Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Winst voor Kinheim, Pirates; Domper voor ADO Lakers
English
ROTTERDAM / HOOFDDORP / DORDRECHT / VLEUTEN - Donderdagavond wonnen Corendon Kinheim en L&D Amsterdam Pirates de openingswedstrijden van de laatste 3-game series van de Play-Offs, waardoor de race voor de Holland Series levend bleef. Kinheim won nipt met 2-1 van DOOR Neptunus, terwijl Amsterdam ruim won vs. Vaessen Pioniers, 11-0. Neptunus zou zich bij winst hebben geplaatst voor de Holland Series, maar kan nu nog steeds eindigen met lege handen als het ook in de komende twee wedstrijden aan het kortste einde trekt.

Neptunus en Amsterdam kunnen beide de best-of-seven finale bereiken door zaterdag hun volgende duel te winnen. Maar het creëert ook de mogelijkheid dat Amsterdam de Holland Series bereikt, terwijl het op de tweede plaats staat. Wanneer Piarts zaterdag wint vs. Pioniers en Neptunus zou verliezen van Kinheim zorgt dit voor een gelijke stand tussen Pirates en Neptunus. De laatste is dan koploper, gebaseerd op het 2-1 resultaat in hun reeks tegen Pirates in de Play-Offs. De wedstrijden van zondag zouden dan een gelijke stand kunnen opleveren tussen Neptunus, Pirates en Kinheim, waarbij de laatste twee teams de Holland Series bereiken op basis van de onderlinge resultaten. En dat betekent dat wat het resultaat ook is van de wedstrijden tussen Neptunus en Kinheim, Amsterdam zaterdag bij winst de finale bereikt.

De Play-Downs lijkt te zijn beslist vanwege een uitspraak door de Bond, omdat ADO Lakers te horen heeft gekregen dat het acht punten in mindering heeft gekregen. Voor de wedstrijden van donderdag deelde ADO Lakers de laatste plaats met Mr. Cocker HCAW, beide met vier punten. ADO Lakers kreeg de straf vanwege het meespelen van Eugene Henson, die een ongerechtigde speler zou zijn. Henson speelde in de laatste vier wedstrijd (3x vs. HCAW, eenmaal vs. UVV) voor ADO Lakers en sloeg 3-uit-11 (.273) met twee gescoorde runs en driemaal vier wijd. Onder deze vier wedstrijden was een 7-3 winst vs. HCAW, wat ongeldig is verklaard, terwijl de wedstrijd zal moeten worden overgespeeld. Als gevolg van de puntenmindering stond ADO Lakers voor donderdag op -6 met nog drie wedstrijden te gaan en dat betekent dat de ploeg op de laatste plaats zal eindigen. Donderdag verloor ADO Lakers met 10-0 van Mampaey The Hawks, terwijl HCAW met 5-4 verloor van UVV. Hierdoor stelden The Hawks en UVV beiden hun plek in de Hoofdklasse van volgend jaar veilig, ongeacht de beslissing betreffende ADO Lakers. Het is op het moment nog niet bekend of ADO Lakers in beroep zal gaan tegen de uitspraak.DOOR Neptunus vs. Corendon Kinheim
In Rotterdam won regerend landskampioen Corendon Kinheim nipt met 2-1 van DOOR Neptunus om het bezit van de titel in elk geval nog voor twee dagen te prolongeren. In geval van een nederlaag zou Neptunus de Holland Series hebben bereikt, terwijl Kinheim de titel dan kwijt zou zijn geweest.

De aantrekkelijke wedstrijd was een werpersduel tussen David Bergman (Kinheim) en Diegomar Markwell (Neptunnus). Bergman gooide acht sterke innings, waarin hij vier slagmensen met drie slag uitschakelde en slechts twee honkslagen toestond. De rechtshander zag Neptunus alleen in de vijfde inning in scoringspositie komen. Markwell kreeg meer lopers in scoringspositie tegen, maar werd gesteund met twee prima dubbelspelen.

