Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Pioniers tweede finalist voor Holland Series!
English
HOOFDDORP / ROTTERDAM / DORDRECHT / VLEUTEN - Op zondag werd Vaessen Pioniers de tweede ploeg die zich plaatste voor de Holland Series door met 2-1 te winnen vs. L&D Amsterdam Pirates op een one-out, walk-off double van Michael Pluijmers.

DOOR Neptunus, dat zaterdag de finale bereikt, sloot de 9-game Play-Off series af met een 8-3 nederlaag vs. Corendon Kinheim in een duel dat er niet meer toe deed.

Met het verlies eindigde Amsterdam op gelijke hoogte met Pioniers. De twee kregen gezelschap van Kinheim, dankzij de zege van die ploeg vandaag. Maar zoals vorige week bericht in de scenario's voor de laatste reeks in de Play-Offs zou deze gelijke stand in het voordeel zijn van Pioniers, omdat de Hoofddorpers hun series hebben gewonnen tegen zowel Pirates als Kinheim.

UVV won met 7-5 om een 3-game sweep te completeren vs. Mr. Cocker HCAW, terwijl ADO Lakers met 5-4 verloor van Mampaey The Hawks. Door deze resultaten zou ADO Lakers zichzelf hebben verzekerd van een plek in de Hoofdklasse van volgens jaar, omdat het de Play-Downs zou hebben afgesloten met een voorsprong van twee punten op HCAW. Echter, zoals bekend kreeg ADO Lakers een aftrek van acht punten vanwege de inzet van een ongerechtigde speler. Deze organisatorische fout van de clubleiding bleek nu dus heel kostbaar te zijn. Als gevolg daarvan kon ADO Lakers nooit meer boven HCAW eindigen in het restant van het seizoen, ongeacht het resultaat van hun laatste drie wedstrijden. En zo zal ADO Lakers het nu in een best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen Twins, dat zondag de kampioenstitel veroverde in de Overgangsklasse. Twins sloot het seizoen vandaag af met een 8-0 winst vs. RCH-Pinguïns en eindigde daardoor met twee punten voorsprong op DSS, dat vandaag met 3-2 won vs. Orioles.Vaessen Pioniers vs. L&D Amsterdam Pirates
In Hoofddorp was de laatste Play-Off wedstrijd tussen Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam Pirates was aantrekkelijk en spannend, maar had ook een aantal cruciale momenten voor beide ploegen. Na een 1-0 achterstand in de tweede inning draaide Pioniers het duel om en won met 2-1 in de negende inning op een one-out, walk-off double van Michael Pluijmers.


...Voor het duel werd nummer 15...
...van Norbert Lokhorst 'retired'...
...door Pioniers...
...Coach Peter Barentsen (rechts)...
...geeft kado's aan Lokhorst...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor aanvang van het duel haalde Pioniers officiëel rugnummer 15 van Norbert Lokhorst uit de roulatie. De voormalige infielder/outfielder nam afscheid na het seizoen 2012 na in 462 wedstrijden te hebben gespeeld voor Pioniers. Het nummer is het derde dat door Pioniers wordt 'retired'. De andere nummers zijn 1 en 23. Nummer 1 behoorde symbolish toe aan wijlen Arie van Zuilen, één van de oprichters van de club. Nummer 23 werd gedragen door werper Marc Steenhof.

Toen de wedstrijd vandaag begon had derde honkman Michael Pluijmers een slaggemiddelde van slechts .037, want hij sloeg maar één honkslag in 27 slagbeurten tijdens de voorgaande acht Play-Off wedstrijden. Vandaag sloeg Pluijmers 2-uit-4, waaronder de belangrijke tweehonkslag die zijn ploeg naar de Holland Series bracht.

