisayoshi Chono met een worp, waarna die opschoof na een opofferingsstootslag. Een fout zorgde hierna voor de volgende loper. Nadat de twee lopers waren opgeschoven via een grounder kwamen de honken vol te staan toen Shuichi Murata vier wijd kreeg. Maar de drie lopers strandden toen een vangbal volgde.

Met één uit in de tweede inning kreeg Mima een honkslag tegen van José Lopez en dat zou de enige zijn die hij zou toestaan. Even later werd Lopez uitgeschakeld in een 'inning-ending double play'.

In de derde en vierde inning gooide Mima een keer vier wijd, maar dat deerde hem niet. Mima zorgde hierna voor drie nullen op rij in de vijfde en zesde inning.

Takahiro Norimoto nam de pitching over voor de Eagles in de zevende inning. Hij kreeg een one-out single tegen in de twee innings die hij gooide. Maar in de zevende volgde hij met twee strikeouts en in de achtste schakelde hij opnieuw een slagman uit met drie slag en sloot de inning af op een 'comeback-grounder'.

Heuveltroef Masahiro Tanaka gooide de negende inning nadat hij de dag ervoor een complete wedstrijd had gegooid. Hij verloor toen zijn eerste wedstrijd van het seizoen, nadat hij er 26 had gewonnen.' Vanavond, in de hevige regen, zag hij de Giants twee spelers op de honken krijgen, maar sloot het seizoen in stijl af. Shuichi Murata begon met een honkslag, waarna een strikeout en groundout volgden. Murata bereikte even later het derde honk toen José Lopez een honkslag sloeg, maar Tanaka sloot hierna de wedstrijd, de Series en het seizoen af met een strikeout.


...De skyline van Sendai...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Pitcher Manabu Mima werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Series.

Golden Eagles is het zevende team in de historie van Nippon Professional Baseball die een Nippon Series wint in de eerste deelname aan de finalereeks. Ze zijn het eerste team die dit presteert sinds Yakult Swallows in 1978. Manager Senichi Hoshino werd met zijn 66 jaar en negen maanden de oudste Manager die een Series wint. Hij zei dat de ploeg speelde voor de overlevenden van de catastrofale aardbeving en tsunami die het gebied troffen op 11 maart 2011. De aardbeving, die zes minuten duurde, had een kracht van 9.0 op de Schaal van Richter met een epicentrum ongveer 70 kilometer voor de Japanse kust. Het was de krachtigste aardbeving ooit die Japan trof en de vijfde krachtigste wereldwijd sinds metingen begonnen in 1900. De beving zorgde voor enorme tsunami-golven met hoogtes die 40.5 meter bereikten. Er waren 15.883 dodelijke slachtoffers, 6.149 gewonden en 2.652 vermiste mensen. 129.225 gebouwen stortten geheel in, meer dan 250.000 gebouwen stortten gedeeltelijk in en bijn 692.000 gebouwen waren beschadigd. Eén van de beschadigde gebouwen was Kleenex Stadium, de thuishaven van de Eagles. Zo'n 4.5 miljoen huishoudens zaten zonder electriciteit. De tsunami had een meltdown tot gevolg in drie reactors van de Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant.

,,Toen ik Manager werd kwam de aardbeving'', zei Hoshino na afloop tijdens de persconferentie. ,,Toen ik alle overlevenden zag en de problemen die ze ondervonden wilde ik voor wat troost zorgen door een Nippon Series te winnen. Dat heeft drie jaar in mijn gedachten gezeten. Er zijn nog steeds veel mensen die problemen hebben. Ik hoop dat dit voor een aantal van deze mensen wat troost kan bieden, al is het maar minimaal.''

(3 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.