Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Sidney de Jong verruilt Amsterdam voor Oranje
English

...Sidney de Jong als coach van Amsterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
AMSTERDAM - Hoofd Coach Sidney de Jong verlaat L&D Amsterdam Pirates, omdat hij is toegevoegd aan de coaching-staf van het Nederlands Honkbal Team. Zondag werd Amsterdam uitgeschakeld voor de Holland Series na een 2-1 nederlaag bij Vaessen Pioniers, dat zich daardoor kwalificeerde voor de best-of-seven finale. John Witte, sponsor en voormalig voorzitter van Amsterdam Pirates, bevestigde het vertrek van De Jong en maakte het vanavond officiëel bekend (dinsdag 10 september). Een opvolger is nog niet benoemd, maar de verwachting is dat dat later deze week bekend zal worden gemaakt. De KNBSB maakte de aanstelling dinsdagavond eveneens bekend via een persbericht.

Sidney de Jong sloot zijn spelersloopbaan af na afloop van het seizoen 2012 en werd benoemd tot Hoofd Coach als opvolger van Charles Urbanus, die kort ervoor was gestopt. In het seizoen 2013 debuteerde hij als coach en werd bijgestaan door Roeland Henrique (1B coach), Ronald Jaarsma (3B coach) en actieve spelers Percy Isenia (hitting coach) en Rob Cordemans (pitching coach).

In de coaching-staf van het Nederlands Honkbal Team is Sidney de Jong de opvolger van Tjerk Smeets als Hitting Coach. Smeets verliet de nationale ploeg in juli na afloop van het World Port Tournament in Rotterdam. Op 3 juli was Smeets bij de Amsterdamse voetbalclub Ajax aangesteld als Team Manager van de A-selectie als opvolger van David Endt. Smeets begon op 10 juli aan zijn nieuwe baan. Bij Oranje combineerde Smeets tot en met vorig jaar het coachen met de functie van Team Manager. De laatste jaren was hij ook werkzaam op het bondsbureau van de KNBSB als Marketing Manager.

Deze zomer zijn er verschillende gesprekken geweest tussen Amsterdam Pirates en Robert Eenhoorn, technisch directeur van de KNBSB, maar ook met en tussen Sidney de Jong en John Witte, die in juli terugtrad als voorzitter van de vereniging. ,,Wanneer je een dergelijke kans krijgt, dan heb ik daar begrip voor'', aldus Witte. In een verklaring voegde Witte verder toe: ,,Sidney heeft bewezen kwaliteiten, heeft veel betekent voor het Nederlandse honkbal en hoort ook op dit niveau thuis. Voor ons als clubteam is dit natuurlijk jammer, maar Amsterdam Pirates wenst hem alle succes toe.''

Sinds de start van dit seizoen behoorde Amsterdam Pirates tot de favorieten voor het bereiken van de Holland Series. De ploeg speelde om de eerste plaats in de reguliere competitie met DOOR Neptunus. Volgens verwachting plaatste het team zich voor de Play-Offs, maar in de laatste weken van het seizoen zat het de ploeg niet altijd mee en duikelde naar de vierde plaats. Amsterdam sloot het seizoen af met een 28-13 'record' en een gelijkspel en eindigde op 11 punten achterstand op koploper Neptunus. Corendon Kinheim pakte de tweede plaats en werd gevolgd door Pioniers. Het verschil in punten tussen Kinheim en Amsterdam was slechts drie punten.


...Een geconcentreerde Sidney de Jong...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 9-game Play-Offs won Amsterdam één van de eerste drie wedstrijden in de openingsreeks tegen Neptunus, waarna twee van de drie wedstrijden werden gewonnen tegen Kinheim. Hierna opende de ploeg de laatste reeks tegen Pioniers met een 11-0 shutout om de drempel te komen van kwalificatie voor de Holland Series. Amsterdam had nog één overwinning nodig uit de laattse twee wedstrijden, maar liep zaterdag tegen een 2-0 shutout aan, zodat het duel van zondag allesbeslissend werd. In Hoofddorp speelden Pirates en Pioniers een spannende wedstrijd, die door Pioniers met 2-1 werd gewonnen na een walk-off double in de negende inning.