Beide ploegen kregen de kans het duel hun kant op te laten gaan en dat begon al gelijk in de eerste slagbeurt voor Pioniers. Ondanks een lichte blessure startte Eddie Aucoin voor Pioniers en hij zorgde voor drie nullen op rij in de openingsslagbeurt. In de tweede helft van de eerste inning kreeg Pioniers alle honken in bezet met nul uit, maar kwam niet tot scoren. Zerzinho Croes opende met een honkslag en Phil Ortez volgde eveneens met een honkslag. Hierna sloeg Danny Rombley de bal het linksveld in, waar linksvelder Wesley Connor de bal ving, maar toen liet vallen, waardoor de lopers een honk opschoven en de honken vol kwamen te staan. Amsterdam's Hoofd Coach Sidney de Jong ging hierna in discussie met 3B umpire Olav Steijger en stelde dat Connor de bal liet vallen op het moment van transfer voor de aangooi naar het infield, nadat hij de bal had gevangen, dus tweede handeling. Steijger besprak de situatie met zijn twee collega's Efrem Silvania en Winfried Berkvens, maar de beslissing dat de bal bespeelbaar was gebleven werd niet teruggedraaid en dus stonden de honken vol. Opmerkelijk genoeg kwam Pirates ongeschonden uit de inning. Volgende slagman Vince Rooi ging uit na binnenhoog, waarna Jos de Jong Mark-Jan Moorman met drie slag uitschakelde. De inning kwam hierna ten einde toen Mark Duursma werd uitgevangen door Connor.

Amsterdam opende hierna de score in de volgende slagbeurt en ook die kende een cruciaal, en mogelijk beslissend, moment. Met één uit bereikte Kenny Berkenbosch het honk na een infield-hit, waarna Rashid Gerard vier wijd kreeg. Hierna sloeg Bas Nooij de bal het linksveld in voor een tweehonkslag. Berkenbosch scoorde hierdoor het openingspunt, maar Gerard, die helemaal vanaf het eerste honk kwam, werd ook doorgestuurd, terwijl linksvelder Kevin Dirksen de bal inmiddels had verwerkt. En zo, op het moment dat Gerard het derde honk passeerde op weg naar de thuisplaat, maakte Dirksen een perfecte aangooi naar catcher Mark Duursma, die meer dan voldoende tijd had op Gerard op te wachten en hem uit te tikken. Wanneer Gerard op het derde honk zou zijn gebleven had Amsterdam lopers op het tweede en derde honk gehad met één uit en Wesley Connor als slagman. Maar nu had Amsterdam twee nullen en kwam de inning ten einde toen Eddie Aucoin Connor met drie slag uitschakelde.

Vanaf dit moment speelden Jos de Jong en Eddie Aucoin een belangrijke rol voor hun respectievelijke ploegen en hielden elkaar in balans. Aucoin kreeg een lead-off single tegen van Michael Duursma in de derde inning, maar schakelde daarna 14 van de volgende 15 slagmensen uit. Nadat Duursma was opgeschoven na een opofferingsstootslag van Roelie Henrique kreeg Aucoin verdedigende steun toen eerste honkman Mark-Jan Moorman een fraaie vangbal maakte op een line drive van Björn Hato. In de vijfde kreeg Aucoin een one-out single tegen van Wesley Connor, maar daarna draaide Pioniers een dubbelspel.

De Jong moest meer honklopers toestaan, maar ook hij kreeg prima steun van zijn verdediging. In de tweede inning sloegen Michael Pluijmers en Zerzinho Croes een honkslag met twee uit voor Pioniers, maar stradden. Een volgend cruciaal moment voor Pioniers kwam in de derde inning. Met twee uit sloeg Mark-Jan Moorman een honkslag. Hij probeerde hierna het derde honk te bereiken op een honkslag van Mark Duursma, maar werd op het derde honk uitgeschakeld na een sterke aangooi van rechtsvelder Bas de Jong.