Voor Kinheim begonnen Jeffrey Arends en Mervin Gario de tweede inning met vier wijd, maar daarna sloten een dubbelspel en een pop-fly de inning af. In de derde sloegen René Cremer en Dirk van 't Klooster een honkslag met twee uit, zodat er lopers 'op de hoeken' kwamen. Maar Markwell sloot de inning toen af met een pick-off op het eerste honk waar Van 't Klooster werd uitgeschakeld. In de vijfde begon Ramiro Balentina met vier wijd, schoof op na een OSS en een grounder, maar strandde op het derde honk.

Neptunus kreeg toen een kans de score te openen in de 2e5. Gyenuar Lopez begon met een honkslag en bereikte het derde honk toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Rudy Van Heydoorn, die zelf hierdoor op het tweede honk kwam. Maar Bergman volgde met een strikeout. Hierna zorgde een groundout voor de tweede nul. De inning kwam ten einde toen Gianison Boekhoudt een line drive sloeg naar derde honkman Mervin Gario.

In de 1e7 opende Kinheim de score. Met één uit kreeg Mervin Gario vier wijd, waarna Ramiro Balentina een honkslag sloeg. De twee schoven op na een grounder van Quintin De Cuba, waardoor een honkslag van Roy Seltenrijch voor 1-0 zorgde.

In de achtste inning verdubbelde Kinheim de voorsprong. René Cremer begon met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn en bereikte het derde honk toen er een fout in het outfield op volgde. Met één uit bracht een honkslag van Bryan Engelhardt de stand op 2-0 en dat betekende het vertrek van Markwell, die werd opgevolgd door Brendan Wise. De Australiër werd begroet met een honkslag van Jeffrey Arends, maar hierna draaide Neptunus hun derde dubbelspel van de avond.

David Bergman, die 12 van de laatste 13 slagmensen uitschakelde van de vijfde tot en met achtste inning, keerde terug op de heuvel voor de negende. Maar hij kreeg toen een lead-off infield-hit tegen van Raily Legito. Hierna verving Arshwin Asjes Bergman, maar moest gelijk een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn incasseren van Dwayne Kemp. En zo, met nul uit, had Neptunus een goede positie om langszij te komen. Echter, toen ging het mis op de honkpaden. Volgende slagman Rafaël Jozefa sloeg de bal niet zo heel diep het rechtsveld in en werd uitgevangen. Legito verliet het derde honk, maar had geen kans te scoren en keerde terug naar het honk. Tegelijkertijd, terwijl de bal niet zo heel ver achter het infield was geslagen, had ook Kemp het tweede honk verlaten en was halverwege toen Legito terugkeerde. Kemp keerde ook terug naar zijn honk, maar de snelle loper was al te ver weg en kwam te kort, zodat Kinheim een dubbelspel kon maken. En dus in plaats van lopers op het tweede en derde honk met één uit had Neptunus nu een loper op het derde honk met twee uit. Gyenuar Lopez volgde met een honkslag waardoor Legito scoorde, maar een vangbal sloot de inning af, zodat Neptunus met lege handen stond.Vaessen Pioniers vs. L&D Amsterdam Pirates
In Hoofddorp kwam L&D Amsterdam Pirates tot een 11-0 shutout tegen Vaessen Pioniers om dichter bij een plek in de Holland Series te komen.

Amsterdam kwam tot 16 honkslagen, waaronder vier van Björn Hato, die 4-uit-5 sloeg, driemaal scoorde en een RBI had. Bas de Jong sloeg 3-uit-5 met een tweehonkslag en een homerun. Hij zorgde voor zes binnengeslagen punten en scoorde driemaal. Kenny Berkenbosch sloeg eveneens drie honkslagen, waaronder een tweehonkslag. De Jong sloot de reguliere competitie af met een .369 slaggemiddelde, slechts .001 hoger dan Berkenbosch om de Beste Slagman van het seizoen te worden. Vorig jaar voerde De Jong de Hoofdklasse aan met een .370 gemiddelde.

Veteraan rechtshander Rob Cordemans gooide zeven innings, waarin hij slechts twee honkslagen toestond en vijfmaal drie slag gooide. Rookie Daan Hendrix gooide de achtste en laatste inning.

Amsterdam opende de score met twee runs in de eerste inning op Kevin Miner toen Björn Hato een honkslag sloeg met één uit en Bas de Jong volgde met een homerun.

