Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Nexen Heroes neemt 2-0 voorsprong in Zuid-Koreaanse Play-Offs
English
SEOEL (Zuid-Korea) - Nexen Heroes heeft een 2-0 voorsprong genomen in de best-of-five Eerste Ronde van de Play-Offs van de Korean Baseball Organization (KBO) door woensdag met 3-2 in 10 innings te winnen vs. Doosan Bears. De Heroes, die deelnemen aan hun allereerste Play-Off, begonnen de reeks dinsdag met een 4-3 overwinning. Game 3 wordt vrijdag gespeeld.

In deze eerste ronde staan de nummers 3 (Heroes) en 4 (Bears) uit de reguliere competitie tegenover elkaar. De winnaar van deze ronde ontmoet LG Twins (nummer 2) in de volgende ronde. De winnaar van die series plaatst zich voor de Korean Series en ontmoet dan Samsung Lions, dat de competitie op de eerste plaats afsloot en zich daardoor automatische plaatste voor de finale.

Het Nederlands Honkbal Team speelde in recente jaren drie oefenwedstrijden tegen Nexen Heroes. In 2009, ter voorbereiding op de tweede World Baseball Classic, eindigde het eerste duel tussen de twee teams in een 3-3 gelijkspel na negen innings. In 2011, tijdens een internationaal toernooi in St. Petersburg (Florida), verloor Oranje tweemaal van de Zuid-Koreaanse ploeg, 6-1 en 2-1.Game One
In de opener op dinsdag (8 oktober), die werd gespeeld in Mokdong Stadium in het westen van Seoel, openden de Heroes de score met twee runs in de eerste inning op de Amerikaanse starter Dustin Nippert. De 32-jarige Nippert, die in 119 Major League-wedstrijden gooide voor Arizona Diamondbacks (2005-2007) en Texas Rangers (2008-2010), kreeg een lead-off single tegen van Geon-chang Seo. Die stal vervolgens het tweede honk en schoof op na een foute aangooi van de catcher, waarna hij het eerste punt scoorde op een opofferingsslag van Dong-wook Seo. Met twee uit werd de voorsprong verhoogd naar 2-0 na een homerun van Byung-ho Park, die de competitie aanvoerde met 37 homeruns.

In de eerste helft van de tweede inning kwamen de Bears onmiddellijk langszij op startende werper Brandon Knight, die kort in de Major League gooide voor New York Yankees (2001-2002) en New York Mets (2008) in totaal 15 wedstrijden. De 38-jarige Amerikaan moest vier opeenvolgende honkslagen incasseren, waaronder RBI-singles van Su-bin Jeong en Eui-ji Yang, die de stand op 2-2 brachten.

De Heroes hernamen de leiding in de 2e6. Honkloper Byung-ho Park scoorde toen vanaf het tweede honk op een honkslag van Seong-yol Lee.

Verdedigend maakten de Heroes hierna een fraai dubbelspel in de 1e7. Su-bin Jeong was de loper op het eerste honk voor de Bears toen pinch-hitter Jae-il Oh een line drive het midveld in sloeg. Daar ving midvelder Taek-geun Lee de bal slidend en wist Jeong op het eerste honk in een dubbelspel uit te schakelen, want die was van het honk vertrokken op de line drive van Oh.

Met een 3-2 voorsprong nam closer Seung-lak Son de pitching bij de Heroes over met twee uit in de 1e8. Hij sloot de slagbeurt af en kreeg toen snel twee nullen in de 1e9. Maar toen sloeg Won-seok Lee een honkslag en scoorde de gelijkmaker toen Su-bin Jeong volgde met een tweehonkslag.

In de 2e9 opende pinch-hitter Han-joon Yoo voor de Heroes met een vrije loop en schoof op na een opofferingsstootslag van Do-hwan Hur. Volgende slagman Geon-chang Seo kreeg hierna opzettelijk vier wijd, maar de twee lopers schoven even later op na een grounder van Ki-young Jang. Nu met lopers op het tweede en derde honk sloeg Taek-geun Lee (die in de zevende inning het dubbelspel had gemaakt) een 2-out, walk-off single om de Heroes een 4-3 overwinning te bezorgen.Game Two
Game Two van de Play-Offs, die meer dan vier uur duurde, werd woensdagmiddag (9 oktober) gespeeld in Mokdong Stadium. Woensdag was een nationale feestdag, want het was Hangeul Day, waarop de creatie van het Koreaanse alfabet wordt gevierd.

Zeven innings lang hielden de startende werper elkaar in balans, want het duel bleef puntloos. Hui-kwan Yu stond slechts drie hits toe en kwam tot vijf strikeouts in 7 1/3 innings als starter voor de Bears. Linkshander Andy Van Hekken gooide eveneens 7 1/3 innings en stond vier honkslagen toe, terwijl hij zesmaal drie slag gooide. De 34-jarige Amerikaanse starter voor de Heroes gooide in vijf Major League-wedstrijden voor Detroit Tigers tijdens het seizoen 2002.

De Bears braken de puntloze stand in de eerste helft van de achtste inning. Met lopers op het eerste en derde honk sloeg pinch-hitter Jae-il Oh een 'force play-grounder', maar toen er een foute aangooi volgde bij een poging een dubbelspel te maken kon het eerste punt worden gescoord.

De Heroes kwamen langszij in de 2e8. Reliever Sang-sam Hong gaf een vrije loop aan lead-off hitter Geon-chang Seo, die opschoof naar het tweede honk via een opofferingsstootslag. Met twee uit werd besloten powerhitter Byung-ho Park opzettelijk vier wijd te geven, maar dat ging mis. Hong gooide de eerste worp hoog over zijn catcher Eui-ji Yang heen, waardoor Seo het derde honk bereikte. De volgende worp was in de grond voor een nieuwe wilde worp en die stelde Seo in de gelegenheid het het gelijkmakende punt te scoren.

Maar de Bears hernamen onmiddellijk weer de leiding in de 1e9. Met Jong-wook Lee als loper op het tweede honk verwerkte reliever Seung-lak Son een opofferingsstootslag van Su-bin Jeong, maar gooide de bal vervolgens op zijn rug, resulterend in een punt.

In de 2e9 brachten de Heroes de stand weer in evenwicht. Met de honken vol gooide Sun-woo Kim, de vierde werper in deze inning, vier wijd op Geon-chang Seo en dat bracht de gelijkmaker over de plaat. Met de honken nog steeds vol maakten een strikeout en groundout een einde aan de slagbeurt, zodat een verlenging volgde.

In de 1e10 kregen de Bears twee honklopers met twee uit, maar die bleven beiden achter. De Heroes boekten even later opnieuw een walk-off overwinning in de 2e10. Lead-off hitter Byung-ho Park werd geraakt door een worp van reliever Hyun-taek Oh en schoof op naar het derde honk toen Park een foute aangooi maakte met een mislukte pick-off naar het eerste honk. Even later leverde Ji-soo Kim (die in de 9e inning in het duel was gekomen als nieuwe derde honkman) een honkslag af om Park binnen te brengen, zodat de Heroes wonnen.

Het is voor het eerst in de historie dat een ploeg twee back-to-back, walk-off overwinningen boekt in een Play-Off.

(9 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.