In de vierde inning liet Pioniers opnieuw een loper in scoringspositie achter. Kevin Dirksen begon met een tweehonkslag en schoof op na een hierna volgende honkslag van Dè Flanegin. Maar opnieuw wist Pioniers niet te scoren, omdat een vangbal, strikeout en groundout volgden. In de vijfde inning scoorde Pioniers uiteindelijk wel, dankzij een lead-off homerun van Danny Rombley. Hierna maakte korte stop Michael Duursma twee schitterende verdedigende acties om De Jong te helpen, maar Pioniers was wel langszij gekomen, 1-1.

In de tweede helft van de zevende inning begon De Jong met drie slag voor Zerzinho Croes, waarna hij werd afgelost door Kyle Ward. De linkshander deed het prima, want hij schakelde vijf slagmensen op rij uit. Pioniers ging naar de bullpen in de eerste helft van de achtste inning toen voormalig prof Swen Huijer het werpen overnam van Aucoin. De lange rechtshander kreeg een one-out single tegen van Wesley Connor, maar die bleef achter.

En terwijl veel bezoekers al begonnen uit te kijken naar een mogelijke verlenging werd de negende inning, die opnieuw een cruciaal moment kende, beslissend. Voor Pirates ging lead-off hitter Björn Hato uit na een grounder, waarna Bas de Jong een honkslag sloeg. Dit leidde tot een werperswissel, want Pioniers' Hoofd Coach Robert Klaver bracht zijn closer Bayron Cornelissen naar de heuvel als vervanger van Huijer. Cornelissen werd begroet met een honkslag van Percy Isenia en zo leek Amsterdam iets in de maak te hebben. Echter, de inning eindigde onverwacht. Kenny Berkenbosch werd uitgevangen door midvelder Danny Rombley voor de tweede nul, maar die vormde de inleiding voor een dubbelspel. De ervaren De Jong was op de klap van Berkenbosch vertrokken en naderde het derde honk toen Rombley de vangbal maakte. En zo was De Jong een makkelijk slachtoffer voor de derde nul, want Rombley toste de bal naar tweede honkman Zerzinho Croes om het dubbelspel te completeren.

Even later sloeg Pioniers toe en maakte een einde aan het seizoen voor Amsterdam. Kevin Dirksen opende met een honkslag en bereikte het tweede honk na een opofferingsstootslag van Dè Flanegin. Hierna nam Amsterdam-closer Jurrian Koks het werpen over van Ward. Hij kwam op een 2 slag-2 wijd stand op Michael Pluijmers, maar zijn volgende worp werd het rechtsveld ingeslagen buiten bereik van de Amsterdamse verdediging voor een walk-off double. Dirksen racete rond de honken om het winnende punt te scoren, waarna hij zich bij zijn teamgenoten voegde om Pluijmers te omhelsen en de winst en het bereiken van de Holland Series te vieren.

...Links: Wesley Connor maakt een vangbal in de 1e inning, maar verliest dan controle over de bal...
...Rechts: de umpire-crew bespreekt de situatie...
...Links: Amsterdam's Hoofd Coach Sidney de Jong in discussie met umpire Olav Steijger over de gemiste vangbal...
...Rechts: Pioniers-starter Eddie Aucoin...
...Links: Catcher Mark Duursma zit klaar om loper Rashid Gerard uit te tikken in de tweede inning...
...Rechts: 3B Rashid Gerard tikt Mark-Jan Moorman uit in de derde inning...
...Links: Amsterdam-starter Jos de Jong - Rechts: Danny Rombley homert in de 5e inning...
...Links: De spelers van Pioniers vieren de winst en omhelsen Michael Pluijmers (links) na zijn walk-off double...
...Rechts: Bas de Jong verlaat het veld, terwijl Pioniers feest viert...
(© Foto's: Henk Seppen)DOOR Neptunus vs. Corendon Kinheim
Tot en met 2010 volgde een best-of-five Play-Off reeks na de reguliere competitie. Een reeks tussen de competitiewinnaar en de ploeg die op de vierde plaats eindigde en een andere reeks tussen de nummers drie en vier van het seizoen. De winnaars van deze series plaatsten zich voor de Holland Series. Uiteraard werden de 'indien nodig' wedstrijden niet meer gespeeld als een ploeg een reeks had gewonnen.