In de derde inning werden drie runs toegevoegd via een honkslag van De Jong, opofferingsslag van Percy Isenia en tweehonkslag van Berkenbosch.

Het volgende punt kwam tot stand in de zesde inning via een honkslag van Hato, waarna een 5-run rally volgde in de achtste inning op nieuwe werper Shane Gnade. Wesley Connor opende met een honkslag, waarna Michael Duursma vier wijd kreeg, gevolgd door een puntscorende honkslag van Roelie Henrique. De honken kwamen vol te staan toen ook Björn Hato een honkslag sloeg. Hierna veegde Bas de Jong de honken schoon met een 3-run double. Kjeld de Lincel nam de pitching vervolgens over en even later scoorde De Jong op een OS van Berkenbosch.

Pioniers bereikte slechts eenmaal het tweede honk op Cordemans, die de laatste 10 slagmensen die hij zag op rij uitschakelde. Hendrix kreeg een lead-off single tegen van Kevin Dirksen, maar kreeg toen de steun van een dubbelspel en sloot de 8-inning wedstrijd af met een strikeout.Mampaey The Hawks vs. ADO Lakers
In Dordrecht won Mampaey The Hawks met 10-0 van ADO Lakers in 6 1/2 innings. Overigens begonnen beide ploegen met een andere dan de op woensdag aangekondigde startende werper. Rick van der Post begon in plaats van Timo van Ancum voor ADO Lakers, terwijl Kevin Noordzij startte in plaats van Elton Koeiman voor The Hawks.

The Hawks sloeg slechts negen honkslagen, waarvan er vier werden geslagen in een 4-run eerste inning. Van der Post begon met vier wijd voor Urving Kemp, waarna hij volgende slagman Shurendell Borgschot met een worp raakte, gevolgd door een wilde worp, waardoor de lopers opschoven. Een grounder van Steven Wharwood, double van Bob de Bruijn, triple van Berend Ruben en single van Erwin Bonis maakten er daarna 4-0 van.

Drie runs werden toegevoegd in de derde inning via een 2-run single van Frans van den Heuvel en een 'double play-grounder' van Friso Arkenbout.

Nog eens drie runs volgden in de zesde slagbeurt op een 2-run double van Borgschot en een honkslag van Wharwood.UVV vs. Mr. Cocker HCAW
In Vleuten draaide UVV een achterstand om in een 5-4 winst vs. Mr. Cocker HCAW. Net als ADO Lakers en The Hawks wisselde ook HCAW de aangekondigde startende werper, want Tony Kreisel begon in plaats van Sander Helmendach.

HCAW nam aanvankelijk een 1-0 voorsprong in de derde inning toen Barry Mastenbroek opende met evier wijd, het tweede en derde honk bereikte via twee wilde worpen en scoorde op een honkslag van Jelle Blaauw. UVV reageerde met drie runs in hun derde slagbeurt na een tweehonkslag van Norbert Jongerius en een 2-run single van Dennis De Quint.

In de zevende inning kwam HCAW langszij op starter Duko Jansen. Met twee uit sloeg Linoy Croes een honkslag, werd Blaauw geraakt door een worp en kwamen de honken vol toen Jorin van Amstel vier wijd kreeg. Een honkslag van Sergino Martis bracht vervolgens twee punten binnen en zorgde voor een gelijke stand. Hierna nam Jeroen de Haas de pitching van Jansen over en sloot de inning af.

HCAW nam hierna een 4-3 voorsprong in de 1e8. Ronald Bouwman begon met een honkslag, waarna zijn pinch-runner Peter van Doesburg scoorde op twee fouten, maar HCAW liet ook de honken vol achter.

Echter, de voorsprong was van korte duur, want UVV antwoordde met twee runs. Met één uit kwamen de honken vol toen Dennis De Quint vier wijd kreeg, Giovanni Samboe een honkslag sloeg en ook Ferd van Stekelenburg een vrije loop kreeg. Hierna nam Sedley Karel het over van reliever Leon Elshof en begon met drie slag, maar gooide toen vier wijd op Rossini Frolijk, waardoor de gelijkmaker werd gescoord en volgde met een nieuwe vrije loop voor Dennis Ribbens, die uiteindelijk beslissend was.

(5 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.