Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


ADO Lakers' Dave Daniels stopt, maar laat deur op kier
English
DEN HAAG - Dave Daniels is gestopt als Hoofd Coach van ADO Lakers, maar houdt de deur nog op een kier voor de Haagse club.


...Dave Daniels (rechts) tijdens introducties op Opening Day...
...van het seizoen 2013 in Amsterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Daniels bevestigde dat hij het bestuur heeft geïnformeerd over zijn voornemen te stoppen na de afgelopen twee seizoenen de leiding over het team te hebben gehad. Er staat nog een aantal besprekingen binnen het bestuur op het programma en een nieuw gesprek in het weekeinde. ,,Ik hou de deur nog even open, maar zoals het er nu uitziet ga ik ermee stoppen'', aldus Daniels, die dit seizoen één van de meest ervaren coaches in de Hoofdklasse was.

Dit seizoen was zwaar voor Daniels en de ploeg, die een lange historie heeft op het hoogste niveau van Nederland. Aanvankelijk begon het seizoen goed. Na het openingsduel tegen L&D Amsterdam Pirates op 11 april met 12-1 te hebben verloren, kwam de ploeg twee dagen later terug en won met 3-1. Maar in het restant van het seizoen werd nog slechts één overwinning toegevoegd. Die werd geboekt op 23 mei vs. Corendon Kinheim met een 5-3 uitslag. Met de overwinningen versloeg ADO Lakers de landskampioenen van 2011 (Pirates) en 2012 (Kinheim), maar dat zouden dit seizoen de enige hoogtepunten voor het team zijn.

ADO Lakers sloot het seizoen af met een 23-game losing streak en een 2-40 'record', waarmee de ploeg op de laatste plaats eindigde. Hierdoor werd het één van de vier teams die ging spelen in de Play-Downs om te bepalen wie moest gaan spelen om handhaving.

Na al 37 verschillende spelers te hebben gebruikt tijdens de reguliere competitie voegde ADO Lakers veteraan Eugene Henson toe aan het roster voor de Play-Downs. Henson speelde in vier wedstrijden, maar was echter, vanwege een administratief verzuim, ongerechtigd om te spelen. Eén van deze wedstrijden werd gewonnen, maar de winst werd ongeldig verklaard en de ploeg kreeg acht minpunten. Dat betekende dat wat er verder ook zou gebeuren in het restant van de Play-Downs, ADO Lakers op de laatste plaats zou eindigen en zodoende moest spelen in de Promotie/Degradatie Play-Off. Tijdens de Play-Downs boekte ADO Lakers drie overwinningen en die zouden het seizoen hebben gered. De ploeg zou één-na-laatste zijn geworden, waardoor Mr. Cocker HCAW om handhaving in de Hoofdklasse had moeten spelen.

In de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off ontmoette ADO Lakers Twins, de kampioen van de Overgangsklasse. Dit keer was Henson wel gerechtigd uit te komen voor ADO Lakers, dat twee ruime nederlagen moest incasseren, maar ook tweemaal won, zodat een vijfde duel nodig was. Dat werd een spannende wedstrijd, waarin ADO Lakers in de achtste inning met 1-0 achterstond, maar uiteindelijk in de negende slagbeurt met 2-1 won. Hiermee stelde men de plek veilig voor de Hoofdklasse van volgend jaar.

Als de reguliere competitie en het 'postseason' worden gecombineerd gebruikte ADO Lakers een record-aantal van 40 verschillende spelers.

Dave Daniels, die bekend is om zijn honkbalkennis, werd in oktober 2010 aangsteld als Hoofd Coach van ADO Lakers. En zo maakte hij in 2011 zijn rentree als coach in de Hoofdklasse, waarin hij voor het laasts als coach actief was bij Kinheim in 2005.

Voor zijn komst naar Nederland in 1985 speelde Daniels professioneel in minor league-teams van Washington Senators en Texas Rangers (1971-1975). Hij speelde vervolgens voor Hanshin Tigers in de Japanse Major League (1977), gevolgd door zes seizoenen in Italië (1978-1982, 1984).

Daniels maakte hierna zijn debuut in de Nederlandse Hoofdklasse in 1985 als speler van Haarlem Nicols. In 1987 en 1988 speelde hij voor en was Assistent Coach bij Amsterdam Pirates, met wie hij in 1987 landskampioen werd. Een aantal jaar later speelde Daniels ook nog in een aantal Hoofdklasse-wedstrijden terwijl hij coach was bij Kinheim en RCH.

In 1989 debuteerde Daniels als Hoofd Coach in de Hoofdklasse toen hij de leiding had bij HCAW-Tijgers. Sindsdien was hij als Hoofd Coach of in een andere coachfunctie actief bij negen verschillende Hoofdklasse-teams. Als Hitting Coach van Neptunus in 1995 werd hij landskampioen. En toen hij Assistent Coach was bij Kinheim in 1996 bereikte de ploeg de Holland Series. Hij leidde Kinheim als Hoofd Coach naar de Play-Offs in 2004 in zijn tweede periode bij de Haarlemse club.

Daniels maakte ook deel uit van een coachingstaf van nationale ploegen. In 1989 bij Frankrijk en in 1997 bij het Nederlands Honkbal Team.

Voordat hij in oktober 2010 ADO Lakers overnam coachte Daniels Solingen Alligators in Duitsland en daarvoor werkte hij voor Chicago White Sox, waar hij actief was in de minor leagues.

(10 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.