Sinds 2011 speelt de top-4 van de competitie een andere opzet van de Play-Offs. Alle ploegen spelen een 3-game series tegen elkaar. De twee beste ploegen van deze 9-game reeks kwalificeren zich dan voor de Holland Series. Echter, het gevolg van deze formule is wel dat een aantal wedstrijden hun waarde verliezen als de winnaars bekend zijn. En dat was vandaag het geval met het laatste duel tussen DOOR Neptunus vs. Corendon Kinheim. Op zaterdag bereikte Neptunus de finale, terwijl Kinheim werd onttroond, maar de twee teams moesten het vandaag nog een keer tegen elkaar opnemen om hun Play-Off reeks te completeren. En dus gebruikte Neptunus een aantal rookies in de startende line-up en plaatste een aantal spelers op andere, dan hun vaste posities. Aan de andere kant zou ook gezegd kunnen worden dat deze wedstrijden een mogelijkheid creëren voor een reeds geplaatste ploeg om het één en ander uit te proberen voor de komende finale. Oh, Kinheim won het duel van vandaag met 8-3.

Kinheim besliste het duel met een 7-run rally in de eerste inning op zeven honkslagen. Remco Draijer, René Cremer en Dirk van 't Klooster begonnen met honkslagen op starter Tim Roodenburg. De laatste ging hierna gedwongen uit op een grounder van Jeffrey Arends, maar dat bezorgde Kinheim ook een 1-0 voorsprong. Het tweede punt werd gescoord na een honkslag van Mervin Gario en het derde punt kwam tot stand een fout in het outfield volgde op een honkslag van Ramiro Balentina. Hierna bracht Quintin de Cuba met een honkslag ook een punt binnen, zodat het 4-0 werd. Een foute aangooi op een grounder van Rachid Engelhardt bracht nog eens twee runs binnen en een volgende honkslag van Roy Seltenrijch maakte er 7-0 van. Hierna kreeg Remco Draijer vier wijd in zijn tweede slagbeurt in de inning en die eindigde toen Cremer in een dubbelspel sloeg.

En dus leek een duel met een hoge uitslag in de maak. Echter, in het restant van het duel voegde Kinheim nog maar één punt toe en vier honkslagen. Het punt werd gescoord in de tweede inning toen Mervin Gario werd geraakt door een worp met twee uit en scoorde op een honkslag van Quintin de Cuba.

In de vierde inning nam rookie Misja Harcksen het werpen over van Roodenburg. Hij gooide vier wijd en kreeg een honkslag tegen met één uit, maar zorgde daarna voor drie nullen op rij in de vijfde en kreeg de steun van een dubbelspel in de zesde slagbeurt. Diornick Sanchez, ook een rookie, werd Neptunus' nieuwe werper in de zevende en schakelde drie slagmensen op rij uit. Jorian van Acker en Brendan Wise gooiden de volgende twee innings en kregen ook slechts drie slagmensen tegenover zich.

Leon Boyd startte voor Kinheim en gooide zeven goede innings. De voormalige Neptunus-werper kwam tot zeven strikeouts en stond maar vijf honkslagen toe. De rechtshander schakelde de eerste zeven slagmensen op rij uit, waarna hij vier wijd gooide op Mourik Huijser, die vandaag de catcher was in plaats van Rudy Van Heydoorn, die eerste honkman was. Met twee uit kreeg Boyd een tweehonkslag tegen van Adrian Anthony, maar Neptunus liet twee lopers achter, want Boyd sloot de inning af met drie slag voor rookie Daniel Fernandes.