Sidney de Jong: ,,Het is jammer om afscheid te nemen van L&D Amsterdam Pirates, een team en club waarvoor ik met veel plezier heb gespeeld, maar nu helaas als Hoofd Coach moet stoppen. Een kans om bij het Nederlands team aan de slag te gaan is voor mij weer een stap voorwaarts. In goed overleg met zowel John Witte als Robert Eenhoorn heb ik de keuze gemaakt om de nieuwe uitdaging aan te gaan. Een combinatie van clubcoach en het Nederlands team is door gebrek aan tijd tot mijn spijt niet mogelijk. Ik ben zeer dankbaar voor de kans die ik gekregen heb om ervaring op te doen als coach bij L&D Amsterdam. Ik heb in het afgelopen jaar weer veel geleerd. Het was een mooi jaar waarvoor ik het bestuur, de spelers en de fans van L&D Amsterdam hartelijk wil bedanken voor alle steun''.

Robert Eenhoorn voegt toe: ,,Sidney de Jong was jarenlang een belangrijke steunpilaar van het Nederlands Team. Hij heeft als speler niet alleen de meeste successen van het Nederlands Team meegemaakt, maar er ook een groot aandeel in gehad. Sidney had als speler alles waar wij als Nederlands Honkbalteam voor willen staan: professioneel, gedisciplineerd en een winnaar pur sang''. Deze maand rondt De Jong zijn TC-4 coach-diploma af. Eenhoorn: ,,In de afgelopen jaren heeft hij zich meer en meer toegelegd op het coachen en daarin heeft hij zich ook goed ontwikkeld. Daarbij weet Sidney, als professionele slagman, wat nodig is om succesvol te zijn''.

Sidney de Jong werd aangesteld als Hoofd Coach van Amsterdam na afloop van vorig seizoen, waarna de officiële bevestiging kwam op 2 september tijdens de All Star Game. Kort ervoor had De Jong een punt gezet achter zijn actieve spelersloopbaan, nadat hij in januari vorig jaar al afscheid had genomen als international. De Jong, die catcher was en soms ook werd ingezet als 1e honkman/DH, maakte zijn Hoofdklasse-debuut in 1998 als speler van Amsterdam Pirates. De Jong verliet Amsterdam na het seizoen 2000 om te gaan spelen voor Kinheim, voor wie hij twee seizoenen uitkwam. Hierna speelde hij van 2003-2006 voor Mr. Cocker HCAW, waarna hij terugkeerde naar Amsterdam, waar hij weer sinds 2007 speelde. In zijn loopbaan was De Jong zevenmaal beste slagman van zijn team. In acht van zijn laatste negen seizoenen sloeg De Jong 40 of meer honkslagen. Hij sloeg .300 of hoger in 14 van zijn Hoofdklasse-seizoenen met als uitschieter een gemiddelde van .450 in zijn rookie seizoen in 1998.

De Jong debuteerde in 1998 als speler in het Nederlands Honkbal Team. Een aantal jaar later behoorde hij tot de basisspelers en werd later teamcaptain. In zijn internationale loopbaan nam De Jong deel aan meer dan 30 grote evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 2004 (Athene, Griekenland) en 2008 (Peking, China), twee World Baseball Classics (2006, 2009), vijf Wereldkampioenschappen (2003, Cuba; 2005, Nederland; 2007, Taiwan; 2009, Europa; 2011, Panama), vijf Europese Kampioenschappen (2001, Duitsland; 2003, Nederland; 2005, Tsjechië; 2007, Spanje; 2010, Duitsland), drie Intercontinental Cups (2002, Cuba; 2006, Taiwan; 2010, Taiwan), vijf Haarlemse Honkbal Weken (2002, 2004, 2006, 2008, 2010), vier World Port Tournaments (2003, 2007, 2009, 2011), twee European Baseball Series (2006, 2009), twee Olympische Kwalificatie Toernooien (2003, 2007) en één Pre-Olympisch Toernooi (2004, Italië). In 2011 veroverde hij met Oranje de wereldtitel op het Wereldkampioenschap in Panama. Na afloop van dat evenement werd De Jong benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

(10 september)


...Sidney de Jong met collega-coaches Percy Isenia (links)...
...en Rob Cordemans (rechts)......Iets in de maak?...
...Oranje Manager Steve Janssen in gesprek met Sidney de Jong...
...op 21 juli in Dordrecht toen Amsterdam bij The Hawks speelde...
(© Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.