Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 december 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Bas de Jong Meest Waardevolle Speler; Rob Cordemans Beste Pitcher 2013
English

...Rob Cordemans...
...8ste Beste Pitcher-titel...
(© Foto: Henk Seppen)
ROTTERDAM - Bas de Jong is de Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2013 en Rob Cordemans is opnieuw uitgeroepen tot Beste Pitcher. Beiden komen uit voor L&D Amsterdam Pirates. Het is de eerste keer in de historie dat de Meest Waardevolle Speler in drie opeenvolgende jaren van dezelfde club afkomstig is. In 2011 won Vince Rooi de prijs, vorig jaar werd Rob Cordemans gekozen tot zowel MVP als Beste Pitcher. Rob Cordemans werd voor de achtste keer gekroond tot Beste Pitcher van de Hoofdklasse en de derde keer op rij. De winnaars werden zaterdagavond (7 december) bekend gemaakt tijdens de Star Awards in het Novotel Brainpark in Rotterdam tijdens de Europese Baseball & Softball Coach Clinic van de KNBSB.
(foto-galerij Star Awards)

Sinds 1999 werd Cordemans elf keer genomineerd voor de prijs van beste werper en acht keer werd hij de winnaar. Cordemans werd pas de vijfde werper in de historie die de prijs in drie opeenvolgende seizoenen won en de eerste sinds 1986 toen Graig McGinnis (Giants Diemen) zijn derde Beste Pitcher-trofee op rij ontving. Rudi Dom (Sparta) was Beste Pitcher in 1966-1968, Han Urbanus (OVVO) won de prijs in 1953-1955 en Herman Beidschat (Haarlem Nicols) won de trofee een recordaantal van acht opeenvolgende jaren van 1959 tot en met 1966. Beidschat is ook recordhouder met 10 'overall' beste werper-medailles.

Dit seizoen boekte Cordemans met 10 de meeste overwinningen in de Hoofdklasse en had met 1.11 het tweede beste ERA. Zijn 88 strikeouts waren het derde hoogste aantal in de competitie. Ook genomineerd waren David Bergman (Corendon Kinheim) en Diegomar Markwell (DOOR Neptunus), die ook vorig seizoen waren genomineerd.

Bas de Jong werd voor het eerst uitgeroepen tot MVP. De rechtsvelder van L&D Amsterdam Pirates voerde de Hoofdklasse aan in slaggemiddelde (.369), slugging percentage (.524), honkslagen (62) en totaal honken (88). Hij deelde de vierde plaats met 34 binnengeslagen punten en scoorde 35 punten (negen plaats).

Ook genomineerd voor de MVP-trofee waren Ramiro Balentina (Corendon Kinheim), Benjamin Dille (DOOR Neptunus) en Vince Rooi (Vaessen Pioniers).


...Bas de Jong...
...Meest Waardevolle Speler & Beste Slagman...
(© Foto: Henk Seppen)
Met zijn slaggemiddelde van .369 (62-uit-168) was Bas de Jong de Beste Slagman van het seizoen. Hij eindigde slechts .001 hoger dan teamgenoot Percy Isenia. De Jong was ook vorig seizoen Beste Slagman toen hij .370 sloeg. Het is pas de tweede keer sinds 1985 dat een speler in twee opeenvolgende seizoenen beste slagman is. In 2010 en 2011 won Dirk van 't Klooster (Kinheim) de prijs tweemaal op rij. De laatste speler die daarvoor tot een dergelijke prestatie kwam was Frank Millerd in 1983 en 1984, waarin hij respectievelijk uitkwam voor ADO en Pirates. De Jong is de zesde speler in de historie die de slagtitel in twee (of meer) opeenvolgende jaren wint.


...Bryan Engelhardt...
...Homerun King...
(© Foto: Henk Seppen)
Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) werd opnieuw gekroond tot Homerun King. De linkshandige eerste honkman/designated hitter sloeg dit seizoen zes homeruns om de Hoofdklasse mee aan te voeren. Het was de zesde keer dat Engelhardt de meeste homeruns sloeg, want hij deed dat ook in 2004, 2006, 2009, 2010 en 2011.

Roelie Henrique (L&D Amsterdam Pirates) stal dit seizoen de meeste honken met 20. Henrique werd de eerste speler van Pirates die deze prijs wint in 25 jaar. De enige andere speler van Pirates die de meeste honken in een seizoen stal was Reggie Barringer in 1988.

Benjamin Dille ontving de prijs voor Holland Series MVP, die reeds bekend was gemaakt na afloop van de kampioensreeks van DOOR Neptunus.

De Guus van der Heijden Memorial Trophy voor de Beste International onder de 23 jaar ging naar Xander Bogaerts van de Boston Red Sox. Bogaerts werd gekozen, omdat hij de fysieke eigenschappen heeft van een goede speler, maar vooral ook een sterke motivatie en enorme passie heeft zichzelf te ontwikkelen. Met het Nederlands Honkbal Team bereikte hij in maart van dit jaar de halve finale van de World Baseball Classic en in oktober was hij in de Major League de startende derde honkman voor de Boston Red Sox met wie hij de World Series won.

Max Draijer (APPM Rabbits) kreeg de Ron Fraser Award voor beste jeugdspeler, terwijl Misja Harcksen (Rotterdam Unicorns) werd uitgeroepen tot beste juniorenwerper en de Roel de Mon Award won. Dit seizoen maakte Harcksen zijn Hoofdklasse-debuut als speler van DOOR Neptunus.

Gijs Selderijk is dit jaar de winnaar van de Leen Volkerijk Award voor zijn lange betrokkenheid bij en gedreven inzet op het gebied van (jeugd)opleidingen.

De Bill Arce Award, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar Jim Shuster. De prijs wordt uitgereikt aan de Meest Veelbelovende Coach.

Coach of the Year werd Hensley Meulens, die het Nederlands Honkbal Team naar de halve finale leidde tijdens de World Baseball Classic in maart. Meulens is ook de Hitting Coach van het succesvolle Major League-team van de San Francisco Giants met wie hij de World Series won in 2010 en 2012.


...Roelie Henrique...
...Meeste Gestolen Honken...

...Coach of the Year Hensley Meulens (links) begroet...
...Andruw Jones tijdens de World Baseball Classic...

...Xander Bogaerts...
...Guus vd Heijden Memorial Trophy...
(© Foto's: Henk Seppen)

FOTO-GALERIJ STAR AWARDS

(7 december)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.