Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 januari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Rick van den Hurk released door Pittsburgh
English
PITTSBURGH, Pennsylvania (USA) - De Nederlandse profwerper Rick van den Hurk is op vrijdag 4 januari 'released' (oftewel ontslagen) door de Pittsburgh Pirates en dat betekent dat de rechtshander op zoek moet naar een nieuwe werkgever. Vorig jaar begon ook met een 'release' voor Van den Hurk, die toen uiteindelijk terecht kwam bij Pittsburgh.


...Rick van den Hurk vorig jaar...
...tijdens de European Big...
...League Tour in Rotterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Vorig jaar, op 3 februari, werd Van den Hurk released door de Baltimore Orioles. Een aantal teams toonde interesse in de rechtshander, die toen een 'non-guaranteed split Major League-contract' als Free Agent tekende bij de Toronto Blue Jays. Van den Hurk opende Spring Training met de Blue Jays en gooide in vier wedstrijden in de Grapefruit League in Florida. Hij gooide 6 1/3 inning met drie strikeouts, zesmaal vier wijd, stond 10 hits toe en had een 9.95 ERA. Maar daarna werd hij op 21 maart op 'waivers' geplaatst. Hij werd dezelfde dag overgenomen door de Cleveland Indians, die Van den Hurk op het 40-man Spring Training-roster plaatste. Echter, Van den Hurk's verblijf bij Cleveland duurde slechts acht dagen, want op 30 maart werd hij 'designated for assignment' na twee Spring Training-optredens voor de Indians. Op 4 april werd bekend gemaakt dat Cleveland de werper had 'outrighted' naar Triple-A, maar Van den Hurk accepteerde dit niet (hij was gerechtigd dit te doen) en koos voor Free Agency. Twee dagen later kreeg hij zijn Free Agency van de Indians. Het volgende hoofdstuk kwam op 12 april toen hij tekende bij de Pittsburgh Pirates. Voor aanvang van het seizoen 2011 werd Van den Hurk eind maart op 'waivers' geplaatst door de Orioles, maar bleef uiteindelijk in de organisatie en werd 'outrighted' naar Triple-A, waarna hij later in het seizoen terugkeerde naar de Major League-ploeg.

Rick van den Hurk tekende zijn eerste profcontract op 14 november 2002 bij de Florida Marlins. Met de Marlins maakte hij op 10 april 2007 zijn Major League-debuut tegen de Milwaukee Brewers. Drie jaar later, op 31 juli 2010 werd hij door de Marlins geruild naar de Baltimore Orioles.

In 2003 speelde hij in zijn eerste profseizoen en gooide in 11 wedstrijden voor het Rookie League-team van de Marlins. Nadat hij in de minor league opklom en promoveerde naar Single-A, Double-A en Triple-A, maakte hij in 2007 zijn Major League-debuut. Na zijn debuut in dat jaar gooide Van den Hurk in 18 wedstrijden van de Marlins in dat seizoen, waarvan hij er 17 startte en 4-6 was met 82 strikeouts in 81 2/3 inning.

In 2008 gooide hij in slechts vier wedstrijden voor de Marlins (allen als starter), was 1-1 en had 20 strikeouts in 14 innings, terwijl hij tienmaal vier wijd gooide. Het volgende jaar gooide Van den Hurk in 11 wedstrijden (allen starts) voor de Marlins en was dit keer 3-2 met 49 strikeouts in 58 2/3 inning.


...Rick van den Hurk tijdens de European...
...Big League Tour vorig jaar in Rotterdam...
...met collega's Jeremy Guthrie, Chris Dickerson,...
...Roger Bernadina en Alex Liddi...
(© Foto: Henk Seppen)
In 2010 gooide hij in twee wedstrijden (beide in relief, 0-0) voor Florida, voordat hij werd geruild naar de Orioles. In het restant van het seizoen werd hij ingezet in zeven wedstrijden van de Orioles (één als starter), was 0-1 en gooide 17 keer drie slag in 16 1/3 inning.

In 2011, na te zijn 'outrighted' naar Triple-A, gooide hij voor Norfolk Tides. Daar gooide hij in 26 wedstrijden (allemaal starts), was 9-13 en had 108 strikeouts in 154 1/3 inning, terwijl hij 141 hits tegen kreeg en 40 keer vier wijd gooide. Van den Hurk keerde in september terug op het Major League-roster van de Orioles en gooide in vier wedstrijden (twee als starter). De rechtshander was 0-0 en had zeven strikeouts in negen innings.

Nadat hij had getekend bij de Pittsburgh Pirates in april vorig jaar had Van den Hurk eerst één optreden in het Single-A team. Hij startte dat duel, gooide zes innings, had vijf strikeouts en was de winnende werper. Van den Hurk werd hierna weer toegevoegd aan het Triple-A team van de Pirates. Met de Indianapolis Indians gooide de Brabander in 21 wedstrijden, 19 als starter, en was 13-5, zijn beste 'record' tot nu toe voor één ploeg. In 123 1/3 inning had Van den Hurk 113 strikeouts en ook dat was een 'career-high'. Hij gooide slechts 35 keer vier wijd en sloot af met een 2.29 ERA. Op 10 september werd hij opgeroepen naar het Major League-team van de Pirates en gooide dezelfde dag in relief tegen de Cincinnati Reds, waarin hij uiteindelijk de verliezende werper was. In zijn Major League-verblijf bij Pittsburgh gooide Van den Hurk in vier wedstrijden (allen in relief) en had drie strikeouts in 2 2/3 inning, gooide eenmaal vier wijd en stond vijf hits en vier (verdiende) punten toe.

In totaal heeft Rick van den Hurk nu in 50 Major League-wedstrijden (35 starts) gegooid, is 8-11 en kwam tot 179 keer drie slag in 183 2/3 innings, waarin hij 96 vrije lopen weggaf. Hij kreeg 204 honkslagen tegen, waaronder 33 homeruns en heeft een 'career ERA' van 6.08. Komend seizoen wordt zijn elfde als profspeler.

In november vorig jaar organiseerde Van den Hurk zijn derde European Big League Tour, waarin clinics worden georganiseerd voor de Nederlandse honkbaljeugd en andere Europese landen. Hij had dit keer gezelschap van Jeremy Guthrie (Kansas City Royals), Chris Dickerson (New York Yankees), de Italiaan Alex Liddi (Seattle Mariners) en de Nederlandse outfielder Roger Bernadina (Washington Nationals). De clinics vonden plaats in Rotterdam en vervolgens ook in de Engelse hoofdstad Londen. In 2010 en 2011 hield de groep ook clinics in België, Tsjechië en Italië.
(5 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.