In de zesde inning scoorde Neptunus het eerste punt. Anthony opende met zijn tweede honkslag, schoof op na een grounder van Fernandes en scoorde op een 2-out single van Kalian Sams, die in zijn tweede duel speelde, nadat hij vrijdag werd toegevoegd aan de ploeg van Neptunus.

In de achtste inning nam Steven van Groningen het werpen over van Boyd en stond twee runs toe. Hij gooide vier wijd op Fernandes, die opschoof na een wilde worp. Hierna kreeg ook Dwayne Kemp vier wijd. Nadat de twee lopers waren opgeschoven na een doorgeschoten bal kreeg Neptunus de honken vol toen ook Sams een vrije loop kreeg. Hierna sloeg Gyenuar Lopez in een dubbelspel, resulterend in een punt. Een honkslag van Rudy Van Heydoorn zorgde voor het volgende punt en maakte er 8-3 van. Maar daar bleef het vandaag bij voor Neptunus.Mampaey The Hawks vs. ADO Lakers
In Dordrecht won Mampaey The Hawks met 5-4 vs. ADO Lakers om hun eerste seizoen op het hoogste niveau af te sluiten. Ondanks het verlies zou ook ADO Lakers volgend jaar in de Hoofdklasse zijn teruggekeerd, want het zou het seizoen op de zevende plaats hebben afgesloten, twee punten voor op Mr. Cocker HCAW, dat werd 'gesweept' door UVV. Echter, ADO Lakers eindigde op de laatste plek vanwege de aftrek van acht punten naar aanleiding van het inzetten van een ongerechtigde speler in vier wedstrijden tijdens de Play-Downs. En dus staat ADO Lakers vanaf aanstaande zaterdag tegenover Twins in een best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off.

Vandaag nam The Hawks een 2-0 voorsprong in de vierde inning via een wilde worp en een honkslag van Thomas Soederhuijsen. Maar in de zesde slagbeurt scoorde ADO Lakers drie punten, dankzij een foute aangooi, een honkslag van Jeffrey Ruiz en nog een foute aangooi.

In de 2e6 kwam The Hawks langszij na een RBI-single van Allard Lammerts van Bueren. De thuisploeg nam hierna een 5-3 voorsprong door tweemaal te scoren in de zevende inning via een driehonkslag van Bob de Bruijn en een opofferingsslag van Gregory Trinidad. ADO Lakers scoorde nog een punt in de achtste op een grounder van Ruiz.UVV vs. Mr. Cocker HCAW
In Vleuten won UVV met 7-5 vs. Mr. Cocker HCAW en besliste het duel met een 6-run rally in de eerste slagbeurt.

UVV kwam tot slechts drie hits in de inning, want de HCAW-verdediging voegde twee fouten toe. In de slagbeurt leidden twee foute aangooien tot de eerste twee punten, waarna Rossini Frolijk het volgende punt binnenbracht toen hij vier wijd kreeg met volle honken. Een gedwongen nul op een grounder van Brennan Nijhoff en een 2-run single van Andy Raaff verhoogden de stand hierna naar 6-0.

Een opofferingsslag van Mike Bazuin maakte er 7-0 van in de volgende inning. Hierna werd UVV puntloos gehouden door Gijs van Els en Sander Helmendach.

Vanaf de vijfde inning begon HCAW terug te komen. In de vijfde scoorde HCAW het eerste punt na een honkslag van Peter van Doesburg, maar de ploeg liet ook drie lopers achter.

Drie runs werden toegevoegd in de zesde slagbeurt op back-to-back doubles van Levine Gabriels (2 runs) en (na een werperswissel) van Arjan Elshof. HCAW scoorde nog een punt in de negende na een foute aangooi, maar kwam tekort en werd 'gesweept' door UVV.

En dus zou HCAW op de laatste plaats zijn geëndigde, maar vanwege de acht in mindering gebracht punten van ADO Lakers, eindigde de Bussumse ploeg op de één na laatste plaats om de plek in de Hoofdklasse van volgend jaar veilig te stellen.

(8 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.